Válka na Ukrajině

Komentáře aktuálního dění ...

Moderátor: jarl

Pravidla fóra
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.

Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".

Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.

Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Odpovědět
bheid
nadpraporčík
nadpraporčík
Příspěvky: 418
Registrován: 7/12/2008, 19:26

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od bheid »

Turecko pustí válečné lodě přes Bospor

https://www.novinky.cz/clanek/zahranicn ... .nexttoart
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 549
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Shakal »

Zdroj FB profil dnesnaukrajine.cz

Úterý. „Všichni Němci jsou zodpovědní za zločiny Německa stejnou měrou jako jeho vůdčí představitelé. Protože to byli oni, kdo je zvolili do čela, a nezastavili svou vládu ani tehdy, když páchala zločiny proti lidskosti.“ Víte, čí jsou to slova? Pronesl je jeden ze sovětských žalobců během Norimberského procesu. Pochybuji, že by Rusové tuhle část své historie dobře znali, zejména kvůli masivní cenzuře, která klíčovou roli Ruska v rozpoutání druhé světové války tají, a tak běžný Rus ví leda, že „Rusko zvítězilo nad fašismem“, ale detaily už nejspíš znát nebude. Doufám ale, že přijde doba, kdy bude na místě tento výrok Rusům připomenout. Třeba v nějakém malebném nizozemském městě. A teď pár novinek:
Zajímavá videa:
seabee
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3813
Registrován: 18/7/2013, 18:59

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od seabee »

Ukrajinská armádní výzvědná služba HUR prolomila softwarovou ochranu ruského výrobce Special Technology Center, který vyrábí m.j. drony Orlan a získala na 100 GB dat včetně tajných. Patří mezi ně výrobní plány, patenty a projekční a výrobní SW. Data jsou využitelná pro revize a úpravy postupů ukrajinské obrany.

V prosinci se podařilo týmům spolupracujícím s civilní rozvědkou SBU zablokovat řídící síť ruského provozovatele vodovodních sítí Rosvodokanal a vymazat 50 TB dat a dalších 1,5 TB znepřístupnit.

Za pět měsíců od ustavení bráněného koridoru pro komerční plavbu se podařilo z Ukrajiny vyvést na 15 miliónů tun nákladu, z toho cca 10 mil. tun zemědělských produktů převážně pro země "Globálního jihu". Uvedl to ukrajinský ministr pro infrastrukturu Oleksandr Kubrakov.

https://kyivindependent.com/military-in ... fied-data/
https://kyivindependent.com/minister-15 ... -corridor/
Naposledy upravil(a) seabee dne 9/1/2024, 19:02, celkem upraveno 1 x.
Slyší-li nechápaví, podobají se hluchým.
Hérakleitos z Efesu, zvaný Skoteinos (Temný – asi 544-484 př.n.l.),
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 13676
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Rase »

Ruský válečný zpravodaj Alexander Rybin (39 let) byl nalezen mrtvý na kraji silnice poté, co se rozhodl obvinit Putina z "gigantické korupce" v obsazeném Mariupolu. Rybin zemřel po návštěvě okupovaného Mariupolu, kde kritizoval Putinův režim za pomalost při obnově válkou zdevastovaného města, které diktátor považuje za místo dovolené pro Rusy u Azovského moře. Zpravodaj kritizoval "gigantickou korupci" a slíbil, že po návratu do Moskvy prozradí další podrobnosti v přímém přenosu na online kanálu Rabkor. Do hlavního města se však už nikdy nevrátil. jeho tělo bylo nalezeno v sobotu u silnice poblíž Šachty v ruské Rostovské oblasti. Oficiální pitva tvrdí že příčinou úmrtí byla "kardiomyopatie". Nutno poznamenat, že Rybin nebyl žádný svatoušek a v letech 2014 až 2015 se účastnil v řadách ruských sil invaze do Luhansku, ale byl rozčarován z takzvaného "ruského jara". Jde zatím o poslední případ, kdy byl nalezen válečný zpravodaj mrtvý za záhadných okolností.

https://www.dailymail.co.uk/news/articl ... dside.html

rybin_ejusqp.jpg

Auto v Moskvě srazilo ruského básníka, který žádal Ukrajince o odpuštění. Lev Rubinštejn již v roce 2014 veřejně kritizoval ruský postup vůči Ukrajině a apeloval na Ukrajince, aby Rusům odpustili, že nezastavili "šílené" vedení své země. "Zkuste nám odpustit, že nemáme sílu ani vůli zastavit naše šílence, kteří jsou připraveni zasypat naši zemi, mou zemi, takovou nepředstavitelnou hanbou, která bude trvat několik generací, než ji smyjeme. Zkuste nám odpustit. A i když nemůžete, nedá se nic dělat: Vím, že si zasloužíme vaše opovržení," napsal tehdy v emotivním vzkazu. Rubinštejn také později prohlásil, že byl mimořádně překvapen a zklamán ruskou anexí Krymského poloostrova. Básník také vystupoval na obranu organizace Memorial, která dokumentovala zločiny sovětského režimu a jež byla později ruskými úřady označena za "zahraničního agenta" a následně zakázána. Po sražení autem utrpěl frakturu lebky, množství dalších zlomenin i poškození vnitřních orgánů a po operaci je v umělém spánku, napsal ruský web RBK. V roce 2017 v českém překladu vyšla jeho konceptuální básnická sbírka Máma myla mísu.

https://www.novinky.cz/clanek/zahranicn ... i-40456657

800px-Kartochki._Lev_Rubinstein_20.jpg
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Wolfhound
podporučík
podporučík
Příspěvky: 603
Registrován: 28/1/2022, 21:03

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Wolfhound »

Ruský agent FSB, naverbovaný přes sociální sítě, byl odsouzen na Ukrajině
Člen ruské sítě FSB působící na Ukrajině byl mimo jiné odsouzen za nepřátelskou činnost proti ozbrojeným silám Ukrajiny. … Byl to výsledek vícestupňové speciální operace ukrajinských služeb, během které bylo za mříže posláno 13 lidí kolaborujících s nepřítelem. Zabývali se mj. shromažďováním informací o poloze ozbrojených sil a následcích ruských útoků.
SBU uvádí, že každý z nich byl v přímém kontaktu s blogerem pracujícím pro FSB pod pseudonymem Lokhmatij. … Ten jako „agent FSB“ vytvořil kanál na Telegramu, který shromáždil 30 000 sledujících. Hledal informátory, aby získal údaje o ukrajinských vojenských základnách a umístění zařízení kritické infrastruktury.
Odsouzený člen ruské sítě FSB byl Lokhmatijovým komplicem. Třiatřicetiletý muž byl na dálku naverbován speciálními službami Kremlu bezprostředně po invazi na Ukrajinu. Moskva si ho všimla, protože opakovaně publikoval na sociálních sítích prokremelské narativy a podporoval Putinovu politiku.
Zdroj:
https://cyberdefence24.pl/armia-i-sluzb ... skiego-fsb
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 549
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Shakal »

Zdroj FB profil dnesnaukrajine.cz

Středa. Rusko svou invazí nechtěně dalo vzniknout desítkám novodobých ukrajinských hrdinů a prvků národní hrdosti. Ať už to byl „Kyjevský spirit/duch“ (vzdušná obrana Kyjeva), námořníci, kteří poslali „na chuj“ ruskou válečnou loď, voják, který před smrtí řekl svým katům „sláva Ukrajině“, nebo zpívající medička „Ptáček z Azovstalu“ a mnoho dalších. A na ukrajinských i ruských kanálech se nyní rodí další legenda. Už během roku Rusové několikrát informovali, že jakési dvě ukrajinské dívky otrávily pomocí „cinknuté“ vodky a jídla desítky ruských vojáků, nyní se objevují informace, že FSB se pokusila dvě podezřelé, které odpovídaly popisu, zadržet, načež vypukla přestřelka, při které dívky několik členů ruské rozvědky zabily a uprchly zatím neznámo kam. Počet obětí jejich řádění už má čítat 24 otrávených, kteří hostinu nepřežili, 11 hospitalizovaných a také 3 zabité důstojníky FSB během přestřelky. Na tomhle místě je důležité se na chvíli zastavit a zdůraznit, že není možné ověřit, zda se něco takového opravdu stalo, a ověřit to půjde jen, pokud se případní aktéři nebo svědkové dožijí konce války. Důležitější ale je, že legenda už žije v ruských hlavách. Že jsou agresoři na okupovaném území neustále ve stresu a podléhají paranoie. Válka se totiž nevede jen na bojišti, ale také v lidských myslích. A každá taková legenda dokáže přiblížit Ukrajinu k celkovému vítězství. Nicméně, teď už pár novinek, které se rozhodně staly:
Zajímavá videa:
Wolfhound
podporučík
podporučík
Příspěvky: 603
Registrován: 28/1/2022, 21:03

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Wolfhound »

Zelenskyj si zajišťuje záda: Diskuse s Iohannisem a Dudou ohledně programu F-16 a „bezpečnostních záruk“
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se snaží udržet si podporu nejdůležitějších sousedů Ukrajiny. Telefonické rozhovory s prezidentem Rumunska Klausem Iohannisem a polským prezidentem Andrzejem Dudou se zaměřily na pokračování zásadní podpory, kterou obě země NATO Ukrajině poskytují.

Rumunsko a Polsko, dvě země s ekonomikami jasně horšími než velké státy v západní Evropě, hrají zásadní roli pro přežití Ukrajiny tváří v tvář ruské agresi, která začala v roce 2014 a eskalovala 24. února 2022.
Zelenskyj diskutoval s polským prezidentem o spolupráci ukrajinského průmyslu s polským obranným sektorem za účelem naplnění bezpečnostních potřeb Ukrajiny.

V diskusi s prezidentem Iohannisem byla diskutována bilaterální spolupráce ohledně výcviku ukrajinských pilotů F-16, který probíhá ve Výcvikovém centru na 86. letecké základně Borcea, poblíž Fetești.
Zdroj:
https://www.defenseromania.ro/zelenski- ... 26367.html
seabee
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3813
Registrován: 18/7/2013, 18:59

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od seabee »

Podpora Kyjeva. Během nedávné cesty do Řecka požádal americký ministr zahraničí Antony Blinken řeckého premiéra Kyriakose Mitsotakise, aby dodal Ukrajině další zbraně, uvedl řecký zpravodajský portál Olympia. Publikace rovněž uvedla, že Blinken požádal o odpověď na tuto žádost v nejbližších dnech. Mezitím západní dodávky vojenského vybavení na Ukrajinu v loňském roce ve srovnání s rokem 2022 poklesly, uvedla ruská tisková agentura RBC s odkazem na údaje z nástroje pro sledování podpory Ukrajiny, který vypracoval Kielský institut světové ekonomiky. Ze západních zemí, které přislíbily podporu, dodala všechny slíbené dodávky pouze Česká republika.

Geopolitical Futures, Daily memo January 10, 2024
Translated with DeepL.com (free version)
Slyší-li nechápaví, podobají se hluchým.
Hérakleitos z Efesu, zvaný Skoteinos (Temný – asi 544-484 př.n.l.),
Uživatelský avatar
palo satko
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 2541
Registrován: 16/9/2013, 17:59
Bydliště: Pezinok, Slovensko

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od palo satko »

Celkom zaujimave čitanie:
Zdroj: https://londoninsider.co.uk/weapons-mon ... m-ukraine/
Obrázek
Wolfhound
podporučík
podporučík
Příspěvky: 603
Registrován: 28/1/2022, 21:03

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Wolfhound »

Příslušníci Bezpečnostní služby Ukrajiny zadrželi 43letého muže, který je podezřelý ze spolupráce s ruskou FSB. Muž byl pověřen ruskými tajnými službami, aby „hledal“ umístění odpalovacích systémů raket HIMARS rozmístěných ve Slavjanské oblasti na Ukrajině.

Zdroj:
https://infosecurity24.pl/za-granica/ro ... na-himarsy
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 549
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Shakal »

Zdroj FB profil dnesnaukrajine.cz

Čtvrtek. Podle mluvčího ukrajinské vojenské rozvědky nyní na Ukrajině bojuje 462 000 ruských vojáků, což je dost na to, aby Rusko udržovalo většinu jednotek na 95 % personálu a zároveň mohlo rotovat frontové jednotky bez nutnosti další mobilizace. Zároveň ale Rusko „rotuje“ jednotky pouze z fronty do týla a zpátky, vojáci tedy nejezdí na „opušťák“ domů, zůstávají na okupované části Ukrajiny a objevují se zprávy, že Rusové vrací na bojiště i vojáky, kteří byli zraněni v boji a neměli čas se plně zotavit, jednoduše proto, že nemocnice na okupovaném území a v blízkosti hranic nemají kapacity na řádnou péči. Otázkou proto je, v jakém stavu je oněch 95 % personálu a zda jsou skutečně bojeschopní. Putin každopádně nebude chtít vyhlásit další mobilizaci dříve, než potvrdí svou vůdčí roli v pravidelné komedii s názvem „ruské volby“. Na tom se shoduje většina analytiků. Co bude potom? Na to už se lidé neshodnou. Každopádně se o tom dozvíte tady, jakmile bude o čem psát. A teď pár aktualit:
Zajímavá videa:
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 13676
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Rase »

V odkazu níže je docela zajímavé povídání s jedním ruským námořníkem v aktivní službě. Zdá se že jim skutečně vadí psaní ruska s malým r a obviňování z kradení záchodů a praček. "Je zraňující, že se všichni snaží provokovat Rusy tím, že píšou 'rusky' s malým písmenem - to je záměrná urážka našeho národa. Nenávidím toho chlapíka Dmitrije, který zemi nazývá RTF (ruská teroristická federace), a všechny ty urážky našeho prezidenta. Nazývat ho Putler a tak dále. Horší než cokoli z toho jsou urážky, které slyšíme o tom, jak ruská armáda krade záchody, protože nemáme žádné silnice, záchody atd. Je to blbost. V těchto dnech dokonce i někteří liberální Rusové říkají totéž - to je ještě rozhořčivější! Dobře, naši nepřátelé na Ukrajině a na Západě to říkají, to je jedna věc, ale slyšet od Rusů, že v Rusku nejsou žádné toalety, infrastruktura..." :D

https://twitter.com/AleksandrX13/status ... 1506316314

main-qimg-95ab878a8db1ba66656748ec64dba973-lq.jpg
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Moskevskaja
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 544
Registrován: 3/1/2008, 19:53
Bydliště: Brdy über alles!

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Moskevskaja »

Ty figurky jsou hezký doplněk k původní řadě "Uctivých zelených mužíčků" (z Krymu 2014) pohotově vydané ruským výrobcem modelů Zvezda v měřítku 1/35. Určitě to sem někdo dával kdysi, možná zrovna Rase, tak snad nevadí mé připomenutí.
https://www.peckamodel.cz/79603665-mode ... ite-people
K otázce zapojení Ruska do anexe Krymu se vyjádřil Šojgu a použil přirovnaní snahy o identifikaci vojáků k "chytání černé kočky v zatemněné místnosti či jak". Tak určitě, doteď tápeme, kdo tam asi byl..
No ale ta kočka je samozřejmě součástí stavebnice..
"Nevěšte hlavu; co se nepodaří dnes, může se podařit zítra"
Alexander Dubček
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 13676
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Ruská vojenská reforma

Příspěvek od Rase »

Tři králové z Ruska, aneb "praví obránci Slovanských hodnot". Ten černej vzadu je ze Somálska. Všichni byli zajati Ukrajinskou armádou. Zda s sebou přinesli nějaké dárky se neví, ale z kalhot jim prosakuje "kadidlo"...

419025229_346813998298642_1364208236131091705_n.jpg
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 13676
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Rase »

Dobrovolníci v Rusku sbírají japonské šrouby a matice na pomoc vojákům na frontě. Dobrovolníci z Taganrogu zveřejnili žádost obyvatelům Burjatska, Trans-Bajkalu a Irkutské oblasti: žádají o sběr šroubů a matic z vrakovišť pro autoservis v Taganrogu. patrně se ptáte, proč zrovna ty japonské? Protože náhradní díly zakoupené v obchodě se odlamují, praskají a nejsou vhodné pro opravy zařízení. A to ještě nejsou ani dva roky od začátku sankcí, přesto už se to bez pořádných šroubů a matek neobejde. Čínské šrouby, stejně jako jejich auta, nejsou zkrátka tím nejlepším řešením krize.

https://twitter.com/gerashchenko_en/sta ... 2283842933

GDfdzBnWYAAeWA9.jpg
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 549
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Shakal »

Zdroj FB profil dnesnaukrajine.cz

Pátek. Zelenský se vyjádřil k připravovanému návrhu zákona o mobilizaci. Prý by neměl dopadnout na občany Ukrajiny žijící v zahraničí, ale na ty, kteří opustili Ukrajinu po vyhlášení stanného práva, tedy z pohledu zákona ilegálně. Zelenský svůj pohled na věc shrnul, když řekl, že na udržení jednoho vojáka na frontě je potřeba 5-6 daňových poplatníků. „Pokud nebojujete, ale platíte na Ukrajině daně, je to v pořádku, i tak se podílíte na obraně. Pokud ale nebojujete a ani neplatíte daně, pak mám nějaké otázky,“ řekl. Jeho postoj je pochopitelný. Válka je nesmírně nákladný špás a udržet stát v chodu je aktuálně pro Ukrajinu nemožný úkol bez zahraniční pomoci. Proto je to, co dělá Orbán, když blokuje 50 miliard eur pro Ukrajina, šílená kudla do zad celému západnímu společenství, které jinak až na výjimky za Ukrajinou stojí. No a pak se děje tohle:
Zajímavá videa:
Dano10
rotný
rotný
Příspěvky: 82
Registrován: 22/9/2010, 20:10
Bydliště: Trnava

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Dano10 »

Zelenskyi a Sunak sa nezhodli na tom, či je ich dohoda "bezpečnostnými zárukami"
Je pozoruhodné, že text dohody zverejnený v piatok neobsahuje žiadne z týchto podmienok. Namiesto toho sa v dokumente hovorí o „bezpečnostnej spolupráci“ a „bezpečnostnej pomoci“.
https://www.pravda.com.ua/news/2024/01/12/7436991/
Wolfhound
podporučík
podporučík
Příspěvky: 603
Registrován: 28/1/2022, 21:03

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Wolfhound »

Zástupce generálního tajemníka NATO Mircea Geoană prohlásil, že v současnosti není ani tak problém finanční podpora Ukrajiny ve válce s Ruskem, jako problém průmyslové kapacity „hlavně v Evropě“.
V tuto chvíli nemáme až tak velký problém s financováním – jsou zde překonatelné synkopy – ale máme problém s průmyslovou kapacitou, hlavně v Evropě, protože Evropa 30 let sbírala – my všichni, včetně Rumunska – dividendy míru a mysleli jsme si, že po konci studené války bude vše tiché a klidné.
Zdroj:
https://www.defenseromania.ro/marea-pro ... 26414.html
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 549
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Shakal »

Zdroj FB profil dnesnaukrajine.cz

Sobota. Ruští propagandisti oznámili, že Putin už sesbíral 1,8 miliónu podpisů pro svou prezidentskou kandidaturu. Má to ale háček. Podle ruského volebního zákona musí kandidát na prezidenta sesbírat minimálně 300 000 podpisů, zároveň ale maximálně 7 500 v jednom regionu. Jakýkoliv kandidát tedy nemůže sesbírat víc než 630 000 podpisů (84 regionů*7 500 podpisů). I na první pohled banální informace nám proto dokáže prozradit jak „férové“ blížící se volby budou. Smutné ovšem je, že Putin by pravděpodobně vyhrál i bez volebních podvodů. A teď pár aktualit:
Zajímavá videa:
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 13676
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Rase »

Americký bloger čilského původu Gonzalo Lira (55 let) zemřel na zápal plic v ukrajinské vazební věznici. Ostře kritizoval jak ukrajinského prezidenta Zelenského, tak amerického Bidena. Zatčen byl v květnu 2023 v Charkovské oblasti. Důvodem byla jeho vystoupení na YouTube a příspěvky v Telegramu, ve kterých vyslovoval podporu ruské agresi proti Ukrajině a očerňoval NATO. Podle ukrajinských tajných služeb bloger také natáčel ukrajinské vojáky a sprostě je urážel. Byl obviněn ze spoluúčasti na ruské agresi a později popuštěn na kauci do domácího vězení. V červenci se ale pokusil projet státní hranici na motorce. Byl opět zatčen a umístěn do charkovské vazební věznice. Od října si stěžoval na zdravotní potíže. Otec blogera tvrdí, že měl oboustranný zápal plic, těžký otok celého těla a pneumotorax. Ve vězeňské nemocnici se měl připravovat na lékařský zákrok, který měl snížit tlak otoku v plicích.

https://denikn.cz/minuta/1328373/

FvZs2g9WIAAY1AO.jpg
sgohiunhbuya1.jpg
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Odpovědět

Zpět na „Aktuality“