Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Komentáře aktuálního dění ...

Moderátor: jarl

Pravidla fóra
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.

Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".

Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.

Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Odpovědět
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 549
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Shakal »

Zdroj Fb skupina Válka. Válka se nikdy nemění

#Aktualita #Ukrajina #Ukraine #Den674 #aktuvalka

Analýza šestistéhosedmdesátéhočtvrtého dne invaze na Ukrajinu 29.12.2023

Celá analýza, včetně situace na Blízkém východě, na webu: https://valka.online/aktualni-konflikty ... 9-12-2023/

Dnes si příznačně připomínáme 83. výročí Druhého velkého požáru Londýna. Nacistické Něměcko tu noc vyslalo nad Londýn bombardovací svazy, které měly město proměnit v hromadu sutin. Ani tyto nálety však Brity nezlomily a ve válečném úsilí pokračovali.

Rusko dnes v noci a ráno odpálilo na Ukrajinu 90 řízených střel třídy Ch-101/555/55 a 36 sebevražedných dronů, 5 “hypersonických” střel Ch-47M2 Kinžal, 4 protiradarové střely Ch-31P, 8 střel Ch-22 a nejméně 14 střel pro systémy PVO S-300/400. Jde o největší útok této zimy a pravděpodobně jeden z největších za celou dobu invaze.

Ukrajinské letectvo podle dnešní svodky mělo sestřelit 87 řízených střel a 27 dronů. Noční protivzdušný poplach byl aktivní nad celou Ukrajinou a napříč celým územím jsou hlášeny dopady munice na obytné budovy, školy, nemocnice a nákupní centra: Lvov, Kyjev, Sumy, Konotop, Čerkasy, Charkov, Záporoží , Dnipro, Oděsa.

Polské síly vzdušné obrany zaznamenaly vstup neznámého tělesa do polského vzdušného prostoru – odpoledne zástupci polského generálního štábu uvedli, že šlo o ruskou střelu a prezident Andrzej Duda o tomto incidentu mluvil s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem.

V odpoledních hodinách byly hlášeny další vzlety ruských strategických bombardérů Tu-22M3 a odpaly řízených střel na oblasti na severovýchodní polovině Ukrajiny. V Čerkaské oblasti jsou po dopadu protilodní střely Ch-22 hlášeni další zranění civilisté, podobně jako Sumské oblasti. V současné době uvádějí ukrajinské úřady, že zemřelo nejméně 26 osob a až několik stovek bylo zraněných. Některé TG kanály hlásí, že jeden z Tu-22M3 zmizel nad Kurskou oblastí z radarů. Nelze vyloučit, že mohlo dojít k sestřelu vlastní PVO. Podrobnosti ani potvrzení sestřelu či pádu stroje však zatím nejsou k dispozici.

Svodka ruského ministerstva obrany pak tvrdí, že se protivzdušné obraně podařilo nad Brjanskou oblastí sestřelit několik ukrajinských dronů, další měl být uzemněn v Belgorodské oblasti nedaleko Šebekina. Pak se také od ministerstva obrany RF objevila zpráva, že Ukrajina vypálila na Rusko americké rakety HARM s tím, že ruským silám se podařilo tři tyto rakety sestřelit (toto bude cílená dezinformace).

Rusko dnes opět útočilo pouze na města a cílilo na civilisty a civilní infrastrukturu, nejspíše v odvetě za zničení lodi Novočerkassk ve Feodosii. Rusku se prý na Ukrajině v posledních dnech podařilo dle tamního ministerstva obrany zasáhnout všechny určené objekty. Až vám zase bude nějaký idiot říkat, že na většině ukrajinského území není válka, ukažte mu dnešní svodku a kopněte ho do prdele. Rusko je teroristický stát.

Severovýchodní fronta: Situace u Synkivky je i nadále beze změn. Okupační jednotky stále útočí na vesnici, ale 14. a 30. mechanizovaná brigáda se úspěšně brání. Ukrajinské zdroje hlásí, že za posledních 24 hodin zde ruské velení přišlo o 5 obrněných vozidel a čtyřicet vojáků, což je, vzhledem k dostupným záběrům, velmi pravděpodobné. Podle toho, že ruské síly používají pro přístup k vesnici stále stejné koridory, což by mohlo naznačovat, že zbytek prostoru je silně zaminován. Obecně boje v tomto úseku připomínají neslavnou lokální ofenzívu u Vuhledaru, během které byla ruská 155. brigáda námořní pěchoty téměř zlikvidována, musela být stažena do Ruska a reformována.

Bachmutská fronta: Na severozápadním křídle Bachmutu je momentálně dočasně poměrně stabilní. Ukrajincům se podařilo odrazit několik útoků u Bohdanivky a Chromového, pohyb vpřed však není ani na jedné straně znám. Objevují se další náznaky, že Ukrajinci skutečně získali zpět pod kontrolu část území severně od Kliščijivky – mělo by se jednat o část trati a pruh území za ní, ale stále není k dispozici jednoznačné potvrzení.

Doněcká fronta: Pokračují boje u Stepového, kde se okupantům s největší pravděpodobností podařilo uchytit na okraji vesnice, nedaleko zbytků lesního pásu na západní straně železnice. Postup přes vesnici směrem k Berdyči pro ně však i nadále přestavuje významný problém, protože se potýkají s ukrajinskými dronařskými skupinami. Jmenovat můžeme Khorne (116. brigáda Teritoritální obrany), Maďarovy ptáčky (28. samostatná mechanizovaná brigáda), Luftwaffe (129. brigáda Teritoriální obrany), Flying Skull (47. samostatná mechanizovaná brigáda) a Moranu (30. samostatná mechanizovaná brigáda). V omezené míře zde také působí příslušníci skupiny zvláštních sil Omega 1, patřící pod ukrajinskou Národní gardu. Ve vesnici samotné pak mají své pozice vojáci Ruského dobrovolnického korpusu, tvořeného především Rusy, kteří odmítli bojovat v okupační armádě, 47. mechanizovaná brigáda a 3. dobrovolnický prapor Volyň. Ze severní strany (kolem Očeretyného) jim křídlo kryjí 23. a 31. mechanizovaná brigáda. Jižní křídlo mezi vesnicí a Avdijivským koksochemickým závodem je pak kryto 116. mechanizovanou brigádou a 116. brigádou Teritoriální obrany, Omegou 5 Národní gardy a 63. motostřeleckým praporem. Areál avdijivské koksovny je stále pod ukrajinskou kontrolou, ačkoliv se okupačním vojákům daří stále častěji do něj vstupovat – ovšem vzhledem k tomu, že dostupné záběry ukazují ukrajinské vojáky procházející se areálem, nejsou Rusové nejspíše schopni místní obranné pozice prozatím výrazněji narušit a jejich “výlety” za hranice koksovny končí smrtí, nebo ústupem. Boje na severní straně města se i nadále omezují na areál čističky odpadních vod a přiléhající chatové oblasti. Na jihu Avdijivky, v průmyslové oblasti, kterou má na starost 110. samostatná mechanizovaná brigáda, je pak situace taky bez výraznějších změn. Právě pozice 110. brigády dnes navštívil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Západně od Marjinky provádějí okupanti průzkum bojem v okolí zničené katedrály Všech svatých na východním okraji vesnice Heorhijivky. U Novomychajlivky jsou aktivní ruské vrtulníky a termobarické raketomety TOS-1, které ostřelují východní okraj vesnice. Na jižní straně vesnice můžeme na ukrajinských záběrech pozorovat množství zničených ruských tanků a obrněných vozidel v místních opuštěných zemědělských areálech. Během noci došlo k několika velkým ruským útokům z tohoto směru, ale podle dostupných zpráv nebyl žádný z nich úspěšný.

Záporožská fronta: Ve směru Tokmak se ruským jednotkám ze 76. a 7. výsadkové divize během posledních 2-3 dnů podařilo částečně obnovit pozice podél první obranné linie. Jednotky ukrajinských ozbrojených sil se stáhly z první pozice hlavní obranné linie nepřítele západně od Verbového a také z oblasti severně od ní. Podle videí z místa se toto stažení bohužel neobešlo bez problémů a Rusům se tak dále podařilo rozšířit počet válečných zločinů, které spáchali. Ukrajinští vojáci v tuto chvíli drží pouze malý úsek hlavní ruské obranné linie severozápadně od Verbového. Rusové navíc nadále pomalu postupují západně od Robotyné a severně od Kopani, což by v případě dalších úspěchů okupantů mohlo vést ke stažení ukrajinských jednotek, jak od Novoprokopivky tak od Verbového. Ruské jednotky se nyní nacházejí od západního okraje Robotyného ve vzdálenosti něco málo přes 2 kilometry.

Chersonská fronta: Ruské ozbrojené složky provádí na východním břehu Dněpru aktivní průzkum ukrajinských pozic a logistiky pomocí větších a vysoko letících dronů. Na zemi je situace stabilní, Rusové se neúspěšně snaží postoupit v lese jižně od Krynek a boje probíhají i na krajích vesnice. Na západním břehu Dněpru se Rusům nejspíše podařilo poškodit radar k systému protivzdušné obrany IRIS-T.

Diplomatické a politické události:

Britský premiér Rishi Sunak řekl, že mezinárodní společenství nedovolí, prezidentovi Ruské federace Vladimirovi Putinovi zvítězit. Napsal o tom na sociální síti X, kde komentoval masivní útok ruských jednotek na Ukrajinu. “Tyto rozsáhlé útoky na ukrajinská města ukazují, že Putin se nezastaví před ničím, aby dosáhl svého cíle zničit svobodu a demokracii. Nedovolíme mu zvítězit,” řekl Sunak. Britský premiér zdůraznil, že je třeba „pokračovat v podpoře Ukrajiny – tak dlouho, jak to bude potřeba“. Ministr obrany Grant Shapps oznámil, že v reakci na dnešní ruské útoky předá Británie Ukrajině “stovky střel pro (již dodané britské – pozn. red.) systémy PVO schopných sestřelovat ruské drony a rakety s neuvěřitelnou přesností.”

Román George Orwella 1984 se v letošním roce stal nejčastěji kradenou knihou z regálů ruského knihkupeckého řetězce Čitaj-Gorod. Tato dystopická klasika, jež byla z obchodů řetězce ukradena 460 krát, se zároveň v letošním roce dostala mezi deset nejčastěji kupovaných knih, napsal s odvoláním na tiskové prohlášení firmy zpravodajský server The Moscow Times.

Nový prezident Argentiny Javier Milei oficiálně odmítl vstup své země do hospodářského uskupení BRICS, které je často vnímáno jako protiváha Západu. Podle Mileie není členství Argentiny v souladu s novým kurzem nastoleným v Buenos Aires. „Naše členství v této chvíli není žádoucí (…) Zahraniční politika dnešní Argentiny se v mnoha aspektech liší od té, kterou prosazovala minulá vláda.“ Tak zní klíčové pasáže z oficiálního dopisu, kterým nový argentinský prezident Javier Milei odmítl vstup země do uskupení BRICS. „S komunisty se paktovat nebudeme,“ pak řekl, mj. podle listu Le Monde, v narážce na to, že členy spolku jsou i Čína a Rusko.

Ruská ekonomika:

Dnes si na jednom příkladu ukážeme, jakým způsobem je potřeba pohlížet na oficiální ekonomická data publikovaná ruskými vládními organizacemi. Podle údajů Rosstatu došlo v roce 2023 k meziročnímu poklesu reálných důchodů o 1,4%. I pokud by byl tento údaj pravdivý, znamenalo by to pro určitou skupinu obyvatel komplikace. Průměrná výše důchodů je v Rusku v současnosti v přepočtu necelých pět tisíc korun, přičemž je potřeba zohlednit, že podobně jako u mezd i zde takovou částku dostane jen malá část populace.

Nicméně tento údaj počítá s oficiální mírou inflace ve výši 7,5%, reálná je daleko vyšší a například u v poslední době velmi diskutovaných vajec došlo k meziročnímu zdražení o 56%. Situace ruských důchodců je tak daleko těžší, než jak by to vyplývalo z oficiálních údajů.

Dnešní Třešnička™ bude o tradičních, zvířeckých, historických hodnotách. Popravdě nevíme, kterou zprávou začít, protože jsou dvě a obě jsou skutečně nejhodnotovější. Nu, ale dobře. Začneme správnou párty. Ta se, s podtitulem “Téměř donaha” konala v Moskvě. Když se na to přišlo, vzbudilo to u obyčejných Rusů spravedlivý hněv, protože co kdyby se tam vyskytovali ti… no, LGBTisiti a LGBTili tam, že jo? Když se na tuhle drahou kalbu, na kterou dorazila ruská smetánka, ptali kremelské štěkny Pejskova, ten odvětil, že není dobré o tom mluvit, když o tom mluví všichni. Moskevský soud dokonce zvažuje, že by účastníci měli platit pokutu, která půjde do “fondu na podporu vojáků bojujících na Ukrajině.” Druhou část třešně, v podstatě takovou hnusnou pecku, tvoří další alkoholik, Dimon Medvěd. Toho zjevně na tuhle párty nepozvali, takže se z žalu musel doma ožrat Stoličnou, na zdi naškrábat kokain a LGBTit s vlastní rukou. Jak jinak si vysvětlit jeho žvásty o tom, že (nejen) Kyjev je historicky ruským městem, které se již brzy (rozuměj, milý čtenáři, poté co budou vyvražděni všichni “banderovci”, nacionalisté a “fašisté”) navrátí do své historické vlasti, Ruska, vskutku nevíme.

Pomoci nám s naší tvorbou můžete malým příspěvkem na kávu, které se nebojíme a na množství nehledíme!

Děkujeme všem, kteří nám již přispěli, moc si toho vážíme!
Přílohy
Den-618-3.11-2.jpg
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 549
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Shakal »

Zdroj Fb skupina Válka. Válka se nikdy nemění

#Aktualita #Ukrajina #Ukraine #Den675 #aktuvalka

Analýza šestistéhosedmdesátéhopátého dne invaze na Ukrajinu 30.12.2023

Celá analýza, včetně situace na Blízkém východě, na webu: https://valka.online/aktualni-konflikty ... 0-12-2023/

Oproti včerejšímu velmi dramatickému dni byl dnes na ukrajinském nebi relativní klid. Rusko vyslalo pouze deset dronů, z nichž pět se Ukrajincům podařilo sestřelit nad Chmelnyckou, Dněpropetrovskou a Kyjevskou oblastí. Včerejší ruské útoky si jen v Kyjevě vyžádaly 13 obětí a 32 zraněných, celkem pak bylo při včerejších úderech podle prezidenta Zelenského zabito 39 a zraněno 159 osob. Dopoledne byla hlášena aktivita PVO nad Dniprem. Večer byl pak Charkov ostřelován střelami S-300 ruských protivzdušných sil.

Ruská protivzdušná obrana byla naproti tomu aktivní nad a v okolí Brjansku, v Orjolské, Kurské, Belgorodské a Moskevské oblasti. Ruské ministerstvo obrany uvádí, že celkem došlo k sestřelu dvaatřiceti dronů a v Belgorodské oblasti třinácti raket. Sevastopolské okupační úřady tvrdí, že v Černém moři zničily ruské vrtulníky ukrajinský hladinový dron. Ruská i naše média se předhání v tom, kdo napíše větší hloupost o dostřelu ukrajinských salvových raketometů, které měly údajně ostřelovat Bělgorod. Dostupné videomateriály však spíše ukazují na drony a protivzdušnou obranu RF.

Severovýchodní fronta: Některé zdroje naznačují ruský postup severozápadně od Synkivky. Má jít o průnik o hloubce zhruba 100-150 metrů, navíc v lesích, takže bude jen obtížně lokalizovatelný. Na severu vesnice pokračují ruské jednotky v útocích, ale stále se jim v tomto směru nedaří, protože protitankové týmy zde mají dobře připravené pozice. Záběry 11. praporu 30. mechanizované brigády ukazují, že ruské stroje jsou často znehybněny minami, na které najedou a poté se doraženy protitankovými řízenými střelami. Jihozápadně od Orljanky se ukrajinským ozbrojeným složkám podařilo vytlačit okupanty z několika pozic a postoupit přibližně půl kilometru na východ. Západně od Dibrové ruské jednotky s podporou tanků zaútočily na pozice 100. brigády teritoriální obrany, byli však odraženi.

Bachmutská fronta: Rusové útočili na ukrajinské pozice v lesním pásu severně od Bohdanivky, byli však se ztrátami odraženi a museli se stáhnout do výchozích pozic. Nadále též tlačí v oblasti hřbitova směrem k Popivskému lesu, ale postup je zde minimální. Západně od města se okupantům podařilo zabrat poslední kousek vesnice Chromové. Těžké boje probíhají už tradičně o opevněný kopec 217,5 severně od Kliščijivky.

Doněcká fronta: Rusové stále útočí severně od Stepového, ale vesnici drží ozbrojené síly Ukrajiny. Ukrajinské ozbrojené síly také odrazili všechny útoky vedoucí na město a koksovnu. Od chvíle, kdy ukrajinské vedení přisunulo k Avdijivce posily se Rusům postup velice zpomalil, na některých místech dokonce zastavil. Jak už jsme informovali včera, Ukrajinci zde mají velkou koncentraci dronařských jednotek, které způsobují protivníkovi těžké ztráty.
Západně od Marjinky nadále probíhá ruský průzkum bojem, ale okupanti potřebují konsolidovat své územní zisky v Marjince a na další tlak v tomto směru si ještě budeme muset nějakou dobu počkat.

Záporožská fronta: Západně a jižně od Robotyné Rusové nadále tlačí na ukrajinské pozice, ale postup je zde minimální, nebo žádný. Robotyné jako takové je zatím bezpečně v rukou ukrajinských obránců, což dokazují i videa z vesnice samotné.

Chersonská fronta: Ukrajinští mariňáci stále drží pozice v okolí vesnice Krynky a odráží pokusy okupantů o to je z vesnice vystrnadit. Připomínáme, že Krynky nejsou jediné předmostí, které na východním břehu Dněpru Ukrajinci mají. Ukrajinské síly také operují západně od Olešek, u Pojmy a u Piščanivky. Před několika dny se rusům podařilo úspěšně vylodit na jednom z ostrovů u vesnice Bilohrudové, kde si začali připravovat pozice poblíž bývalé rybí sádky. Objevila je však jednotka dronařská jednotka “Horor z nebes” ze 123. brigády teritoriální obrany z Mykolajivu a způsobila jim velice těžké ztráty.

Diplomatické a politické události:

Páteční ruský vzdušný útok na Ukrajinu si vyžádal nejméně 39 lidských životů, uvedl dnes na platformě Telegram ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Desítky dalších lidí podle něj utrpěly zranění. Starosta Kyjeva Vitalij Kličko mezitím oznámil, že počet zabitých při tomto útoku v metropoli vzrostl na 16 a město bude držet 1. ledna den smutku. Ten už dnes drží podle serveru Ukrajinska pravda další zasažená města – Záporoží, Dnipro a Oděsa.

Útoky ruských vojsk, které si v pátek na Ukrajině vyžádaly tři desítky mrtvých a více než 100 zraněných, jsou ukázkou strašlivé reality, které tato země čelí. Uvedla to koordinátorka OSN pro humanitární pomoc Ukrajině Denise Brownová. Na masivní bombardování reagovali také americký prezident Joe Biden nebo britský premiér Rishi Sunak, podle nichž je útok důkazem, že ruský prezident Vladimir Putin trvá na zničení nezávislé Ukrajiny.

Polsko prodlužuje dočasné kontroly na hranici se Slovenskem o další měsíc, tedy do 1. února 2024. Na svém webu to píše polská pohraniční stráž, která poznamenala, že účelem hraničních kontrol je zabránit “nelegální migraci” z takzvané balkánské trasy. Naposledy byly kontroly prodloužené do 2. ledna. Pro migranty pocházející hlavně z Blízkého východu a Afghánistánu je Slovensko tranzitní zemí na cestě do západní Evropy, hlavně do Německa, napsala před časem agentura Reuters a dodala, že tito migranti se dostávají do Evropské unie tím, že překročí srbsko-maďarské hranice.

Polská armáda pokračuje v pátrání po troskách ruské rakety, která včera narušila polský vzdušný prostor. Podle zprávy operačního velitelství polských ozbrojených sil bude do pátrání zapojeno 480 vojáků sil územní obrany. Je třeba poznamenat, že do pátrání se zapojí armáda 2. lublinské brigády a 19. nadbujanské brigády sil územní obrany Polské republiky. Účelem pátrání bude “konečné potvrzení, že žádný kus objektu nezůstal nenalezen.” Pátrání bude probíhat v oblasti jihovýchodně od města Zamosc.

Ministerstvo obrany Velké Británie tvrdí, že ruské ztráty ve válce proti Ukrajině letos výrazně vzrostly. Podle odhadů britských zpravodajských služeb bude Moskva potřebovat až 10 let na obnovu profesionální armády. Je třeba poznamenat, že v roce 2023 se průměrné ztráty zabitých i zraněných Rusů zvýšily na téměř 300 za den. Britská rozvědka s odkazem na ukrajinskou stranu podotýká, že ruské ztráty svědčí o degradaci ruských sil a jejich přeměně v „masovou armádu“ horší kvality po „částečné mobilizaci“ v září loňského roku. “Rusko bude pravděpodobně potřebovat 5-10 let, aby obnovilo řady profesionálních a zkušených jednotek,” předpovídají britští vojenští analytici. Britské ministerstvo obrany předpokládá, že současná míra ztrát RF bude pokračovat i v roce 2024. Očekává se, že do roku 2025 dosáhnou ruské ztráty na mrtvých a zraněných více než půl milionu.

Ruská ekonomika:

Dnes se zmíníme o jednom aktu ruské vlády, který může v budoucnu značně zkomplikovat situaci na ruském trhu s léky. Ruská vláda vydala dvěma výrobcům farmaceutických produktů povolení, aby zahájili výrobu léku na cukrovku a nemuseli při tom respektovat patentovou ochranu zahraničních výrobců, která se na tyto léky vztahuje. Léky jsou jedním z produktů, na které se západní sankce nevztahují, nicméně po takovém kroku ruské vlády velmi pravděpodobně přeruší farmaceutické firmy dovoz svých produktů do Ruska. A to nejen léků, ale i dalších produktů farmaceutického průmyslu, které značně zkomplikují produkci ruských firem, neboť mnoho polotovarů není v Rusku produkováno.

Dnešní Třešnička™ bude o tom, když dva roky házíte bomby do lesa a jedna se vám z lesa vrátí. Jen připomeňme, jak se proruské účty na Telegramu a dalších sociálních sítích vysmívaly “ukrajinskému kvičení o mrtvých Banderovcích,” po ruských vzdušných útocích na Dnipro, Charkov či Kyjev. Avšak v okamžiku, kdy došlo k ukrajinskému úderu na ruský Bělgorod, v podstatě nadávali úplně stejně, zajímavé, že. Jistá je jedna věc. Ačkoliv je smrt civilistů vždy tragédie, Rusové jí mohli předejít, pokud by drony nesestřelovali a nechali je zasáhnout vojenské cíle, na které mířily. Takto musíme smrt ruských občanů, kteří, slovy vlasteneckých klasiků, “nemají s válkou ani Putinem nic společného”, přičíst ruské protivzdušné obraně. Ostatně se k tomu stejný způsobem vyjádřili i Ukrajinci, když se v jejich médiích objevily zprávy, že útok na Bělgorod byl “společným opatřením ozbrojených sil v odpověď na ostřelování Dnipra, Charkova, Oděsy a Kyjeva”. Dále pak bylo uvedeno, že “destrukce civilní infrastruktury ve městě je výsledkem nedostatečné protivzdušné obrany nepřítele”. Je strašné, když kvůli jednomu diktátorovi trpí obyčejní lidé, ale je třeba pamatovat, že Rusko dosahuje jednoho vytyčeného cíle za druhým, takže předpokládáme, že i toto je PPP! Ironií je, že Putin moc dobře ví, co udělat pro to, aby k ostřelování ruského území nedocházelo, ale nechceme mu radit. Absurdno této situace pak podtrhává šaškování putinových poskoků, kteří požadují mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN, kterého se má, jako nějaký uličník, zúčastnit i zástupce ČR, aby vysvětlil naše dodávky zbraní Ukrajině. Pan ministr Lipavský na to reagoval slovy, že se v žádném případě nebudeme zapojovat do propagandistické kampaně agresora. Česko se prý zapojí až budou Rusové chtít projednat stažení svých okupačních sil z Ukrajiny. Bez ironie dodáváme, že je to frajer.

Pomoci nám s naší tvorbou můžete malým příspěvkem na kávu, které se nebojíme a na množství nehledíme!

Děkujeme všem, kteří nám již přispěli, moc si toho vážíme!
Přílohy
Den-618-3.11-2.jpg
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 549
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Shakal »

Zdroj Fb skupina Válka. Válka se nikdy nemění

#Aktualita #Ukrajina #Ukraine #Den676 #aktuvalka

Analýza šestistéhosedmdesátéhošestého dne invaze na Ukrajinu 31.12.2023

Celá analýza, včetně situace na Blízkém východě, na webu: https://valka.online/aktualni-konflikty ... 1-12-2023/

Pevně věříme, že pro vás bude rok 2024 lepší, než byl ten letošní a že zvládnete vše, co jste si předsevzali (ty ne, Vladimire!) a přejeme vše dobré do nového roku. Snad někde nezačne další válka, mor, nebo nějaký jiný průser a ty letošní snad co nejdříve skončí dobře. Děkujeme všem, kteří nás stále sledují a podporují a děkujeme samozřejmě a zejména těm, kteří nadále sledují a podporují boj Ukrajiny, která se bije i za nás! Všichni jste skvělí!

Ukrajinská protivzdušná obrana měla v noci na dnešek sestřelit dvacet jeden z celkových čtyřiceti devíti dronů vyslaných Ruskem. Aktivita PVO byla zaznamenána nad Kyjevskou, Charkovskou, Záporožskou a Chmelnyckou oblastí. Ruský propagandistický kanál Trinadcatyj píše, že ruské zprávy o zásazích strategických cílů v Charkově, kterými ruská propaganda krmí média, jsou nesmysl – odkazuje se na informátory ve městě. Došlo však k zásahu hotelu Charkiv-Palace, ve kterém bydleli zahraniční novináři. Zraněni byli nejméně dva lidé. Odpoledne hlásila správa Charkovské oblasti výskyt dronů směřujících a Lozovou a došlo k odpalu několika ruských střel S-300 na Čuhujiv.

Ruská vláda nechala zavřít Kerčský most, a ačkoliv nespecifikovala důvod, je možné, že se bojí případného ukrajinského útoku. Odpoledne oznámily ruské tiskové služby, že došlo k sestřelu několika ukrajinských dronů nad ruským Taganrogem v Rostovské oblasti.

Severovýchodní fronta: Situace na linii Lyman Peršyj – Synkivka zůstává neměnná. Rusové provedou protiútok přes minové pole za denního světla (doslova, nejde o výsměch), aby byli odraženi a stáhli se zpět do lesů mezi vesnicemi.
Podle ukrajinské DeepState u Dibrové zaútočili Rusové na své vlastní pozice. Na videu pořízeném vojáky ukrajinské 63. samostatné mechanizované brigády je vidět útok ruské pěchoty podporované tankem a několika obrněnými transportéry na pozice, ze kterých okupanti vytlačili ukrajinské vojáky už několik dní před tím. Ukrajinci se pravděpodobně rozhodli tohoto zmatku využít a masivně ostřelují Dibrovou a Kuzmyné, které tvoří pro ruské jednotky jeden z hlavních opěrných bodů v oblasti.

Bachmutská fronta: Okupanti zesilují tlak na ukrajinské obranné linie v Bohdanivce po silném nočním ostřelování, ale příslušníci z řad 56. samostatné mechanizované brigády prozatím pozice drží. Svodky generálních štábů obou stran shodně tvrdí, že dochází k tvrdým střetům mezi Bachmutem a Ivanviským, zhruba v oblasti starého nefunkčního letiště a přilehlé chatové oblasti. Na severu a severozápadě Kliščijivky se stále bojuje na kótě 217.5, ale není zde hlášen žádný pohyb. Okupanti se snažili včera během dne o překročení železniční trati východně od vesnice, ale videozáběry 22. mechanizované brigády ukazují, že byli odraženi ještě předtím, než se ke trati vůbec dostali. Dokonce se zdá, že se Ukrajincům v následném protiútoku podařilo získat kontrolu nad částí prostoru na této straně železniční trati.

Doněcká fronta: Pokračují tvrdí boje ve východní části Stepového. Situace se oproti minulým dním ani pro dnešek nezměnila. Zdá se tedy, ukrajinské zálohy skutečně pomohly situaci alespoň na severním perimetru Avdijivky stabilizovat. Podařilo se lokalizovat místo, na kterém se natáčel prezident Zelenskyj. Stál u cedule s názvem města u silnice na Lastočkyné, asi 400 metrů jižně od avdijivské koksovny. Na jižním přístupu k městu pokračují ruské síly ve snaze vstoupit probojovat se lesem mezi průmyslovou zónou a rezidenční čtvrtí. Drobný postup se okupantům podařil mezi Opytným a Vodjaným, kde se jim podařilo získat kontrolu nad kouskem území nikoho. Potvrzují to záběry praporu Malibu 53. mechanizované brigády, na kterých je vidět zničení tanku a BMP, zveřejněné na TG kanálu Wararchive. Zbytek tohoto úseku zůstává bez zaznamenaných změn.

Záporožská fronta: Ruským jednotkám vedeným výsadkáři se pravděpodobně podařilo mezi Verbovým a Novoprokopivkou získat pod kontrolu jednu z posledních části opevnění první obranné linie, ve kterých se ještě pohybovaly ukrajinské jednotky. V současnosti tak mají Ukrajinci kontrolu jen nad tou částí, která těsně přiléhá k Verbovému, je však otázkou, jak dlouho tento stav vydrží, protože ukrajinské velení z těchto míst v posledních čtrnácti dnech vojáky stahuje do vhodnějších pozic.

Chersonská fronta: Ukrajinští vojáci dnes zveřejnili video z levého břehu Dněpru. Není přesně jasné, o jaké jde místo, které bylo zveřejněno “ze země.” Vzhledem k množství domů však lze usuzovat, že by mohlo jít o Krynky. Část videa ukazuje vybudované opěrné stanoviště ve sklepě jednoho z domů. Pokud bylo video zveřejněno na sociálních sítích, bude staršího data, takže situace již nejspíše nebude odpovídat tomu, co vidíme, protože Ukrajinci dbají na operační zabezpečení.

Diplomatické a politické události:

Tým německé veřejnoprávní televize ZDF byl zasažen při sobotním ruském útoku na hotel v Charkově na severovýchodě Ukrajině. Sedmičlenná skupina byla v hotelu Charkiv Palac, když ho zasáhla raketa. ZDF dnes uvedla, že kusy sutin těžce zranily ukrajinskou překladatelku, poranění utrpěl také muž odpovědný za bezpečnost novinářů.

Zástupce Japonska v Radě bezpečnosti OSN, Nagano Šunsuke, prohlásil, že Ruskem svolané shromáždění je “do očí bijícím pokusem očernit a kritizovat Ukrajinu a Západ, a tím odvrátit pozornost světa od toho, co Rusko provádí na území Ukrajiny, (…) Máme už po krk toho, kolik schůzí Rusko svolává… Opravdu si to my, členové Rady a členské státy, zasloužíme? Navzdory ruským snahám těmto výmyslům přece žádný rozumný člověk stejně nevěří…” Pan Nagano nakonec Rusy vyzval, “aby neplýtvali naším drahocenným časem a prostředky pro své politické účely. Rusko by mělo nasměrovat svou diplomatickou energii k nápravě vlastního porušení Charty OSN.”

Dnešní Třešnička™ bude postavená na hlavu. Třešničková sekce vznikla jako prostor pro upouštění páry našeho týmu a poukazování na absurdnost spojenou s konfliktem na Ukrajině nebo lépe řečeno s existencí Ruska jako takového. Ruský svět a zejména jeho papaláši jsou schopni tvořit materiál pro tento náš poslední odstavec prakticky denně a tak bychom chtěli hořce poděkovat Dimonu Medvěděvovi, Sergeji Lavrovovi, Dmitriji Peskovovi a dalším šaškům jejichž jména si bude svět připomínat v učebnicích dějepisu v kapitole “váleční zločinci”. Jejich šéf pak mezi nimi zaujímá mimořádné místo neboť, když Putin otevře svá ústa, tak člověka nutí přemýšlet, jak se vlastně mohl dožít dospělosti. V Rusku stačí být asi ještě větší kurva než ostatní, aby se vám dařilo dobře, což je vlastně historicky doložitelné více než 100 let ruských dějin zpět. V dnešní třešni jsme chtěli glosovat jeho projev ruskému národu, kde zase perlil o boji za dobro a chválil Rusy za jejich milosrdnost… A my už toho máme taky dost. Takže víš co Vláďo? Jdi do prdele.

Pomoci nám s naší tvorbou můžete malým příspěvkem na kávu, které se nebojíme a na množství nehledíme!

Děkujeme všem, kteří nám již přispěli, moc si toho vážíme!
Přílohy
Den-618-3.11-2.jpg
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 549
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Shakal »

Zdroj Fb skupina Válka. Válka se nikdy nemění

#Aktualita #Ukrajina #Ukraine #Den677 #aktuvalka

Analýza šestistéhosedmdesátéhosedmého dne invaze na Ukrajinu 1.1.2024

Celá analýza, včetně situace na Blízkém východě, na webu: https://valka.online/aktualni-konflikty ... -1-1-2024/

Vrchní velitel ozbrojených sil Ukrajiny Valerij Zalužnyj ve svém novoročním poselství prohlásil, že rok 2024 nebude pro Ukrajince snadný, ale armáda bude postupovat k vítězství krok za krokem. “Rok 2023 končí. Další nesmírně těžký rok našeho boje za naši zemi a svobodu. Byl to rok, kdy Ukrajina vytrvala. Přežila díky vám – ukrajinským vojákům a námořníkům, poddůstojníkům a důstojníkům. Díky každému z vás,” zdůraznil generál. “Rok 2024 nebude jednoduchý. Boj za svobodu a budoucnost našich dětí pokračuje. Věřím, že všechny zkoušky zvládneme důstojně a krůček po krůčku budeme i nadále přibližovat naše vítězství,” uvedl Zalužnyj.

Ukrajinská protivzdušná obrana hlásí sestřel osmdesáti sedmi z devadesáti dronů vyslaných Ruskem nad ukrajinské území. Dopady dronů byly hlášeny ze Lvova a Dubljan ve Lvovské oblasti a v Dnipru. Několik explozí v noci zaznělo také v Oděse, kam pravděpodobně dopadly ruské řízené střely. Protivzdušná obrana byla aktivní nad Lvovskou, Ternopilskou, Chmelnyckou, Vinnyckou, Charkovskou, Doněckou a Dněpropetrovskou oblastí. Během odpoledne pak byl hlášen výskyt dalších ruských dronů nad Kyjevem a sestřel další ruské řízené střely nad Dniprem.

Okupační správci Doněcké oblasti informují o ostřelování hotelu Donbass Palace Hotel v okupovaném Doněcku. Telegramové účty místních obyvatel hovoří o tom, že v hotelu byli ubytovaní ruští důstojníci a okupační správa města, která zde podle místních měla slavit konec roku. Ruská tisková agentura Tass uvádí, že při útoku zemřeli čtyři lidé, dalších třináct bylo zraněno. V Moskvě pak hořel terminál na uskladnění nafty. Požár zachvátil prostor o výměře zhruba 1000 m2.

Severovýchodní fronta: Při jednom z ukrajinských protiútoků se podařilo obráncům u Synkivky získat několik ruských zajatců. Záběry z dronu vypustili ven příslušníci 2. praporu 14. samostatné mechanizované brigády. Není jasné, je video staré, protože protiútoky zde Ukrajinci provádějí již asi čtrnáct dní. Bojuje se také v roklích východně od Jampolivky a západně od Dibrové. Poziční boje pokračují i v Serebrjanském lese, ale fronta se zde výrazně nehýbe.

Bachmutská fronta: Na sever od Bachmutu pokračují boje severně a východně od Bohdanivky. I přes značný tlak zde Rusové postupují velice pomalu. Západně a jihozápadně od Bachmutu se bojuje severozápadně a západně od Chromového, které je plně v rukou okupantů a východně od Ivanivského na úrovni bývalého letiště z druhé světové války. Na jih od Bachmutu pokračují těžké boje o opevněný kopec 217,5 severně od Kliščijivky.

Doněcká fronta: Na sever od Avdijivky ruské jednotky útočí na lesní pásy na západní straně železnice, severozápadně od Stepového. Ukrajinským obráncům se tyto útoky daří za pomoci dronů skupiny Khorne ze 116. brigády teritoriální obrany odrážet a způsobovat nepříteli značné ztráty. Na ostatních úsecích pokračují boje v nezměněné intenzitě, ale zprávy o stavu fronty zůstávají stále stejné.

Záporožská fronta: U Orichiva pokračují okupanti v tlaku západně od Verbového, severovýchodně od Novoprokopovky a západně od Robotyného.

Chersonská fronta: Na východním břehu Dněpru je situace stále beze změny. Ruské dělostřelectvo a drony se snaží zničit ukrajinské zásoby a posily ještě před tím, než dosáhnou východního břehu řeky, ale vynalézavost Ukrajinců a omezené prostředky okupantů v tomto směru značně omezují účinnost podobných snah. Ruské situaci nepomáhá ani to, že zde kvůli pokrytí ukrajinskou PVO stále nepracuje ruské frontové letectvo. Podobně se Ukrajinci snaží cílit dělostřelecké údery na evakuační body, koncentrace techniky a sklady munice. Z cesty vedoucí do Krynek, kterou Rusové začali přezdívat “dálnice smrti” se objevuje čím dál tím víc videí, které ukazují velké množství zničené ruské techniky a mrtvých těl, která okupanti očividně nemají možnost, nebo vůli odklízet. Britská tajná služba prohlásila, že zde ruská 104. gardová úderná výsadková divize utrpěla těžké ztráty, což potvrzují i mnozí ruští milblogeři, kteří píší až o dvou celých praporech výsadkářů, kteří jsou “náklad 200”. Ztráty takového rozsahu se nám zdají přehnané, ale pravdou je, že se množí náznaky, že okupanti od Krynek stáhli 328. a 337. výsadkový prapor kvůli doplnění ztrát, které u Krynek utrpěly.

Ruská ekonomika:

Dnes poukážeme na některé nezdravé jevy, které se v ruské ekonomice začaly projevovat v roce 2023, a zejména v jeho druhé polovině. Pokud se podíváme jak na velikost exportu, tak i importu, vidíme, že v absolutních číslech obě tyto hodnoty dosáhly úrovně, na jaké byly v průběhu roku 2007. Při započtení inflace je tak hodnota jak exportu (který je ve velké míře tvořený exportem surovin, přičemž změny ceny ropy URALS jsou přímo úměrné změnám v hodnotě exportu), tak i importu (podle něj se dá poměrně přesně určit růst, nebo naopak pokles kupní síly ruské populace), dosahuje v současné době v Rusku výrazně nižší úrovně, než před patnácti lety. Lze tedy říci, že se celkový výkon ekonomiky přiblížil tomu, jaký byl v Rusku v devadesátých letech.

Současně dochází celý rok 2023 k odlivu zahraničního kapitálu z Ruska, což snižuje výkon ruského průmyslu. Maxima výroby bylo dosaženo v květnu 2023, ale později již vidíme opět mírný pokles a výkon průmyslu dnes dosahuje hodnot roku 2016 – nelze tedy mluvit o nějaké zásadní mobilizaci průmyslu, a nahrazování ztrát na frontě probíhá v drtivé míře pouze díky opravám uložených kusů techniky. Odpovídá tomu například produkce oceli, která je také na úrovni roku 2007. Ruský vojenský průmysl tak viditelně není ve stavu, kdy by dokázal nahrazovat výrobou ztráty na frontě, a velmi by mu pomohlo, pokud by došlo na frontě k příměří.

Dnešní Třešnička™ bude o české nenávisti k Rusku. Ruský propagandista Aleksandr Sladkov se “zamyslel” a na svém blogu došel k názoru, že Češi projevují k Rusku nenávist odjakživa. Je fascinující, že mu trvalo dva roky na to přijít, ale je to ruský propagandista, takže kde nic není, ani smrt nebere. Už Karel Havlíček tvrdil, že odjel do Ruska jako Slovan a vrátil se jako Čech. Po první světové válce pak Rusové vyvražďovali československé legionáře, po té druhé unášeli Sověti české občany a lidi, kteří utekli z Ruska, zpět. V roce 1968 přišel z Moskvy befel, že se má rozdrtit Pražské jaro, před pár lety Vrbětice, následovalo zařazení na “seznam nepřátelských zemí”, a pak ty debilní kecy dalších ruských propagandistů o tom, že ČR “pomáhá ukrajinským fašistům a teroristům.” Není pravda, že by český, potažmo československý, národ neměl rád Rusy, vždyť ruští spisovatelé, skladatelé a hudebníci jsou tu často velmi oblíbení. My prostě nemáme jenom rádi lháře, násilníky a vrahy. Jak prosté.

Pomoci nám s naší tvorbou můžete malým příspěvkem na kávu, které se nebojíme a na množství nehledíme!

Děkujeme všem, kteří nám již přispěli, moc si toho vážíme!
Přílohy
Den-618-3.11-2.jpg
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 549
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Shakal »

Zdroj Fb skupina Válka. Válka se nikdy nemění

#Aktualita #Ukrajina #Ukraine #Den678 #aktuvalka

Analýza šestistéhosedmdesátéhoosmého dne invaze na Ukrajinu 2.1.2024

Celá analýza, včetně situace na Blízkém východě, na webu: https://valka.online/aktualni-konflikty ... -2-1-2024/

Rusko provedlo další teroristický útok na ukrajinském území pomocí nejméně stovky řízených střel a pětatřiceti dronů. Ukrajinské letectvo tvrdí, že se PVO podařilo sestřelit deset z deseti “hypersonických” střel Kinžal (ačkoliv je k dispozici minimálně jeden záběr dopadu pravděpodobně právě této střely na kyjevské sídliště), dále padesát devět ze sedmdesáti řízených střel třídy Ch-59/101/555 a tři balistické střely Kalibr. Ruské síly dále odpálily nejméně dvanáct střel ze systémů PVO S-300/400.

Dopady a aktivita PVO jsou hlášeny především z Kyjeva (kde podle kyjevské správy zemřelo nejméně 43 lidí a 37 mělo být hospitalizováno), Myrhorodu, Charkova (nejméně 49 obětí, z toho šest dětí, a stovky zraněných), Dnipra, Záporoží a Kropyvnyckého. Trosky jednoho z dronů způsobily požár v Mykolajivu. Nejméně jedna z řízených střel, odpálených z ruských strategických bombardérů nad Kaspickým mořem, dopadla nedaleko Petropavlovky v ruské Voroněžské oblasti. Ač velení ruského letectva tvrdí, že šlo o odhoz z důvodu bezpečnosti letounu, pravděpodobně došlo k selhání střely.

Ukrajinské ministerstvo energetiky dnes ve své zprávě uvádí, že v důsledku útoků je v Kyjevě nejméně 250.000 lidí bez proudu, protože došlo k poškození rozvoden a nadzemního vedení.

Exploze byly zaznamenané také v ruském Bělgorodu, kde je podle ruských médií aktivní protivzdušná obrana, která likviduje drony. V okupovaném Skadovsku v Chersonské oblasti byl po ukrajinském úderu hlášen výbuch.

Severovýchodní fronta: 30. samostatná mechanizovaná brigáda pokračuje v likvidaci ruských útoků na Synkivku. Objevují se další videa, na kterých je vidět zničená ruská technika i mrtví vojáci okupačních sil. Drtivá většina ruských útoků končí na severním přístupu k vesnici a stále to vypadá, že okupanti k ní přistupují ze stále stejných směrů, které mají ukrajinští obránci pod kontrolou. Boje mezi Jampolivkou a Kreminnou sice pokračují, ale ani posledních 24 hodin nepřineslo informace o žádných změnách. Hlavní těžiště bojů stále leží u Kruhlajské rokle a Laptivjarského lesa. Proruské účty na sociálních sítích opěvují zničení ukrajinského tanku Strv. 122, jde ale o starší záběry stroje, který byl poškozen a opuštěn již před několika týdny.

Bachmutská fronta: Na severozápadním křídle Bachmutu stále dochází k těžkým střetům kolem Bohdanivky, ale po předchozích úsecích se ruský postup znatelně zpomalil. V posledních několika týdnech byla na tento úseku přesunuta ukrajinská 1. brigáda zvláštního určení “Ivana Bohuna”, která zde podporuje 56. mechanizovanou brigádu, což by mohlo být jedním z možných důvodů ke zpomalení postupu okupačních jednotek. Bojuje se též v oblasti hřbitova na silnici O-05-06 západně od Chromového. Ukrajinské síly před několika dny spustily sérii protiútoků ve snaze ukončit ruský postup a zdá se, že se v omezené míře daří.

Doněcká fronta: Geolokalizované údaje ztrát na twitterovém účtu Naalsio26 uvádějí, že Rusko přišlo při bojích kolem Avdijivky již o 411 obrněných vozidel různých typů (údaje jsou platné ke 29.12.2023), zatímco Ukrajinci o 30 kusů. Drtivá většina ruských ztrát je ze severního perimetru Avdijivky, tedy kolem Stepového, avdijivské koksovny a Krasnohorivky. To do jisté míry odráží i celkovou aktivitu na tomto úseku.

Ztráty se pravděpodobně alespoň dočasně staly neúnosnými a ruské velení bylo nuceno přehodnotit způsob vedení útoků, které si vybírají další daň, protože je často aktivní jen ruská pěchota bez pořádné mechanizované podpory. To se pro změnu odrazí ve snížení intenzity a celkovém zpomalení ruského postupu, který je za poslední týden téměř nulový a v celkovém měřítku bojů o město naprosto zanedbatelný. Okupanti útočí na ukrajinské pozice na severu, jihu a jihozápadě Avdijivky, avšak bez zaznamenatelných výsledků.

Beze změn zůstává i situace u Novomychajlivky, kde vedou Ukrajinci protiútoky do území nikoho na jihu vesnice.

Záporožská fronta: Okupanti pokračují v útocích západně od Robotyného, severovýchodně od Novoprokopivky a západně od Verbového. I když je tlak vytrvalý a poměrně silný, jsou změny na frontě naprosto minimální, je ale znát, že se jim daří získávat zpět od Ukrajinců ty části první obranné linie kolme Verbového, které ještě neměli pod plnou kontrolou.

Chersonská fronta: Oproti předchozím dnům nedošlo na východním břehu Dněpru k prakticky žádným změnám. S výjimkou pozičních bojů dochází ke vzájemnému ostřelování dělostřelectvem a Rusové pravidelně ostřelují vojenské i civilní cíle na západním břehu Dněpru.

Diplomatické a politické události:

Rusko za úterní vzdušné útoky na Ukrajinu utratilo zhruba 620 milionů dolarů (asi 14 miliard korun), odhadl časopis Forbes. Vychází přitom z informací zveřejněných velením ukrajinských sil ohledně raket a střel, kterými Rusové útočili, a z vlastních odhadů cen těchto prostředků. Podle Kyjeva Rusko na Ukrajinu vyslalo 99 raket různých typů a desítky bezpilotních strojů.

Velvyslankyně Evropské unie na Ukrajině Katarina Maternova po masivním ruském raketovém útoku na ukrajinská města prohlásila, že Rusko bude hnáno k odpovědnosti.

Diplomatka zdůraznila, že 2. ledna se Ukrajina stala obětí dalšího brutálního ruského útoku.

“Hlavní město Ukrajiny, Kyjev a Charkov, byly ostřelovány ruskými raketami a drony. Byly zraněni a zabiti civilisté, zničena infrastruktura,” řekla Maternova. Velvyslankyně pak zdůraznila, že Ukrajina potřebuje více podpory.

Policie v Petrohradu, druhém největším ruském městě, zadržela o silvestrovské noci tisíce migrantů, aby je násilně naverbovala do války Ruska proti Ukrajině, napsal v úterý server Novaja gazeta Jevropa s odvoláním na nejmenovaný zdroj z řad ruského ministerstva vnitra. Podle něj kontrakt s ministerstvem obrany už podepsalo přinejmenším 1500 ze zadržených mužů.

Turecko v úterý oznámilo, že dvě lodě na vyhledávání a ničení min, které Velká Británie před časem poskytla Ukrajině, nepustí přes Bospor a Dardanely do Černého moře. Zdůvodnilo to tím, že by porušilo mezinárodní pakt ohledně plavby přes tyto úžiny v době války, píše agentura Reuters. „Dokud bude pokračovat válka, nepovolíme plavbu vojenských plavidel do Černého moře přes turecké úžiny,“ uvedla turecká prezidentská kancelář.

Přes jedenáct milionů korun již poslali Češi za několik dní do sbírky na drony pro Ukrajinu. Pro nasazení v boji proti ruským okupantům chtějí organizátoři ze spolku Skupina D nakoupit 10 tisíc strojů. Podle informací na webu sbírky by částka vybraná k dnešku zatím stačila na nákup více než 1100 dronů. Záštitu nad spolkem převzali náčelník Generálního štábu Armády ČR Karel Řehka a náčelník Vojenské kanceláře prezidenta republiky Radek Hasala.

Ruská ekonomika:

Indie je po Číně druhým největším importérem ruské ropy, do těchto zemí bylo v roce 2023 exportováno přibližně 85% ruské ropy. Export do Indie však v posledním půl roce znatelně poklesl, proti maximu dosaženému v květnu tohoto roku poklesl prosincový objem o jednu třetinu, a je na úrovni ledna tohoto roku. Za tímto poklesem stojí jak dodnes nevyjasněná situace ohledně úhrady v indických rupiích, ale i nové americké sankce, které jsou již jmenovitě zaměřené na konkrétní tankery, které nepřepravují ropu v souladu se stanovenými pravidly. Ve druhé polovině minulého roku bylo vytvořeno schéma, kdy indické platby byly vypořádávány v bankách Spojených Arabských Emirátů v dirhamech, nicméně po intervenci USA odmítly banky další transakce, týkající se plateb za ruskou ropu, v dirhamech provádět. V současné době tak není možné provést úhradu za ropu v šesti tankerech, přepravujících přibližně pět milionů barelů ropy, a ty tak zůstávají na moři.

Dnešní Třešnička™ je o propagaci ruského všehomíra. Ruský nacionální bolševik, podporovatel ruské dobyvačné války na Ukrajině, mistr světa v židlované na autosedačkách a propagandista Dugin se zamyslel… a vyplodil jednu ze svých “tezí.” Ta byla do jisté míry pravdivá v tom ohledu, že Putina “lze již považovat za zvoleného” (v ruských prezidentských volbách – pozn. red.). Z tohoto hlediska prakticky asi nelze cokoliv namítat, tam je to dané, když to navíc říká někdo tak alabastrově ruský, jako je sám Dugin. Co nás ale zarazilo, bylo jeho volání po vytvoření “humanitárních [jednotek] Smerš.” Smerš, zkratka slov Smjerť špionam, byla jednotka sovětské kontrarozvědky, která mimo dalšího například unášela po konci druhé světové války sovětské emigranty zpět do SSSR. Jak přesně by podobná jednotka měla fungovat humanitárně, netušíme, ale je to oligofrenie srovnatelná se slovním spojením “humanitární bombardování”, které někteří naši troubové neprávem připisují Václavu Havlovi. Tento ideologisticky čistý Smerš má podle Dugina dávat pozor na to, aby nebyli u moci liberálové (kteří jsou podle něj toxičtí a ničí společnost), a aby udržoval nastavený směr společnosti. Zamyslel se také nad SVO – jak Rusko válku na Ukrajině nazývá – a poměrně přesně vyvodil, že pokud Rusko na Ukrajině nezvítězí, přestane jako stát existovat. Nedodal však, že by to též znamenalo konec Putina. Rusové totiž vládcům, kteří prohráli válku, neodpouštějí.

Pomoci nám s naší tvorbou můžete malým příspěvkem na kávu, které se nebojíme a na množství nehledíme!

Děkujeme všem, kteří nám již přispěli, moc si toho vážíme!
Přílohy
Den-618-3.11-2.jpg
seabee
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3813
Registrován: 18/7/2013, 18:59

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od seabee »

Zajímavé je, že Turecko považuje Speciální vojenskou operaci (SVO) z hlediska mezinárodních dohod za válku, a to je Rusku poměrně přátelsky nakloněný stát.
Slyší-li nechápaví, podobají se hluchým.
Hérakleitos z Efesu, zvaný Skoteinos (Temný – asi 544-484 př.n.l.),
flegko
svobodník
svobodník
Příspěvky: 33
Registrován: 23/7/2023, 20:36

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od flegko »

Zemakt píše: 2/1/2024, 13:53 Kompilace záběrů zásahu jednoho Leoparda
https://vk.com/wall-35276355_2276282
Chcem opravit Zemakta...ta kompilacia nie je o jednom, ale o 2 Leopardoch a mna na nej zaujalo ako do nich palili a tie blbe tanky nie a nie vybuchnut. Dokonca ani nezacali mohutne horiet ako to maju vo zvyku tecka.
Ked si to porovnam so zasahmi RU tankov, ktore radi sutazia vo vrhu vezou je to rozdiel.
Btw k cislu 3 dosli tak, ze v originale sa spomina tankova cata, co su v RU armade 3ks tankov, treti sice vo videu nie je, ale ked sa spomina cata musia byt predsa 3 nie? Rozkaz znel jasne.
Este zaujimavejsia je geolokacia, kde k tomu malo dojst a fakt, ze toto uzasne znicenie celej tankovej caty nedali do svojich videi ani MS(https://www.youtube.com/@militarysummary/videos) a nie je zaznamenane ani nezavisly https://map.ukrdailyupdate.com.
Z toho usudzujem, ze musi ist o nejake starsie zabery, ktore sa recykluju.
Zdron ANNA NEWS hovori za vsetko. Kto pozna vie o com hovorim.

Obdivujem toho Poliaka aj miestneho RU fandu Daniela ako rozoznali v tych nekvaIitnych zaberoch znicenie HIMARSu, pretoze ja som si to pozrel asi 4x a nic poskodene alebo znicene, co by sa podobalo na HIMARS som tam nevidel.
Poliak tvrdi, ze vie o tom uz od decembra, tento kanal MS tvrdi, ze sa to stalo 1.1.2024.
Niekto asi cestuje v case.
https://www.youtube.com/watch?v=xYGIKECnK5s

Inak pri Chersone vraj zhodili zase RU Fab 500 a Fab 1500, ale mne sa zda, ze len pouzili stare video, pretoze ako vieme s lietadlami sa tam lietat boja po tych zostreloch. Na Fab 1500 nedodali video pre istotu ziadne.
Celkovo MS nemaju material posledne 2 dni, pretoze 1.1 dali video, kde prezentovali zasah zverejneny 28.12 ako sucasny (opat cestovanie v case) a posledne 2 videa basnili len o Kindzaloch a ake strasne skody sposobuju RU rakety UA mestam.
A skoro v kazdom videu sa spominaju RU pravoslavne vianoce a ze nemame teraz pocas nich cakat nejake vacsie akcie z RU strany. Takze ani necakame.
Uživatelský avatar
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 11900
Registrován: 28/8/2008, 11:14
Bydliště: Cheb

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Zemakt »

Válka na Ukrajině, 29. prosince 2023: Začátek zimní raketové kampaně


Po týdnech a měsících sondování a "mapování" reorganizované a posílené ukrajinské protivzdušné obrany Rusové v noci na dnešek zřejmě zahájili svou "zimní raketovou kampaň" 2023-24 - masivní raketovou palbou. Než se pustím do dalších podrobností, a protože se zdá, že máme spoustu nových čtenářů, kteří nebyli u minulé zimy, zde je několik 'slovíček', která se budou v tomto druhu zpráv používat. Následovat bude krátký úvod do vojenské disciplíny zvané 'mapování' a pak shrnutí známých faktů o včerejších ruských úderech.

***

COMINT = komunikační zpravodajství (ve smyslu "prostředky shromažďování zpravodajských informací").

ELINT = elektronické zpravodajství

EMCON = kontrola vysílání (v podstatě znamená: nevysílá se žádný komunikační ani jiný druh elektronických signálů).

EW = elektronický boj

FrankenSAM = přezdívka pro specifické sovětské/ruské SAM-systémy, mezitím upravené pro provoz západních raket (i když to není definitivně potvrzeno, zdá se, že jde především o SAM-systém Buk, který byl spárován s americkými nebo italskými raketami RIM-7 Sparrow/Aspide/Spada).

HAWK = SAM americké výroby (také zkratka pro "Homing-All-the-Way-Killer", protože měl vysokou úspěšnost v různých válkách v letech 1960-1980).

IADS = integrovaný systém protivzdušné obrany

IRIS-T = SAM vyrobený v EU (také zkratka pro "Infra-Red-Imaging-System, Tail/Thrust vector-controlled")

LPGM = Loitering Precision Guided Munition (to, co používám pro to, co ostatní zjednodušují s íránskými drony "Shahed" a jejich ruskou verzí Gerant).

PAC = Patriot Advanced Capability (pokročilá verze systému MIM-104 Patriot SAM; původem z USA).

PSU = ukrajinské letectvo a protivzdušná obrana (zahrnuje množství těžkých SAM provozovaných Ukrajinou, jako PAC-2/3, S-300, IRIS-T, MIM-23, Buk a podobně).

SAM = rakety země-vzduch

SIGINT = signální zpravodajství

UAV = bezpilotní letoun ("dron")

VKS = ruské vzdušné a kosmické síly

ZSU = ukrajinské ozbrojené síly (zde především ve významu "armáda/pozemní síly")

Mapování

Hmotnost následujícího jsem popsal již v květnu v sérii funkcí nazvané "Útočný režim" (viz: Útočný režim 1. část, Útočný režim 2. část, Útočný režim 3. část, Útočný režim 4. část, Útočný režim 5. část a Útočný režim 6. část: zvláštní pozornost věnujte 3. a 4. části, kde jsem vysvětlil "základy" funkce IADS a jak ji najít, když je provozována "ukrajinským stylem"). Dnes půjdu o krok dál a přidám něco více o něčem, čemu se říká 'mapování'.

Poslední 'velká vlna' ruské raketové ofenzívy na Ukrajinu byla v září, kdy VKS útočily téměř každou noc. V posledních třech měsících Rusové k "mapování" výrazně reorganizovaného a posíleného (oproti zimě 2022-23) integrovaného systému protivzdušné obrany (IADS) PSU nasazovali především LPGM íránské výroby Shahed - nebo jejich vlastní "licenční" varianty: Gerant.

Dotyčný IADS se skládá z četných pozemních radarů včasné výstrahy, (pozemních) stanic COMINT, ELINT a SIGINT a z více než 30 hlavních jednotek SAM, které odpovídají za obranu Ukrajiny v hloubce (zřejmě ne za ochranu hlavních jednotek ZSU podél fronty: ZSU má svůj vlastní IADS; to znamená, že IADS PSU a ZSU jsou jistě integrovány, takže jeden ví, co dělá druhý).

Co je to "mapování" a jak to funguje?

Ukrajina je obrovská země. Radary PSU sice pokrývají celý její vzdušný prostor, ale na totéž nemá dostatek systémů SAM. K tomu by bylo zapotřebí tisíce systémů SAM, které nikdo nemá. Proto PSU nasazuje systémy SAM, které má, na ochranu nejdůležitějších civilních a vojenských objektů a velkých městských center. Viz: elektrárny, rozvodná síť, letecké základny, armádní základny, vybrané továrny, Kyjev, Oděsa, Dněpr, Záporoží a podobná místa.

Ukrajinská IADS většinou pracuje v takzvaném režimu EMCON. Dalo by se to přirovnat k partyzánské taktice: masa ukrajinských radarů včasné výstrahy a stanovišť SAM jen zřídka zapíná své radary, ale často mění svou polohu. Tímto způsobem se "skrývají" před Rusy.

Rusové se je snaží najít pomocí komunikační, elektronické a signální rozvědky (COMINT, ELINT a SIGINT) a pomocí lidské rozvědky (HUMINT, také "špionáž"). COMINT, ELINT a SIGINT hrají v současné době klíčovou roli. Je tomu tak proto, že například každý radar, který vysílá, může být zachycen na vzdálenost přibližně dvojnásobku svého maximálního detekčního dosahu. Například: radar, který je schopen detekovat cíle na vzdálenost 100 kilometrů, je pomocí prostředků ELINT/SIGINT zjistitelný až na vzdálenost 200 kilometrů.

Fungují tak, že Rusové rozmístí své systémy COMINT/ELINT/SIGINT kolem Ukrajiny, pak vyšlou své LPGM do ukrajinského vzdušného prostoru a v reakci na to monitorují a zaznamenávají veškerou činnost systémů protivzdušné obrany PSU. Díky triangulaci a zpracování zaznamenaných signálů mohou přesně lokalizovat polohu všech radarových systémů a systémů SAM, které Ukrajinci v reakci na to zapnuli. Například jako 25. září letošního roku, což vyústilo v následující mapu připravenou portálem Texty.org.ua:

Obrázek

Proč se Rusové tak namáhají s vedením svých LPGMS tak hluboko na Ukrajinu, než je "vrátí"?

Je tomu tak proto, že SAMy středního a dlouhého doletu jsou při navádění svých střel závislé na radarech. To znamená: pokud chtějí Ukrajinci zasáhnout přilétající LPGM a rakety IADS, musí posílit své radary. Když to udělají, pak spoustu (někdy: všechny) ruských LPMG a raket sestřelí.

Je zřejmé, že Rusové mají zájem na tom, aby jejich LPGM a rakety prošly. Protože jejich masa je snadno zjistitelná radarem, směrují je proto "kolem" oblastí chráněných ukrajinskými SAM: snaží se Ukrajince překvapit úderem "z boku", dokonce "do zad".

Dalším důvodem je, že díky zjištění, jaké systémy protivzdušné obrany PSU jsou kde rozmístěny, mohou Rusové lépe volit nejen trasy, ale i zbraně, které nasazují k úderům na cíle v oblastech svého zájmu. Například: mezitím i Klíčoví policisté v Moskvě vědí, že cílit na většinu Kyjeva je zbytečné. Je příliš dobře chráněn. Ale ostatní části Ukrajiny nejsou zdaleka tak dobře chráněny. Navíc chtějí vědět, jestli je lepší zaměřit konkrétní cíl pomocí LPGM nebo (mnohem rychlejších) křižujících raket, nebo dokonce jejich balistickými střelami.

Takže poslední tři měsíce (ne-li déle) Rusové vysílali své LPGM nad Ukrajinu a pak zaznamenávali reakce PSU a zjišťovali, jaké typy SAM-systémů chrání kterou hlavní oblast jejich zájmu na Ukrajině. "Zmapovat" IADS PSU. Nyní si zřejmě myslí, že shromáždili dostatek informací, aby mohli udeřit. A to také včera večer udělali.

Přemožení/překonání protivzdušné obrany

Po zmapování ukrajinské IADS naprogramováním svých LPGM tak, aby létaly mezi a pak v týlu dobře chráněných oblastí uvnitř Ukrajiny, mají Rusové tendenci zasáhnout vybrané cíle množstvím raket vypuštěných "najednou" nebo v krátkém časovém úseku.

Proč?

Z několika důvodů:

v závislosti na typu může jeden systém SAM zasáhnout pouze omezený počet cílů najednou. Například typická baterie MIM-23 HAWK (6 odpalovacích zařízení) může současně zaměřit pouze dvě přilétající střely. Jedna baterie Buk-M1 (4 odpalovací zařízení) může současně zaměřit pouze čtyři přilétající střely...

Systémy SAM mají omezený počet střel připravených k akci. Typická baterie MIM-23 HAWK má celkem 18 raket; typická baterie Buk-M1 celkem 16 raket. Pokud je donutíte vystřelit všechny - jsou minimálně na 10-15 minut, pravděpodobně mnohem déle, zcela nepoužitelné: oblast, kterou chrání, je nechráněná, dokud se znovu nenabijí (totéž samozřejmě platí pro výkonnější a/nebo dálkové systémy, ať už S-300, nebo PAC-2/3, nebo IRIS-T).

Proto se pak na sociální sítě dostaly takové snímky obrazovky, jako je tento, pořízený 23. září a ukazující "masový úder" na oblast Oděsy:

Obrázek

Můžeme si být jisti, že něco podobného se stalo minulou noc a v budoucnu se bude stávat častěji.

Známé letecké a raketové údery z 29. prosince

Včera a poté v noci na dnešek Rusové podnikli velký úder balistickými a řízenými střelami na Ukrajinu. Pokud je doposud známo, začalo to sérií leteckých a raketových úderů na Sumskou oblast a město Kupjansk, silným ostřelováním Nikopole, čilou aktivitou ruských bezpilotních letounů v Oděské oblasti.

Pokud mohu říci, toto kolo začalo proudem 8 raket LPGM Shahed vypuštěných v noci z 27. na 28. prosince z Primorsko-achtarského okruhu. Oficiální Kyjev tvrdil, že 7 z nich bylo sestřeleno - stíhačkami a pozemní protivzdušnou obranou. Jeden ze sestřelených LPGM zasáhl vysokou budovu v Oděse a způsobil požár. Během včerejšího dne byla v Oděské oblasti zaznamenána čilá aktivita ruských bezpilotních letounů: V dopoledních hodinách si Ukrajinci nárokovali 3 sestřelené letouny,

Dnes ráno ve 22.39 hodin ukrajinského času pak bylo hlášeno 9 ruských strategických bombardérů Tu-95MS, které vzlétly z letecké základny Olenya na poloostrově Kola. NATO neustále monitoruje každý pohyb ruských strategických sil - například: pomocí satelitů - a Olenya se nachází relativně blízko severního Norska, Švédska a Finska. Letouny Tu-95 jsou velké a snadno sledovatelné radarem i z velmi velkých vzdáleností. Můžeme si tedy být jisti, že na Olenju míří spousta "očí" a přinejmenším stejně tolik jich sledovalo pohyb Tu-95.

Kolem 22.50 vydala PSU varování, že na Ukrajinu byly z více směrů vypáleny rakety LPGM. Například: některé vstoupily do vzdušného prostoru nad Sumskou oblastí a pohybovaly se na Černihiv; jiné z jižního Chersonu směrem na Mykolajiv. A konečně byly hlášeny starty řízených střel z válečných lodí ruské Černomořské flotily v Černém moři.

Kolem 23.20 byl vyhlášen letecký poplach de facto na celé Ukrajině, a to až na západě ke Lvovu.

Kolem 23.50 byly ze Lvova, Charkova a Čerkas hlášeny výbuchy. Pokud je známo:

Lvov: byl napaden 10 LPGM a zasažen 2.

Charkov: byl zasažen až 20 raketami (kombinace S-300 SAM vypálených v balistickém režimu a několika hypersonických řízených střel Kh-22 vypuštěných bombardéry Tu-22M-3).

Kolem 06.48 hlásila PSU střely s plochou dráhou letu nad Sumskou oblastí ve směru na Poltavu a přes Záporožskou oblast ve směru na Dněpr a Pavlovhrad. Další vlna řízených střel byla hlášena ze Sumské oblasti kolem 07.03 hodin, zatímco o osm minut později se údajně jedna střela blížila ke Kryvému Rogu. V 07.21-07.25 hod. byly hlášeny další rakety směřující na Dněpr, Rivne, Chmelnyckyj, Kropyvnyckyj, Kirovohrad, Luck, Lvov a Kyjev, plus odpálení balistických raket z jihu ve směru na Záporoží.

V 7.40 se Lvovem, Kyjevem a Konotopem rozezněly exploze. Je známo, že byla poškozena stanice metra v Kyjevě, nákupní centrum a porodnice v Dnipru. Nejvíce zasažen však zůstal Charkov, kde zahynul nejméně jeden člověk, neboť střely zasáhly objekty v Kyjevském a Cholodnohirském okrese a způsobily problémy s dodávkou elektřiny.

Tolik prozatím. Poznámka: Související informace stále přicházejí, takže tento článek může být během dne aktualizován.

***

UPDATE č. 1: jak masivní byla tato stávka, je zřejmé z údajů, které Kyjev zveřejnil v poledne.

27 Shahed

87 Kh-101 a Kh-55/555.

..... K tomu přidejte S-300 a Kh-22... a to je teprve začátek této kampaně.

Kyjev totiž mezitím hovoří o zhruba 157 raketách a LPGM, zatímco ti, kteří zažili minulou noc, hovoří o "nejhorší noci odedávna".

***

UPDATE č. 2: podle PSU bylo celkové rozdělení ruských zbraní vypuštěných v noci následující:

90 Kh-101 a Kh-555: 87 sestřeleno

8 Kh-22/32: 0 sestřelených

5 Kh-31 a Kh-59: 0 sestřelů

14 S-300: 0 sestřelených

5 Kinzhalů: 0 sestřelených

36 LPGM: 27 sestřelených

Podle posledních zpráv o počtech a typech střel a o tom, která místa byla zasažena, byly nejhorší Charkov a Záporoží. Tj. Rusové využívají toho, že tato dvě velká města (Charkov býval druhým největším na Ukrajině) jsou špatně chráněna - zejména ve srovnání s Kyjevem a Oděsou - a Západ celý rok nedělal nic pro posílení obrany těchto velkých městských oblastí blíže k frontové linii...

....pravděpodobně proto, že Biden a jeho poradce pro národní bezpečnost mají na práci důležitější věci...

https://xxtomcooperxx.substack.com/p/uk ... 2023-start
www.DeepL.co
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Uživatelský avatar
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 11900
Registrován: 28/8/2008, 11:14
Bydliště: Cheb

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Zemakt »

Válka na Ukrajině, 3. ledna 2024: 2. kolo

Už je to jasné: Rusové včera "vypálili" 2. kolo letošní raketové kampaně na Ukrajinu.

Ale to přece není důležité. Alespoň ne z pohledu "předních" západních státníků. Čti: těch, kteří jsou podplaceni, aby předstírali, že vedou hlavní západní demokracie, zatímco ve skutečnosti spravují do kapes naší slavné zdejší oligarchie.

Ještě méně z pohledu těch, kteří si excelentně hrají na experty v analýze válečného dění na Ukrajině.

Mnohem důležitější bylo nedávné Pudingovo televizní vystoupení, v němž udělal "něco zcela nového". Prohlásil "Západ" za "nepřítele Ruska".

Nuže, podivní nerdi libující si v propagandistické válce - takoví pitomci jako já - mají paměť o něco lepší než ryby, a tak vědí, že Putin prohlásil Západ za nepřítele Ruska v průběhu let už několikrát. To opravdu není nic nového. Ale pro všechny, kdo ráno informují o dopravních nehodách, v poledne o sportu a vaření, večer o místní kriminalitě a trzích a pozornost věnují Ukrajině nebo tak nedůležitým, ale křišťálově čistým záležitostem, jako je Izrael/Palestina, jen 29. února přestupného roku... nebo pro všechny, kdo zůstávají u teorií typu Rusko je zlo jako Palestinci.... a hlavně pro všechny konspirační teoretiky tohoto talíře jménem Země... pro všechny z nich, a je jich hodně: to znamenalo mít den v poli.

Protože je to přece jasné, ne? Pudingova vyhlazovací válka není v žádném případě, nikdy-nikdy, v žádném případě válkou proti Ukrajině. Ne! Vy naivní hlupáci: ne! Je to válka, kterou Rusku vnutili "západní aktéři": oni, ti západní, jsou jediní, kdo za to mohou. Oni "chtějí zničit ruskou státnost" a "přivodit "strategickou porážku Ruska na bojišti".

Nyní jste informováni. Správně. A z koňských úst.

Ale hele: víte, že jako každá hromada smradlavých lží, i tahle obsahuje trochu pravdy. Nebo alespoň něco, s čím mohu souhlasit. To bylo Pudingovo prohlášení - vydané ve stejném televizním vystoupení -, že Rusko se "vypořádá s [Západem] rychleji, než se Západ vypořádá s Ruskem na bojištích na Ukrajině".

Ano, ano, já vím: dalo by se namítnout, že to stálo v rozporu s jedním z jeho dalších výroků, podle něhož "Ukrajina je už úplně zničená", "nic z ní nezbylo" a že "existuje jen v rozdávání", protože Ukrajina samozřejmě není nepřítel... a dalším, podle něhož se západní "rétorika přesunula k tomu, jak rychle ukončit konflikt". Ale... haha! To je ale hloupý synek!

Dokonce by se dalo ignorovat i to s tím, že "Ukrajina je už úplně zničená": idiot Pudingova kalibru nikdy nemůže připustit, že na to, že je to "úplně zničená" země, Ukrajina fascinujícím způsobem úspěšně odolává Pudingově vyhlazovací válce.

Ale to je u Západu prostá věc: idioti ve vedení Západu jsou stále tak zaneprázdněni přemýšlením o přemýšlení, modelováním patnácti různých verzí o konci této války a tak váhaví v souvisejícím rozhodování, tak neodbytní v dodávkách zastaralých zbraní příliš pomalu, příliš pozdě... a ano, někteří nemají nic lepšího na práci než se pokoušet modelovat rychlý konec této války ve svých vlhkých snech - že ano: laskavě a pilně získávají Pudingu spoustu času na přizpůsobení. Aby přizpůsobil své vyprávění a aby přizpůsobil to, co zbylo z jeho ozbrojených sil.

Ironií je, že to stále nefunguje. Ani pro Pudinga, ani pro západní idioty.

Co tím myslím?

Viz následující...

***

Jako obvykle začal ruský úder brzy ráno a poté s "mapováním" ukrajinské protivzdušné obrany. Za tímto účelem VKS vypustily z jihovýchodu celkem 35 LPGM Šahid. Ukrajinci si nárokovali všech 35 jako sestřelených.

Obrázek

Jako další, kolem 06.00 hodin ráno, celkem 16 bombardérů Tu-95MS vypustilo nejméně 70 řízených střel, zatímco loď nebo ponorka Černomořské flotily vypustily nejméně tři řízené střely Kalibr.

Kolem 07.30 h, kdy se křižující střely začaly přibližovat ke svým cílům, začaly MiGy-31K VKS vypouštět aerobalistické střely Kinžal a o několik minut později byla palba posílena celkem 12 raketami Iskander a S-300 SAM vypálenými v balistickém režimu plus čtyřmi protiradarovými střelami Kh-31P vypuštěnými letouny Su-35.

Důraz při tomto úderu byl kladen na oblast Kyjeva. Která také způsobila většinu škod. Nejméně 3 lidé byli zabiti a 27 zraněno. Většinou když trosky sestřelených raket - nebo SAMů - dopadaly na různé mrakodrapy, sklady, supermarket nebo soukromé domy. Tento Kinžál - poté, co byl sestřelen - se alespoň zřítil na Dněpr a nezpůsobil žádné škody:

Obrázek


Obrázek

Statistiky:

10 Kinzhal: 10 sestřelen

70 Kh-101/555: 59-62 sestřelených (zdroje se zřejmě liší)

35 Shahed LPGM: 35 sestřelených

3 řízené střely Kalibr: 3 sestřelené

12 balistických raket Iskander a S-300: 0 sestřelených

4 protiradarové střely Kh-31P: 0 sestřelených

Kromě toho ZSU nasadila své M142 HIMARS/GMLRS, aby vyhodila do vzduchu tento dělostřelecký radar 1K148 Yastreb-AV:

Obrázek

Obrázek

...a Rusové úspěšně našli (pomocí bezpilotního letounu Zala-421-16E), ale pak tento M142 HIMARS minuli.

Ale ejhle, Keystone Cops pak provedli odvetu a večer odpálili raketu, která vyhodila do povětří budovu školy v Osnovianském okrese Charkova.

To dá Ukrajincům lekci...

***

Nevadí. Zastánci myšlenky "ukončit tuto válku jednáním" se musí cítit silně utvrzeni všemi včerejšími událostmi. Tím spíše, když vezmeme v úvahu Pudingovo prohlášení, že Rusko "chce ukončit konflikt se Západem" - ale pouze za podmínek Kremlu a že Rusko ze svých pozic neustoupí.

No tak, milí dobroserové-vyjednavači: dokažte svou převahu nad válečnými štváči (a placenými propagandisty, jako jsem já), jděte a vyjednejte s Puddingem mír.....

https://xxtomcooperxx.substack.com/p/uk ... 2024-round
www.deepl.com
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 549
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Shakal »

Zdroj Fb skupina Válka. Válka se nikdy nemění

#Aktualita #Ukrajina #Ukraine #Den679 #aktuvalka

Analýza šestistéhosedmdesátéhodevátého dne invaze na Ukrajinu 3.1.2024

Celá analýza, včetně situace na Blízkém východě, na webu: https://valka.online/aktualni-konflikty ... -3-1-2024/

Dnes v noci pokračovalo ostřelování Charkova a Dnipra, ale nedosáhlo ani zdaleka takové intenzity, jako v předchozích dnech. V odpoledních hodinách došlo k ruskému ostřelování Snihurivky na východě osvobozené části Mykolajivské oblasti. Místní hlásí větší množství zraněných a rozsáhlé škody na majetku.

Ruské ministerstvo obrany ve svodce píše, že nad Belgorodem sestřelilo 6 ukrajinských balistických střel Točka-U a šest střel ze salvového raketometu Vilcha. Byl nahlášen výpadek proudu v Železnogorsku v Kurské oblasti po údajném zásahu místní rozvodny pomocí dronu. Výbuchy byly slyšet a vidět i na okupovaných územích, konkrétně v Tokmaku a v Sevastopolu.

Severovýchodní fronta: Proukrajinské zdroje na základě geolokalizace pozic ukrajinských jednotek tvrdí, že se Ukrajincům podařilo obnovit kontrolu nad prostorem u severního přístupu k Synkivce. Jde o místa, ve kterých utržily okupační jednotky značné ztráty v posledních týdnech při neúspěšných útočných operacích proti 14. a 30. samostatné mechanizované brigádě. Tyto dvě brigády patří mezi elitní jednotky ukrajinské armády, obě získaly značné zkušenosti již během bojů na Donbase v době Antiteroristické operace. Okupační síly obnovují bojové operace v oblasti Makijivky, kde se jim podle ukrajinských geolokalizovaných záběrů ruské zničené techniky podařilo postoupit podél silnice spojující Plščanku s Makijivkou asi o kilometr a půl. U Jampolivky a teren sice boje pokračují, ale nejsou hlášeny žádné viditelné změny. V Serebrjanském lese se bojuje na západ a jih od Dibrové. Ruské jednotky zde provedly v posledním dni několik útoků a je pravděpodobné, že se jim povedlo postoupit o několik stovek metrů západně od vesnice, prozatím však čekáme na jednoznačné potvrzení. Jižně od Dibrové byl pak ruský útok zastaven protiútokem ukrajinské 63. mechanizované brigády.

Bachmutská fronta: Na severu a severozápadě Bachmutu zůstává víceméně beze změn, až an pravděpodobný ruský postup podél železnice na Časiv Jar. Jde o oblast, kde dochází k častým ukrajinským protiútokům, takže je možné, že byly mylně vyhodnoceny záběry bojů, ale situaci budeme sledovat. U kliščijivky a opevněné kóty 217.5 nejsou hlášeny žádné změny. Některé zdroje tvrdí, že se okupantů podařilo získat kontrolu nad poli severně od Kurďumivky, my se ale domníváme, že nad nimi kontrolu nikdy pořádně neztratili.

Doněcká fronta: Kolem Stepového a avdijivské koksovny nejsou informace o žádných změnách. Situace zde je posledních několik dní poměrně stabilní, pro ukrajinské obránce však stále značně hektick, protože velení okupantů vrhá na frontu nekončící útoky. O důvodech přerušení postupu jsme psali ve včerejší svodce. Proruské i proukrajinské zdroje se do značné míry shodují v tom, že se okupantům podařilo postoupit na severu města v chatové oblasti nedaleko čističky odpadních vod. Rozcházejí se však v tom, jak hluboký ruský postup byl. Dostupné zprávy a záběry dělostřelecké palby a FPV dronů z těchto míst však ukazují, že ruský postup nebyl hlubší, než tři sta metrů. I to však znamená, že se boje přesunují o něco blíže k městu, byť do zastavěných oblastí.

I zbytek fronty je bez důležitějších změn. Po dobytí zbytků Marjinky se zdá, že je pro okupanty hlavním cílem právě Avdijivka a jižní polovina fronty je prozatím příliš nezajímá. Tím nechceme tvrdit, že by zde nedocházelo k bojům, ale spolu s pádem Marjinky do jisté míry klesá jejich intenzita.

Záporožská fronta: Kolem samotného Verbového se situace mění jen na jihozápadě, kde okupanti upevňují kontrolu nad znovuzískaným územím. Mezi ním a Novoprokopivkou se jim podařilo postoupit asi o půl kilometru do území nikoho a zajistit zde další pozice. Západně a jihozápadně od Robotyného dochází k silným ruským útokům, a i přes zprávy o údajném ruském postupu až do vesnice zde nelze pozorovat žádné změny. Geolokalizace záběrů obou stran ukazuje boje ve stále stejných místech mimo vesnici.

Chersonská fronta: Situace na východním břehu Krynek zůstává beze změn, ale nepohodlnou ukrajinkou situaci velmi dobře ilustruje ztráta zásobovacího člunu na říčce Konce. Udržovat zde předmostí musí být pro ně velmi náročné, přesto zde však mají okupanti denní ztráty na technice i živé síle. Ukrajincům se včera podařilo mezi vesnicemi Marčenka a Bilocerkivka zničit ruský protibaterijní radar 1K148 Jastreb, jeden z nejmodernějších ruských radarů, v hodnotě 250 milionů dolarů.

Diplomatické a politické události:

Ukrajinský prezident Zelenskyj dnes oznámil, že se zpět na Ukrajinu vrátilo 230 ukrajinských válečných zajatců (příslušníci OSU, Národní gardy, námořní pěchoty a pohraniční stráže). Jsou mezi nimi i důstojníci a někteří z nich se podíleli na obraně Mariupolu a posléze Azovstalu. Do Ruska se vrátilo celkem 248 osob. Ruská média hovoří o “komplexním vyjednávání,” které výměně předcházelo. Podotýkáme, že v předchozích měsících nebyla z ruské strany vůle k výměně zajatců.

Již je známo, kolik dekretů vydal ruský prezident Vladimir Putin během roku 2023. Dekrety jsou číslovány podle pořadí vydání, a na počátku roku se vždy začíná od nuly, takže není složité zjistit, kolik jich bylo za daný rok vydáno. V roce 2023 to bylo 997 dekretů, přičemž polovina z nich je tajná a jejich obsah není znám. Obsahem veřejně známých dekretů je převážně ocenění vojáků zapojených do války na Ukrajině. Takový počet dekretů vydal prezident Putin naposledy v roce 2001, v průběhu Druhé čečenské války.

Evropská unie přidala na sankční seznam ruskou společnost Alrosa, která největším celosvětovým producentem diamantů, a jejího šéfa Pavla Mariničova. Viní je z jednání, které narušuje či ohrožuje „územní celistvost, suverenitu a nezávislost Ukrajiny“, uvedla Rada EU. „Alrosa je největší společností těžící diamanty na světě, je vlastněná ruským státem a představuje více než 90 procent veškeré ruské produkce diamantů,“ napsala Rada EU v prohlášení. „Společnost tak představuje důležitost část hospodářského sektoru, který poskytuje ruské vládě značné příjmy,“ dodala.

Tiskové oddělení Severoatlantické organizace na webových stránkách zveřejnilo zprávu, že země NATO se v rámci společného nákupu složí na 1.000 kusů řízených střel pro ukrajinské systémy PVO Patriot. Má se jednat o typ GEM-T v odhadované hodnotě 5,5 miliardy USD.

Polští zemědělci chtějí od čtvrtka opět blokovat přechod Medyka-Šehyni na hranici s Ukrajinou. Organizátor protestu agentuře PAP řekl, že rolníci pořád ještě nedostali písemnou záruku, že jejich požadavky budou splněny. Proto se rozhodli pokračovat v protestu. Farmáři požadují zejména dotaci na kukuřici, více peněz na provozní úvěry a zachování zemědělské daně na dosavadní výši.

Lotyšský prezident Edgars Rinkēvičs řekl, že jeho země posílí vojenskou infrastrukturu na hranicích s Ruskem a Běloruskem. Lotyšsko by podle něj mělo v práci na národní bezpečnosti pokračovat i letos. “Východní hranici je třeba posílit z hlediska vojenské infrastruktury, protože plot sám o sobě neochrání před vážnou vojenskou hrozbou. Plot je navržen tak, aby zabránil hybridní hrozbě,” řekl Rinkēvičs. Prezident zdůraznil, že je třeba pracovat na systému civilní obrany. Státní bezpečnost Lotyšska totiž nedávno zadržela ruského občana pro podezření ze špionáže. Podle vyšetřování sbíral a předával informace o kritické infrastruktuře a vojenských zařízeních Lotyšska ruským speciálním službám. Státní bezpečnost se domnívá, že zadržený měl vazby na pět objektů na území Lotyšska. V těchto objektech byly provedeny prohlídky a bylo zabaveno „velké množství dokumentů a médií“.

Ruská ekonomika:

Dnes se detailněji podíváme na výdělečnost ruského exportu ropy. Současná cena na volném trhu, která poklesla již na 58,23 USD za barel, je pro ruské exportéry značně nepříjemná. Cenový strop, který byl stanoven na 60 USD za barel, se sice ruští exportéři naučili obcházet, nicméně za cenu zvýšených nákladů na přepravu, a ve výsledku jsou aktuálně schopni prodat svou ropu pouze na úrovni tohoto cenového stropu. Současně odliv zahraničních firem znamenal, že ruští producenti museli sáhnout k nákladnějším řešením. Analýza výzkumníků z univerzity z Yale odhaduje, že se díky tomu náklady na těžbu zvýšily o přibližně 10 USD za barel. Přičemž cenový strop byl stanoven tak, aby při jeho udržení byli ruští producenti schopni dosáhnout zisku pouze okolo 5 USD za barel. Lze tedy předpokládat, že export ruské ropy může být v současnosti dokonce ztrátový, nicméně ruské firmy jsou v něm nuceny pokračovat. Je to totiž jeden z mála zdrojů deviz, díky kterému mohou Rusové platit za dovozy zejména z Číny, které dnes například v oblasti osobních automobilů tvoří již přes 50% trhu.

Dnešní Třešnička™ bude o jednání bez špetky sebereflexe. Hlavní postavou dnešní třešničky bude opět Putin, který odsoudil teroristický útok v Íránu. Ruský diktátor podle agentury RIA Novosti zaslal kondolence vedení země, která rozdmýchává náboženskou nenávist na Blízkém východě a je samozřejmě jedním z nemnoha světových outsiderů, kteří jsou spojencem Ruska. Putin překvapivě odsoudil “terorismus ve všech formách” a řekl, že útok na pokojné lidi je “šokující ve své krutosti a cynismu”. Vladimire nepřijde ti to vyloženě trapný a ubohý?

Pomoci nám s naší tvorbou můžete malým příspěvkem na kávu, které se nebojíme a na množství nehledíme!

Děkujeme všem, kteří nám již přispěli, moc si toho vážíme!
Přílohy
Den-618-3.11-2.jpg
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 549
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Shakal »

Zdroj Fb skupina Válka. Válka se nikdy nemění

#Aktualita #Ukrajina #Ukraine #Den680 #aktuvalka

Analýza šestistéhoosmdesátého dne invaze na Ukrajinu 04.01.2024

Celá analýza, včetně situace na Blízkém východě, na webu: https://valka.online/aktualni-konflikty ... 4-01-2024/

Ukrajinská protivzdušná obrana dne v noci sestřelila dva rusko-íránské drony Šahed. Ruské rakety v noci na dnešek v obci Kurachove v ukrajinské Doněcké oblasti poničily budovu školy, dětské hřiště, ordinaci, kavárnu a řadu obytných domů, uvedl podle serveru listu Ukrajinska pravda šéf tamní vojenské správy Vadym Filaškin. Další dopady řízených střel byly v průběhu dne několikrát hlášeny z Kryvého Rihu a Kropyvnyckého. Podle dostupných zpráv šlo útok ruskými balistickými střelami.

Ruské TG kanály hlásí, že v Moskvě došlo k požáru rozvodny, kvůli čemuž došlo k přerušení dodávek elektřiny, vody a tepla do několika výškových budov ve třech městských čtvrtích. V Moskvě momentálně teploty klesají k -27o C. Aktivita protivzdušné obrany je hlášena v okupovaných městech Tokmak a Sevastopol na Krymu, navečer pak byly exploze natočeny v Jevpatorii a Balaklavě (obě také na Krymském poloostrově). Cílem měla být stanoviště ruské protivzdušné obrany. TG kanál Krymskyj Veter uvádí, že okupační úřady v odpovědi na útoky uzavřely Kerčský most a došlo k zapnutí GPS rušiček.

Ukrajinská vojenská rozvědka HUR uvádí, že partyzáni zapálili na letecké základně Šagol nedaleko Čeljabinsku ruský víceúčelový letoun Su-34. Zprávy z ukrajinských zdrojů tvrdí, že byl stroj zcela zničen, ale ruský TG kanál Fighterbomber, který je obecně poměrně důvěryhodný, tvrdí, že došlo jen k drobnému poškození stroje. Faktem však zůstává, že by pro ruské letectvo mělo být velkým varováním, že se jen tak někdo může toulat po letecké základně a pokoušet se zapalovat bezprizorní stroje.

Americký deník Wall Street Journal uvádí, že Rusko pravděpodobně plánuje nákup balistických střel krátkého doletu v Íránu, aby mohlo zintenzivnit údery na ukrajinskou infrastrukturu. WSJ cituje čtyři nejmenované americké představitele. Podle deníku však nejde jen o posílení ruské válečné mašinérie ale také o snahu utužovat vztahy s Íránem.

Severovýchodní fronta: Na severovýchodní frontě pokračují boje severně od Synkivky, kde se ruské ozbrojené síly opakovaně snaží dostat do vesnice, ale jsou odráženi několik set metrů od prvních baráků. Dnes zde skrze les útočila 25. samostatná motostřelecká brigáda. Jednotky této brigáda útočili i jižně od Olšany, ale ani zde se jim nedařilo přes silnou obranu ukrajinské 14. a 30. samostatné mechanizované brigády. V okolí Laptivova Jaru se Rusové nadále snaží postupovat na západ, i zde však byli odraženi. Serebrjanském lese probíhají poziční boje o poměrně velké intenzitě, ale ke změnám fronty zde prakticky nedochází. I přes značnou sílu ruských jednotek, které vévodí 1. gardová tanková armáda, se zde ukrajinská operačně taktická skupina sil “Lyman” drží velice dobře a působí okupantům značné ztráty.

Bachmutská fronta: Z tohoto úseku dnes nepřišly téměř žádné nové zprávy. Fronta zůstává statická i přes silné boje u Bohdanivky, mezi Ivanivským a Bachmutem a podél železnice na linii Kliščijivka – Kurďumivka.

Doněcká fronta: Satelitní snímky od firmy Planet Labs ukazují, že nejhorší boje probíhají kolem lesních pásů na severu Stepového. Ukrajincům se zde i nadále daří ruské útoky odrážet a ruský postup zde nebyl již téměř týden zaznamenán a situace je podobná i na většině perimetru Avdijivky. Na jihu města ostřeluje ruské dělostřelectvo oblast kolem Černyševského ulice. Jde o první domy v této části Avdijivky. V těchto místech nemají okupanti od začátku invaze praktický žádný úspěch. Domy a mezi nimi ukryté obranné pozice jsou na kopci a přehlížejí poměrně plochý terén mezi Avdijivkou a vesničkou Spartak, která tvoří pro okupanty nástupní prostor pro útoky na město z tohoto směru.

Ruským jednotkám se podařilo postoupit na jihu Pervomajského, v ulici Peršotravneva. Okupanti postoupili přibližně 200 metrů, než se je ukrajinským obráncům podařilo zastavit.

Mezi Marjinkou a Novomychajlivkou byl odražen ruský mechanizovaný útok západně od opevněné pozice známé pod názvem Zvěřinec, kterou se okupantům podařilo obsadit přibližně před půl rokem.

Záporožská fronta: Ruská armáda pokračuje v silném tlaku kolem Verbového a na linii Verbové-Novoprokopivka. Ač ukrajinský generální štáb tvrdí, že se Ukrajincům daří znovu získávat pozice, které od letní ofenzívy ztratili, nepodařilo se nám najít žádné informace, které by tyto zprávy potvrzovaly. Západně od Robotyného sice probíhají útoky i protiútoky, ale fronta stále zůstává beze změn, což do značné míry potvrzují i záběry ukrajinských dronů z těchto míst.

Chersonská fronta: Na východním břehu Dněpru probíhají poziční boje a vzájemné dělostřelecké ostřelování. V průběhu včerejšího dne se ukrajinským dronařům a dělostřelcům podařilo zničil velké množství ruské těžké techniky. Jak ukrajinské, tak ruské zdroje se shodují, že je východní břeh Dněpru nejhorší bojiště na Ukrajině.

Diplomatické a politické události:

Mluvčí americké Národní bezpečnostní rady John Kirby oznámil, že Spojené státy nemají v současné době žádné další finance na pokrytí podpory Ukrajiny a jejího obranného úsilí. Ukrajina sice podle Kirbyho obdrží poslední balík pomoci v hodnotě 250 milionů dolarů, ale pro další finanční pomoc bude potřeba, aby Kongres odhlasoval další balík pomoci – k tomu však nemusí dojít, protože část Republikánů hlasitě brojí proti další podpoře napadené země. Ukrajinský ministr zahraničí k tomu v rozhovoru pro CNN řekl, že “pokud skončí americká vojenská pomoc, neexistuje žádný plán B, musíme tedy spoléhat na plán A.”

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg svolá na 10. ledna schůzku mezi diplomaty této obranné aliance a představiteli Ukrajiny, která se uskuteční v návaznosti na nedávnou vlnu silných ruských úderů na napadenou zemi. S odkazem na prohlášení mluvčího Severoatlantické aliance o tom dnes informovala agentura Reuters. Schůzka ve formátu loni zřízené Rady NATO-Ukrajina byla svolána na žádost Kyjeva po raketových a dronových útocích na ukrajinské civilisty, města a obce, uvedl mluvčí aliance.


Estonské ministerstvo zahraničí oznámilo, že Rusko na dva roky uzavře významný hraniční přechod Narva-Ivangorod. Moskva o tom svého souseda informovala v diplomatické nótě, jako důvod uvedla rekonstrukci. „Podle nóty mají renovační práce trvat do konce roku 2025. Uvidíme, co se doopravdy stane. Z naší strany budeme na hranici pokračovat v obvyklé práci,” uvedl ministr zahraničí Margus Tsahkna. Hraniční přechod má zůstat otevřený pro pěší.

Polští zemědělci opět blokují přechod Medyka na hranici s Ukrajinou. Stěžují si na levnou konkurenci z Ukrajiny a požadují zejména dotace na kukuřici, více peněz na provozní úvěry a zachování zemědělské daně na dosavadní výši. Od nové polské vlády žádají písemné ujištění, že jejich požadavky budou splněny. Oznámila to dnes polská média. „Přesně o osmé rolníci obnovili protest, přerušený o svátcích,“ uvedla rozhlasová stanice RMF 24 na svém webu. „Chceme co nejdříve podepsat dvoustrannou dohodu mezi ministerstvem a rolníky. Pokud taková dohoda bude podepsána, protest bude co nejdříve ukončen,“ řekl organizátor akce Roman Kondrów, jehož vyjádření citovala i další média.

Ruská ekonomika:

Dnes si povíme něco málo o zahraniční spolupráci mezi Ruskem a Severní Koreou. Rusko se stalo nejen největším dodavatelem rýže do této země, ale výměnou za získanou výzbroj dodalo režimu Kim Čong Una i mnoho pokročilých technologií, například pro výrobu balistických raket na tuhé pohonné hmoty. Dříve jimi KLDR nedisponovala, nicméně letos v dubnu test první takové rakety s označením Hwasong-18. Test proběhl úspěšně, a lze předpokládat, že část území USA a Kanady je již nyní v dosahu severokorejských jaderných zbraní. Kromě toho je nyní Severní Korea schopná vyrábět i novou generaci raket krátkého doletu, které také úspěšně otestovala. Výměnou za zastaralou výzbroj ve velkém objemu tak KLDR získala technologie, které nebyla schopna získat jinak, a možnosti Severokorejského režimu značně vzrostly.

Ukrajinská ekonomika:

Vývoz z Ukrajiny se v loňském roce snížil o 18,7 procenta na 35,8 miliardy dolarů, nejníže za deset let. Na sociální síti LinkedIn to uvedla ukrajinská ministryně hospodářství Julija Svyrydenková. Celkem Ukrajina loni vyvezla 99,8 milionu tun zboží, což je o 112 tisíc tun více než v roce předchozím. V prosinci však podle Svyrydenkové byl vidět pozitivní trend. Hodnota vývozu poprvé za druhé pololetí překonala tři miliardy dolarů a objem vývozu poprvé od března stoupl nad deset milionů tun. Vývoz po moři se v prosinci ve srovnání s listopadem zvýšil o 30,7 procenta. Za celý rok se pak objem vývozu po moři zvýšil téměř o jeden milion tun. Vývoz po silnici negativně ovlivnila blokáda hraničních přechodů, k níž přistoupili polští řidiči kamionů. Ve srovnání s listopadem, kdy protesty začaly, tak vývoz po silnici v prosinci klesl o 18,3 procenta. Meziročně se však snížil jen o 0,7 procenta. Mezi významné exportní zboží patřil nábytek, u kterého loni stoupl objem vývozu o 11 procent, zatímco hodnota vývozu se zvýšila o sedm procent. Vývoz cukru se zvýšil o 70 procent.

Dnešní Třešnička™ bude o svátečním veselí a nepovedeném vystřízlivění. Na ruských telegramových účtech se začala s odkazem na okupační úřady šířit informace, že v okupovaném Mariupolu došlo k zabití sedmnácti ruských vojáků. Neznámé osoby dodaly okupantům alkoholické nápoje, které byly “vytuněné” o silné prášky na spaní. Když vojáci, zmoženi alkoholem a léky vytuhli, byli “někteří uškrceni, jiní ubodáni k smrti.” Není stále jasné, kdo je viníkem této pozoruhodné události, považujeme však za poměrně pravděpodobné, že se příslušníci druhé nejlepší armády na Ukrajině pouze snaží svést svou náklonnost k bujarému veselí, chlastu a násilí snaží hodit na Ukrajince trávící alkoholické nápoje. Taková klasická domácí zabijačka. Že to ale musela bejt slušná vopice po probuzení…

Pomoci nám s naší tvorbou můžete malým příspěvkem na kávu, které se nebojíme a na množství nehledíme!

Děkujeme všem, kteří nám již přispěli, moc si toho vážíme!
Přílohy
Den-618-3.11-2.jpg
Uživatelský avatar
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 11900
Registrován: 28/8/2008, 11:14
Bydliště: Cheb

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Zemakt »

Válka na Ukrajině, 4. ledna 2024: Otázky a odpovědi k ruským raketovým úderům

Můj komentář k "letošní" ruské raketové ofenzívě na Ukrajinu z posledních dnů vyvolal mnoho otázek. Myslím si tedy, že je nejvyšší čas se některými z nich zabývat. Dnes mi chybí čas na to, abych se věnoval více než 'čtyřem skupinám otázek', ale pokusím se o to v následujících dnech.

1.) Tome, uvádíš pouze to, co tvrdí oficiální Kyjev, a bereš to jako samozřejmost.....

Ano, uvádím tvrzení zveřejněná oficiálním Kyjevem o počtu vypuštěných a sestřelených ruských raket. Ale jsou to tvrzení a já se celou dobu snažím používat slovo "tvrzení" ve vztahu k nim. Doufám, že nemusím vysvětlovat rozdíl mezi 'tvrzením' a 'skutečností'.

Navíc to neznamená, že tyto údaje považuji za samozřejmost nebo že to očekávám od vás.

Jen pro příklad: moje badatelská zkušenost mě naučila, že jednou z "věcí faktu" je, že bez ohledu na danou zemi a vládu, vedle 0 z oficiálních zpráv přežije pečlivý křížový výslech. Jistě, pokud často trvá 30-40 let, než se zjistí "pravda", ale opravdu, oficiální zprávy o současném válčení jsou stejně "spolehlivé" jako jakékoliv fámy kolující v sociálních sítích.

Dobrá, tak tedy: proč to stále dělám, proč vám přeposílám oficiální zprávy?

Protože na tomto blogu se snažím vést kroniku toho, co bylo hlášeno, abych vytvořil výchozí body pro budoucí výzkum. Výzkum vojenských záležitostí je velmi podobný matematice: člověk potřebuje výchozí bod. Hodnotu "0", chcete-li: něco pro začátek, na základě čeho se začne bádat a k čemu se pak přidávají jedničky, dvojky, trojky nebo jakákoli jiná čísla, a pak se začnou uplatňovat vzorce, výpočty....tj. člověk pak začne shromažďovat informace a vše křížově ověřovat - aby se ujistil, aby získal fakta. Někdy v budoucnu budou k dispozici mnohem lepší, směrodatnější informace. Ale v tuto chvíli není jiné "východisko" než oficiální tvrzení: i když jsem si naprosto vědom, že jsou všechno jiné než "spolehlivá", pomáhají posoudit alespoň celkový rozsah útoku; například zda šlo o "velký útok/útok" nebo "menší útok/útok".

To by ale samozřejmě nemělo znamenat, že oficiálně zveřejněné údaje považuji za něco takového jako "samozřejmost" nebo že to po vás chci. Ti, kteří o mé práci alespoň trochu vědí, to vědí velmi dobře: To nikdy nedělám. Nanejvýš se o nich zmíním a pak nabídnu čísla zveřejněná jinými zdroji nebo na základě vlastního výzkumu. Tento výzkum však trvá dlouho: někdy 30-40 let. A omlouvám se, ale: Nemohu se teď přenést 30-40 let do budoucnosti...

2.) Na co se Rusové na Ukrajině zaměřují ("v tomto čase/roce/sezóně")?

Předem mějte na paměti, že ukrajinské úřady zatím velmi dobře blokují veškeré informace o tom, na co přesně Rusové cílí, nejen co se Rusové snaží zasáhnout. Z Ukrajiny tak přichází extrémně málo spolehlivých informací. Skutečně, myslete si, že na všech sociálních sítích bylo k vidění jen nějakých 6-7 videí a fotografií ukazujících "účinky" ruských úderů například z 29. prosince a 2. ledna.

Ruské kontakty a zdroje toho vědí také velmi málo.

Výsledek je zřejmý: nejistota. Některé závěry však již lze vyvodit.

A) Na rozdíl od minulého roku/sezony (2022-2023), kdy byla hlavním cílem ruských raketových úderů na Ukrajinu ukrajinská energetická síť a systém zásobování elektřinou (tj. "energetický sektor"), se letos - nebo alespoň: "od 23. prosince 2023" a "zatím" (viz: v období 23. prosince 2023 - 2. ledna 2024) - zřejmě zaměřují především na ukrajinský obranný průmysl.

B) Sekundárními cíli se zdají být hlavní velitelská zařízení (nebo "uzly") ukrajinských ozbrojených sil (ZSU) a letecké základny ukrajinského letectva (PSU).

Několik příkladů:

Kyjev: 2. ledna Rusové tvrdí, že nasadili aerobalistické střely Kinžal (vypuštěné jejich stíhacími bombardéry MiG-31K) k úderu na "hlavní podzemní velitelské stanoviště", které údajně obýval zástupce generála Zalužného, vrchního velitele ZSU v době útoku.

Charkov: 29. prosince a 2. ledna Rusové prohlásili, že zničili "výrobní závod bezpilotních letounů" (nebo "závod" či "montážní závod") v oblasti Charkova.

Oděsa: ve dnech 29. prosince a 2. ledna Rusové tvrdili, že zasáhli "přístavní zařízení a sklady pohonných hmot" v oblasti Oděsy.

Kyjev: 2. ledna Rusové tvrdí, že zasáhli/zničili/vyřadili dva systémy země-vzduch NASAMS v oblasti Kyjeva.

Letecké základny PSU: dne 31. prosince Rusové tvrdí, že zasáhli "letecké základny" PSU.

C) Pro srovnání, za poslední jeden nebo dva týdny vím pouze o jednom "zásahu" - nebo jakémkoli poškození - v ukrajinské elektrické síti: stávka z 2. ledna měla zanechat asi 260 000 obyvatel Kyjeva bez elektřiny (netuším však, jak dlouho: jako vždy jsou vítány související příspěvky/odpovědi). Uváděný důvod: nadzemní vedení bylo přerušeno... není jasné čím: mohla to být ruská raketa, ukrajinský SAM nebo trosky jednoho z nich... Prostě není jasné, zda šlo o záměr nebo o nehodu (důvody vysvětlím níže).

(BTW, jedna z ruských raket se porouchala a zřítila se uvnitř Ruska, což způsobilo rozsáhlé materiální škody).

3.) S bodem 2 souvisí otázka, zda Rusové svými raketovými údery skutečně "cílí na civilisty" na Ukrajině - jak se všeobecně tvrdí)?

Je mi líto, že vás musím zklamat, ale já si to nemyslím.

Bezpochyby - skutečně: ani stopa po pochybnostech - si ruské balistické a řízené střely již vyžádaly životy stovek Ukrajinců. Vyhladily celé rodiny. Když raketa jako třeba právě Kh-22 narazí do obytného bloku... buďte si jisti, že to nechcete zažít. Ani výbuch detonace, ani žár, tím méně pak střepiny létající kolem, ani následné zřícení dotyčné budovy...

'Problém': když někdo používá tak těžké (a neurčité) střely k zasažení vojenských objektů - nebo 'jen' objektů souvisejících s vojenstvím - uvnitř městských center (bez ohledu na to, zda ve městech, městečkách, vesnicích, nebo 'jen v nějakých vesnicích tam venku'), zasáhne to civilisty. Ať tak či onak. Buď budou zasaženi raketou, jejím dopadem nebo účinky její hlavice, nebo budou zasaženi troskami sestřelené rakety, nebo budou zasaženi raketami vypálenými při pokusu o sestřelení přilétající rakety. Stalo se to - už desítkykrát - v této válce (a také v mnoha dřívějších válkách).

Západní vojenské autority si pro takové případy vytvořily onen ironický termín "vedlejší škody". V západní veřejnosti, a pak i v takových konfliktech, jako byl ten v Libyi, kde se Západ těšil takové luxusní převaze, že si mohl vybírat cíle, jak se to jednotlivým pilotům hodilo, jsou útoky způsobující "těžké vedlejší škody" všeobecně považovány za "nepřijatelné". To však neznamená, že k nim nikdy nedošlo: zejména ne, že se tak nestalo v posledních 10-20 letech. Navíc se stačí podívat na hromadné reakce Západu na západní bombardování Iráku či Sýrie za posledních 10 let nebo na izraelské bombardování pásma Gazy za poslední tři měsíce - a nemálo závěrů je více než zřejmých. Především to, že "vedlejší škody" jsou nejen pravidelně způsobovány, ale dokonce "tolerovány" (někdy dokonce "vyžadovány") veřejností na Západě. A že západní úřady o výši "vedlejších škod" také hojně lžou. Pokud máte pochybnosti, podívejte se na webovou stránku zde: airwars.org.

A protože takovéto 'praktiky cílení' nejsou západními civilními a vojenskými orgány již po desetiletí řádně stíhány... (ba: jsou pravidelně vybílovány)... no, ruku na srdce: položte si otázku, proč by se tedy Rusové měli 'starat' o to, zda způsobují Ukrajině 'vedlejší škody'?

....jinými slovy: je to úplně stejný problém jako s nerespektováním platných mezinárodních zákonů a předpisů o vedení války. Když je Západ systematicky ignoruje, ba dokonce po desetiletí podporuje porušování zákonů a předpisů, pak vytváří precedenty pro takové, jako je 'systém Putin' v Rusku, aby je ignoroval také.

4.) Několik otázek se týkalo ruských raket Kh-22 a prohlášení, že je Ukrajinci nemohou sestřelit..., ale také souviselo s bodem 3, tj. s "vedlejšími škodami".

Myslel jsem, že jsem se tomu věnoval v samostatné rubrice, někdy v průběhu posledních dvou let. Alespoň si vzpomínám, že jsem k tomuto tématu něco napsal a nakreslil následující ilustraci podle jedné ze sovětské příručky pro Kh-22...., ale tu teď nemůžu najít. Každopádně...

Obrázek
Před několika lety jsem to nakreslil pro knihu, kterou napsal kolega z Velké Británie. V podstatě popisuje funkci letounu Kh-22 a jeho letový profil. Pozor: Kh-22N je varianta s jadernou výzbrojí. Ta samozřejmě nebyla nasazena na Ukrajině.....

Podstata je následující: zbraně jako Kh-22, Iskander a Kinzhal byly navrženy tak, aby "přeletěly", "přelétly" a "překonaly" jakýkoli druh protivzdušné obrany, kterému by mohly čelit. Viz: létají ve výškách nad bojovou obálkou masy střel země-vzduch. Jsou navrženy tak, aby letěly rychleji, než může nepřátelská protivzdušná obrana reagovat; nebo, pokud na to nejsou dostatečně rychlé, pak alespoň tak, aby jim ponechaly jen velmi málo času na reakci. A jsou navrženy tak, aby se na své cíle vrhaly velmi vysokou rychlostí (tzv. "hypersonickou" rychlostí).

To také znamená, že i kdyby byla taková střela sestřelena, při zásahu nad městským centrem by téměř jistě způsobila nějaké škody. Může minout svůj cíl, ale i přímý zásah, který způsobí její "rozpad", zatímco se řítí tak vysokou rychlostí, jako je Mach 2-5 (jako Kh-22, Kinzhal, Iskander atd.), stále téměř jistě způsobí "padající trosky". A tyto trosky, kusy trosek (celé hlavice, jen pro příklad) prostě musí dopadnout na zem a pak to udělají takovou rychlostí a silou, že pravděpodobně zcela zničí například typický rodinný dům na Ukrajině.

....nebo polovinu bytového domu....

Obrázek
Záběr z videa, na kterém jsou vidět hořící trosky ruské rakety, která spadla nad Kyjevem 2. ledna 2024. Buďte si jisti: bez ohledu na to, jak moc byla "zničena", tato raketa spadla, aby způsobila velkou explozi na zemi.

Ve skutečnosti: v takových případech nikdo nedokáže říct, kam se jaký vrak zřítí. Proto je pro civilisty na Ukrajině stále stejně důležité, aby byli disciplinovaní a při vyhlášení leteckého poplachu šli do nejbližšího krytu (bez ohledu na to, jak problematické nebo časově náročné to může být).

***

PS Ach ano, a ještě jakési "post scriptum". Kdepak, Rusku v dohledné době nedojdou jeho balistické a řízené střely. Jistě, jeho zásoby jsou nízké, ale díky nízkému tempu, jakým Západ poskytuje vojenskou pomoc Ukrajině, a díky tomu, že Západ stále nedokáže zabránit Moskvě, aby pro ně získávala high-tech komponenty ze zahraničí (zejména tedy z USA, ale i z EU) - dostali Keystone Cops v Moskvě dost času na jejich obnovu.

Obrázek

www.deepl.com
https://xxtomcooperxx.substack.com/p/uk ... 2024-q-and
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 13660
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Rase »

Západní země udělaly několik strategických chyb v souvislosti s agresí Vladimira Putina proti Ukrajině, která začala v únoru 2022.

https://www.moscowtimes.ru/2024/01/03/z ... ch-a117698

CHYBA PRVNÍ

Ačkoli západní zpravodajské služby útok na Ukrajinu poměrně přesně předpověděly, vážně přecenily potenciál ruských ozbrojených sil a podcenily schopnost Ukrajiny bránit se agresi. Západní země v čele se Spojenými státy zpočátku vycházely z nepřijatelnosti řešení mezinárodních otázek jednostrannou agresí proti suverénnímu státu. Tento postoj byl okamžitě deklarován a projevil se v prvních balíčcích sankcí, které měly bezprecedentní charakter. Jako účel těchto sankcí bylo uváděno oslabení vojenského potenciálu Ruska, což mělo znemožnit pokračování války.
Je zřejmé, že řada sankcí, zejména uvalení osobních sankcí na osoby blízké Putinovi a vlivné postavy ruského ekonomického a politického panoptika, měla za cíl vyvolat vážnou nespokojenost ruské společnosti a ruských elit s politikou Vladimira Putina. Tato nespokojenost měla podle názoru iniciátorů sankcí vést k projevům proti Putinovi a přimět ho k jejímu zastavení, případně k jejímu nahrazení předvídatelnější osobou. Taková kalkulace byla od samého počátku velmi naivní a v důsledku nemohla vést ke skutečným a očekávaným výsledkům. Ruská společnost, která do značné míry žije velmi nuzně, se ukázala být mnohem odolnější vůči ekonomickým sankcím a nižší životní úrovni. Autoři západních sankcí také nebrali v úvahu strukturu ruského státu a jeho slabou závislost na veřejném mínění. Právě na těchto postulátech je nadále založena sankční politika Západu, přestože jejich nereálnost je všem nezaujatým pozorovatelům již dávno zřejmá. Zdá se, že zde máme co do činění jak s byrokratickou setrvačností a často imitací razantní činnosti odpovědných osob a politiků, tak s nedostatkem originálních, nových řešení ve vztahu k režimu prezidenta Putina.

CHYBA DRUHÁ

Jakmile se ukázala nepřipravenost ruské armády, vzrostl strach z velké porážky Putina. Očekávání takové porážky se jasně začalo objevovat v létě 2022 a bylo posíleno úspěšnými operacemi Ukrajiny na osvobození rozsáhlých oblastí Charkovské oblasti a Chersonu. Západ se na jedné straně obával, že Putin zahnaný do kouta použije jaderné zbraně, jak hrozil od samého počátku své "speciální vojenské operace", a na druhé straně byla vyhlídka na rozpad Ruska na několik samostatných států, z nichž každý bude disponovat jadernými zbraněmi, a prudký nárůst nestability v celém regionu pro západní vlády legitimní obavou. Těmto obavám výrazně napomáhali i četní "dekolonizátoři", kteří se objevovali všude možně a horlivě kreslili nejrůznější a nejobskurnější mapy rozdělení Ruska na desítky či dokonce stovky fantastických států.

CHYBA TŘETÍ

Hlavní strategickou chybou západních zemí byla absence strategie vůči Rusku. Zatímco ve vztahu k Ukrajině deklarovaly připravenost podporovat ji "tak dlouho, jak to bude nutné" (ačkoli toto prohlášení dnes vyvolává řadu otázek), nikdy nezazněl žádný konkrétní úkol vystoupení z války a výsledek, který by Západ považoval pro sebe za optimální. Mezinárodní trestní soud vydal na Vladimira Putina zatykač pro podezření ze zločinů proti lidskosti a Parlamentní shromáždění Rady Evropy přijalo rezoluci, že Putin je diktátor a jeho nový prezidentský mandát by neměl být uznán, a vyzvalo tak k ukončení kontaktů s Ruskem. Zároveň někteří západní představitelé, například francouzský prezident Emmanuel Macron a německý kancléř Olaf Scholz, nadále prohlašují, že jsou ochotni vést s Putinem dialog. To svědčí nejen o absenci jednotné strategie, ale i o nejjednodušším a nejbanálnějším chápání toho, jaké vztahy hodlají západní země s Ruskem budovat. Zjevně nemají žádné pochopení pro to, jak by měl vypadat nový systém mezinárodní bezpečnosti v Evropě a jak tuto bezpečnost zajistit.

ZHORŠENÍ ODBORNÝCH ZNALOSTÍ

Západní představitelé si zřejmě stále plně neuvědomují, že Putinova válka proti Ukrajině není o územních nárocích Ruska na Ukrajinu. Putinovy nároky vůči Západu jsou požadavkem uznat své místo v západním obrazu světa, prosadit svou osobní suverenitu nad celým postsovětským prostorem a vrátit světový systém ke "koncertu velmocí" po vzoru nikoliv jaltského, ale až vídeňského systému, který se v Evropě vyvinul po napoleonských válkách. Naivní naděje, že Putina lze vykoupit tím, že mu dáme část ukrajinského území, jsou vyvolány nepochopením podstaty této války ze strany západních lídrů a politiků. Jedním z důvodů tohoto stavu je degradace odborných znalostí o Rusku, která začala s koncem studené války. Ve "vítězné euforii" bylo rozhodnuto, že nyní, když byl hlavní nepřítel poražen, nejsou experti na bývalý SSSR již potřeba. Moderní západní expertize Ruska brání dvě hlavní překážky: omezený přístup k informacím a stereotypy. Uzavřenost ruského politického režimu a omezení svobody tisku ztěžují získávání spolehlivých informací. To ztěžuje analýzu ruské politiky a často vede k neúplnému nebo nepřesnému hodnocení. Navíc to některé pozorovatele podněcuje k využívání pochybných zdrojů informací, jako jsou například anonymní kanály na Telegramu. Míra nekritičnosti vůči spolehlivosti takových informací je někdy deprimující. Svou roli zde hraje i určitá hermetičnost expertní komunity, která vře ve vlastní šťávě a upřímně věří ve správnost svých hodnocení a prognóz, což činí nadbytečným a zbytečným kritický přístup k vlastnímu výzkumu a získávání dalších odborných znalostí zvenčí. Mnozí experti stále vycházejí při svých hodnoceních z obrazu ruské reality, s nímž se museli vypořádat ještě v 90. letech nebo na počátku vlády Vladimira Putina. Mnozí analytici předpokládali, že domácí ekonomické problémy a mezinárodní izolace povedou k oslabení Putinova režimu, ten však zůstává u moci. Někteří odborníci přeceňovali možný dopad západních sankcí na ruskou ekonomiku a politickou stabilitu. Kromě toho je v západních společnostech obecně rozšířená mylná představa, že ruský režim se od evropských režimů zásadně neliší - je jen o něco rigidnější a přímočařejší, ale vedou ho lidé stejně pragmatičtí jako evropští politici. Z toho vzniká následující mylná představa - s pragmatiky se vždy nakonec lze dohodnout, což se promítá do pravidelných výzev k jednání s Putinem. Jednotliví Rusové, kteří znají ruskou společnost ne hůře než západní experti, jsou nuceni jednat jako experti, přičemž se velmi spoléhají na organizace, které je zaměstnávají a platí za jejich expertízu. Z toho plynou zjevné potíže při prosazování adekvátních hodnocení a návrhů, které nezapadají do západního narativu o Rusku. Ruští experti, jako je Sergej Gurjev, Sergej Aleksašenko a další, navzdory své autoritě ve vědecké komunitě nejsou schopni významně ovlivnit přijímaná rozhodnutí.

POTŘEBA EXPERTNÍHO CENTRA

V tomto světle by bylo užitečné vytvořit nezávislé ruské expertní centrum, které by nabízelo konkrétní řešení, jak čelit Vladimiru Putinovi a jeho agresi proti civilizovanému světu, s ohledem na ruskou politiku a světonázor ruských elit. Takové centrum by bylo schopno nabídnout neotřelé a nekonvenční přístupy ke složitým problémům. Využití znalostí ruských politických emigrantů s jedinečnou znalostí vnitřní dynamiky a mentality Ruska by mohlo zajistit hlubší pochopení situace, a tím i účinnější strategie. Doporučení takového centra by mohla být využita k formování účinnější a informovanější zahraniční politiky, zejména s ohledem na situaci na Ukrajině a v širším kontextu vztahů s Ruskem. Zřízení takového centra by přispělo k vytvoření hlubšího a objektivnějšího pohledu na složité mezinárodní otázky, což je důležité pro formování účinné a odpovědné zahraniční politiky. Taková struktura, soustřeďující intelektuální potenciál ruské emigrace, by byla nezbytná i pro čistě ruské potřeby, totiž pro formování společné vize budoucnosti celého protiputinovského Ruska a konkrétních kroků k ní.
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 549
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Shakal »

Zdroj Fb skupina Válka. Válka se nikdy nemění

#Aktualita #Ukrajina #Ukraine #Den681 #aktuvalka

Analýza šestistéhoosmdesátéhoprvního dne invaze na Ukrajinu 5.1.2024

Celá analýza, včetně situace na Blízkém východě, na webu: https://valka.online/aktualni-konflikty ... -5-1-2024/

V posledních dnech začali Rusové aktivněji využívat balistické rakety k útokům na logistické uzly ukrajinských ozbrojených sil. Ukrajinci mají poměrně účinnou protileteckou obranu proti dronům a střelám s plochou dráhou letu, ale s balistickými raketami se dokáže účinně vypořádat pouze americký systém PVO Patriot a francouzsko-italský SAMP-T. Těchto systémů však není na Ukrajině dostatek a jsou koncentrovány u strategických cílů. Mnoho odborníků včetně několika západních rozvědek se domnívá, že k těmto útokům Rusko využívá severokorejské balistické střely KN-23.

Včerejší ukrajinské dronové a raketové útoky na Krym nejspíše nenapáchaly výraznější škody, ačkoliv se éterem šíří spousta informací od zničené PVO, přes zničené velitelské stanoviště až po útoky na Kerčský most. Vzhledem k minimálnímu množství obrazových materiálů je však poměrně nerozumné vynášet nějaké soudy. Dokud nebudou k dispozici záběry, které by cokoliv potvrzovaly, doporučujeme obezřetnost.

Rusko v noci na dnešek nad Ukrajinu poslalo dvacet devět útočných dronů Šáhed. Protiletecká obrana dle informací jednadvacet bezpilotních letounů zničila. Mluvčí jižního velení ukrajinské armády Natalija Humeňuková řekla, že protiletecká obrana sestřelila útočné drony v Chersonské, Dněpropetrovské, Kirovohradské a Mykolajivské oblasti

Severovýchodní fronta: Rusové pokračují v neúspěšných útočných operacích severně od Synkivky, do které se snaží opakovaně dostat z místního lesa. Rusové zde mají těžké ztráty, ale těžké boje si vybírají svou daň i na ukrajinských obráncích. Okupanti také tlačí východně od Teren v okolí Kruhlajské rokle a Laptivjarského lesa, kde se jim postupně daří postupovat o desítky metrů v průběhu několika dnů. Poziční boje s minimálními změnami na frontě se odehrávají Serebrjanském lese.

Bachmutská fronta: Na severozápad od Bachmutu pokračují okupanti v tlaku jižně od Bohdanivky, ale jejich postup je zde minimální. Samotná Bohdanivka je z větší části zemí nikoho, ale západní část vesnice drží ukrajinští vojáci. V okolí Popivského lesa a blízkého hřbitova probíhají pouze poziční boje a ke změnám fronty nedochází. Západně od Bachmutu pokračují Rusové v pomalém postupu na západ a jih od Chromového, kde se jim podařilo postoupit přibližně o 300 metrů. Geolokovaná vide ukazují, že ze Rusové zaměřují na mléčnou farmu jižně od Chromového. Jinak probíhají těžké boje už tradičně o opevněný kopec 217,5 severně od Kliščijivky.

Doněcká fronta: Situace u Avdijivky se v poslední době relativně uklidnila, ale očekáváme, že se jedná jen o ticho před další bouří. Na sever od Avdijivky se Rusové stále snaží dostat do zahrádkářské kolonie Zarja, ze kterého by poté mohli pokračovat dál na Očeretyné, ale jejich útoky zde byly odraženy. Na jihozápad od zahrádkářské kolonie Zarja ruské jednotky tlačí směrem na Berdyči a podařilo se jim zde postoupit o několik desítek metrů. U Stepového je situace beze změny. Východně od Avdijivky prozatím ruské pěší útočné oddíly pokračují v útocích v zahrádkářských koloniích Ivuška 2. Zde se jim podařil lokální postup, když se jim včera podařilo probojovat do kolonie a dnes se z ní snaží postoupit směrem na západ k zahrádkářské kolonii Ivuška 1. Na jižních přístupech k Avdijivce a v oblasti průmyslové zóny se dnes Rusové o vážnější útoky nepokusili. Více na jih pokračují okupanti v útocích v Pervomajském a severně od něj, ale jak už se v této vesnici stalo několikrát, ruská ofenziva zde nabrala reverzní charakter a okupanti byli vytlačeni z Peršotravnevé ulice, ve které se jim přibližně dva dny zpět podařilo uchytit. Jižně od Marjinky Rusové stále zkouší postupovat u Pobjedy a Heorhijivky, ale postup jsme zde nezaznamenali. Boje probíhají i u Novomychajlivky a okupanti postoupili přibližně 200 metrů severně od vesnice.

Záporožská fronta: U Robotyného pokračují okuoanti v tlaku severozápadně od vesnice, nejspíše aby se přiblížili k silnici T-04-08, čímž by Ukrajincům ztížili možnosti zásobování fronty okolo Robotyného. Jinak je v této oblasti fronta bez změn.

Chersonská fronta: Během posledních 24 hodin odrazili ukrajinští mariňáci šest ruských útoků v oblasti Krynek a poziční boje pokračují také u Olešek. Ruští milbloggeři si opět stěžují, že ukrajinské síly na východním břehu Dněpru používají masivně FPV drony a že Ukrajinské prostředky elektronického boje značně komplikují práci ruských dronařů. Že se jedná alespoň částečně o reálné problémy okupantů na východním břehu Dněpru poskytují téměř denně důkazy ukrajinské dronařské jednotky, jako “Maďarovi ptáčci” z 59. samostatné mechanizované brigády v podobě videí ničené ruské techniky a živé síly.

Diplomatické a politické události:

Rosatom, který v současné době dohlíží na omezený provoz Záporožské jaderné elektrárny, odmítl povolit vstup inspektorům MAAE do některých objektů tohoto jaderného zařízení. Podle zprávy agentury se jedná o reaktorové sály 1,2 a 6 a strojovny 3,4 a 6. Mluvčí Rosatomu, primatolog (expert na opice) a muž, který se proslavil zejména tím, jak vysvětloval, že rakety, které se do areálu zavrtávají z východu, létají ze západu a nad elektrárnou dělají otočky, uvedl, že je to z důvodu “zapečetění hermetických prostor”. Co se ve skutečnosti děje v této největší jaderné elektrárně v Evropě není dosud jasné.

Pobaltské státy počátkem ledna začaly přistupovat k nucenému vyhoštění osob, které v těchto zemích nedokázaly projít jazykovou zkouškou. Jak tyto státy, tak i Moldávie, mají velkou ruskojazyčnou menšinu, která je ve velké části orientovaná na Rusko a odmítla se integrovat do většinové společnosti. Jako první k vyhoštění přistoupilo Lotyšsko. Většina z vyhoštěných lidí je starší šedesáti let, a jejich přesídlení do státu s tak slabým sociálním zajištěním, jako je Rusko, jim způsobí velké komplikace. Zajímavá je také téměř nulová reakce na tento krok ze strany ruských médií, oproti dříve ostré rétorice vůči Pobaltí je v současnosti toto téma spíše tlumeno. Lze z toho vyvozovat, že ruská vláda nemá připravenu strategii, jak na tento krok reagovat.

Německo předalo Ukrajině další balík zbrojní pomoci, který zahrnuje mimo jiné systém protivzdušné obrany Skynex, dva radary TRML-4D, střely pro protivzdušný systém Iris-T SLM, munici pro tanky Leopard 2 a bojová vozidla pěchoty Marder. Dnes to oznámila německá vláda, která na svém webu aktualizovala přehled poskytnutých zbraní a vybavení. Součástí zbrojní pomoci, která je z Německa první v letošním roce, bylo deset obrněnců Marder. Německo tak už na Ukrajinu poslalo 90 těchto vozidel. Radarů TRML-4D Ukrajina zatím od Berlína obdržela osm. Na Ukrajinu, která vzdoruje už takřka dva roky ruské invazi, zamířilo rovněž zhruba 9000 kusů dělostřelecké munice.

Devizové rezervy Ukrajiny za loňský rok stouply o 42 procent na 40,5 miliardy USD (913,7 miliardy Kč) díky, a to díky bezprecedentní finanční pomoci ze zahraničí. Uvedla to dnes ukrajinská centrální banka. Kyjev od začátku ruské invaze z předloňského února z velké části spoléhá na vojenskou a finanční pomoc od západních spojenců. “Loni Ukrajina získala nebývalou globální finanční podporu. Na vládní účty v ukrajinské centrální bance přišlo zhruba 42,7 miliardy USD,” uvedla s odkazem na sdělení centrální banky agentura Reuters. Vládní údaje ukazují, že od začátku války získala země v rámci finanční pomoci 73,5 miliardy USD.

Ruská ekonomika:

Dnes pro vás máme pokračování vaječné aféry v Rusku. Jen pro připomenutí, v průběhu prvních 11 měsíců roku 2023 zdražily vejce v Rusku o v průměru 52%, nejhorší situace je na Krymu, kde došlo ke zdražení o celých 68%. Jednou z hlavních večerních zpráv bylo, že se podařil dovoz 316 tisíc kusů vajec z Turecka. Po prosincovém dovozu z Azerbajdžánu, kterému se dostalo podobného mediálního pokrytí, je to druhá zahraniční dodávka, která má řešit nedostatek vajec na vnitřním trhu. Připomíná nám to zprávy z časů ČSSR, kdy noviny také hrdě informovaly například o dovozu pomerančů.

Jedním z kroků, který má pomoci v řešení této situace, je, že celní služba RF zrušila dovozní cla na vejce, a to až do výše 1,2 miliardy dovezených kusů. Současné dovozy však dosahují celkem jen asi tisíciny této úrovně, nezdá se tedy, že by k vykrytí nedostatku vajec na vnitřním trhu mělo v dohledné době dojít.

Dnešní Třešnička™ bude o křoví, nebo-li o skupině herců najatých k tomu, aby vytvářeli přesvědčivé pozadí pro scénu sehrávanou protagonisty. Ačkoliv výsledek příštích prezidentských voleb v Ruské říši by zřejmě nedokázala ovlivnit ani favoritova smrt, přesto se do politického zápolení zapojí povinná stafáž povolené opozice. Jejím účelem je budit zdání demokratičnosti a poskytnutí munice lidem s nižším, řekněme, intelektem. Komise na seznam kandidátů schválila Leonida Sluckého, předsedu Liberálně demokratické strany Ruska, která je pověstná tím, že není liberální, demokratická a ani strana – původně se jedná o projekt KGB, který vznikl během Perestrojky a jeho úkolem bylo podchytit protisovětsky smýšlející, aby neměli na nic vliv. Dnes je tato strana součástí pomyslné Putinovy národní fronty a zastává nacionalistické až fašistické postoje a volá obnovení hranic z dob carského Ruska. Druhým povoleným kandidátem je Vladislav Davankov z parlamentní strany Noví lidé. Ta je vedena lidmi z Putinova užšího kruhu a považuje se za Jednotné Rusko pro “mladé a vzdělané”. Svého kandidáta – Nikolaje Charitonova – pak vybrala i ruská Komunistická strana, další politická síla, která podporuje válku na Ukrajině a její opozice je čistě formální. Volební komise ale zatím oficiálně Charitonovovu kandidaturu nezaregistrovala. Ale to je vlastně jedno. Je tu někdo, kdo očekává výsledek pro Putina nižší než 99,7 % ?

Pomoci nám s naší tvorbou můžete malým příspěvkem na kávu, které se nebojíme a na množství nehledíme!

Děkujeme všem, kteří nám již přispěli, moc si toho vážíme!
Přílohy
Den-618-3.11-2.jpg
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 549
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Shakal »

Zdroj Fb skupina Válka. Válka se nikdy nemění

#Aktualita #Ukrajina #Ukraine #Den682 #aktuvalka

Analýza šestistéhoosmdesátéhodruhého dne invaze na Ukrajinu 6.1.2024

Celá analýza, včetně situace na Blízkém východě, na webu: https://valka.online/aktualni-konflikty ... -6-1-2024/

Ukrajincům se v noci na dnešek podařilo sestřelit dva ruské drony Šahed. Vzhledem k tomu, že nebyly hlášeny žádné exploze ani dopady, více strojů pravděpodobně okupanti nevyslali. Kolem 19. hodiny došlo k ruskému raketovému úderu na Pokrovsk v Doněcké oblasti. Následkem výbuchu střely ze systému S-300 zemřelo jedenáct lidí, z toho pět dětí, a dalších osm lidí bylo zraněných. Číslo však nemusí být konečné.

Rusko podle agentury AFP oznámilo, že jeho protivzdušná obrana v noci sestřelila čtyři ukrajinské rakety nad Moskvou, okupovaným ukrajinským poloostrovem Krym a čtyři drony nad Černým mořem. Toto území je pravidelně terčem ukrajinských raket a dronů. Moskva rovněž uvedla, že chce v příštích letech téměř ztrojnásobit vlastní produkci dronů.

Severovýchodní fronta: Mezi Lymanem Peršym a Synkivkou zůstává situace stále beze změn. Ruské útoky se stále bortí o ukrajinské obranné pozice a Ukrajinci podnikají protiútoky nejen na severu od vesnice, ale také v lesích na severozápadě. Mezi Jahidným a Ivanivkou se podařilo ruským jednotkám postoupit zhruba o další kilometr západním směrem k Ivanivce. Není to poprvé, co k tomuto došlo a v minulosti se Ukrajincům podařilo minimálně jednou okupanty vytlačit zpět k Jahidnému. Momentálně však záběry z ukrajinských dronů na TG kanálu napojeném na 43. samostatnou mechanizovanou brigádu potvrzují lehký ruský postup. Další boje pokračují východně od Jampolivky a Teren a v Serebrjanském lese, ale informace o změnách se nám nepodařilo nalézt.

Bachmutská fronta: Situace v Bohdanivce zůstává beze změn. Ukrajinský TG kanál Petrenko IHS uvádí, že se okupantům podařilo získat kontrolu nad prostorem západního břehu rybníku Vosmyj jižně od Chromového, což jim umožňuje snazší přístup k Ivanivskému a později ve směru na Časiv Jar, pokud by se situace pro obránce dále zhoršovala. Ukrajincům zde do jisté míry nahrává zvedající se terén, ale ruská vojska se zdá se poučila dovedou si již poradit i s převýšením. Na jihovýchodě Ivanivského pokračují boje o pole a remízky mezi ním a Kliščijivkou a samozřejmě také na kótě 217,5. Na východ a jihovýchod od Kliščijivky se bojuje podél železniční trati.

Doněcká fronta: Ze severu Avdijivky je v posledních dnech jen velmi málo zpráv, ale i ty vesměs potvrzují, že se ruský postup skutečně téměř zastavil. Ukrajincům se daří zničit opuštěnou ruskou techniku podél železniční trati Berdyči – Avdijivka pomocí dronů a podnikat dělostřelecké a dronové útoky na ruské pozice kolem Krasnohorivky. Podobná situace je i na zbytku avdijivského perimetru, takže se zdá, že přísun čerstvých ukrajinských vojáků pomohl situaci alespoň dočasně stabilizovat.

Mezi Krasnohorivkou a Marjinkou pokračuje pomalé rozšiřování území nikoho v západním směru, a v současné době již boje téměř dosahují hranice mezi oběma vesnicemi. Okupanti se snaží postupovat nejen podél říčky Osiková, směrem na Heorhijivku, ale také severozápadním směrem k rybníku Jubilejnyj. Terén je v celém tomto úseku poměrně členitý a křižuje ho několik říček, řek a vodních nádrží a o zhruba deset km dále na severozápadě je městečko Kurachivka, které má zhruba podobnou rozlohu jako Marjinka.

Kolem Novomychajlivky probíhají boje u Pobjedy, ukrajinského opěrného bodu “Zvěřinec” (asi 4,5 km severovýchodně od Novomychajlivky) i na východě a jihu samotné vesnice. Včerejší ruský postup severně od Novomychajlivky se Ukrajincům podařilo prozatím zastavit.

Jihovýchodní fronta: Ukrajinským vojákům se podle geolokalizovaných záběrů z ruského dronu podařilo lehce postoupit v prostoru zhruba na půli cesty mezi Pavlivkou a Novomajorským, nedaleko přírodní rezervace Dubová plantáž. Nejde o nijak výrazný posun, ukrajinské zdroje uvádějí hloubku průniku zhruba na půl kilometru na kilometr, ale jde o první výraznější změnu za poslední měsíc.

Záporožská fronta: Na části úseku kolem Verbového jsou Ukrajinci ve velmi složité situaci, protože i nadále pravděpodobně musí opouštět pozice, které se jim kolem vesnice podařilo získat v posledním půl roce, což se týká i těch částí první obranné linie, které ještě mají pod kontrolou. Bohužel je zde pro ně nepříznivý vývoj posledních několika týdnů mezi Novoprokopivkou a Verbovým, odkud se kvůli špatným podmínkám museli stáhnout již dříve. U Robotyného se však situace zdá prozatím stabilní jak na jihu, tak na západě vesnice.

Chersonská fronta: Z tohoto úseku se nám dnes nepodařilo najít nic, co o čem bychom nepsali v posledních dnech.

Diplomatické a politické události:

Nepálská vláda zakázala občanům země cestovat za prací do Ruska a na Ukrajinu kvůli zprávám o úmrtí deseti Nepálců naverbovaných do řad ruské armády, která nyní válčí na Ukrajině. Informovala o tom agentura AP. Podle nepálského ministerstva zahraničí se nechalo od roku 2022 do ruské armády naverbovat asi 200 Nepálců, stovka z nich je nyní nezvěstná.

Polští zemědělci se rozhodli přerušit protest na klíčovém přechodu Medyka na hranici s Ukrajinou poté, co se vláda zavázala splnit jejich požadavky. Informoval o tom dnes zpravodajský server interia.pl.

Ruská ekonomika:

Dnes se podíváme na jeden z aspektů spolupráce mezi Ruskem a Čínou. Čína v současnosti zdesetinásobila svůj export CNC obráběcích center do Ruska, v porovnání s hodnotou v předchozím roce. Objem exportu dosáhl podle posledních zveřejněných údajů 70 milionů dolarů, a tvoří 57% celkové hodnoty exportu do Ruska, před vypuknutím invaze na Ukrajinu to bylo pouze 12%. To umožní ruským firmám obnovit své výrobní kapacity poté, co byl přerušen servis západních obráběcích strojů, přičemž lze předpokládat, že velká část těchto obráběcích center směřuje do zbrojního průmyslu. Je to z jedné strany jednoznačná nepřímá podpora Ruska v probíhajícím konfliktu, ale také další znak stále se zvyšující ruské závislosti na čínských technologiích.

Dnešní Třešnička™ bude o odchylkách v ruském světě. Odchylka, neboli deviace je v češtině obvykle jednání člověka nebo skupiny, které se odchyluje od sociální, kulturní nebo morální normy. Jedna taková odchylka včera dorazila na Kavkaz, aby se tam povrábelovsku omluvila za USA a celý západní svět…asi. Bývalý příslušník americké Námořní pěchoty, dvakrát odsouzený pedofil a autorita dezolátské scény Scott Ritter se totiž přijel podívat na přehlídku zoofilů do Grozného. Poté, co lámanou ruštinou vyjádřil poděkování za přijetí a oznámil snahu normalizovat vztahy mezi Čečenskem (Ruskem) a Spojenými státy, mu vrchní milovník mladých, pružných, hopsavých, domestikovaných přežvýkavců Ramzan Kadyrov nabídl, že pokud Západ ukončí sankce proti jeho rodině, propustí ukrajinské válečné zajatce, které drží. Později, když se tomuto divadlu vysmály snad všechny internety, uvedl, že šlo o “provokativní žert” a proruská propaganda začala plodit příspěvky o vypečeném trollingu, na který jsme skočili. Zajímavé však jsou i záběry z Ritterova proslovu, na kterých je těch pětadvacet tisíc příslušníků “čečenské” armády, kteří měli už několikrát změnit situaci na Ukrajině. A vono furt nic. Potvrzuje se tak mimo jiného známé staročeské přísloví, že pedovrána k zoovráně sedá.

Pomoci nám s naší tvorbou můžete malým příspěvkem na kávu, které se nebojíme a na množství nehledíme!

Děkujeme všem, kteří nám již přispěli, moc si toho vážíme!
Přílohy
Den-618-3.11-2.jpg
seabee
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3813
Registrován: 18/7/2013, 18:59

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od seabee »

Nesmíme se bát porazit Rusko
Slyší-li nechápaví, podobají se hluchým.
Hérakleitos z Efesu, zvaný Skoteinos (Temný – asi 544-484 př.n.l.),
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 549
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Shakal »

Zdroj Fb skupina Válka. Válka se nikdy nemění

#Aktualita #Ukrajina #Ukraine #Den683 #aktuvalka

Analýza šestistéhoomsdesátéhotřetího dne invaze na Ukrajinu 07.01.2024

Celá analýza, včetně situace na Blízkém východě, na webu: https://valka.online/aktualni-konflikty ... -7-1-2024/

Rusko v noci na neděli zaútočilo na Ukrajinu 28 drony a třemi řízenými střelami, napsala agentura Reuters s odvoláním na ukrajinské letectvo. To tvrdí, že 21 dronů se ukrajinské protivzdušné obraně podařilo zničit. Jestli zbylé drony a trojice střel způsobily nějaké škody nebo zranění, zatím není jasné. Ukrajinské letectvo na Telegramu uvedlo, že ruské útoky se tentokrát zaměřily především na jih a východ Ukrajiny. Ve velké části země byl během noci vyhlášen protiletecký poplach.

Jsou také známy první výsledky ukrajinských raketových úderů na ruské pozice na okupovaném Krymu. V městečku Hryšyné na severu poloostrova došlo k vážnému poškození budov místního zemědělského areálu, což je jasně patrné na satelitních snímcích firmy Planet Lab. Podle ukrajinských zdrojů byl v těchto budovách sklad munice a náhradních dílů. Dále jsou pak patrné stopy zásahů na některých bunkrech na ruské letecké základně Novofedorivka na západě poloostrova. Ani v jednom případě však není jasné, zda skutečně došlo ke zničení předpokládaných cílů.

Severovýchodní fronta: Na severovýchodní frontě i přes stálý tlak okupantů nedochází téměř k žádným změnám. Silné ruské útoky přichází ze severu na Synkivku, ale ukrajinské síly v oblasti se zdají být dostatečně silné a své pozice drží. Samotná vesnice je stále v rukou Ukrajinců a i když se okupantům v předchozích měsících podařilo několikrát vstoupit do její severní část, byli nakonec vždy vytlačeni zpět. Předpokládáme, že po přibližně dvou měsících marných pokusů okupantů o proražení obrany na severu Synkivky se Rusové pokusí dostat se k vesnici i z jiné strany, aby mohli útočit z více stran. Okupanti se také snaží postoupit východně od Teren v okolí Kruhlajské rokle a Laptivjarského lesa. Zde se jedná o boje v zemi nikoho nezaznamenali jsme zde posun na frontě. Poměrně intenzivní poziční boje probíhají na jihozápadě Kremenského a na severovýchodě Serebrjanského lesa. Bojová činnost probíhá i více na jih na místech, jako je Bilohorivka a další důležité pozice západně od Severodoněcku a ač se zde bojuje prakticky každý den, jedná v naprosté většině případů o poziční boje a výpady malých průzkumných skupin. Okupanti však tlačí i zde.

Bachmutská fronta: Na sever od Bachmutu okupanti podnikli několik silných útoků na severovýchod Bohdanivky, ale změn se jim zde dosáhnout nepodařilo. Vesnice samotná je už minimálně 3 týdny stále přibližně z půlky zemí nikoho a ukrajinští vojáci drží její západní část. Poziční boje probíhají u Popivského lesa a nedalekého hřbitova, ze kterých se zatím bezúspěšně snaží okupanti vyhnat ukrajinské obránce. Západně od Bachmutu se ruské ozbrojené síly opět pokoušeli obsadit kraví farmu západně od Chromového, byli však odraženi. Na jih od Bachmutu se dá mluvit o tom, že se Ukrajincům prozatím podařilo stabilizovat situaci. Rusové se stále pokoušejí tlačit v oblasti opevněného kopce 217,5 severně od Kliščijivky, ale útoky zde nemají stejnou intenzitu, jako v předchozích dnech a týdnech.

Doněcká fronta: Jak jsme upozorňovali v předchozích dnech, začíná se čím dál tím více potvrzovat, že okupanti alespoň prozatím omezili bojovou činnost směrem na samotnou Avdijivku. To se projevuje především tím, že hlavní tlak okupantů u Avdijivky jde nyní směrem na sever k Očeretynému. Nejtěžší boje nyní probíhají jižně od zahradní kolonie Zarja, která stojí okupantům v přímé cestě. Okupanti z tohoto místa tlačí i na západ směrem k vesnici Berdyči, nebo k Novobachmutivce, ale jejich postup z posledních dní je zde natolik minimální, že je těžké určit, která z těchto vesnic bude jejich cílem. U samotné Avdijivky okupanti pokračují v bojových operacích v zahrádkářské kolonii Ivuška 2, ze které se snaží postupovat směrem na jih k místnímu lesoparku. Rusové z kolonie Ivuška 2 také tlačí k zahrádkářské kolonii Ivuška 1, ale ani zde se o postupu nedá mluvit. Více na jihovýchod se Rusové pokusili uchytit v zemi nikoho jižně pod Kamjankou, byli však odraženi s těžkými ztrátami a museli se vrátit do výchozích pozic. Předpokládáme, že v dalších dnech zde ruský tlak vzroste, protože budou okupanti hledat nové cesty, kudy Avdijivku ohrozit. Na jihovýchodě a jihu Avdijivky až k Vodjane byla útočná činnost minimální a probíhaly zde převážně poziční boje. Více na jih potom okupanti útočí ze severu a z jihu na Pervomajské a očekáváme zde silnější tlak okupantů v blízké budoucnosti. Prozatím zde ukrajinští obránci pozice drží. Západně za Marjinkou obsadila ruská vojska okolí kostela svatého Jiří a kostela Všech svatých ve východní části Heorhijivky. Jedná se o postup přibližně 200 metrů a zatím jde stále spíše o průzkum bojem, při kterém si okupanti zkouší jak daleko se Ukrajinci stáhli za Marjinku. Východně od Pobjedy probíhaly poziční boje a vzájemné dělostřelecké duely a stejná situace se odehrává i více na jihu u opevněné pozice Zvěřinec. Více na jih stupňují Rusové tlak na Novomychajlivku a útočí zde za pomoci dělostřelectva, dronů i letectva. Postup okupantů jsme zde však nezaznamenali.

Záporožská fronta: Boje probíhají západně a severozápadně od vesnice Verbové, ale ke změnám zde nedošlo. Dále se Rusové opakovaně pokoušejí dostat ze západu od vesnice Kopani do severní části Robotyné. Tyto útoky probíhají prakticky každý den a představují pro ukrajinské obránce závažný problém, který by mohl skončit až nutností stáhnout se z Robotyné.

Chersonská fronta: Z východního břehu Dněpru nechodí příliš informací. Ruské zdroje tvrdí, že zde jejich síly prakticky neútočí, což vyvrací videa odražených ruských útoků, které prakticky každý den publikuje Maďar z dronové jednotky Maďarových ptáčků z 59. samostatné motorizované brigády. Jinak se zde situace prakticky nezměnila. Kromě denních ruských útoků se boje soustřeďují na vzájemné ostřelování dělostřelectvem a drony.

Diplomatické a politické události:

Šéfka japonské diplomacie Jóko Kamikawaová při nedělní návštěvě Kyjeva přislíbila Ukrajině 37 milionů dolarů (833 milionů korun) prostřednictvím fondu NATO. Peníze budou určené na dodávku systému pro monitorování letadel. Na společné tiskové konferenci s ukrajinským ministrem zahraničí Dmytrem Kulebou, která se z bezpečnostních důvodů konala v protileteckém krytu, ministryně ujistila, že Japonsko bude dál pomáhat zemi válčící už bezmála dva roky s Ruskem, informuje japonská tisková agentura Kjódó. „Japonsko je odhodláno podpořit Ukrajinu, aby se vrátil mír,“ řekla Kamikawaová.

Ruská ekonomika:

Dnešní ekonomické zprávy z říše za Bugem budou mít lehce třešňovou příchuť. Dorazily k nám zprávy, že před letošními Vánoci se v Rusku trojnásobně zvýšil prodej erotických pomůcek, jako jsou roubíky nebo pouta. Zlí jazykové by mohli říci, že se jedná o svého druhu investici, neboť pokud se udrží inflace na současné úrovni, bude je možné v dohledné době přeprodat se ziskem. Také by z toho bylo možné usuzovat na niternou snahu Rusů zaměřenou na utužení tamní ekonomiky a zpevnění Rublu, nicméně takovéto úvahy již přenecháme našim čtenářům.

Dnešní Třešnička™ bude o ozvěnách z lesa. Úřady ruského města Bělgorod si totiž všimly zvýšené frekvence výbuchů v katastru obce a proto guvernér oblasti Vjačeslav Gladkov nabídl každému, kdo o to projeví zájem možnost evakuace. Guvernér napsal: “Na sociálních sítích jsem si všiml několika žádostí, které říkají: ‘Máme strach, odvezte nás někam do bezpečí’. A my vaše volání vyslyšíme! Několik rodin už jsme přemístili a uděláme vše, co bude v našich silách!” Šéf oblasti pak ještě uvedl, že uprchlíci budou převezeni severněji do města Starý Oskol, kde na ně čeká “celkem pohodlí, teplo a bezpečí”. Evakuace obyvatel, která probíhá přesně podle plánu, nicméně nemůže být z kapacitních důvodů celá směřována do Oskolu a proto Gladkov slíbil, že bude jednat s ostatními hlavami oblastí. Mezitím si mají obyvatelé čelící (ne)přátelské palbě něčím zalepit okna, aby je neporanilo tříštící se sklo. Přesně podle plánu.

Pomoci nám s naší tvorbou můžete malým příspěvkem na kávu, které se nebojíme a na množství nehledíme!

Děkujeme všem, kteří nám již přispěli, moc si toho vážíme!
Přílohy
Den-618-3.11-2.jpg
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 549
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Shakal »

Zdroj Fb skupina Válka. Válka se nikdy nemění

#Aktualita #Ukrajina #Ukraine #Den684 #aktuvalka

Analýza šestistéhoosmdesátéhočtvrtého dne invaze na Ukrajinu 8.1.2024

Celá analýza, včetně situace na Blízkém východě, na webu: https://valka.online/aktualni-konflikty ... -8-1-2024/

Mluvčí ukrajinského letectva Jurij Ihnat tvrdí, že se ukrajinské protivzdušné obraně podařilo sestřelit všech osm sebevražedných dronů Šahed a osmnáct z dvaceti čtyř řízených střel Ch-101. Okupanti dále proti pozemním cílům na ukrajinském území vyslali sedm střel S-300, čtyři Ch-47M2 Kinžal, osm střel Ch-22, šest Iskanderů a dvě protiradarové střely Ch-31P. Ani jednu z těchto střel se však sestřelit nepodařilo, což se odrazilo v množství zásahů ukrajinské infrastruktury a obytných oblastí.

Exploze byly ohlášeny v Charkově, Zidkách a Čuhujivu v Charkovské oblasti, v Dnipru, Novomoskovsku a Kryvém Rihu v Dnipropetrovské oblasti, Záporoží a Chmelnyckém, odkud je hlášeno několik obětí. V ostatních zasažených městech byli především zranění. Ihnat dále uvedl, že schopnost sestřelovat balistické střely (S-300, Kinžal, Iskander, Ch-22) je možné sestřelit pouze systémy PVO Patriot, který však na většině zasažených míst není nasazen a proto je dnes množství sestřelů výrazně nižší, než v předchozích dnech.

V ruské Sverdlovské oblasti došlo k sabotáži a následné explozi cisternového vagonu nedaleko Nižního Tagilu. Výbuch vozu nastal nedaleko skladiště pohonných hmot a ropy, to však k úhoně nepřišlo. Ruské úřady tvrdí, že k činu bylo použito nástražné výbušné zařízení, další podobné pak bylo nalezeno na jiném místě. Kolem 19. hodiny místního času sestřelila ruská protivzdušná obrana několik dronů nad Brjanskem.

V ruské Rjazani došlo k požáru domu, který má podle ukrajinských zdrojů patřit synovci ruského diktátora Putina, Romanu Putinovi, bývalému předsedovi strany Lidové protikorupční strany. Ruští vyšetřovatelé pracují s verzí, že šlo o úmyslně založený požár.

Severovýchodní fronta: Ukrajincům se v omezené míře daří vytlačovat okupanty od Synkivky. V posledních dnech máme možnost sledovat protiútoky 30. samostatné mechanizované brigády hojně podporované drony, která tlačí směrem na Lyman Peršyj. To mělo za následek opětovné získání kontroly nad některými pozicemi na severním perimetru vesnice. Okupanti se stále snaží postoupit západním směrem na Terny a Jampolivku, ale již několik dní se jim to nedaří. Ruské síly ostřelují v Serebrjanském lese část prostoru asi kilometr západně od Dibrové pomocí termobarických raketometů TOS-1 (zveřejněno na proruském TG kanále BTR80), což naznačuje, že se Ukrajincům v tomto prostoru daří získávat zpět některé pozice, o které přišli v prvních dnech nového roku.

Bachmutská fronta: Na severu a severozápadě Bachmutu stále nepozorujeme žádné změny. Boje probíhají jihovýchodně od Orichovo-Vasylivky, ve směru na Hryhorivku a nejen kolem, ale i přímo v severní části Bohdanivky, samy ruské síly však tvrdí, že úspěchy jsou v posledních dnech naprosto minimální, pravděpodobně však žádné. Podobný je i stav front mezi Bachmutem a Ivanviským a u Kliščijivky. Po celé délce probíhají ruské útoky, ale prakticky nikde nebyl zaznamenán ruský postup. Ukrajinské síly zveřejnily video od trati na východě Kiščijivky, na kterém je vidět odminovávání části úseku na západním břehu místního rybníka.

Doněcká fronta: Včera v noci pokračovali okupanti v útočných operacích jihovýchodně od zahrádkářské kolonie Zarja, kde se snaží postoupit na sever do samotné zahrádkářské kolonie a zároveň se zde okupanti probíjejí na jihozápad k vesnici Berdyči. U samotné Avdijivky probíhají boje o zahrádkářské kolonie Ivuška 2, kde se Rusové pokusili zaútočit směrem na jih, kde byli zastaveni a odraženi. Západně od Ivušky 2 se okupanti snaží probojovat i do zahrádkářských kolonií Ivuška 1 a Jahůdka, což by jim umožnilo dostat pod palebnou kontrolu silnici O-05-42.
Rusové útočí v Pervomajském ze dvou směrů. Ze severního okraje vesnice pěší skupiny okupantů nadále zkouší postoupit do obytné části vesnice východně od Peršotravnevé ulice. Ve východní části Pervomajského se Rusům podařilo postoupit necelých 500 metrů podél Vorošilovy ulice.
Západně od Marjinky se Rusové opatrně pokoušejí o postup na západ k Heorhijivce. Ukrajinští výsadkáři z 46. samostatné aeromobilní brigády a jejich dronová jednotka Garuda tomuto postupu úspěšně brání. Boje probíhají na území zahrádkářské kolonie Vrožaj a severně ve východní části Heorhijivky.Na jižním perimetru Novomychajlivky se podařilo výsadkářům z ukrajinské 79. aeromobilní brigády, podporované 128. brigádou Teritoriální obrany, vytlačit okupanty od vesnice, což dokládají záběry dronů z obou stran, které ukazují hromady pouštěné a zničené ruské techniky. Díky tomu vzniklo poměrně rozlehlé území nikoho podél silnice O-05-31 o hloubce téměř tři km, až k Velyko-taramskému potoku.

Záporožská fronta: Ukrajinci přecházejí na západě Verbového do defenzivy, protože tlak, který se zde podařilo okupačním jednotky vytvořit na stahující se obránce, je příliš silný. Zdá se tedy, že na této části úseku alespoň dočasně ukrajinské útočné operace definitivně skončily. U Novoprokopivky a Robotyného si však Ukrajinci dovedou s ruskými útoky poradit a v některých případech zvládají přecházet i do protiútoků především na severozápadě, resp. západě obou vesnic. Tato místa momentálně tvoří asi nejaktivnější část ukrajinského průlomu i přesto, že viditelné změny nebyly zaznamenané. U Kopani, které leží severozápadně od Robotyného, jsou s vysokou pravděpodobností nasazeny čečenské síky zvláštního určení Achmat, což naznačuje ukrajinské video, na kterém se dronaři z ukrajinské jednotky Sky Hunters (65. samostatná mechanizovaná brigáda) snaží zničit vozidla Z-STS, které používají téměř výhradně Kadyrovci.

Chersonská fronta: Situace na východním břehu Dněpru je prakticky stejná, jako předchozí dny. Ukrajinské zdroje ukazují videa ukazující ruskou techniku a živou sílu, kterou ničí ukrajinské FPV drony a dělostřelectvo a ruské zdroje ukazují videa na kterých ruské drony a dělostřelectvo ničí ukrajinské posily a materiál, které se snaží překonat Dněpr, nebo říčku Koňka. Dnes ukrajinští mariňáci odrazili minimálně jeden ruský útok na severu vesnice Krynky, při kterém se jejich FPV dronu podařilo zničit minimálně jeden ruský tank a obrněný transportér. Jak už jsme psali 104. gardová úderná výsadková divize zde musela rotovat 328. a 337. výsadkový útočný pluk, které v předchozím měsíci utrpěli těžké ztráty a na jejich místo sem Rusové přesunuli motostřelecké jednotky, které se o vystrnadění ukrajinských mariňáků z východního břehu Dněpru neúspěšně pokoušeli před příchodem výsadkářů.

Ruská ekonomika:

Dnes si přiblížíme stav ruského Národního rezervního fondu. Tento fond byl vytvořen v roce 2008 a byly do něj převáděny přebytky ruského státního rozpočtu. V současné době, kdy jsou ruské veřejné finance kvůli poklesu příjmů a zároveň velkému nárůstu výdajů na zbrojení poměrně ztrátové, dochází k jeho rychlému vyčerpávání. Objem majetku se v něm tak zmenšil asi na polovinu předválečného stavu a dosahuje celkové výše přibližně 12 bilionů rublů. Nicméně velkou část tohoto majetku tvoří například podíly, často kontrolní, v ruských společnostech jako Sberbank nebo Aeroflot (část od roku 2022 stále rostla). Tato aktiva jsou přitom mimo vnitřní trh prakticky neprodejná. Dále se ve fondu nachází zlato (které je dnes pro Rusko značně komplikované prodat), devizy (prakticky pouze čínské jüany) a malá část majetku je alokovaná v rublech. Oficiálně tvoří likvidní prostředky ve fondu 52 miliard dolarů, což odpovídá schodku státního rozpočtu za rok 2022. Horší struktura fondu, ale neumožní uvolnit stejnou částku i v tomto roce, jiné rezervy jsou již také vyčerpány a pokud nebudou uvolněny západní sankce, bude jediným způsobem, který bude mít ruská vláda k dispozici, masivní tisk nekrytých rublů a tím i strmý růst inflace.

Dnešní Třešnička™ bude o нефункциональности. Protože se nám toho za poslední týden sešlo nějak hodně, rozhodli jsme se, že uděláme další z našich kompotů. Možná jste zachytili zprávu, že v zemi, kde včera snědli to, co měli na příští týden, Яйца нет – hlavní zprávou v Rusku bylo minulý týden to, že se podařilo několik stovek tisíc vajec importovat z Turecka. Než se ale dovezla vejce, tak se snědla drůbež. Předevčírem pak popraskalo v Moskvě mrazem potrubí, což přineslo asi stovce tisíc moskevských domácností zkušenost, kterou nám tak přáli a už dvě zimy bez ruského plynu prorokovali. Přej a bude ti přáno. тепло нет. No a nakonec záběry v ruské televizi ukazují kilometrové fronty na benzínkách, protože бензин нет. Jde vskutku o společnost, která nemá na Západě analog. Museli jsme se tedy znovu zamyslet nad prohlášeními ruské propagandy o tom, že sankce nefungují. A dospěli jsme k závěru, že v té zemi nefunguje vůbec nic. PPP!

Pomoci nám s naší tvorbou můžete malým příspěvkem na kávu, které se nebojíme a na množství nehledíme!

Děkujeme všem, kteří nám již přispěli, moc si toho vážíme!
Přílohy
Den-618-3.11-2.jpg
Naposledy upravil(a) Shakal dne 11/1/2024, 12:06, celkem upraveno 1 x.
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 13660
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Rase »

V Kurské oblasti byly dnes ráno hlášeny výbuchy. Místní kanály informovaly o práci protivzdušné obrany. Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že nad Kurskou oblastí byla sestřelena čtyři bezpilotní letadla, přičemž ráno sestřelila dvě i nad Orelskou oblastí. Později se ukázalo, že ve městě Orjol zaútočil ukrajinský kamikadze dron na Oryolnefteprodukt. Byla zasažena palivová nádrž, ale podle místních zdrojů je škoda jen menší. Nakonec se ukázalo, že ta škoda není zrovna malá - viz fotografie. Orjol, též Orel, je město v západním Rusku, 325 km jižně od Moskvy a 160 km od rusko-ukrajinské hranice.

https://twitter.com/NOELreports/status/ ... 6486649282
https://twitter.com/NOELreports/status/ ... 0612905068

GDayQbRXcAA__Sc.jpg
GDZgYrlXEAACcgM.jpg
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 11900
Registrován: 28/8/2008, 11:14
Bydliště: Cheb

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Zemakt »

7. ledna - Den 683 - Hranický most: "Ne, není."

KŘÍŽOVÝ PŘÍSPĚVEK Z PŘÍSPĚVKŮ NA FB STEFANA KORŠAKA

Několik dalších podkladů a souvislostí o Hranickém mostě - autor Stefan Korshak.

S povděkem přetahuju hospodský obrázek samotného pana Teplého, Dona Ricklese, před filmovým mostem, abych připojil vizuál vzývající přechody přes řeky. Je to z filmu Kellyho hrdinové. Uvidíme, jestli se FB naštve.

Obrázek

Tento příspěvek by možná mohl zajímat bývalé kamarády z OBSE, kteří před velkou válkou hlídkovali z Mariupolu. Ale i pro obecnější čtenáře je mým záměrem zde upozornit na vývoj, který podle mého odhadu ukazuje směr, kterým se budou boje v příštích měsících ubírat.

Podle sobotních zpráv UAF za použití prostředků, které v těchto zprávách nejsou specifikovány, ale s největší pravděpodobností raket HIMARS nebo (méně pravděpodobně) bomb JDAMS či raket dodávaných Hrimem, srazily železniční most, který Rusové stavěli, nebo možná právě postavili, přes řeku Kalmius u města Hrantine v Doněcké oblasti.

Jak si vzpomínají bývalí členové mise OBSE se zkušenostmi z terénu v mariupolském sektoru, v předválečných dnech bylo město Hranitne a jeho přerušený silniční most přes Kalmius pravidelnou zastávkou hlídek OBSE. Kalmius byl v té době považován za "přední okraj" linie kontaktu po první ruské invazi na Ukrajinu. Bylo to místo, kam šéfové OBSE zkameněli, aby se tam pozemní hlídky vydaly, částečně kvůli institucionální neochotě riskovat, která byla pravděpodobně nedbalá. Já jsem si to rozhodně myslel a často jsem to říkal.

Alternativní teorie - a tu vedení OBSE opakovaně popřelo, můžete se rozhodnout, jestli jim věříte, nebo ne - byla, že lidé, kteří misi vedli, nechtěli posílat mezinárodní pozorovatele, jako jsem já, do blízkosti míst, kde se v rusko-ukrajinském konfliktu v omezené míře střílelo, protože političtí šéfové v OBSE chtěli vytvořit dojem, že je všechno v klidu a že ruská invaze na Ukrajinu v roce 2014 vlastně nikoho neohrožuje a evropská bezpečnost je v bezpečí, a pozorovatelé v terénu, kteří hlásili trasírky nebo minometné střely přicházející z ruské strany linie, byť byly vzácné, tomuto šťastnému vyprávění odporovaly.

Motivace těch šéfů a diplomatů, kteří rozhodovali o zvláštní monitorovací misi OBSE, byly podle těchto teorií smíšené: Několik z nich byli pravděpodobně agenti FSB, někteří byli jen dobře naladění jedinci, kteří podlehli ruské státní propagandě, existoval kontingent Evropanů, kteří zřejmě považovali za nevhodné a neslušné, aby mise shromažďovala a skutečně zveřejňovala fakta potvrzující, že Rusko napadlo sousední evropský stát. Bylo jasné, že mnoha členům mise se prostě líbila představa, že budou pracovat osm hodin denně a pět dní v týdnu a pobírat pěkné platy za sledování zamrzlého konfliktu, který nikdy neskončí.

Ale to odbočuji. Řeč je o druhé ruské invazi na Ukrajinu, ne o té první.

Hranitne na řece Kalmius se v srpnu 2023 ocitlo ve zprávách jako místo ruské iniciativy zlepšit svou logistiku na západní straně Kalmiusu, což znamená dodávat fazole a náboje vojákům bojujícím v místech, jako je Kurahove a Vuhledar, tím, že se poblíž města postaví železniční most přes řeku. Ti z vás, kteří tam hlídkovali, si vzpomenou, má železniční vlečka, která se před první ruskou invazí na Ukrajinu používala k přepravě žuly z tamního lomu. Terén je mimochodem na jednom z nejvyšších kopců v celé krajině, člověk stojící na zemi vidí čtyři až šest kilometrů některými směry.

Já osobně přesnou polohu mostu neznám, ale na ukrajinském internetu se objevují silné teorie, které jsou přiloženy.

Obrázek

Obrázek

Podle srpnové zprávy CNN, která cituje našeho dobrého přítele Petra Andriuščenka, poradce exilového starosty Mariupolu a dlouholetého ukrajinského veřejného mluvčího pro záležitosti týkající se tohoto města, byla (a je) představa Moskvy vytvořit souvislou železniční trať Mariupol-Aslanova-Kalčyk-Volnovacha, která by byla napojena přímo na Taganrog a Rostov na Donu."

Andriuščenko tehdy upozornil na zcela zřejmý provozní bod, že jakmile by tato železniční trať začala fungovat, Rusko by bylo schopno dopravovat vojenské a civilní zásoby na okupovaná území na jihu Ukrajiny, aniž by se muselo spoléhat na most přes Krym.

https://t.me/voynareal/80923

Problém s tímto skvělým a poměrně racionálním ruským plánem zásobování byl pro nás, digitální generály, stejně zřejmý: Hranitne je od Vuhledaru vzdáleno asi 65 km. raketovým letem. A co víc, Vuhledar je pevně v ukrajinských rukou, přestože tam Rusové hromadí spálená vozidla a mrtvoly při marných útocích doslova od loňského února, a Hranitne bylo v letech 2014-2021 frontovým městem.

Každý, kdo by si chtěl dělat legraci z rozhodování ruské armády, by pravděpodobně považoval velké ruské vojenské inženýrské úsilí, při němž byl přes řeku, plně v dosahu ukrajinské přesně naváděné munice, hozen železniční most, který sousedil s ukrajinským městem, do něhož Rusové posledních osm let stříleli z minometů a kulometů, za nepříliš brilantní plánování. Ti z vás, kteří jsou zaujatí proti Kremlu, by dokonce mohli vidět smysl pro humor a načasování UAF v tom, že počkali celých pět měsíců na stavbu mostu, než ho rozbili a vrátili ruské stavitele mostu na začátek. Ale to by bylo zaujaté...

Ti z vás, kteří jsou obeznámeni s ruskými vojenskými zakázkami, zejména ti z vás, kteří si myslí, že korupce je všude a být cynický je cool, by mohli poukázat na to, že koho to zajímá, smyslem uvnitř ruského rozhodovacího procesu bylo, že se na stavbu mostu vynaložily prostředky a namastily kapsy, a zničení mostu jen umožní dodavatelům a zkorumpovaným ruským vládním úředníkům, kteří na válce nechutně zbohatli, aby dál přelévali záplavu peněz, ze které mohou sklízet, do vlaku omáčky. (Omlouvám se za smíchané metafory, byl jsem na dovolené, disciplína psaní je trochu narušená.)

Ti z vás, kteří znají americkou domácí politiku, nepochybně tuší, jaké to bude mít důsledky: Buď byly ty rakety HIMARS, které stály nejspíš 150 tisíc za kus, hrubým plýtváním peněz amerických daňových poplatníků a je ve velkém národním zájmu USA nechat Rusy postavit ten zatracený most, aby mohli efektivněji zabíjet Ukrajince, anebo tu vidíme ztělesněný Arzenál demokracie, který dodává přesně řízený velmocenský vliv přesně tak, jak to chytráci v Bílém domě a Pentagonu plánovali, a hádejte co, při explozích nebyl poškozen ani jeden civilista, ani životní prostředí!

Nebo, což je ještě pravděpodobnější, že Ukrajinci právě udělali díru do hlavní ruské logistické iniciativy a vrátili zpět téměř půl roku vážného ruského plánování dodávek, se o tom prostě nikdy nedozvíme, takže chytráci uvnitř Beltwaye se nebudou ani snažit to otočit tak či onak.

Postřeh, který bych učinil, když sedím v Kyjevě pod šedivou oblohou v den bez raket, je, že mi připadá, že to, co se stalo s železničním mostem v Hranitném, může být docela dobře rozumným obrazem jedné části toho, co lze očekávat od války v roce 2024. Budeme svědky toho, jak Rusové vynakládají prostředky, velké prostředky, na nastolení kontroly a "stabilizaci" okupovaných území, nebo alespoň simulují tyto podmínky dostatečně na to, aby mohli ve státních médiích tvrdit, že Rusko válku vyhrálo a Ukrajina s tím nemůže nic dělat.

Zároveň budeme svědky toho, jak UAF na tyto ruské stabilizační snahy selektivně, ale účinně útočí, v podstatě proto, že může, a tyto útoky budou mít navazující reálné válečné účinky. Doma, na Ukrajině, i když se zpráva o tom profláknutém mostě nejspíš nedostane do britských nebo francouzských médií, natož do amerických, na Ukrajině se o ní bude hojně informovat, a tak se rozpor mezi tím, jak si Ukrajinci myslí, že se jim v boji s Rusy daří, a tím, jak to vidí jejich spojenci, ještě o něco prohloubí. Lidé, kteří nemohou přijít na to, proč se Ukrajina ještě nevzdala, budou zmatenější.

V případě vyhozeného mostu u Hrantine, samozřejmě na samotném bojišti, je skutečně kritický efekt ten, že pro ruské jednotky, které kolem Vuhledaru hromadily těla a spálená vozidla, zůstává jejich logistická situace, která se mohla zlepšit, nezměněna. To znamená, že až příště ruští velitelé zahájí v tomto sektoru nový útok, budou opět házet kostkami, zda vojáci - víte, ti chudáci, kteří v případě špatné logistiky ruské armády platí cenu krví - budou skutečně plnit rozkazy.

Začínám se divit, jak dlouho může ruské vedení házet těmi kostkami, aniž by přišlo na hada. Přinejmenším ve střednědobém horizontu se mi zdá, že ukrajinská válečná strategie sází na to, že to nemůže trvat věčně.

www.deepl.com
https://xxtomcooperxx.substack.com/cp/140480828
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Odpovědět

Zpět na „Aktuality“