Tedy pánové Cassiusi a Saweyeriku, kdybi jste se podívali na: "ROK 1938 - Mohli jsme se bránit? A mohli jsme se ubránit?2.díl" mohli by jste spíše pochopit má východiska, názory a politické postoje. Zjistili by jste, že jsem austruslavistou a monarchistou. Samotný vznik ČSR tedy nemohu a nehodlám vnímati jako důvod k oslavám. Považuji to za velký problém pro svou vlast (neboť R-U ji, dle mého soudu, všestraně zajišťovalo lépe) a mám i velmi konkrétní důvody domnívati se, že čeští (v rámci

velice demokratického prostředí R-U

spíše druhořadí) politici se na tomto projektu podíleli opravdu jen zištně a bez velkých ohledů na zájmy a potřeby národa i státu. Konečně i přínos kteréhokoliv z našich politiků pro vznik ČSR byl nanejvýš limitovaný a spíše z oblasti legend.ČSR byla úradkem dohodových mocností-ne přičinlivosti naších "státníků". Jenže tím se již dostáváme k trochu jinému tématu. O Staré monarchii konečně píši na Palbě samostatně.
ad. Saweyeriku
Nemám chuti srovnávati Beneše s jinými českými politiky. Osobností je tu k uzoufání málo. Srovnávám ho však s politiky jiných zemí. Nu-najdou se i horší. Podstatné však je, že se najdou i ti lepší.
ad. Cassiusi
Uváděl jste (necituji), že nás benešovo rozhodnutí uchránilo před těžkými ztrátami. Já říkám, že neuchránilo, tyto ztráty byly o to zbytečnější a jiné-válčící mocnosti na tom, co do padlých byly stejně. Tedy slibované upřesnění: Celkový počet padlých USA něco pod 407 000 a celkový počet padlých ČSR (bez Podkarpatska) cca. 400 000. Jinak-ano, Rosomák má (jako poměrně často) pravdu. Beneš o pomnichovské mezinárodní situaci lhal a opravdu by Vám mohlo stačit přečíst si byť i jen příspěvky k tomuto tématu. Já to vnímám (ono benešovo lhaní), jako jeden z projevů zbabělosti, ale jiní lidé to budou třeba vykládati odlišně.
ad. Vojenské síly
Víme, že ČS vojsko mělo celkem dobrou představu o výzbroji Německa. Mnohé naše zbraně (např. protitanková děla) byly cíleně konstruovány na účinek proti německé výzbroji.
Mohla (a u vojáků i byla) být poměrně dobrá povědomost i o kvalitě (nevalné) tehdejší německé armády. A to z obsazování (v témže roce-neníliš pravda) Rakouska. Ztráty na technice šly k 10-tkám %. Stroje neplnily očekávání a v zátěži se ukazovaly býti mimořádně poruchovými. K tomu vázlo zásobování jak náhr.díly, tak i PHM, kterých měli Němci navíc očividný nedostatek. Jednotkám se dále nedostávalo potravin v dostatečné míře a ani krmení (pro zvířata). Hladový člověk dokáže pracovat (ať pod hrozbami nebo "pod" ideologií). Hladové zvíře nikoliv. A na přepravě tažnými zvířaty byla německá armáda silně závislá prakticky do konce 2.sv.v. A to v Rakousku nečelili žádné obraně. Malá perlička: zásobování PHM dokázali Němci vyřešit až PO válce s F.
Naopak ČS armáda za mobilisace fungovala podstatným způsobem lépe. Stačilo tedy porovnávat informace z tkzv. otevřených zdrojů, aby byl získán celkem přesný obraz o vzájemných možnostech, jenže...? Obávám se, že k tomu nebyla vůle.