Válka na Ukrajině

Komentáře aktuálního dění ...

Moderátor: jarl

Pravidla fóra
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.

Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".

Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.

Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Odpovědět
Wolfhound
podporučík
podporučík
Příspěvky: 603
Registrován: 28/1/2022, 21:03

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Wolfhound »

Ukrajinský mobilní protidronový tým vs. ruský dron:

https://x.com/osinttechnical/status/1762583924818022565
Lynx
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 2623
Registrován: 28/2/2019, 22:26

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Lynx »

https://mil.in.ua/uk/news/vidpravlennya ... derlandiv/

Náčelník generálneho štábu holandskej armády sa domnieva, že nemá zmysel teraz diskutovať o vyslaní jednotiek západných krajín na Ukrajinu, ale spojenci by mali byť otvorení všetkým možným variantom.

Slová generála Onna Eichelsgeia cituje agentúra ANP počas jeho návštevy Českej republiky.

Podľa Eichelsheima teraz „nie je čas“, aby Holandsko hovorilo o vyslaní vojakov na Ukrajinu.
Lynx
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 2623
Registrován: 28/2/2019, 22:26

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Lynx »

A RU stale postupuje a nie je tej sily , ktora by ich zastavila. Absolutna nepripravenost UA armady a obrannych linii ako takych !!!

https://twitter.com/NOELreports/status/ ... Hr4QA&s=19
Uživatelský avatar
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 11902
Registrován: 28/8/2008, 11:14
Bydliště: Cheb

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Zemakt »

ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 549
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Shakal »

Zdroj FB profil dnesnaukrajine.cz

Středa. Na veřejnost se dostaly uniklé dokumenty ruské armády, které popisují ruskou vojenskou doktrínu směrem k použití jaderných zbraní. Z dokumentů vyplývá, že podmínky jsou mnohem mírnější, než jak doposud tvrdil Putin. Rusko podle dokumentů může použít jaderné zbraně například pokud dojde ke zničení 20 % ruských ponorek nesoucích balistické střely, 3 nebo více křižníků, případně tří vojenských letišť. Zároveň doktrína umožňuje jaderné zbraně použít i pro zastavení invaze do Ruska nebo zničení nepřátelských vojsk v blízkosti ruských hranic. Dokonce dokument uvádí možnost jaderného úderu i jako prostou prevenci vůči plánovanému nepřátelskému úderu konvenčními zbraněmi. Když to člověk shrne, vyhrazuje si Rusko právo na jaderný úder téměř v jakékoliv chvíli, kdy by utrpělo zásadní úder na své klíčové instalace a výzbroj nebo když by se ocitlo v defenzivě na svém území. Dokument je ale třeba brát s rezervou. Může být pravý, což by znamenalo, že Rusko nemá samo o své vlastní vojenské síle příliš velké mínění, zároveň ale může jít i o falzum vypuštěné samotnými Rusy, aby postrašilo Západ v duchu: „Nechte nás dělat si na Ukrajině, co chceme, nebo…!“ Skoro bych více věřit té druhé možnosti. Ale to jsou všechno spekulace, teď zpátky k faktům:
Zajímavá videa:
Uživatelský avatar
jarl
3. Generálmajor
3. Generálmajor
Příspěvky: 4106
Registrován: 19/2/2009, 15:45
Bydliště: Jakubov u Moravských Budějovic

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od jarl »

Přesunuto do hospody.
ObrázekObrázek

Strýček Vova slíbil národu Ukrajinu a dal mu Afghánistán!
Uživatelský avatar
Moskevskaja
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 544
Registrován: 3/1/2008, 19:53
Bydliště: Brdy über alles!

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Moskevskaja »

Oleksij Vasyljuk z uskupení UWEC (Ukraine War Environmental Consequences Work Group) se dlouhodobě snaží popisovat vliv války na ukrajinská chráněná území.
AI překlady s lidskou korekturou jeho článků můžete najít na webu ekolist.cz.

české překlady-jeden příklad: https://ekolist.cz/cz/publicistika/prir ... -prostredi
origo grupa: https://uwecworkgroup.info/

Aktuálně u nich visí článek, který zdůrazňuje návrat kontroverzních megaprojektů díky válečnému nastavení geopolitiky.
V lednovém článku se řeší zase bankovní projekty na obnovu dolního Dněpru.
"Nevěšte hlavu; co se nepodaří dnes, může se podařit zítra"
Alexander Dubček
seabee
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3813
Registrován: 18/7/2013, 18:59

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od seabee »

Belgie dá pět miliard na munici pro Ukrajinu
Belgie oznámila, že dá 200 milionů eur (5 miliard korun) na nákup munice pro Ukrajinu. Připojí se tak k české inciativě, jejímž cílem je pořízení 800 000 dělostřeleckých granátů ráže 155 a 122 milimetrů, informoval web listu Ukrajinska pravda. Belgický premiér Alexander de Croo oznámil, že jeho země se bude podílet na financování české iniciativy, aby podpořila ukrajinskou armádu, „jak jen to bude možné“.

„Nikdy se to nemůže vyrovnat obětem, které Ukrajina každý den přináší. Ale můžeme dát prezidentu (Volodymyru) Zelenskému, co žádá – více zbraní, aby se jeho země mohla bránit ruskému agresorovi,“ řekl podle Ukrajinské pravdy premiér.

Celý článek: https://www.novinky.cz/clanek/valka-na- ... .seznam.cz
Slyší-li nechápaví, podobají se hluchým.
Hérakleitos z Efesu, zvaný Skoteinos (Temný – asi 544-484 př.n.l.),
Uživatelský avatar
danny1691
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1482
Registrován: 20/10/2005, 19:24

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od danny1691 »

Ruská armáda odrazila pokus ukrajinských jednotek o vylodění/diverzi v oblasti Tendrivska kosa
20 padlých, 1 zajatý a 1 ukořistěný člun

https://vk.com/wall-123538639_4065699
Obrázek
Fraška života letí kupředu jak splašená herka - a diváky už pranic nezajímá zápletka prvního aktu.
Wolfhound
podporučík
podporučík
Příspěvky: 603
Registrován: 28/1/2022, 21:03

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Wolfhound »

Ruské služby připravují Majdan 3. Cíle: Ukrajina a Západ, nejdražší destabilizační operace v historii.

Zdroj:
https://www.defenseromania.ro/serviciil ... 27127.html
Uživatelský avatar
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 11902
Registrován: 28/8/2008, 11:14
Bydliště: Cheb

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Zemakt »

Válka na Ukrajině, 28. února 2024: Regenbogenparade

Měl jsem v úmyslu připravit na dnešní večer "další telegrafickou" aktualizaci. Pak se z toho vyklubala trochu delší zpráva, než jsem čekal...

***
Kupjansk-Svatove... podle vší té hysterie o masivní ruské ofenzívě v této oblasti, očekávané až k Charkovu... no, Ukrajinci včera získali zpět vesnici Tabajvka.

***
Bachmut... zdá se, že 98. divize VDV a 11. brigáda VDV jsou konečně vyčerpány. Po třech dnech urputného útočení - a samozřejmě spousty mazlení - ruským desantníkům došla pára. Čti: docházejí jim vojáci a obrněná vozidla. Zatímco počítají, kolik desítek jich zůstalo naživu, ZSU čistí východní stranu Ivanivske.

***
Toretsk... netuším přesně, kdo to tam je... 46. (samostatný) střelecký prapor nebo 76. výsadkový prapor ZSU....ale, někdo vybojoval od Rusů dvě pěkné pozice, posledních pár dní. Jednu v Maiorsku, druhou na kopci 190. V celkovém součtu to není mnoho, ale pěkná ilustrace: ne, Rusové nejsou "v ofenzivě a na postupu po celé frontové linii".

***
Avdijivka-Šachtarsk...

Podle mého skromného názoru "hlavní krizová oblast" těchto dnů.

Ale, a pro začátek musím přiznat, že jsem hluboce zamilovaný. Zamilován do všech těch mudrlantů, kteří si stěžují, že se ZSU pozdě stáhla z Avdijivky. Protože teď začíná být zřejmé, že to mělo nejen politické důvody (viz: "Zelenskij, Syrský/Butcher nebo Bachmut, případně nějaký třetiřadý bratranec toho či onoho... trval na tom, že to místo bude držet do posledního náboje"), ale ukazuje se to i jako výborný odrazový můstek pro ruské útoky západním směrem. Ano, i když je úplně zničený. Takže si situaci představte takto: kdyby se ZSU nedržela tak dlouho, jak mohla, Rusové by byli dávno na západě - už před několika týdny. Jediný rozdíl by byl v tom, že vojska ZSU by byla uprostřed blátivé sezóny, s mnohem menším krytím a s tak malým množstvím dělostřelecké munice, jako mají po celou dobu...

Takže možná méně číst New York Trash a další senzacechtivé články americké produkce, nebo mít trochu ponětí o tom, jak války fungují - by mohlo být při diskuzích o válkách výhodou... kdo ví...

Každopádně... zásadní problém teď je, že půda rychle vysychá. Viz: zima letos skončila velmi brzy, bahno vysychá. A tak to mají Rusové s postupem o něco jednodušší.

Ještě 26. února, po stažení 47. mech, Rusové zajistili Stepove. Odtud mezitím útočí na Berdyči, "severní kloub" nové ukrajinské obranné linie v této oblasti. Dále na jih a z Lastočkyne začali útočit na Orlivku a Tonenske (držené 53. Mechem). Zatím byla situace jednoduchá: jedna ruská útočná skupina se sestaví do kolony, je rozbita ukrajinskými FPV-drony. Pak se sestaví druhá a zahájí nový útok... a Rusové ztrácejí tolik BMP, posledních 5-6-7 dní to vypadá, že se jich chtějí zbavit všech - a to do konce tohoto roku (plus pozor: jsou to ti Rusové, kteří přivezli jeden ze svých TOS-1-odpalovačů asi 1,5 km od předsunutých ukrajinských pozic, a pak se divili, jak to, že ho ZSU vyhodilo do povětří...).

Tudíž nelze než konstatovat, že se mi na tomto sektoru bojiště nelíbí spousta věcí:

a) 3. útok měl původně jen vstoupit do Avdijivky (a pak se "dvěma prapory, nic víc"), vyvést 110. mech a další jednotky a pak jít někam jinam. Místo toho je krize mezitím natolik vážná, že další její prapory byly znovu nasazeny do tohoto sektoru a nevidím, že by se v dohledné době odpojily (to 110. Mech se vrátil do týlu na zasloužený odpočinek).

b) Od jednotek ZSU to vyžaduje neuvěřitelné množství soustředění, aby nepropásly sestavu další ruské útočné skupiny, aby ji včas zasáhly svými FPV (pozor: trvá to, než se nad cílovou zónu dostane dostatek FPV: nemohou se tam samozřejmě přenést...., to by bylo mnohem jednodušší udělat s dělostřelectvem, ale když má člověk tolik tak skvělých spojenců na Západě, jako má Ukrajina...).

c) ...a to přitom velitelské uzly ZSU jsou celou dobu pod nálety, dělostřeleckým ostřelováním a útoky dronů.

d) Orlivka je poměrně velká vesnice, bezprostředně před novou ukrajinskou obrannou linií. Znamená: pokud padne, budou mít Rusové nejen koksovnu v Avdijivce jako vynikající nástupní prostor pro své útoky, ale také spoustu krytí při útoku dále na západ.

e) Jediné, co je zde "dobré", je něco jako: od Berdychi na severu se táhne úzké jezero téměř až k Umansku na jihozápadě.

f) Terén na západní straně tohoto jezera je vyšší než na jeho východní straně. Znamená to, že se jedná o tzv: Ukrajinci by měli být schopni vidět cokoli, co se k nim blíží. Nicméně a znovu,

g) jakmile zajistí Orlivku, najdou Rusové při přibližování k tomuto jezeru - a pak v jeho nejužším místě - dostatek krytí.

Celkově: není to tak, že by Rusové potřebovali najít způsob, jak přejít přes vodu. Několik pontonových mostů by mohlo naprosto stačit, zejména s ohledem na jejich obrovskou dělostřeleckou převahu.....

Což mě zase přivádí ke všem těm řečem o té nové obranné linii ZSU: někteří si už teď rozhořčeně stěžují, že její výstavba začala příliš pozdě a běží příliš pomalu. Možná by ti samí někdo/někteří chtěli prověřit stav ženijních jednotek celé ZSU. Každá brigáda má svůj ženijní prapor, ale všechny jsou ve špatném stavu, podfinancované, nevycvičené a s nedostatkem vybavení. Jaké překvapení, většina z nich slouží jako pěchota... Ostatně, na této lince už skoro dva měsíce pracují jak ZSU, tak civilní roty: není to tak, že by žádná nebyla. Je to prostě stejný problém jako obvykle: příliš málo dostupných prostředků na to, aby se to dalo zvládnout. Takže si tam možná ty postavy, co si stěžují, měly jít samy, vzít nějakou lopatu do ruky a nabídnout pomocnou ruku.

Z mého POV je mnohem větším důvodem k obavám RUMINT, že - stejně jako 110. mech - některým jednotkám (zmíněny jsou 21. mech, 53. mech a 61. brigáda) chybí nejen ženijní vybavení, ale i výcvik ve stavbě polních opevnění...., tj. že jedním ze spolu-důvodů jejich stažení jsou jejich vlastní neschopnosti řádně se zakopat. Což mi připomíná příběh, který jsme slyšeli znovu a znovu, minulé léto: vidíte, brigády vycvičené slavným NATO - ale pak jen jak útočit, ne jak udržet své nové pozice... hkhm... omlouvám se, asi kašlu, protože jsem dnes vykouřil jen 20 Camelů...

Dále na jih...

Před dvěma dny jsem zapomněl zmínit ruský "banzai-útok" na východní straně Krasnohorivky. Vesnice bezprostředně na sever od Ruskem kontrolované Mariinky. Mezitím se 3. útoku podařilo zcela... ehm... pomazlit se se všemi více než 100 Rusy, kteří přišli. Několik z nich bylo zajato. (A ano, 3. útok tam má také prapor: už jsem vám říkal, že je to velká brigáda).

Myslím, že už jsem se zmínil, že ZSU je zpátky u Pobiedy, před pár dny: mezitím Rusové drží jen její východní stranu. Dál na jihu se 79. mech měla spoustu fun.... mazlit s dalšími ruskými útočnými skupinami, když se tyto pokoušely přiblížit k Novomichajlovce, poslední dva dny. Po všem tom mazlení v minulém týdnu vypadá nyní ruská přístupová trasa k této vesnici jako "dálnice De...."... ehm... pardon... Regenbogenparade na vídeňské Ringstrasse, která se koná každý rok v červnu...

Obrázek
Pokud jsem se úplně nespletl v počtech (pozor: je to už více než 30 let, co jsem měl ve škole matematiku), tak jen na tomto snímku z videa 79. mech je vidět vrak více než 20 ruských obrněných vozidel.

***

Robotyne... vlastně žádné novinky. Po katastrofální ruské porážce a ústupu ZSU vyklízí bojiště.

Využiji tedy této příležitosti a omluvím se 128. horské brigádě za to, že jsem se nezmínil o jejím podílu na úspěšném... kutání... všech ruských útoků na Robotyne z posledních dnů.

Omlouvám se, hoši: Myslel jsem, že jste severněji... a západněji... ale zdá se, že velitel ruské 42. motostřelecké divize si myslel totéž - což vám, ruku na srdce, nahrálo.

Obrázek
Člun se zabitými operátory 73. pěšího pluku, jak ho dnes našli vojáci ZSU u Tenderovské kose...

....někdy není možné skončit "optimisticky", i když by si to člověk moc přál..

www.deepl.com
https://xxtomcooperxx.substack.com/p/uk ... ogenparade
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 549
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Shakal »

Zdrpj FB profil dnesnaukrajine.cz

Čtvrtek. Včerejší den byl smutným dnem pro ukrajinské speciální jednotky ze 73. námořní brigády. Malá skupina Ukrajinců se pokusila proniknout na Tendrivskou kosu v okupované části Chersonské oblasti, kde je na pláži přepadli ruští specnaz. Výsledkem je údajně nejméně 5 mrtvých a jeden zajatý Ukrajinec. Ztráty na ruské straně nejsou známy. Ukrajinské speciální síly nicméně tvrdí, že akce byla z ukrajinské strany mnohem větší, zahrnovala operaci v týle nepřítele a že většině vojáků se podařilo evakuovat, přičemž skupina, která utrpěla ztráty a kterou zachytily ruské fotografie údajně padla, když poskytovala krycí palbu, aby umožnila odplutí hlavního výsadku. Popravdě, je téměř nemožné ověřit jakoukoliv konkrétní informaci o tom, co se na místě přesně stalo, ale jisté je, že několik Ukrajinců zaplatilo za akci životem. Doufejme tedy, že ať bylo cílem akce cokoliv, tak to mělo smysl. A teď další aktuality:
Zajímavá videa:
Lynx
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 2623
Registrován: 28/2/2019, 22:26

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Lynx »

Clanok rozoberajuci preco chyba UA obranna linia. Sami potvrdzuju velmi zle pripravenu, az nepripravenu obranu na vychode.
https://defence-ua.com/minds_and_ideas/ ... 14587.html
Lynx
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 2623
Registrován: 28/2/2019, 22:26

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Lynx »

Persolalne vymeny na vysokych postoch UA armady pokracuju

https://twitter.com/NOELreports/status/ ... 2A0fQ&s=19
Lynx
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 2623
Registrován: 28/2/2019, 22:26

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Lynx »

Francuzi naozaj zvazuju vyslat vojakov na UA
Na trening ua jednotiek
Obsluhu pvo
Ochranu blr hranic

https://twitter.com/visegrad24/status/1 ... TO3eA&s=19

https://mil.in.ua/uk/news/u-frantsiyi-p ... -ukrayini/
Lynx
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 2623
Registrován: 28/2/2019, 22:26

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Lynx »

Dalsia Zuzana 2 to ma za sebou

https://twitter.com/SenoreAmore/status/ ... WItfQ&s=19

Posadka prezila
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 13662
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Rase »

Okolí Avdijivky, Doněcká oblast, vesnice Stepove. Vyřazený tank T-80BV a těla ruských pěšáků. Video v odkazu:

https://twitter.com/small10space/status ... 3273175301

IMG_1242.jpeg
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
seabee
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3813
Registrován: 18/7/2013, 18:59

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od seabee »

Podle nové zprávy Atlantické rady se dezinformační aktivita Ruska na sociálních sítích jako čínský TikTok Muskův X a běžných informačních sítích a kanálech od začátku ruské agrese zdvojnásobila. V průběhu roku si osvojila používání systémů AI, jako např. ChatGPT a zaměřuje se na diskreditaci Ukrajiny a její západní podpory v mezinárodním prostoru. Na síti TikTok byl zaznamenaný koordinovaný útok 12 800 účtů se shodnou "informací" o otřesné úrovni korupce na Ukrajině. Další oblíbenou taktikou je přeznačení a šíření obrazových materiálů z jiných časů/regionů jako týkajících se Ukrajiny, nebo klonování oficiálních evropských a amerických zpráv a jejich distribuce z vlastních, těm oficiálním připodobněných adres a účtů.

https://www.atlanticcouncil.org/event/u ... s-in-2023/
Slyší-li nechápaví, podobají se hluchým.
Hérakleitos z Efesu, zvaný Skoteinos (Temný – asi 544-484 př.n.l.),
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 549
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Shakal »

Zdroj FB profil dnesnaukrajine.cz

Pátek. Rusko z ničeho nic oznámilo, že je připraveno předat Ukrajině těla šesti desítek zajatců, kteří měli být zabiti při pádu sestřeleného letadla u Bělgorodu. Ani teď ale neposkytlo spolu se svým tvrzením žádný oficiální jmenný seznam a dosud neexistuje jediný důkaz o tom, že by zajatci na palubě skutečně byli. Fotografie a satelitní snímky z místa dopadu letadla ruskou verzi dokonce spíše vyvrací. Bohužel to také znamená, že Rusko mohlo zabít nebo se chystá zabít desítky zajatců a následně si „důkazy“ vyrobit. Jak se to vyvine, uvidíme zřejmě již brzy. Teď pár dalších novinek:
Zajímavá videa:
seabee
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3813
Registrován: 18/7/2013, 18:59

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od seabee »

Nizozemci významně přispějí na českou iniciativu, která zajistí munici pro Ukrajinu
Nizozemsko věnuje další značné finanční prostředky na pomoc Ukrajině, která už dva roky čelí ruské agresi. Konkrétně je poskytne na iniciativu, která má ukrajinské armádě zajistit novou dělostřeleckou munici.

Nizozemsko nakonec hodlá poskytnout celkem 250 milionů eur na českou iniciativu, jejímž cílem je nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu v zemích mimo Evropskou unii. Nizozemský premiér Mark Rutte dnes na návštěvě Ukrajiny přislíbil dalších 150 milionů eur.

Celý článek: https://www.msn.com/cs-cz/zpravy/Zahran ... 0bf8&ei=70
Slyší-li nechápaví, podobají se hluchým.
Hérakleitos z Efesu, zvaný Skoteinos (Temný – asi 544-484 př.n.l.),
Odpovědět

Zpět na „Aktuality“