Válka na Ukrajině

Komentáře aktuálního dění ...

Moderátor: jarl

Pravidla fóra
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.

Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".

Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.

Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Odpovědět
sahidko
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 593
Registrován: 26/7/2010, 20:07

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od sahidko »

Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 549
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Shakal »

Zdroj FB profil dnesnaukrajine.cz

Čtvrtek. Po dlouhých měsících ignorování veškerých výzev Rusko souhlasilo s další výměnou zajatců. Domů se tak vrátilo 230 zajatců včetně například medičky Galyny Fedyšyn, která se starala o zajatce v Azovstalu a byla také první ženskou zajatkyní mezi ukrajinskými mariňáky a zároveň poslední propuštěnou. Rusko naopak získalo 248 svých. Ani tentokrát ale Rusko nevydalo žádné z členů brigády Azov, které jsou pro Rusko cenným propagandistickým artiklem zejména pro smyšlené soudní procesy a mučeními vynucená videa, kde se azovci „přiznávají“ k terorismu. A bohužel taková propaganda nepůsobí jen na diváky v Rusku, ale i v ostatních zemích včetně Česka. Však se někdy na kanály fanoušků Ruska povívejte. Ideálně s kýblem na zvracení. Ale teď už pár aktualit:
Zajímavá videa:
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 13664
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Rase »

Americký historik Timothy Snyder k Americké neochotě pomoci Ukrajině v boji proti rusku. Timothy Snyder je profesor na Yaleově univerzitě a stálým pracovníkem na Institutu společenskovědních oborů ve Vídni. Věnuje se dějinám střední a východní Evropy, zaměřuje se na holokaust, po roce 2010 se začal zabývat současnou politikou, zdravím a školstvím.

https://snyder.substack.com/p/the-neigh ... is-on-fire
Timothy Snyder píše:"Máte dobrého souseda. Dělá pro vás hodně. Udržuje čistou ulici kolem vašeho domu. když jste pryč poseká vám trávník nebo převezme vaše balíčky a později vám je přinese. Vaše děti si jdou hrát s jeho dětmi na dvorek. Má na svém domě alarm s kamerou, což vy ne, a jednou z vašeho domu vyhnal zloděje. Udělal pro tebe jednu nebo dvě věci, kterých sis nevšiml. Jako když zastavil dřevorubce, aby ti nepokáceli strom na předzahrádce, nebo když našel vaši kočku venku na ulici a dal ji vašemu dítěti.

A teď hoří dům vašeho souseda. Jsou vidět plameny, ale času na reakci je dost. Ve skutečnosti stojíte poblíž, přesně na správném místě, a zaléváte zahradu s hadicí v ruce. Plameny jsou na dosah. Přiběhne k vám soused a požádá vás, abyste jen otočili vodu ve směru plamene. Ty odmítáš. Vypneš vodu a odejdeš. Pak spěcháš dolů do sklepa a zavřeš ventil, jen aby jsi se ujistili, že sousedovi nelze pomoci. Jediné, co jste musel udělat, bylo pohnout zápěstím a otočit hadici správným směrem. Ale ne. Nic by tě to nestálo. Nikl na vašem účtu za vodu byste si ani nevšimli. A kdybys pomohl, byl bys hrdina. Váš soused by si vás pamatoval, stejně jako tisk, stejně jako vaše děti, stejně jako všichni. Ale rozhodl jste se nepomáhat. Dům vašeho soused vyhořel a pak chytl i ten váš.

To je v současnosti naše ukrajinská politika. Rozhodli jsme se nechat hořet dobrého souseda. Ukrajina pro nás dělá věci, které potřebujeme, a které často zanedbáváme nebo sami dělat nemůžeme. Dělá za nás věci, kterých si často ani nevšimneme. To nejsou maličkosti. Ukrajina vzdorováním Rusku ukazuje světu, že existují lidé, kterým na demokracii záleží natolik, že za ni riskují životy. Snižuje riziko šíření jaderných zbraní a jaderné války tím, že ukazuje, že jaderné vydírání nefunguje. Zachovává mezinárodní právní řád. Plní misi NATO tím, že absorbuje a odvrací ruský útok, takže válka jinde v Evropě je velmi nepravděpodobná. Odrazuje Čínu od riskantních akcí v Pacifiku tím, že ukazuje, jak obtížné jsou útočné operace.

To všechno jsou nesmírně důležité americké zájmy, z nichž většinu nemůžeme sami naplnit. Ukrajina je může splnit, pokud pomůžeme, jen trochu, způsobem, kterého bychom si ani nevšimli.

Ukrajina je v plamenech. Rusko v posledních dnech vypustilo na ukrajinské civilisty něco kolem pěti set raket a dronů, včetně téměř stovky dronů a to jen na Silvestra. Rusko pokračuje v útočných operacích na Ukrajině. Ruští propagandisté a ruští vůdci nadále ohlašují stejné genocidní válečné cíle jako na začátku války: konec ukrajinského státu a konec ukrajinského národa. Ukrajinští občané pod ruskou okupací jsou nadále mučeni a deportováni..."
original.jpg
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
simader
rotný
rotný
Příspěvky: 92
Registrován: 10/11/2019, 15:56

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od simader »

danny1691 píše: 4/1/2024, 14:00 ANALÝZA RUSKÝCH TANKOVÝCH SIL, 3. ledna 2024
Jak silná je síla RuAF v tancích? Zvyšuje se nebo klesá? Pokud věříme ukrajinskému MO, tak k dnešnímu dni zničili 5990 ruských MBT. To je vše z 3500 MBT :s RuAF, které mělo, když válka začala, 2490 z 2500 MBT :s které má RuAF během války. Pokud věříme ukrajinskému MO, Rusku zbývá jen 10 MBT :s . Všechny fotografie zobrazující více než 10 MBT :s musí být poté upraveny pomocí photoshopu, jinak se RuAF stalo velmi zběhlým v rychlém přesunu 10 zbývajících tanků.

Obecný předpoklad je, že Rusko zahájilo válku s přibližně 3500 MBT :s a mělo obrovské ztráty během prvních měsíců války. Většinou kvůli neobvykle špatnému (teplému) počasí, které znemožňovalo cestování po zemi. To donutilo ruské tankové síly zůstat na silnicích a snadno vybrat g pro ukrajinské jednotky vybavené západními AT zbraněmi.

Ale ruské osobní ztráty byly nižší než jejich ztráty MBT. Když nebylo žádné východisko pro MBT :s , s první a poslední jednotkou zničenou v tankové koloně, ruské tankové posádky opustily své tanky, aby nezemřely nadarmo. To zachránilo životy mnoha posádkám tanků, a to je důležité, protože je těžší nahradit posádky tanků než MBT :s .

Během zbytku roku 2022 Rusko údajně vyrobilo kolem 500 MBT :s a z úložiště stáhlo dalších 500 funkčních MBT :s . Během roku 2023 Rusko vyrobilo kolem 1500 MBT :s . Předpokládám, že produkcí mají na mysli stavbu nových a zpřístupnění uskladněných nádrží. Modernizace stávajících tanků nevytváří nové, ale pouze vylepšuje staré. To znamená, že RuAF by měl mít 6000 MBT :s , pokud by neměl žádné ztráty.

Přesná čísla o síle ruských tanků dnes je těžké získat, ale přibližná hodnota je kolem 3000-3500. To je skoro tolik jako na začátku války, ale nyní včetně řady MBT ze starší sovětské éry :s . To by také znamenalo, že ztráty ruských tanků by byly kolem 2500-3000. To je asi polovina toho, co Ukrajinci tvrdí, že zničili

Velká část těchto tanků byla ztracena během prvních měsíců války. To téměř snížilo sílu tanku RuAF na třetinu a byla historicky nízká síla ruského tanku. Během zbytku let 2022 a 2023 rostla síla ruských tanků rychleji než ztráty a nyní téměř doplnily své ztráty, alespoň co do počtu.

V příštím roce chce Rusko vyrobit 2 000 nových nebo renovovaných MBT :s . To by pravděpodobně vedlo k produkci minimálně dvojnásobného počtu ztrát při současném tempu a ruské tankové síle větší než na začátku války, 4000+ MBT :s . Někdo by mohl namítnout, že velkou část tanků tvoří tanky starší generace. Ale počet zbrusu nových ukrajinských tanků není nijak zvlášť vysoký.

Někdo to okomentoval; „Můžeš si postavit všechny tanky, které chceš, ale kdo v nich bude?
Naučit se umění řídit oheň nebo dokonce pohyb trvá měsíce lol..
Než budou trénovat, Ukrajina bude mít lepší vybavení, aby mohla hrát házení věží!"

Můj komentář je zaprvé, že Rusko, jak jsem řekl, ztratilo více tanků než posádek tanků. Za druhé, Rusko má nejméně dva roky na výcvik nových posádek tanků, takže o posádky pravděpodobně nebude nouze. A konečně, jaké fantastické nové MBT :s bude mít UkrAF? Hlavní tanková síla, na kterou Ukrajina čeká, je 100+ starý německý Leopard 1 MBT :s . Mohou být stejné nebo možná dokonce lepší než T-62, ale neodpovídají ani moderním ruským MBT :s ani moderním ruským AT zbraním. Jak T-62, tak Leopard 1 jsou však použitelné jako dobře chráněná a mobilní pěchotní děla. Alespoň pokud se na Západě najde munice pro Leoparda 1....

Můj závěr je, že propast mezi rostoucím ruským a ubývajícím ukrajinským tankovým vojskem se bude nadále zvětšovat. Věci se budou pro Ukrajinu na tankové frontě vyvíjet velmi špatně, pokud nedostanou velké dodávky moderních západních MBT :s . Možná je potřeba čtyř nebo pětinásobek množství tanků, které Ukrajina dostala v roce 2023, jen aby odpovídala zvýšené produkci Ruska.
https://x.com/mikaelvalterss1/status/17 ... kf35s3ZV5A
neveril bych vsemu co je tam napsane.Napr. podle ruskych zdroji jede jediný zavod č.144 na opravy T-62 non stop a za mesíc opraví max.10-13 tanku.A je to jediny zavod. Dalsí vec je ze u motoru stahly resurs z 500 hodin na 150 a max.opraví a vyrobí do 800 ks/rok po dobu 2 let protože slevarna a obrobna od 2013 je zbouraná.

tohle je seznam co maji fumkcni aspon trochu
JSC "261 Opravárenský závod tankovacích a přepravních zařízení pohonných hmot",
JSC "144 Obrněný opravárenský závod",
JSC "103 Obrněný opravárenský závod",
JSC "163 Obrněný opravárenský závod",
JSC "192 Centrální závod železničního vybavení",
JSC "41 Centrální závod železničního vybavení
Obrněné opravárenské závody č. 61, 81, 560 jsou nyní součástí koncernu Uralvagonzavod a plní své úkoly pro plánované opravy zařízení a jeho modernizaci.

A tohle je seznam co neexistuje
50. automobilový opravárenský závod v Rostově na Donu. Ve skutečnosti neexistuje.
- 258. opravárenský závod na doplňování paliva a dopravu pohonných hmot v Batajsku. Zkrachovalý, prodaný manažerem Smirnovem s obrovským počtem porušení. Obchody už byly soudem dvakrát zrušeny, ale Smirnov je velmi vytrvalý.
- 751. opravárenský závod, Rostov, Jaroslavská oblast
- 5. ústřední automobilový opravárenský závod, Jekatěrinburg. V roce 2019 zkrachovala a byla téměř vyprodaná. Ředitel Demin, který udržoval továrnu při životě, byl propuštěn a na jeho místo byl najat jistý Orechov, který závod prodal.
- 88. ústřední automobilová opravna, Čita. Zde ředitel Jakovlev, který nechtěl závod zničit, neměl takové štěstí – byl uvězněn na 8 let a jeho nástupce dal závod pod kladivo. Zajímavý bod: Viktor Tichonov, konkurzní manažer 5. a 88. závodu, neviděl úmyslný bankrot.
- 15. ústřední automobilový opravárenský závod, Novosibirsk. V roce 2018 zkrachoval a byl vydražen.
- 172. ústřední automobilový opravárenský závod, Voroněž. V roce 2019 byl v bankrotu a prodej začal v roce 2020. Je pozoruhodné, že občanskoprávní věřitelé byli proti, ale společnost Spetsremont JSC se aktivně chtěla závodu zbavit.
- 9. ústřední automobilový opravárenský závod, Saratov a Engels. V roce 2019 zkrachovala. Hlavním věřitelem společnosti 9 CARZ byla... Finanční úřad! Dnes je elektrárna demontována, a to i přes aktivní odpor bývalého ředitele Šynkarenka, který si stanovil cíl podnik zachránit.
- 487. ústřední opravna automobilů, Republika Baškortostán. Zbankrotoval, prodán, budovy zničeny.
- 81. centrální ženijní základna, Jaroslavská oblast. V roce 2021 byl vyhlášen konkurz.
- 85. opravárenský závod, Brjansk. V roce 2013 zkrachovala na druhý pokus. Iniciátorem je stále stejná společnost JSC "Spetsremont". Závod je zničen.
- 261. opravárenský závod, Novgorod. V procesu pro konkurzní řízení.

A třeba taky říct že mohou postavit závody a nakoupit CNC centra a slévárenské zařízeni z Ciny ale to je za predpokladu že jim Čína poskytne technologickou pomoc typu Lend Lease jelikož Rusko jelo vse dle ANSI norem a vyrabelo na strojích dodanych z USA z dob 2 svetové valky.Napr.el.pec 20t v Tagilu dodana USA v 1942 se rozbila tak že je sešrotovali a od te doby neumi udelat odlitek věže a musí ji svarovat.Ale svarovani je o 10 x vic casu než odlitek
Naposledy upravil(a) simader dne 6/1/2024, 21:52, celkem upraveno 1 x.
Uživatelský avatar
Alfik
7. Major
7. Major
Příspěvky: 4277
Registrován: 16/9/2008, 19:23
Bydliště: Jeseník

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Alfik »

simader píše: 4/1/2024, 21:53 Rostlina je zničena.
Azalky uschly? No co budeme dělat???
:)
Nechceš si to po té AI dycky přečíst a opravit než to sem dáš? Většina překladatelů to tak dělá.
:)
"Zapomněli jste na syny Vorvénovy. Ztratili jste Greptrovo kladivo. Vás nikdo mstít nebude." Dr. Lazarus
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 549
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Shakal »

Zdroj FB profil dnesnaukrajine.cz

Pátek. Ukrajinci včera podnikli masivní vzdušný útok na cíle na okupovaném Krymu. Nad prakticky celým poloostrovem zasahovala ruská PVO proti raketám a dronům. Exploze byly slyšet v Sevastopolu, Jevpatorii, Feodesii, Kerči, u základny v Džankoj ale také v Berďansku, a dokonce i ve vzdáleném Novorossijsku. A škody jsou víc než malé. I kdybychom měli brát v potaz jen škody, které přiznávají sami Rusové. Na letecké základně v Saki u Sevastopolu byl zasažen velitelský post ruské armády. Počet obětí čítá podle Rusů přes dvě desítky včetně pěti vysokých důstojníků a devíti členů speciálnících jednotek. Informaci nicméně nelze spolehlivě ověřit. Zároveň měly být zasaženy radary, systémy PVO a jiné obranné instalace na poloostrově. Rusové se proto obávají, že další útoky v příštích hodinách a dnech by nemusela ruská PVO být schopna vůbec zachytit. A další útoky skutečně přicházejí. Sevastopol je aktuálně už pod třetí vlnou. Hlášené škody nás proto určitě budou zajímat. Chvíli ale potrvá, než vyplují na světlo. Mezitím si projděte tyhle novinky:
Zajímavá videa:
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 549
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Shakal »

Zdroj FB profil dnesnaukrajine.cz

Sobota. Scott Ritter, někdejší zbrojní inspektor OSN a vojenský analytik, ale také dvakrát usvědčený pedofil a sexuální delikvent a toho času miláček proruské scény pro jeho neustálé legitimizování ruské propagandy, který letos podnikl „tour“ po Rusku ke své nové knize, přiletěl do Čečenska a setkal se s Kadyrovem, aby „vyjednal“ propuštění dvaceti ukrajinských zajatců výměnou za zmírnění sankcí, které dopadají na Kadyrovovu rodinu… a koně. Situace tak bizarní, že kdyby neexistovala videa ze setkání obou ruských podržtašek, tak bych si myslel, že si někdo dělá legraci. Každopádně stejný názor měla i většina ruských komentátorů, kvůli čemuž se na hlavu Čečenska snesla velká vlna kritiky. Kadyrov se kritiky lekl a zpětně označil svůj návrh za „trolling“. Škoda už ale byla napáchána. Bohužel ani to s Kadyrovovou pozicí nemůže otřást. Na to by musel upadnout v nemilost samotného diktátora Putina. Ale dost o nich a zpátky k novinkám:
Zajímavá videa:
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 13664
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Rase »

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že před dvěma hodinami zničilo nad Černým mořem šest ukrajinských protilodních střel Neptun.
Tak snad brzy uvidíme, co jim zase potopili za loď...

https://twitter.com/NOELreports/status/ ... 8421283125

Ukrajina prostřednictvím zemí NATO začala dostávat zbraně z Indie. Ruské úřady upozornily Nové Dillí na své obavy ohledně dodávek munice vyrobené v Indii na Ukrajinu přes Evropu. Podle zdrojů v indickém vydání The Economic Times se předpokládá, že ukrajinské ozbrojené síly obdržely indické 155mm dělostřelecké granáty ve třetím čtvrtletí roku 2023. Indie nepatří mezi země dodávající munici na Ukrajinu. Munici mohla do Kyjeva poslat třetí strana přes Slovinsko nebo Polsko. Partneři publikace říkají, že bezpečnostní služby země se zabývaly otázkou munice, která se dostala k ukrajinským ozbrojeným silám. Pravděpodobně jeden ze západních států zakoupil dělostřelecké granáty ráže 155 mm z Indie a dopravil je na Ukrajinu prostřednictvím jiného evropského státu, který je členem NATO, říkají zdroje. "Viděli jsme o tom řadu zpráv v médiích. Důrazně prohlašujeme, že jsme Ukrajině nedodali žádné dělostřelecké granáty," řekl mluvčí indického ministerstva zahraničí Randhir Jaiswal během brífinku. Objasnil, že Indie takové granáty neprodává ani nepřevádí. Za poslední rok a půl se Pákistán, soused Indie, stal jedním z lídrů v dodávkách vojenského materiálu na Ukrajinu. V červnu 2023 uvedl The Economic Times, že zbraně z Pákistánu byly poslány na Ukrajinu přes Jordánsko a Polsko. Dodané položky zahrnovaly protiletadlové raketové systémy, vícenásobné raketomety, vlečné transportní odpalovací zařízení, munici a náhradní díly.

https://www.moscowtimes.ru/2024/01/05/u ... ii-a117769
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
danny1691
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1482
Registrován: 20/10/2005, 19:24

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od danny1691 »

Vyprošťovací vozidlo CRARRV (Challenger Armoured Repair and Recovery Vehicle) někde na Ukrajině
https://t.me/milinfolive/113896
crarrv.jpg
Obrázek
Fraška života letí kupředu jak splašená herka - a diváky už pranic nezajímá zápletka prvního aktu.
simader
rotný
rotný
Příspěvky: 92
Registrován: 10/11/2019, 15:56

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od simader »

Alfik
omlouvám se to mne zcela uteklo
Uživatelský avatar
Alfik
7. Major
7. Major
Příspěvky: 4277
Registrován: 16/9/2008, 19:23
Bydliště: Jeseník

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Alfik »

simader píše: 6/1/2024, 21:53 Alfik
omlouvám se to mne zcela uteklo
To je v poho, jen jsem se zasmál :)
Chyby děláme všichni, a kde bychom byli beze srandy :)
"Zapomněli jste na syny Vorvénovy. Ztratili jste Greptrovo kladivo. Vás nikdo mstít nebude." Dr. Lazarus
Wolfhound
podporučík
podporučík
Příspěvky: 603
Registrován: 28/1/2022, 21:03

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Wolfhound »

Bývalý český generální konzul v Petrohradě Vladimír Votápek:
Ruská ekonomika obecně vzato není tak efektivní jako naše ekonomiky. Jejich správní aparát není tak účinný jako náš, ale to, co umí, respektive co je jednoduché, je vyrábět zbraně – na což jsou Rusové myšlenkově soustředěni už od 2. světové války, takže jim to zjevně jde. Takže skutečně rozproudili část své ekonomiky,“ vypočítává.

Stejné se ale Západu ani za dva roky nepodařilo.

„Upřímně řečeno, nevidím důvod, proč se tak děje. Kromě toho, že si naše elity neuvědomují závažnost okamžiku. Mně připadá, že jsme si stále ještě neuvědomili, že jsme už dva roky ve válce s Ruskem,“ tvrdí Votápek.

„Protože válka mezi Ruskem a Ukrajinou není omezený lokální konflikt, který nějak dopadne a na nás to nebude mít vliv. Je to předehra něčeho mnohem většího a to nastane, pokud Ukrajina neuspěje,“ uzavírá.
Zdroj:
https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/rus ... 1051324_pj
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 13664
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Rase »

Údajně byl zničený most na budované železnici do Mariupolu. Ukrajinské sily včera zničili napolo postavený železniční most, palivové nádrže a ženijní techniku v oblasti obce Hranitne severně od Mariupolu, informoval poradce starosty Mariupolu Petra Andrjuščenka.

https://twitter.com/NOELreports/status/ ... 9148177500

Japonská ministryně zahraničí Joko Kamikawa na návštěvě Kyjeva přislíbila Ukrajině 37 mil dolarů (833 mil Kč). Finanční prostředky budou přesunuty do fondu NATO a směřovat do nákupu protidronových systémů pro ukrajinskou armádu. Ujistila, že Tokio bude Ukrajinu dál podporovat.

https://twitter.com/NOELreports/status/ ... 9050661028
https://twitter.com/CT24zive/status/1743965314310651960

8.jpg
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Wolfhound
podporučík
podporučík
Příspěvky: 603
Registrován: 28/1/2022, 21:03

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Wolfhound »

Obranná zpravodajská služba (GUR) Ukrajiny uvedla, že 6. ledna 2024 proběhla další operace skupiny ze speciálních operačních sil zaměřená na oslabení vojenských schopností ruské armády.

V rámci této mise zasáhly ukrajinské jednotky speciálních operací pozice ruské protivzdušné obrany v oblasti Belgorod. V důsledku použití útočných dronů byly zničeny dva ruské raketové systémy země-vzduch Pantsir-S1.

Zdroj:
https://www.defenseromania.ro/trupele-u ... 26318.html
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 549
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Shakal »

Zdroj FB profil dnesnaukrajine.cz

Neděle. Timothy Snyder varuje, že Západ, a speciálně Spojené státy, aktuálně působí jako vůbec nejslabší od druhé světové války a že predátoři v podobě různých diktatur a teroristů, cítí svoji historickou šanci. Čína zesiluje rétoriku vůči Taiwanu. Severní Korea začala ostřelovat hranice s Jižní Koreou. Írán, Jemen a jejich partnerské organizace na Blízkém východě si brousí zuby na Izrael a ovládnutí Rudého moře. Venezuela chce anektovat kus sousední Guyany… a všichni spolupracují s Ruskem. Podle Snydera je nejspíš důvodem to, že demokratické státy se příliš starají o vlastní image a nechtějí být vnímány jako agresivní nebo příliš autoritativní. V důsledku to ale může znamenat, že problémy, které politici odmítají řešit nyní, se brzy vrátí jako bumerang a budou ještě větší. I další analytici mluví o tzv. „Pearl Harbour effect“, kdy nerozhodnost a pasivita demokratického světa nakonec povede k tomu, že bude do války vtáhnut, ať chce nebo nechce, protože válka jednoduše přijde za ním. Stále ale doufám, že Západ se včas vzpamatuje. A teď pár aktualit:
Zajímavá videa:
Uživatelský avatar
danny1691
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1482
Registrován: 20/10/2005, 19:24

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od danny1691 »

Ukrajinská T-64 s ochranou proti dronům
photo_2024-01-07_10-51-47.jpg
photo_2024-01-07_10-51-47 (2).jpg
photo_2024-01-07_10-51-48.jpg
photo_2024-01-07_10-51-48 (2).jpg
Obrázek
Fraška života letí kupředu jak splašená herka - a diváky už pranic nezajímá zápletka prvního aktu.
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 549
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Shakal »

Zdroj FB profil dnesnaukrajine.cz

Pondělí. Dnes před 32 lety se rozpadl Sovětský svaz. Událost, kterou přivítal s nadšením prakticky celý civilizovaný svět, zejména okupované státy střední a východní Evropy. Naopak Putin tuhle událost opakovaně označil za největší tragédii v ruské historii a slíbil, že se zasadí o jeho obnovení. A přesně tak v následujících dekádách činil. Rusko od roku 1991 napadlo pod záminkou „ochrany ruskojazyčné menšiny“ Gruzii (dvakrát), Čečensko (dvakrát), Dagestán, Ukrajinu (dvakrát), přičemž část připojilo k Rusku, část dodnes okupuje. Také ale vytvořilo vojenský konflikt v Moldavsku (Podněstří), pomohlo upevnit moc posledního evropského diktátora v Bělorusku, instalovalo loutkové vlády v několika dalších státech bývalého SSSR a financuje fašistické, separatistické a jiné extremistické proudy v zemích bývalého Východního bloku. Putin si tedy svůj sen snaží za každou cenu za svého života splnit. A Západ stále s vážnou tváří diskutuje o tom, co jsou skutečné ruské cíle, přičemž s nepochopitelnou urputností ignoruje to, co Putin sám otevřeně říká a co už dvacet let dělá. Bizár. Stejně jako některé další aktuality:
Zajímavá videa:
Lynx
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 2625
Registrován: 28/2/2019, 22:26

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Lynx »

Slovensko je v pomocí UA stále vysoko
https://twitter.com/JulianRoepcke/statu ... bziMg&s=19
Uživatelský avatar
danny1691
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1482
Registrován: 20/10/2005, 19:24

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od danny1691 »

T-72M1 na podvalu, tahač MAN HX81. Tank má pojezdová kola z T-55
photo_2024-01-08_15-01-33.jpg
Obrázek
Fraška života letí kupředu jak splašená herka - a diváky už pranic nezajímá zápletka prvního aktu.
Odpovědět

Zpět na „Aktuality“