Válka na Ukrajině

Komentáře aktuálního dění ...

Moderátor: jarl

Pravidla fóra
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.

Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".

Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.

Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Odpovědět
Lynx
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 2569
Registrován: 28/2/2019, 22:26

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Lynx »

Uživatelský avatar
Martin.K
praporčík
praporčík
Příspěvky: 334
Registrován: 30/1/2009, 00:23
Bydliště: Ostrov

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Martin.K »

Tak prý šel dolů další Suchoj Su-34 v Luhanské oblasti.
https://www.novinky.cz/clanek/valka-na- ... .nexttoart
Tvůj temný oheň ti nepomůže, plameni Udúnu. Vrať se do stínu!
Obrázek
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 13445
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Ruská vojenská reforma

Příspěvek od Rase »

Pozoruhodný způsob jak získat 100 000 "dobrovolníků" k poslání na Ukrajinu. Ruský konzervativní politik a kandidát na prezidenta Sergej Baburin předložil Ústřední volební komisi sesbírané podpisy. Ihned poté svou kandidaturu stáhl a vyjádřil svou podporu Putinovi, píše agentura TASS. jestli se sejde ještě pár podobných kandidátů, tak Moskva nebude ani potřebovat rozjíždět další mobilizaci.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahr ... pil-244786

sergej-1706622458.jpg
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 544
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Shakal »

Zdroj FB profil dnesnaukrajine.cz

Úterý. Ruská Ústřední volební komise zveřejnila Putinovo majetkové prohlášení za posledních 6 let, které je tak bizarní, že i kdyby ho člověk znásobil stokrát, pořád bude bizarní. Podle prohlášení vlastní Putin jednu jedinou nemovitost: byt v jedné z bytovek v Petrohradu, ke kterému patří nedaleká garáž. Zároveň prý vlastní tři vozy: dva GAZy z let 1960 a 1965 a také Nivu 2009. Putin si podle prohlášení přišel za celou dobu v úřadu na 67,5 mil. rublů (17,3 mil. korun)… vlastně celé prohlášení vypadá, že je ze stejných let jako zmíněná vozidla. Ve skutečnosti Putin vlastní několik obřích jachet, početný vozový park plný luxusních vozů, obří palác na soukromém poloostrově u Černého moře v Krasnodarském kraji, luxusní nemovitosti v Soči a také luxusní vily a apartmány napříč Evropou (různé odhady hovoří až o 19 domech, 700 vozidlech, 58 soukromých letadlech a helikoptérách a celková hodnota Putina majetku se podle HCM pohybuje okolo 200 miliard dolarů). Těžko říct, koho má propaganda tohoto typu vlastně přesvědčit, protože tomu nemůže jednoduše věřit ani ten nejméně příčetný člověk někde ze sibiřské tundry. Spíš jde tedy o demonstraci síly, kdy Rusko ukazuje, že může říct úplně cokoliv a s lidmi to ani nehne. Nicméně pojďme ke střízlivějším informacím:
Zajímavá videa:
flegko
svobodník
svobodník
Příspěvky: 23
Registrován: 23/7/2023, 20:36

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od flegko »

Tento kanal sledujem uz snad od zaciatku a myslel som si, ze ma neprekvapi, ale dnes tak perlili chalani, ze sa musim o to podelit.
MS ako vzdy.
https://www.youtube.com/watch?v=BaQ70_gD_0c
Takze pred par dnami bombasticka sprava, ze Zaluznyi bude prepusteny, vcera to davali ako tutovku, ze sa to uz stalo a dnes mali prichystane toto.
BLR jednalo s RU a rozhodlo sa vstupit do vojny po boku svojho spojenca.
Pozor nie preto, ze RU by potrebovalo otvorit druhy front. Kdezeeee...ved vsade vyhravaju, Bojuju len proti nacizmu, rovnako ako bojovali bratske narody (spomenie aj UA) cez WW II.
A teraz lekcia z historie od panacika vo videu....pozor ZSSR nepotrebovalo otvorit druhy front ani pocas WWII (asi preto tak Stalin on zobral v Teherane), pretoze ZSSR by rozdrtilo DE aj bez pomoci zapadu a pozor...pride bomba...vysadok v Normandii neprebehol kvoli ZSSR, ale preto, ze zapadne krajiny si chceli ukoristit svoj kus Europy.
Wau, takto sa prepisuje historia hosi!
Nech zije propaganda!

P.S. Tento kanal sledujem len preto, ze zverenuje autenticke a geolokalizovane RU uspechy, ktore samozrejme bezne proUA kanaly zamlcuju, ale obcas mam s nim naozaj velky problem vydrzat sledovat desiatky minut srackometov v akcii.
seabee
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3751
Registrován: 18/7/2013, 18:59

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od seabee »

Pentagon oznámil, že ukončil vývoj a zkoušky nové zbraně, ze země odpalované varianty letecké SDB - Small Diameter Bomb - GLSDB která by měla být dodaná na Ukrajinu už ve středu!! Vývoj byl vedený ve spolupráci s firmou SAAB. Dostřel je až 150 km.
glsdb-saab-rocket-1024x703.jpeg
Zdroj: SAAB
https://euromaidanpress.com/2024/01/30/ ... on-jan-31/
Slyší-li nechápaví, podobají se hluchým.
Hérakleitos z Efesu, zvaný Skoteinos (Temný – asi 544-484 př.n.l.),
Wolfhound
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 579
Registrován: 28/1/2022, 21:03

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Wolfhound »

Defence24: Jak FSB zastrašuje Rusy?
Ruský opoziční web Sibir.Realii analyzoval zprávy státních tiskových agentur a tiskové zprávy FSB z roku 2023 týkající se stíhání Rusů a cizinců v případech velezrady, špionáže a spolupráce s cizími státy či organizacemi. Podle propočtů redakce zahájila FSB během 12 měsíců nejméně 148 trestních případů. Podle odhadů za poslední rok FSB zahájila 98 případů velezrady, 31 případů špionáže a 19 případů tajné spolupráce s cizinci. V případě 20 procent z nich ruské bezpečnostní služby neposkytly informace o důvodech zatčení.
FSB používá na Telegramu falešné roboty, kteří vypadají jako kanál legie „Svoboda Ruska“ (formace bojující na straně Ukrajiny a skládající se z Rusů). Důstojníci FSB také iniciují jednání s lidmi o možnosti vstupu do Legie, která je v Rusku považována za teroristickou organizaci. A jakmile projeví zájem o toto téma, jsou zadrženi FSB za úmysl připojit se k nepříteli (což je také velezrada) a podporu teroristické organizace.
Během prvních dvou desetiletí 21. století se například úřady snažily převychovat ruskou vědeckou komunitu, která se pokoušela zaplnit sovětskou technologickou mezeru aktivní účastí na mezinárodních vědeckých výměnách se zeměmi od Číny a Japonska po Ukrajinu, Spojené státy a Evropu. Ale pro ruský bezpečnostní aparát, který stále uvízl v sovětské mentalitě, je mezinárodní vědecká spolupráce – navzdory zjevným přínosům pro ruskou ekonomiku stále považována za potenciální hrozbu. FSB proto zvláště infiltruje vědeckou komunitu. Výsledkem je mnoho obvinění, v jejichž důsledku je několik desítek ruských vědců uvězněno na základě obvinění z vlastizrady.

Každý mezinárodní výzkumný projekt, a dokonce i obyčejná konference, vyžaduje příslušný souhlas FSB.
Zdroj:
https://infosecurity24.pl/za-granica/ja ... sza-rosjan
Uživatelský avatar
Moskevskaja
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 523
Registrován: 3/1/2008, 19:53
Bydliště: Brdy über alles!

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Moskevskaja »

Proběhla výměna zajatců, rébus letadlo vyřešen?

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahr ... tcu-244852
"Nevěšte hlavu; co se nepodaří dnes, může se podařit zítra"
Alexander Dubček
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 544
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Shakal »

Zdroj FB profil dnesnaukrajine.cz

Středa. Dánský vojenský expert Anders Puck Nielsen nastínil, jak podle něj bude vypadat ruský útok na NATO. Nielsen věří, že Putin nechce riskovat přímou vojenskou konfrontaci s celým NATO (protože na to Rusko nemá kapacitu), ale spíše usiluje o politický rozklad aliance, a proto provede menší útok, jehož cílem bude otestovat rozhodnost aliance bránit se agresi společně. Útok by tak mohl začít například obsazením nějakého malého, zdánlivě „nedůležitého“ a vzdáleného území, Nielsen tu zmiňuje například sever Finska. Rozsah útoku by měl být dost velký na to, aby Finsko aktivovalo článek 5 smlouvy o kolektivní obraně, ale ne tak velký, aby na něj nutně musela reagovat celá aliance. Rusko by pak pozorně sledovalo, jak aliance postupuje. V případě, že by některé státy odmítly přijít Finsku na pomoc, znamenalo by to de facto konec aliance – protože to je její primární smysl – a Rusko by mělo volné ruce k dalším výpadům. Nám tedy nezbývá než doufat, že na klíčových pozicích sedí a tou dobou budou sedět lidí, kteří budou připraveni rázně odpovědět. Ale teď už pár dalších aktualit:
Zajímavá videa:
Uživatelský avatar
palo satko
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 2537
Registrován: 16/9/2013, 17:59
Bydliště: Pezinok, Slovensko

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od palo satko »

Podla ruskych zdrojov vymenu sprostredkovali Spojene arabske emiraty. Kto tam taha za nitky, je asi jasne.
Obrázek
Amiz
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1161
Registrován: 7/12/2012, 17:19

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Amiz »

Americký prezident Joe Biden našel způsob, jak Ukrajinu zásobovat zbraněmi a vojenským materiálem bez ohledu na republikánskou blokádu přímé vojenské pomoci.
https://www.novinky.cz/clanek/valka-na- ... .seznam.cz
Využívá k tomu federální zákon o nakládání s přebytečným vojenským materiálem. Ten mu umožňuje takové zbraňové systémy poskytnout jiné zemi pod podmínkou, že si pro ně zajistí vlastní přepravu. Zákon sice stanoví, že hodnota takového „výprodeje“ může být jen 500 milionů dolarů (11,4 mld. Kč) ročně, určení ceny nadbytečného vojenského materiálu je však plně v pravomoci amerického prezidenta.
Putin budiž proklet.
Wolfhound
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 579
Registrován: 28/1/2022, 21:03

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Wolfhound »

Ruský útok tanky a BVP byl zastaven ukrajinskými drony 72. mechanizované brigády.

Viz:
https://x.com/noelreports/status/1752778670547042479
Uživatelský avatar
Alfik
7. Major
7. Major
Příspěvky: 4246
Registrován: 16/9/2008, 19:23
Bydliště: Jeseník

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Alfik »

Moskevskaja píše: 31/1/2024, 14:31 Proběhla výměna zajatců, rébus letadlo vyřešen?
To nikdy nebyl žádný "rébus", takovýchto lží vypustí ruská média tunu denně, nejlépe protichůdných a nesmyslných.
Je to prostě jejich způsob propagandy, mlžením ke světlým zítřkům. Zahltit prostor a odsunout skutečnou, věcnou zprávu z první stránky někam až před sport či zvířátko na konec.
Divím se že jim na to vůbec ještě někdo skáče, od politiků přes novináře až po lidi.
"Zapomněli jste na syny Vorvénovy. Ztratili jste Greptrovo kladivo. Vás nikdo mstít nebude." Dr. Lazarus
Uživatelský avatar
palo satko
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 2537
Registrován: 16/9/2013, 17:59
Bydliště: Pezinok, Slovensko

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od palo satko »

Nuž ten kto tu klame a celkom tak podkopava svoje vojenske usilie je Ukrajina. Nie, to nie je rusky nazor, ale nazor americkeho experta https://warontherocks.com/2024/01/trans ... relations/
Obrázek
sahidko
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 590
Registrován: 26/7/2010, 20:07

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od sahidko »

EU dosiahla dohodu všetkých krajín na 50 miliardovom balíčku pomoci pre Ukrajinu.

https://twitter.com/CharlesMichel/statu ... 9268920719
seabee
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3751
Registrován: 18/7/2013, 18:59

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od seabee »

sahidko píše: 1/2/2024, 11:53 EU dosiahla dohodu všetkých krajín na 50 miliardovom balíčku pomoci pre Ukrajinu.

https://twitter.com/CharlesMichel/statu ... 9268920719
Orbán „padl“ za pět minut. Ukrajina dostane 50 miliard eur na obranu
Slyší-li nechápaví, podobají se hluchým.
Hérakleitos z Efesu, zvaný Skoteinos (Temný – asi 544-484 př.n.l.),
bheid
nadpraporčík
nadpraporčík
Příspěvky: 402
Registrován: 7/12/2008, 19:26

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od bheid »

Uživatelský avatar
palo satko
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 2537
Registrován: 16/9/2013, 17:59
Bydliště: Pezinok, Slovensko

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od palo satko »

Orbán „padl“ za pět minut. Ukrajina dostane 50 miliard eur na obranu
Nemaš ani paru o tom. Ukrajina dostane 10 miliard každy rok počas 5 rokov. Z toho 30 miliard bude uver, ktory musi vratit a 20 miliard granty. Žiadne zbrane v tom nie su. Čo dostal za to Orban sa večer dozvieme. Jednalo sa o 20 miliard.
Obrázek
flegko
svobodník
svobodník
Příspěvky: 23
Registrován: 23/7/2023, 20:36

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od flegko »

palo satko píše: 1/2/2024, 11:08 Nuž ten kto tu klame a celkom tak podkopava svoje vojenske usilie je Ukrajina. Nie, to nie je rusky nazor, ale nazor americkeho experta https://warontherocks.com/2024/01/trans ... relations/
US experta naco? Chalan je politolog a historik, specializujuci sa na RU. Je clenom rpolitik.com, co je analyticky projekt, ktory ma prinasat exkluzivne info z RU politiky a casto od neho vraj preberaju Reuters, NYT a spol...hlavne bulvarne veci.
Urcite to nie expert na UA a uz vobec to nie je vojensky expert.
https://rpolitik.com
Zaujimave je, ze tento portal sa pokusa vpasovat cez prehliadac a javascript malware, naco ta slusny antivir upozorni...aj to svedci o tom, ze portal rpolitik.com je seriozny spravodajsky obcasnik.
Alebo nam maju stacit 2 carovne slovicka americky a expert?
A tych 50mld si tiez zle rozlcenil (pomer je 33 a 17), ano su urcene na obnovu infrastruktury znicenej vojnou a ano aj na platy, ci ine vydavky statu. Ja si myslim, ze platy pre vojakov, uradnikov, ci obnova infrastruktury kludne mozeme zaradit medzi obranne vydavky...akykolvek vydavok UA jej pomaha sa branit voci RU agresii.
potmezrak
vojín
vojín
Příspěvky: 16
Registrován: 18/11/2015, 20:31

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od potmezrak »

Ruská korveta potopena. Viz: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/ ... nicni_pitt

Podle všeho je další loď na dně moře nebo jezera.
Odpovědět

Zpět na „Aktuality“