Válka na Ukrajině

Komentáře aktuálního dění ...

Moderátor: jarl

Pravidla fóra
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.

Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".

Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.

Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Odpovědět
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Rase »

Tak už došlo i na Lva Šlosberga. Domovní prohlídka jeho domu ve Pskově, odvoz k výslechu, zahájení vyšetřování za "vyhýbání se povinnostem zahraničního agenta". Zatím má status "podezřelého". Údajně správně neoznačil nějaké video co zveřejnil.

https://twitter.com/fbeyeee/status/1841399495038214645

Lev Markovič Šlosberg (61 let) je ruský opoziční politik a novinář, ředitel listu Pskovskaja gubernija. Je členem politické strany Jabloko, od roku 1996 předsedou regionální organizace Jabloka ve Pskově. Mezi lety 2011 až 2015 byl poslancem zastupitelstva Pskovské oblasti. Dne 29. srpna 2014 byl zmlácen neznámými pachateli poté, co se v Pskovu zajímal o hroby místních výsadkářů, zabitých zřejmě v ukrajinském konfliktu. V tamních bojích podle něj padla skoro celá rota ruské 76. výsadkové divize poté, co se ve vesnici Heorhijivka stala cílem dělostřelecké palby. Oficiálně jsou však jako příčina úmrtí členů roty uváděny nešťastné náhody nebo zdravotní důvody, např. exploze plynu v bytě, infarkt nebo mrtvice. Místo úmrtí není uvedeno. Rodiny zemřelých tak nemohou ani žádat o odškodnění a pozůstalostní důchody. Několik hodin poté, co Šlosberg o hrobech výsadkářů informoval, z nich zmizela jména a uniformovaní muži z místa vyháněli reportéry.

V roce 2015 a 2020 neúspěšně kandidoval na předsedu strany Jabloko. Asi netřeba dodávat, že i v současné době neměl zrovna lehký život a tak nějak se dalo čekat, že je dřív nebo později zatknou. Spokojený důchod je v této zemi více než nemalý luxus. A na vytváření lásky má gosudar bývalé tenistky - teď stejně nemají kde pinkat.

20140904_Shlosberg_origl.JPG
Obrázek

"Vojáci neměli rádi Rakouska ani války, ale dřeli do úpadu těla" - Karel Poláček
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník

Příspěvek od Rase »

Ukrajinský obránce Oleksandr Antoněnko strávil 10 měsíců v ruském zajetí. Byl bit a mučen elektrickými šoky, zimou a hladem. Tento příběh obsahuje popisy mučení a násilí.

"První tři týdny v zajetí jsme byli krmeni asi čtyřikrát. Kaše se podávala na jednom tácu a každý jsme dostali čtyři lžíce. Několikrát týdně nás vzali na popravu a pak nás přivedli zpátky. Dělali to proto, aby se nás pokusili donutit ke spolupráci. Ve stanovém táboře v Kursku mi zelenou barvou nakreslili 'Z' na čelo, protože jsem s nimi odmítl spolupracovat. Dlouho jsem ležel na zemi a nohy mě začaly bolet a tuhnout zimou. Požádal jsem o pomoc a oni se mě zeptali, kde to bolí. Když jsem jim to ukázal, začali to místo bít klackem. V záchytné stanici Kursk mě vyhodili z autobusu na asfalt. Pak si mě kopali asi 10 metrů do budovy jako fotbalový míč. Během procesu příjmače jsme se museli svléknout a celou dobu nás mlátili, dokonce i pomocí elektrošoků. Přišel jsem v 11 hodin, ale do cely jsem vstoupil až v 17 hodin. Celou dobu nás jen mlátili. Byl tam chlap, kterého ubili k smrti. Nevím jak to lidé snášejí... možná mi pomohla skutečnost, že jsem cvičil bojová umění, protože jsem věděl, jak si blokovat a chránit hlavu. Jednou jsem se chránil loktem a strážný si poranil ruku. Potom mě vyvedl a bil mě, dokud nebyl úplně vyčerpaný - bil mě holí, rukama a dokonce i páskem. V jednu chvíli zjistili, že jsem byl předtím ve vězení (Oleksandr strávil 4 roky ve vězení v roce 2000 za loupež). Zavolali speciální jednotky a čtyři z nich mě nonstop mlátili. Zlomili mi žebra a ztratil jsem kontrolu nad svými střevy. V tu chvíli jsem litoval, že jsem se vzdal a řekl jsem si, že by bylo možná lepší, kdyby na naše pozice hodili granáty. V jednu chvíli mě tak zbili, že už jsem necítil bolest. Zkrátka nic.
V jedné místnosti nás mučili hlavně elektrickými šoky. Zamířili na mé mokré a nahé tělo poté, co jsem se osprchoval. Jednou řekli: 'Už byl ve vězení; pojďme ho 'snížit' (vězeňský slang pro mužské oběti znásilnění). Ale pak jiný řekl, že má lepší nápad: Postavili mě na všechny čtyři, drželi mě za ruce a nohy, pak jsem na můj řitní otvor aplikoval plně nabitý elektrický šok ... myslel jsem že mi vyskočí oči – cítil jsem bolest v celém těle. Potom jsem ztratil vědomí. Přivedli mě zpět a začali mě vyslýchat. Řekl jsem, že jsem ženatý a mám tři děti. Oni pak řekli, že už nepotřebuji své genitálie, a zase mě drželi dole a tiskli něco jako gilotinu. Byl jsem připraven se rozloučit se svými genitáliemi, ale právě v tu chvíli dorazil důstojník a řekl, že přijel velitel kolonie a musí mě vzít s sebou.

K dnešnímu dni jsem identifikoval a rozpoznal 7 lidí z fotografií, včetně vedoucího vazebního centra Kursk. Viděl jsem ho v jiné místnosti a zeptal se na můj čas ve vězení, dokonce i na moje tetování. Tamní ženy se k nám také chovaly nenávistně. Říkaly, že na nás jdou lehce a musí být tvrdší. Po výměně se mě psycholog zeptal, proč jsem si myslel, že jednali tímto způsobem... Nevím, možná proto, že žijeme lépe než oni? Nemám vyšší vzdělání, ale mluvil jsem tam s agenty FSB a dalšími, kteří měli být vzdělaní... ale všichni byli tak hloupí, s nulovou logikou. Byl jsem v šoku, když jsem se po dlouhé době poprvé viděl v zrcadle. Nemohl jsem tomu uvěřit. V naší cele byl civilista se schizofrenií nebo podobným stavem. Když mu přestali dávat léky, začal mít problémy, jednal, aniž by chápal, co dělá. Vyprovokovali ho, aby si vytvořil důvod nás znovu potrestat tvrdším bitím. Z civilistů co jsem potkal, nebyl vyměněn ani jediný. V Tule bylo mnoho civilistů, asi 50 lidí. První 4 týdny v Tule bylo všechno normální. Nakrmili nás a my jsme si mysleli, že nás připravují na výměnu. Pak nás začali mlátit a v noci nás několikrát budili. Nutili nás dřepovat. Jednou jsem udělal asi 500 dřepů a ztratil vědomí. Nejvíce jsem bez zastavení udělal 1226. Cela byla tak studená, až jsme postupem času přišli na to, kde nás kamery neviděly, a v tom rohu jsme dělali kliky a lehy, abychom se zahřáli. Byla tam nějaká žena, psycholožka nebo něco podobného, ​​a při každé návštěvě byla zavedena nová pravidla. Někdy nás v noci vzbudili, přestali nám dávat jídlo nebo změnili způsoby mučení za použití různých druhů holí... Jen by se na nás podívala a řekla: 'Páni, oni jsou odolní.' Slyšel jsem je mluvit a oni sami nevěřili, že jsme před válkou byli civilisté, protože nechápali, jak jsme takové mučení vydrželi. Bili nás surově, ale ti co byli na samotce, byli biti ještě hůř. Postupem času jsem začal mít psychické zkraty, když jsem slyšel, jak jsou ostatní biti. Připadalo mi to jako epilepsie, kdy se nemůžete ovládat a prostě odpadnete.

Oleksij Anulja mi popřál všechno nejlepší k narozeninám. Řekl, že mi nemá co dát a tak vzal svůj kousek chleba a rozpůlil ho. Když na to pomyslím, mám slzy v očích. Nebyl to jen základní předmět; bylo to to nejdůležitější a nejcennější, co jsme tam měli. Naše jídlo byla kaše, slané zelí a shnilé brambory. Ten chléb byl nejcennějším darem mého života. Špatná voda způsobila, že nám vypadly zuby. Téměř všechny mám pryč; zbylo mi jen 5 zubů. Jednou nám řekli, ať si posbíráme věci, a někam nás odvezli. Cesta byla dlouhá - letadla, náklaďáky. Pak jsem zaslechl štěkání psů a uvědomil jsem si, že jsme pravděpodobně v jiné kolonii, bez výměny. Nedokážu plně vyjádřit, co udělali. Bylo tam tolik křiku a sténání. Nejhorší na tom bylo očekávání že budeme biti, spíše než bití samotné. Slyšeli jste, jak některé tahají ze samotky, tlučou jej a vy jste věděl, že budete další na řadě. Když nám dali sledě, mnozí byli znechuceni. Snědl jsem to, kosti a všechno. Mým cílem bylo přežít. Mojí hlavní motivací, jak přežít, byly moje děti. Chtěl jsem aby měly otce. Také jsem chtěl vypadnout a říct všem co se tam stalo.

Mnoho lidí, kteří byli propuštěni z ruského zajetí nechtělo zůstat v kontaktu. Ne každý o tom chce mluvit a já jim rozumím. Předali nás na další směnu a řekli dozorcům, jak nás zlomit. Vzali nás na stříhání, 6 najednou. Zatímco se jeden stříhal, dalších 5 bylo právě bito. Řekli mi, že mě později ostříhají zvlášť. Řekli že mě nemůžou mlátit, ale můžou mě zlomit. Vyvedli mě z cely a začali mě bít různými obušky. Když jsem ležel, donutili dva chlapy z mé cely, aby se navzájem políbili. Říkali jim 'mrchy' a nutili je se líbat. Vzdorovali, ale nakonec se políbili na tvář a řekli: 'Ne, na rty.' Hrozně je bili, dokud se nelíbali, jak chtěli. Přišlo jim to všechno zábavné. Když tam někdo ležel a sténal bolestí, nazvali ho jmény a řekli, že kňučí jako prostitutka. Jednou jsem se svlékl po bití a byl jsem šokován svým tělem. Byl jsem pokrytý modřinami od kolen až po ramena. Pak nás čtyři vyvedli, řekli mi, abychom si sbalili věci a nasedli do letadla. Nemohl jsem chodit kvůli problémům s nohama a upadl jsem a narazil jsem se do nosu. Řekli mi, abych si držel klobouk, abych nepošpinit autobus. Pak nás odvezli na místo s prázdným bazénem. Byli tam dobrovolníci, kteří nám poskytli nějakou lékařskou pomoc a jídlo. Cestou na ústřednu jsme poprvé potkali Rusy, kteří vypadali, že se vcítili do naší situace. Zastavili se – ačkoli to nebylo povoleno – a koupili nám párky, vodu a chleba. Nevěděli jsme, jestli je to povoleno nebo jen další provokace. Když jsme začali jíst, chlap vedle mě se zakousl a začal plakat. Lidé, kteří nás převáželi nás žádali, abychom to nikomu neřekli, protože by mohli být potrestáni. Řekli, že nikdy neviděli vězně v takovém stavu, i když předtím přepravovali jiné. Když jsem viděl fotky sebe sama po zajetí, byl jsem šokován. Vidět sama sebe je něco jiného než vidět jen nějakou fotku. Rok po zajetí jsem stěží opustil nemocnici. Dokončil jsem jednu proceduru a pak jsem se vrátil na další. Média budou mluvit o členech Azovu a Námořní pěchotě, ale nikdo se nezmiňuje o obráncích Černihivu (obklíčen v březnu 2022). Přál bych si, aby se vyměnilo více lidí. Ostatní kluci, kteří byli se mnou, jsou stále v zajetí."

https://twitter.com/VolodyaTretyak/stat ... 7045002415

Výstřižekrerereddd.JPG
images.jpg
newspress-collage-g722jglq4-1717611727302.jpg
Obrázek

"Vojáci neměli rádi Rakouska ani války, ale dřeli do úpadu těla" - Karel Poláček
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

New York - Doněck. UA tank ničí dvě rusácká BVP. Slušná honička.
https://x.com/front_ukrainian/status/18 ... 6065407108
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
NevimJiste

Příspěvek od NevimJiste »

>>Bitva dvou BTR-82A s 19 obrněnými transportéry, oblast Kursk<<

Zkrácená verze :https://www.youtube.com/watch?v=mi2dltIU1VI
Celé video: https://t.me/casusbellilive/181780
Původní zdroj: https://t.me/gs328/92
V RJ na YT: https://www.youtube.com/watch?v=gQ8ve03Kbls

Edit: přidán link
Naposledy upravil(a) NevimJiste dne 4/10/2024, 21:31, celkem upraveno 1 x.
danny1691
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od danny1691 »

:idea: Kdo nemá nebo nechce telegram, celé video na rutube https://rutube.ru/video/fa019801acbf56f ... 8cf6d8f86/
Obrázek
Fraška života letí kupředu jak splašená herka - a diváky už pranic nezajímá zápletka prvního aktu.
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík

Příspěvek od Shakal »

Zdroj FB profil dnesnaukrajine.cz

Středa. Západ se stále bojí jakékoliv domnělé „eskalace“ a Rusové mezitím dál vesele eskalují své vražedné běsnění. V online prostoru se objevila dvě videa, která se v ideálním světě budou za pár let promítat v Haagu při procesech s ruskými politiky a vojáky. Bohužel v ideálním světě nežijeme. A o co tedy jde? V prvním případě jde o situaci, kterou zachytil ukrajinský dron na frontě u Pokrovsku. Rusům se tu vzdala šestnáctičlenná skupina ukrajinských vojáků, kteří se ocitli v obklíčení v jednom z remízků. Rusové je následně vyvedli na kraj pole a tam je všechny naprosto chladnokrevně postříleli. V druhém případě jde také o video z průzkumného dronu, tentokrát ale zachycuje situaci, kdy Rusové proti zástavbě ve Vovčansku pravděpodobně použili svou vůbec nesilnější konvenční „vakuovou“ pumu přezdívanou „otec všech bomb“. Jde o devítitunovou leteckou termobarickou bombu s označením ODAB-9000, jejíž nálož zabíjí nejenom samotnou energií exploze, ale také tím, že doslova vysaje všechen vzduch z blízkého okolí, což vede k potrhání plic a dalších tkání případně k zadušení všeho živého v oblasti výbuchu. Rusko už tak skutečně nemá, krom jaderných zbraní, kam eskalovat. Použilo už proti Ukrajině doslova všechno. A teď další novinky:
Zajímavá videa najdete na: dnesnaukrajine.cz! Aktualizovaný odhad ztrát:
https://pbs.twimg.com/media/GY3SDxbWkAA ... name=large

Podpořit tento projekt můžete zde:
https://www.tomcortes.cz/dnesnaukrajine-cz

Foto: Mini-Grad na korbě pickupu.
Přílohy
FB_IMG_1728065489832.jpg
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík

Příspěvek od Shakal »

Čtvrtek. Rusové v okupované části chersonské oblasti vyhlásili nucenou mobilizaci tamějších mužů do ruských řad. Pod hrozbou násilí tak chtějí Ukrajince obrátit proti svým vlastním lidem. A přesně to, ovšem v mnohem větší míře, je pravděpodobně konečný Putinův plán: obsadit Ukrajinu, její továrny a zdroje, naverbovat její populaci do vlastní armády a s touto novou silou za pár let napadnout Baltské státy nebo východ Polska. Ostatně přesně o tom posledních několik let mluví západní rozvědky, zejména ta estonská a finská. Odpůrci zbrojení Ukrajiny křičí, že tím vtahujeme Evropu do války. Ve skutečnosti vtáhneme Evropu do válku tehdy, když Rusko na Ukrajině neprohraje. Každopádně se děje taky tohle:
https://pbs.twimg.com/media/GY8f6o0W8AA ... name=large

Foto: Velitelský post u Pokrovsku.
Přílohy
FB_IMG_1728066000271.jpg
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík

Příspěvek od Shakal »

Pátek. Soud v Coloradu dal za pravdu všem konspirátorům, kteří po Trumpovi papouškovali, že výsledky voleb v roce 2020 byly zfalšované ve prospěch Joe Bidena. Až na to, že vůbec. Do vězení jde na 9 let republikánská zastupitelka Tina Peters, která se podílela na organizaci voleb a pokusila se zfalšovat výsledky ve prospěch Trumpa. Samozřejmě. Trump a jeho tým totiž pracují přesně podle metod ruské propagandy, a to ne jedné, ale prakticky všech, minimálně těch nejznámějších. A k tomu neodmyslitelně patří taktika, kdy obviníte protistranu z něčeho, co jste udělali, nebo se chystáte udělat. Jedinou účinnou obranou proti takovým metodám je mít fungující právní stát, který dokáže odhalovat skutečné viníky a následně je i trestat. A sluší se říct, že v USA to není vždy samozřejmostí, jak ukazují probíhající soudní procesy se samotným Trumpem. Úplný opak fungujícího právního státu vzniká nedaleko – na sousedním Slovensku, kde můžeme v přímém přenosu sledovat postupný únos státu se všemi jeho institucemi. A bohužel podobný scénář může už příští rok potkat i nás. I proto Rusko musí prohrát. No a pak se děje ještě tohle:
Zajímavá videa najdete na: dnesnaukrajine.cz!
Aktualizovaný odhad ztrát:
https://pbs.twimg.com/media/GZBvjOJW4AA ... name=large

Foto: Tohle býval Vovčansk.
Přílohy
FB_IMG_1728074017775.jpg
bheid
poručík
poručík

Příspěvek od bheid »

Zajímavý článek dnes vyšel v ruských novinách. Bývalý indický ministr zahraničí varuje Moskvu, že první jaderný úder by byl "nepřijatelný" a že "by bylo mylné se domnívat, že Rusko neztratí podporu globálního Jihu, pokud použije jaderné zbraně".
https://x.com/BBCSteveR/status/1842175828672840081
danny1691
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od danny1691 »

Tanky Challenger 2 AFU v Kurské oblasti Ruské federace (nejprve přijíždí tank T-64BV)
https://vk.com/wall-123538639_4340611
chall_2kursk_01.jpg
chall_2kursk_02.jpg
Obrázek
Fraška života letí kupředu jak splašená herka - a diváky už pranic nezajímá zápletka prvního aktu.
Pressburger
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Pressburger »

V Uralvagonzavodu byla zahájena pitva tanku Leopard 2
zdroj: https://www.armyweb.cz/clanek/v-uralvag ... -leopard-2
Arthur Pressburger
NevimJiste

Příspěvek od NevimJiste »

"Nad Konstantinovkou v Doneckej oblasti ruská stíhačka zostrelila ťažký prieskumný a útočný UAV C-70 Ochotnik, ktorý vykonával skúšobný let v bojových podmienkach."
https://t.me/casusbellilive/181975
https://t.me/casusbellilive/181989
https://t.me/casusbellilive/181995
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník

Příspěvek od Rase »

Zbitý a zatčený blogger Jegor Guzenko

Prokremelský válečný bloger Jegor Guzenko, který provozuje telegramový kanál "Trinadtsatyj" (Třináctý) s 305 000 odběrateli, byl ve městě Novopavlovsk v Stavropolském kraji zbit a zadržen ruskou policií. Předběžně má záznam v trestním rejstříku a hrozí mu až vězení. Docela si pouštěl pusu na špacír, ale doposud mu to celou dobu procházelo. "Poprvé jsem se vrátil domů a takhle mě přivítalo moje rodné město," posteskl si. Důvod Guzenkova zadržení zůstává nejasný. Telegramový kanál Ostrožno však tvrdí, že proválečný blogger byl zadržen na koncertu oslavující den Novopavlovska. Soudě podle videa zveřejněného kanálem Guzenko křičel a bránil se zatčení. Telegramový kanál Maš uvedl, že Guzenko se dostal do potyčky s policisty poté, co se vyjádřili k masce, kterou měl na sobě. Guzenko bojuje proti Ukrajině na Donbase od roku 2014. Začátkem září zveřejnil na svém kanálu Telegram několik videí, ve kterých kritizoval ruské úřady. "Zrádci ovládli zemi," řekl. Bloger také zdůraznil, že ruské úřady se "zbavují nepohodlných lidí" a jako příklad uvedl Igora Girkina. Předpokládá se, že Guzenko nepřímo odkazoval na ruského vůdce, přičemž použil frázi "jistý starý muž". Prohlásil, že kdyby tento "starý muž" před deseti lety "čestně rezignoval", "všechny tyhle voloviny by se to nestaly." Bloger řekl, že se nebojí pronásledování. "Je nás hodně, celý národ a je vás jen parta, jste staří, všichni brzy umřete," dodal. Guzenkův telegramový kanál navíc nedávno kritizoval prohlášení Aptiho Alaudinova, velitele jednotek Achmat, čečenské ozbrojené formace bojující na ruské straně. Alaudinov odmítá výměnu čečenských válečných zajatců v ukrajinském zajetí a radí jim, aby "smyli hanbu krví"a nechali se místo toho povraždit.

https://twitter.com/Maks_NAFO_FELLA/sta ... 4042959014

photo_2024-03-11_18-45-59.jpg
Obrázek

Rase
5. Plukovník
5. Plukovník

Příspěvek od Rase »

Podle britských tajných služeb do září 2024 dosáhly ztráty ruské armády na Ukrajině 610 000 lidí, což převyšuje ztráty ve všech ruských válkách od druhé světové války. Tato čísla jsou srovnatelná s počtem obyvatel tak velkých měst jako Vladivostok, Irkutsk nebo Chabarovsk. Z nich bylo zabito 200 000, což je srovnatelné s počtem obyvatel měst Jižně-Sachalinsk nebo Pskov. Dalších 400 000 Rusů utrpělo zranění, přičemž jeden ze dvou vážně zraněných byl po amputaci, informovaly již dříve noviny The New York Times.

https://twitter.com/Gerashchenko_en/sta ... 0044938582

Rusům už očividně došli i normálněji vypadající propagandisté. Zde jakýsi skřet na výletě do ruin, kdysi známých jako Vuhledar.

https://twitter.com/osint_69/status/1842930966207050110

rerererer.JPG
Obrázek

pjaro77
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od pjaro77 »

Ad Jegor Guzenko - Tlakový hrniec nespokojnosti sa ohrieva. Pmaly sa zarába na občiansku vojničku.
Naposledy upravil(a) pjaro77 dne 7/10/2024, 09:53, celkem upraveno 1 x.
Wolfhound
nadporučík
nadporučík

Příspěvek od Wolfhound »

Ruský tank - údajně rekordní výkon.

https://x.com/thedeaddistrict/status/18 ... 3520711073
Lynx
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Lynx »

danny1691
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od danny1691 »

Někde v oblasti Pokrovska. Zničený M1A1SA Abrams. S protidronovou ochranou a sovětskou dynamickou ochranou Kontakt 1
https://t.me/milinfolive/132254
IMG_0384.jpeg
Obrázek
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík

Příspěvek od Shakal »

Sobota. Rusové dnes ráno vítězoslavně prohlásili, že u Doněcku sestřelili ukrajinskou stíhačku F-16. Jak se ale objevovaly nové informace, bylo jasné, že celý incident se odehrál trochu jinak. Sestřelený stroj nebyl ukrajinský, ale ruský, a nebyl to tedy ani letoun F-16. Jaký stroj to tedy byl? Nejdříve se věřilo, že šlo o bitevník Su-25, nová videa a fotografie z místa dopadu ale naznačují, že šlo možná o něco mnohem modernějšího. Tvar trosek totiž odpovídá ruskému Suchoji Su-70 „Ochotnik-B“, což je bezpilotní stíhací letoun 6. generace vyvinutý ze stíhačky Su-57 Felon, který má disponovat technologií stealth. Jeho výrobní cena mnohokrát převyšuje cenu Su-25. Zda jde skutečně o tento stroj, nicméně není jisté. Oficiální vyjádření zatím chybí a tvrzení je převzaté z kanálů vojenských analytiků, kteří videa a fotky prozkoumali. V jednom ale Rusové nelhali: stroj nejspíš opravdu sestřelili oni, aby mu zabránili přeletět na území kontrolované Ukrajinci, poté co nad ním ztratili kontrolu - a ani to se jim nepovedlo. Videa poměrně spolehlivě naznačují, že šlo o palbu do vlastních řad. A taky se stalo tohle:
https://pbs.twimg.com/media/GZHSQG5XwAA ... name=large

Foto: Ukrajinský voják u trosek Su-70.
Přílohy
FB_IMG_1728314563937.jpg
danny1691
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od danny1691 »

Zničený Leopard 1A5 vybavený dynamickou ochranou Kontakt 1 a vyorávačem min (mechanický odminovač)
https://t.me/milinfolive/132297
IMG_2623.jpeg
IMG_2622.jpeg
Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Aktuality“