Budoucnost tanků OSSR

Odpovědět
Pressburger
Kapitán
Kapitán

Re: Budoucnost tanků OSSR

Příspěvek od Pressburger »

Nedalo sa (ne)odolať z vlákna Valka na UA, ale to je realita nech sa kúpia akékoľvek tanky zrejme okrem next gen MBT, ktorý dokáže zareagovať na plnostabny konflikt vysokej intenzity a nie žiť 30 rokov z úspechov operácie Púštna burka
danny1691 píše: 14/6/2024, 13:02 M1A1SA ukrajinské armády s ochrannou proti dronům. Dále je vybaven sovětskou dynamickou ochrannou Kontakt 1
Obrázek
Obrázek
Obrázek
:-?

P.S. napadla ma ešte taká kacirska myšlienka, že chvalabohu, že ich nemajú pojazdné Orkovia nakoľko ti by na je narvali tie stodoly :mrgreen:
Arthur Pressburger
Lynx
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Lynx »

Inak na to som myslel - ako je hrozba dronov pojednana v L2A8 vs L2-ARC vs KF51.
Abrams asi este nereflektuje posledne trendy
K2 netusim...
pjaro77
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od pjaro77 »

Pressburger píše: 15/6/2024, 22:32 Nedalo sa (ne)odolať z vlákna Valka na UA, ale to je realita nech sa kúpia akékoľvek tanky zrejme okrem next gen MBT, ktorý dokáže zareagovať na plnostabny konflikt vysokej intenzity a nie žiť 30 rokov z úspechov operácie Púštna burka

P.S. napadla ma ešte taká kacirska myšlienka, že chvalabohu, že ich nemajú pojazdné Orkovia nakoľko ti by na je narvali tie stodoly :mrgreen:
Pán plnoštábny, na hrozbu dronov reflektujú hlavne T-72, T-80, T64, T90. Riešenia vyzerajú ..ujovo (stodola, blyaťmobil) a podobné je to s funkčnosťou.
Naposledy upravil(a) pjaro77 dne 16/6/2024, 09:45, celkem upraveno 1 x.
Juraj Tichý
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Juraj Tichý »

Janko píše: 15/6/2024, 22:13
Juraj Tichý píše: 15/6/2024, 21:41 ...
Sorry Janko, idete kúpiť smiešnych 77 tankov...
Přijmi mou omluvu řekl li jsem něco nevhod....
Nenapísal som, ze to bolo nevhodné. Len, že na smiech.
Predstava, ze tie naše dva spolky historických vojenských vozidiel budú čokoľvek niekde za hranicami zabezpečovať... :lol:

Rád sa pobavim, ospravedlňovať sa netreba. :wink:
Pressburger
Kapitán
Kapitán

pjaro77 píše: 16/6/2024, 01:54
Pressburger píše: 15/6/2024, 22:32 Nedalo sa (ne)odolať z vlákna Valka na UA, ale to je realita nech sa kúpia akékoľvek tanky zrejme okrem next gen MBT, ktorý dokáže zareagovať na plnostabny konflikt vysokej intenzity a nie žiť 30 rokov z úspechov operácie Púštna burka

Pán plnoštábny, na hrozbu dronov reflektujú hlavne T-72, T-80, T64, T90. Riešenia vyzerajú ..ujovo (stodola, blyaťmobil) a podobné je to s funkčnosťou.

Napr. aj tí Orkovia sa veľmi rýchlo učia ako zareagovali na potrebu kryť tanky voči útokom dronom a pod.

Inými slovami na rozdiel od 31ks stiahnutých "game changerov" (samozrejme mínus už predtým zničených/poškodených kusov 5ks) či "Wunderwaffe" tu máme podľa známeho polského vojenského odborníka nielen na tankovú techniku Jaroslava Wolského bohužial
príklad veľmi dobre premyslenej „antidronovej“ modernizácie tanku T-80BVM vydanej v roku 2024.
zdroj: https://x.com/wolski_jaros/status/1783762193101488189

P.S. kde je tá technologická prevaha štátov NATO keď im tam posielame tanky bez akejkoľvej vyššie uvedenej ochrany nehovoriac o APS ?
Arthur Pressburger
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál

Příspěvek od skelet »

Gejmčenžr z toho nikdo nedělal.
Ta technologická převaha západních v tanku je v procentu přežití vycvičených osádek, což ti tady všichni říkáme už dlouhé roky a dokládají to ukrajinští tankisté.
Bohužel ty ses zafixoval na filmu Bitva v Ardenách, kde americký tank zasáhne, ten německý. Tomu to poškrábe lak a ničí ten americký tank..
ObrázekObrázekObrázek
niko
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od niko »

Velmi dobre premyslena protidronova ochrana ? Tak urcite. Ludia maju kratku pamät. Zaciatkom 2022 zacali montovat rusi striesky na tanky predsa proti zapadnym PTRS, ktore utocili z hora. Ukazalo sa, ze je to blbost a rakety strieska nezastavi. No az koncom roka 2022 Ukrajinci zacali pouzivat FPV drony na nicenie obrnenej techniky a az tam sa ukazalo, ze sa tie striesky mozu na nieco hodit. Tak tu prosim nehovorme o premyslenej antidronovej technike.
pjaro77
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od pjaro77 »

Ad - dobre premyslenej „antidronovej“ modernizácie tanku T-80BVM vydanej v roku 2024
Stačí silnejšia tandemová nálož a tank dopadne rovnako ako naše holátko.
Pressburger
Kapitán
Kapitán

niko píše: 16/6/2024, 10:00 Velmi dobre premyslena protidronova ochrana ? Tak urcite. Ludia maju kratku pamät. Zaciatkom 2022 zacali montovat rusi striesky na tanky predsa proti zapadnym PTRS, ktore utocili z hora. Ukazalo sa, ze je to blbost a rakety strieska nezastavi. No az koncom roka 2022 Ukrajinci zacali pouzivat FPV drony na nicenie obrnenej techniky a az tam sa ukazalo, ze sa tie striesky mozu na nieco hodit. Tak tu prosim nehovorme o premyslenej antidronovej technike.
Začiatkom roka 2022 tj. pred inváziou to dávali Orkovia úplne provizórne pozvarane na svoje tanku inými slovami čo dielňa to inak pozliepany cope cages a to ešte pofidernej kvality a materiálov. Ani sami neverili, že by to Javelliny či NLAW zhora zastavilo nakoľko tandemové, dvojité hlavice nezastaví ani klietka dokonca s ERA.

S tým čo som vyššie hlavne proti dronom sa to ani porovnať nedá.

Obdobne ak sa pozriete na tie Abhamsi tak je to úplná svojpomoc dielní a la Orkovia zo začiatku invázie. Kde je západný support ? Kde je technologická dominancia západu cope cages ruku v ruke s rušiškami. Prečo sme k Ukrajincom tak ľahostajní ?
Arthur Pressburger
niko
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od niko »

No potovnat sa to da. V zasade rusi zistili, ze ten ich "vynalez" funguje na FPV drony, aj ked bol povodne zamyslany na ATGM a teda ho montuju, lebo je lacny a na drony viac menej ucinny. Predpokladam, ze po urcitom case pridu väcsie FPV drony s väcsou hlavicou a zas bude tento unikat na nic.
Pressburger
Kapitán
Kapitán

Arthur Pressburger
Juraj Tichý
Kapitán
Kapitán

niko píše: 16/6/2024, 16:16 No potovnat sa to da. V zasade rusi zistili, ze ten ich "vynalez" funguje na FPV drony, aj ked bol povodne zamyslany na ATGM a teda ho montuju, lebo je lacny a na drony viac menej ucinny. Predpokladam, ze po urcitom case pridu väcsie FPV drony s väcsou hlavicou a zas bude tento unikat na nic.
Odkiaľ vieme, že bol zamýšľaný pre ATGM.
Táto špekulácia vzišla zo západu, ale máme nejaký zdroj že to tak bolo? Je možné že Rusi len správne vyhodnotili/ získali správne informácie a o tom ako Ukrajina rozvinie obranu?
Prvé klietky na ruských tankoch sme videli v októbri 2021. Prvé NLAW a Javeliny dostali Ukrajinci podľa mojej pamäti v decembri, januári. Stugna-P neútočí zvrchu.
Viking Vike
četař
četař

Příspěvek od Viking Vike »

Neviem, v akom rozsahu používala v tom období UA samovražedné FPV drony na Donbase, ale prvé Javeliny dostala v októbri. A keď musíme pripustiť, že Rusi vedia získať informácie, tak o tom vedeli už skôr. Takže ja sa prikláňam k tomu, že to bolo pôvodne myslené proti ATGM (a Bayraktaru).
niko
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od niko »

FPV drony, ako samovrazedne zacali Ukrajinci pouzivat az v druhej polovici konfliktu. Celkovo je FPV kamikadze dron este nova zbran, ktora pokial si dobre pamätam bola pred rokom 2022 puzita asi len pri utoku na letisko v Latakii protivladnymi povstalcami. Este aj Hizbalah zacal s vyuzivat kamikadze drony pred nedavnom. Zeby boli rusi taki predvydavi, ze uz koncom 2021 rozmyslali nad vyuzitim FPV dronov ako kamikadze mi pride ako nepravdepodobne. Hlavne vo svetle, ked si zabudli este aj dotankovat tanky a stihacky im lietali podla civilnych navigacii Garmin a vojaci nosili vystroj z Aliexpresu.
Lynx
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Lynx »

Prve striesky nad vezami tankov vznikli ako reakcia na bombicky vypustane z Bayraktarov, ktore robili paseku skutocnu, aj medialnu. Tie vazia relativne malo a mali sancu pomoct. Proti ATGM nemaju sancu a myslim, ze to aj RU dobre vedeli...no tazko neskusit vsetko, ked sa divate ako vasi kamarati zomieraju..
Juraj Tichý
Kapitán
Kapitán

Podľa mňa je to vysoko nepravdepodobné, že si mysleli, že pletivo zastaví PTRS.

Aerozvidka ako taká bola do štruktúr ukrajinskej armády zapojená v marci 2021.
Since February 2022, drone warfare has thus become an increasingly important part of the Russian-Ukrainian conflict for both forces. In the first weeks of the war, Ukrainian remote-control units carried out about 100 missions per day and caused damage without external support.

Od februára 2022 sa tak boj s dronmi stáva čoraz dôležitejšou súčasťou rusko-ukrajinského konfliktu pre obe strany. V prvých týždňoch vojny ukrajinské diaľkovo ovládané jednotky vykonávali približne 100 misií denne a spôsobovali škody bez vonkajšej podpory.
https://regard-est.com/game-of-drones-t ... kraine-war
niko
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od niko »

Pani neviem co tu diskutujeme. Staci to predsa hodit do googlu a ja som za 2 minuty nasiel 3 clanky, ktore pisu presne to iste. Na zaciatku bola klietka zamyslana ako ochrana pred Javelinom. To sa ukazalo ako blbost, ale minimalne chranila pred malymi bombami zhadzovanymi z dronov. Po prichode kamikadze dronov sa aj to ukazalo ako nepostacujuce, a tak dnes vznikaju korytnacky.
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál

Příspěvek od skelet »

První verze rozhodně nebyly z pletiva, ale z ocelových profilů, tak jak jsme to znali i u nás (AČR) v úpravě proti RPG.
9cor7r73fhn81.png
126-72-3-430-431-2021-1.jpg
ObrázekObrázekObrázek
Viking Vike
četař
četař

Příspěvek od Viking Vike »

Juraj Tichý píše: 17/6/2024, 10:07 Podľa mňa je to vysoko nepravdepodobné, že si mysleli, že pletivo zastaví PTRS.
Súhlasím. To, čo sa objavilo na tankoch na jeseň 2021 nebolo pletivo.
Edit: Skelet ma predbehol.
Juraj Tichý
Kapitán
Kapitán

Ok, opravujem.

Podľa mňa je to vysoko nepravdepodobné, že si mysleli, že pásovina zastaví PTRS.

Za to spoľahlivo zastaví, či detonuje granát, mínu menších priemerov,...
Odpovědět

Zpět na „Obrněná technika a dělostřelectvo“