ST vz. 39 versus PzKpfw III
ST vz. 39 versus PzKpfw III
Naposledy upravil(a) hydrostar dne 9/8/2023, 06:28, celkem upraveno 3 x.
Hydrostar se s námi trvale rozloučil...
-
ST vz 39 versus PzKpfw III
Nepletu-li se oba tanky dosáhly zhruba stejného operačního nasazení za 2.sv.v., byť v odlišných počtech. Stejně jako PzKpfw III se i ST vz 39 skvěle osvědčil a prokázal velkou schopnost k nejrůznějším modifikacím (zvláště v oblasti kanónové výzbroje). Navíc si jeho uživatel cenil i odolnosti pancéřování věže, které nebylo narušováno žádnými bočními vstupy. Oba stroje byly nasazovány na východní frontě a tedy (ne se 100%-ní úspěšností) konkurovaly T34-kám. Dle mých informací (a nemusí být přesné-mohu se plésti) ST vz 39 licenčně vyráběli a užívali Maďaři. Mám pocit, že se o tom psalo i na Palbě, ale-opravdu-mne případně opravte.
- kacermiroslav
- 5. Plukovník
- Kontaktovat uživatele:
Dobré srovnání...velká škoda, že jsme neměli ST-39 v dostatečném množství v době Mnichovské kriye. Možná by se pak politici rozhodli stejně jako armáda bránit republiku.
Jinak jak píšeš, že se ST-39 nedostal ani k objednávce, tak to je trošku jinak. Ještě před oficiálním ukončením zkoušek na prototypu, byla v létě 1938 vypsána objednávka na 300 ks a v září 1930 na dalších 150 ks. Jejich realizace však nikdy nebyla uskutečněna. Dokonce se domnívám, že se z důvodu rozpracovanosti zakázky na LT-38 a exportních lehkých tancích, se vůbec na této na ST-39 nezačalo pracovat. První stroje měli být dodány v létě 1939 a poslední v březnu 1940.
Lepší měrný tlak byl předpokládám u ST-39 lepší díky širším pásům. Je to tak?
Jinak jak píšeš, že se ST-39 nedostal ani k objednávce, tak to je trošku jinak. Ještě před oficiálním ukončením zkoušek na prototypu, byla v létě 1938 vypsána objednávka na 300 ks a v září 1930 na dalších 150 ks. Jejich realizace však nikdy nebyla uskutečněna. Dokonce se domnívám, že se z důvodu rozpracovanosti zakázky na LT-38 a exportních lehkých tancích, se vůbec na této na ST-39 nezačalo pracovat. První stroje měli být dodány v létě 1939 a poslední v březnu 1940.
Lepší měrný tlak byl předpokládám u ST-39 lepší díky širším pásům. Je to tak?

- kacermiroslav
- 5. Plukovník
- Kontaktovat uživatele:
Re: ST vz 39 versus PzKpfw III
To tě musím opravdu opravit:-) ST-39 nikdy nebyl sériově ani licenčně vyráběn, i když tu ta snaha byla i po okupaci Německem. Maďarské tanky Turan, byli licencí našich T-21 (Š-IIc), což byl jiný projekt středního tanku. Více o Turanech najdeš zde: http://www.palba.cz/viewtopic.php?t=2654Johan píše:Nepletu-li se oba tanky dosáhly zhruba stejného operačního nasazení za 2.sv.v., byť v odlišných počtech. Stejně jako PzKpfw III se i ST vz 39 skvěle osvědčil a prokázal velkou schopnost k nejrůznějším modifikacím (zvláště v oblasti kanónové výzbroje). Navíc si jeho uživatel cenil i odolnosti pancéřování věže, které nebylo narušováno žádnými bočními vstupy. Oba stroje byly nasazovány na východní frontě a tedy (ne se 100%-ní úspěšností) konkurovaly T34-kám. Dle mých informací (a nemusí být přesné-mohu se plésti) ST vz 39 licenčně vyráběli a užívali Maďaři. Mám pocit, že se o tom psalo i na Palbě, ale-opravdu-mne případně opravte.
Tak tady tě musím opravit. Prvních deset kusů ČKD přislíbila v případě objednávky do konce dubna 1939. Zbylých 85 do září téhož roku. Škodovka měla 205 kusů dodávat v rozmezí červenec 1939 až únor 1940.První stroje měli být dodány v létě 1939 a poslední v březnu 1940.
Tady ti právě budu oponovat. Oficiální objednávka byla podána, ale firmy nikdy neobdržely pokyn k zahájení výroby. Tento pokyn byl údajně zablokovaný představitely armády, protože stroj byl ještě nedopracovaný a značně nevyzrálý.Jinak jak píšeš, že se ST-39 nedostal ani k objednávce, tak to je trošku jinak. Ještě před oficiálním ukončením zkoušek na prototypu, byla v létě 1938 vypsána objednávka na 300 ks a v září 1930 na dalších 150 ks. Jejich realizace však nikdy nebyla uskutečněna
Tato zakázka na výrobu neměla vliv. Dvě třetiny měla realizovat Škoda. A stejně by ČKD dodala své tanky dříve. Jinak údajně už byly podniknuty přípravy k rozjetí sériové výroby. To ale neznamená, že oba podniky byly připraveny hned s rozhodnutím státu zahájit výrobu.Dokonce se domnívám, že se z důvodu rozpracovanosti zakázky na LT-38 a exportních lehkých tancích, se vůbec na této na ST-39 nezačalo pracovat.
Ano, dá se to říct i tak. Na rozložení hmotnosti na půdu je zapotřebí určitá styčná plocha doteku. Dále je ale nutné mít dobrou podpůrnou soustavu, která celou hmotnost rozloží rovnoměrně. Vahadlo to umí naprosto dokonale.Lepší měrný tlak byl předpokládám u ST-39 lepší díky širším pásům. Je to tak?
Promiň, že ti to tak řeknu, ale pleteš se od začátku do konce. Jak jsem napsal já i kačer, tak ST vz.39 nebyl nikdy v sérii vyráběn. A Maďaři koupili konkurenční Škodovácký Š-II-c později známý jako T-21 a zavedli ho po úpravách jako Turan.Nepletu-li se oba tanky dosáhly zhruba stejného operačního nasazení za 2.sv.v., byť v odlišných počtech. Stejně jako PzKpfw III se i ST vz 39 skvěle osvědčil a prokázal velkou schopnost k nejrůznějším modifikacím (zvláště v oblasti kanónové výzbroje). Navíc si jeho uživatel cenil i odolnosti pancéřování věže, které nebylo narušováno žádnými bočními vstupy. Oba stroje byly nasazovány na východní frontě a tedy (ne se 100%-ní úspěšností) konkurovaly T34-kám. Dle mých informací (a nemusí být přesné-mohu se plésti) ST vz 39 licenčně vyráběli a užívali Maďaři. Mám pocit, že se o tom psalo i na Palbě, ale-opravdu-mne případně opravte.
Hydrostar se s námi trvale rozloučil...
- kacermiroslav
- 5. Plukovník
- Kontaktovat uživatele:
Jak to bylo s osudem ST-39 po okupovaci? Vím, že zůstal jen v prototypu nebo ve dvou prototypech, kdy jeden byl sešrotován naší armádou po válce a druhý byl někdy počátkem 40.let poslán bez věže do Německa na testy. Ale co by mě zajímalo, které státy projevili zájem o jeho nákup, licenční výrobu...případně komu byl nabízen v rámci schválených odběratelů a případně i z jakých důvodů kontrakty nebyly uzavřeny.