prosím prosím, dovoluji si žádatAaron Goldstein píše:Myslí tohle
Mám v osobním albu vlastní sadu smajlíků... Proto... Vkládám je jako každý jiný obrázek...
Na požádání zašlu...

Moderátor: jarl
prosím prosím, dovoluji si žádatAaron Goldstein píše:Myslí tohle
Mám v osobním albu vlastní sadu smajlíků... Proto... Vkládám je jako každý jiný obrázek...
Na požádání zašlu...
No já už jsem psal, že se mi líbí, tak snad to ze mě nedělá komunistu nebo dokonce náckaTempik píše:Ten pořad je dle mého totální odpad (píšu schválně dle mého. Někomu může přijít OK, na mě je tam příliš mnoho věcí vytrženo z kontextu a podaných trochu Goebelsovským způsobem). Ale nácíčci a komunisti ho budou zbožňovat. Každé zboží si najde svého kupce.
A kdo tu připomíná indiány stovky let zpátky, ten to nemá evidentně v hlavě moc srovnané. Dnešní američani s tím tak nějak nemají nic společného. S tím začli pokud vím už španělé, angličani, francouzi, holanďani a další "objevitelé".
Dokumenty, kde se vyskytuje příliš často "až", "možná", "mohlo by","pravděpodobně", "obrovské oběti" nemají žádnou historickou vypovídající hodnotu.
Kolega v.m. neměl ani tak problém s tím, co prezentoval, ale jak to prezentoval. Alespoň co jsme zaznamenal. Třeba pro mě jeho příspěvky byly zajímavé, ale většinou to nebyly příspěvky do diskuze, ale spíše jako podkladové elaboráty. Osobně jsem na nich obvykle nenarazil na nějaké kontroverzní tvrzení, protože většinou tam žádná tvrzení nebyla, jen poupis dat. Spíše než diskuzi byly jeho příspěvky určeny jako články, o kterých se může následně diskutovat. Což se také dělo a mám dojem, že hlavně co ho štvalo bylo, když se na to poukázalo, ale už si to tak přesně nepamatuji. Musel bych si osvěžit paměť, jestli si o tom chce podebatovat, můžeme. :-)Pátrač píše: Jinak ten maník byl v.m. tedy Vlado Mohyla. Američani si ho sami vyžádali k tomu aby se podílel na likvidaci našeho raketového potenicálu. Věděli, že je nemá rád a proč je nemá rád, ale jako na odborníkovi trvali na něm. Měl jejich naprostou důvěru. Tady se dost snažil ukázat některé věci z druhé strany, ale výsledek byl jaký byl.
Indiáni byli utlačovaná menšina, to se nemusí dávat do uvozovek a příchod kolonizátorů z Evropy byl pro ně opravdová likvidace. Hlavní problém byl, že Evropané se svoje války naučili vést značně systematicky, na což ale Indiáni nebyli připraveni a jejich pojetí válek bylo stále na úrovni ritualizovaného násilí se silným kulturním a sociálním aspektem pro vývoj jedince (dospívání, gendrové role apod.). Celkově je potom konkrétně u nás spíše problém v dost jednostranné interpretaci a nazírání na celou problematiku, kdy si většina lidí představuje opravdu nebohé čestné a mírumilovné společenství, které je decimováno údery kolonizátorů. Indiáni to je prostě Vinnetou.