Obrněný transportér PANDUR II 8x8 pro AČR

Odpovědět
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál

Re: Obrněný transportér PANDUR II 8x8 pro AČR

Příspěvek od skelet »

Takže nejdříve jsi žil v tom, že to vyvinulo TDV, a o pár příspěvků níž jsi četl, že to je rakouská modernizace, ale zdroj jsi během pěti hodin zapomněl....
ObrázekObrázekObrázek
Nesher
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Nesher »

stirling píše: 18/6/2024, 15:16 Já někde i četl, že evo 6x6 je předlohou pro "českou" modernizaci, jen nevím kde. Za mě ohledně domácího vývoje je to celkem lhaní si do kapsy.
TDV na tom s GDLSE spolupracuje. Některé úpravy použité na Panduru EVO 6x6 dělali v TDV. A naopak něco co dělal GDLSE se zase převezme i na Pandur II 8X8 EVO. A je to tak dobře, proč vymýšlel kolo když ho už někdo vymyslel.
stirling
praporčík
praporčík

Příspěvek od stirling »

No chápu, že si to přejete (já také,ale svoje přání nevydávám za fakta). Příště prosím Nesher zdroj, to co jsem našel já mluví spíše o opaku.
Citace:
Na výrobě rakouských Pandurů 6×6 se český průmysl nijak nepodílí. Armáda ČR ale plánuje provést modernizaci aktuálních Pandurů v rámci tzv. střední životnosti MLU (Mid-Life Upgrade). Prototyp českého modernizovaného Panduru 8×8 bude představen letos na podzim a při jeho výrobě se zužitkují některé konstrukční prvky Panduru EVO 6×6.
Zdroj: https://www.armadninoviny.cz/rakousko-k ... andur.html
Nesher
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Nesher »

stirling píše: 18/6/2024, 23:07 No chápu, že si to přejete (já také,ale svoje přání nevydávám za fakta). Příště prosím Nesher zdroj, to co jsem našel já mluví spíše o opaku.
Citace:
Na výrobě rakouských Pandurů 6×6 se český průmysl nijak nepodílí. Armáda ČR ale plánuje provést modernizaci aktuálních Pandurů v rámci tzv. střední životnosti MLU (Mid-Life Upgrade). Prototyp českého modernizovaného Panduru 8×8 bude představen letos na podzim a při jeho výrobě se zužitkují některé konstrukční prvky Panduru EVO 6×6.
Zdroj: https://www.armadninoviny.cz/rakousko-k ... andur.html
Já si nic nepřeji, já to vím. A ano, na výrobě EVO 6x6 se CZ průmysl nijak nepodilí, ale na vývoji některých komponent určených primárně pro Pandur II 8x8, které GDLSE použil i pro zmíněné EVO 6x6 a vice versa. Sémanticky rozdíl nepatrný, reálně značný.
Dokazovat zdrojem mohu jen něco co bylo oficiálně zveřejněno, tohle není ten případ. Ber nebo nech být, je mi to srdečně jedno. :wink:
stirling
praporčík
praporčík

Příspěvek od stirling »

"některých komponent" - podle toho co píšeš to vypadá, že jsi opravdu insider a s tím nelze soupeřit.
Já mám také tajné info, TDV (CSG) ještě prodá další várku této zastaralé platformy do AČR a do pár let po představí svojí vlastní platformu 8x8, kterou bude opravdu z většinové části vyvíjet, protože je nebaví se doprošovat, aby je rakušáci nechali navrhnout víčko nádrže.
Nesher
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Nesher »

stirling píše: 19/6/2024, 08:57 "některých komponent" - podle toho co píšeš to vypadá, že jsi opravdu insider a s tím nelze soupeřit.
Já mám také tajné info, TDV (CSG) ještě prodá další várku této zastaralé platformy do AČR a do pár let po představí svojí vlastní platformu 8x8, kterou bude opravdu z většinové části vyvíjet, protože je nebaví se doprošovat, aby je rakušáci nechali navrhnout víčko nádrže.
Může být, na trhu se šušká ledacos.
Jen malá poznámka, AČR jiné vozidlo nechce, Pandur je teprve v půlce životnosti a nejsou zdroje na jejich brzkou výměnu. Pouze se chtějí navýšit stavy a vyřešit tu nešťastnou věž.
snooper
desátník
desátník

Příspěvek od snooper »

Modernizované české bojové vozidlo spatřeno v Izraeli
https://defence-blog.com/upgraded-czech ... in-israel/
Scotty87
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Scotty87 »

Dost možná demonstrátor MLU.
pjaro77
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od pjaro77 »

Mimochodom 6x6 neplánujete nakúpiť niekedy ?
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál

Příspěvek od skelet »

není důvod takovou verzi kupovat
ObrázekObrázekObrázek
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník

Příspěvek od Rase »

Podle zadku jde prý o portugalský Pandur, ale osobně to nedokážu rozeznat.

EDIT: Tak prej má stejný provedení zádě i Corsac nebo Land MK.II od TDV.
Obrázek

"Vojáci neměli rádi Rakouska ani války, ale dřeli do úpadu těla" - Karel Poláček
Dzin
7. Major
7. Major

Příspěvek od Dzin »

Tak se podívej a porovnej si to sám. :wink:
pandury.jpg
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
Hall
praporčík
praporčík

Příspěvek od Hall »

Ak sa v Izraeli objavil Pandur s UT30 Mk2 (a je jedno či český alebo španielsky), tak pravdepodobne preto, aby integrovali a odladili Iron Fist. Dobrá správa pre AČR.
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál

Příspěvek od skelet »

no s velkou pravděpodobností se tam bude ladit právě ta UT30
ObrázekObrázekObrázek
Scotty87
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Scotty87 »

CSG má nakoupené nepoužité korby pro španělské Pandury II. Běžně je využívají na testovací zástavby. Bylo by tedy logické kdyby jednu požili na prezentaci a reálné ověření možné modernizace Pandurů AČR.
Hall
praporčík
praporčík

Příspěvek od Hall »

@ skelet
Tá veža bola na skúškach na Záhorí už v 2022. Pandur tam mal dobré strelecké výsledky. Zhodneme sa na tom, že do veže sa bude integrovať niečo, čo ešte némá. Ja považujem za najpravdepodobneší práve ten APS.
stirling
praporčík
praporčík

Příspěvek od stirling »

https://ekonomickydenik.cz/nesmi-se-to- ... du-patria/

Karel Řehka na výboru řekl, že transportéry Pandur mají nulovou možnost modernizace balistické ochrany. Jasně z toho vyplynulo, že Pandury už nechce, a že chtějí něco jiného, typ ale neřekl. Ministerstvo obrany se v tomto ohledu s Karlem Řehkou rozchází. Vrchního ředitele sekce vyzbrojování a akvizic ministerstva Lubora Koudelku málem omývali, když to Řehka na výboru řekl
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník

Příspěvek od Rase »

Tak ono záleží na poměru k ceně nového Panduru II 8x8 EVO, které mají přeci jen lepší nosnost dvojnásobnou životnost. Možná že i tohle může být cesta (nebo pořídit Patrie, jak se zmiňovalo už dříve).
Obrázek

"Vojáci neměli rádi Rakouska ani války, ale dřeli do úpadu těla" - Karel Poláček
stirling
praporčík
praporčík

Příspěvek od stirling »

No myslím, že problém je hlavně v ceně to jejich upgradu, kdy chtějí vlastně vše vyměnit, takže cena bude třeba více jak půlka nového vozidla a stále máš pandur 15+ let starý s omezenou nosností, tohle jsem tu přesně psal a vypadá to, že AČR si to začíná uvědomovat, že to je velká koule do budoucna a než se v tom plácat je lepší říct, ok chyba pojďme začít od znova. Za mě přiznání chyb je znak dobrého manažera. Navíc staré pandury můžou dalších 10 let sloužit, nikdo je nechce sešrotovat za 2 roky, ale je blbost nakupovat další nové a investovat mega peníz do těch starých.
Může mít i druhé velké plus, u panduru si servis nechali vyfouknout CSG, u nové platformy se může tohle smluvně vyřešit, kde výroba i servis může probíhat ve VOP.
Ohledně náhrady tak vidím na současném trhu asi jen dva modely co dávají pro nás smysl - Patria nebo Boxer
Nesher
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Nesher »

stirling píše: 6/12/2024, 10:58 No myslím, že problém je hlavně v ceně to jejich upgradu, kdy chtějí vlastně vše vyměnit, takže cena bude třeba více jak půlka nového vozidla a stále máš pandur 15+ let starý s omezenou nosností, tohle jsem tu přesně psal a vypadá to, že AČR si to začíná uvědomovat, že to je velká koule do budoucna a než se v tom plácat je lepší říct, ok chyba pojďme začít od znova. Za mě přiznání chyb je znak dobrého manažera. Navíc staré pandury můžou dalších 10 let sloužit, nikdo je nechce sešrotovat za 2 roky, ale je blbost nakupovat další nové a investovat mega peníz do těch starých.
Může mít i druhé velké plus, u panduru si servis nechali vyfouknout CSG, u nové platformy se může tohle smluvně vyřešit, kde výroba i servis může probíhat ve VOP.
Ohledně náhrady tak vidím na současném trhu asi jen dva modely co dávají pro nás smysl - Patria nebo Boxer
S tou Patrií bych byl opatrný, zastupuje ji tady STV a vzhledem k téměř jistému požadavku na přenos výroby do ČR, by se muselo jefnat s nimi. Problém je, že oni na to nemají kapacitu.
A nevím proč si vybechal Piranha V. Vzhledem k vztahům mezi GDLSE a CSG je to v případě nepokracovaní s Pandurem přirozený kandidát. Osobně si myslím, že i s ohledem na peníze se bude s Pandurem pokračovat. V nejideálnějším případě se ty současné vyřadí a místo nich nakoupí EVO. Ale i tomu dávám tak 15%.
Odpovědět

Zpět na „Obrněná technika a dělostřelectvo“