Česko-Slovenské "Techtlemechtle"
Re: Česko-Slovenské "Techtlemechtle"
ani Masaryk nebyl přijat celým národem, respektive občany ČSR.
Přímá volba prezidenta by měla spíše vést k poloprezidentskému systému, a lá Francie nebo prezidentskému a lá USA.
Přímá volba prezidenta by měla spíše vést k poloprezidentskému systému, a lá Francie nebo prezidentskému a lá USA.

Jako chudák Hácha? Ale no tak.

Raději už víckrát ne

Naopak, ve skut. jsme za exoty teď. Ve všech státech je buď pres. systém, nebo je fce Pres. obdařena konkrétními a faktickými úlohami a možnostmi.I když asi by to šlo taky nějak jinak ošéfovat. Prezidenti jsou prostě napříč mirem. To by jsme zas byli za exoty.
U nás je situace taková, že pr. je zbytečný, a pokud si nevybojuje konkr. pravomoce na úkor jiných státních představitelů nebo Ústavy, tak nemá nic.
Dělal to Klaus, dělal to Zeman (extra úspěšně), dělá to Pavel (extra neúspěšně - zatím). A bude to muset tudíž dělat i ten co přinde po Pavlovi... protože kapři mu svůj rybník nepřenechají dobrovolně ani v budoucnosti

"Zapomněli jste na syny Vorvénovy. Ztratili jste Greptrovo kladivo. Vás nikdo mstít nebude." Dr. Lazarus
Jakože třeba vedle v éstereichu a reichu mají prezidenti větší pravomoce jo?

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Myslím si totéž. Jenže nevedla. Ať už proto, že se o to nikdo nijak extra nesnažil, nebo proto, že se to nepodařilo. President je tak zbytečný, a nadto kdykoli něco řekne či udělá, nebo naopak neřekne či neudělá, je trapný. A mnohými nenáviděný.
Petr Pavel si mohl užívat aury národního hrdiny z Afghánu bez bázně a hany - a teď je nejopovrhovanějším z***em státu. Dobrovolně

A to mu už zůstane. Nejen dojakmrtva, prostě navěky. Zeman si to užívá, bude si to užívat i Pavel?
Taková existenciální otázka a Hamlet nikde...

"Zapomněli jste na syny Vorvénovy. Ztratili jste Greptrovo kladivo. Vás nikdo mstít nebude." Dr. Lazarus
No právě. Česko, Německo a Rakousko. Jeden a ten samý kulturní okruh, sousedící země, a jedny a ty samé problémy a zbyteční presidenti.
Nebude to mít nějakou šou-vislost?

Nikde jinde to tak nemají, nebo máš podobné příkl. odjinud?
Nicméně, moje pointa je jinde. Máme zbytečného pr. a dodnes mi nikdy nikdo nedokázal odpovědět racionálně na otázku, proč a nač.
Iracionalit jako tyto jsem už slyšel dost.
Já říkám, dejme mu nějakou činnost, nebo tu fci zrušme. Takhle to vypadá jako že sami chceme, resp. politici chtějí, aby kterýkoli náš pr. "zemanoval" s ústavou.
Mch, jak se vlastně jmenují pr. Rakouska a Německa?
Myslím že jsem o nich v novinách nikdy nic nečetl.
PS: Ale máš pravdu. Na ty dva jsem úplně zapomněl... viz dva řádky výše!

Éééé, nóooo ... není jeden Štrosmajer a druhý Helmut Genser?Mch, jak se vlastně jmenují pr. Rakouska a Německa?

na první dobrou fakt nevím

- Juraj Tichý
- Kapitán
Systém bŕzd a protiváh. Prezidentove právomoci sú o ničom, kým sa nič nedeje. Len protokol, protokol, protokol.Alfik píše: ↑10/10/2024, 10:31
Nicméně, moje pointa je jinde. Máme zbytečného pr. a dodnes mi nikdy nikdo nedokázal odpovědět racionálně na otázku, proč a nač.
Iracionalit jako tyto jsem už slyšel dost.
Já říkám, dejme mu nějakou činnost, nebo tu fci zrušme. Takhle to vypadá jako že sami chceme, resp. politici chtějí, aby kterýkoli náš pr. "zemanoval" s ústavou.
Akonáhle je však problém, prezident sa stáva dôležitou persónou a v ústave musíš myslieť aj na daždivé dni.
Zároveň sú prezidenti silní a slabí. U Zemana sa mi práve páčilo, že si svoje právomoci vykladal široko a staral sa do toho kto bude a nebude napríklad ministrom.
nejopovrhovanější je možná jen v tvé sociální bublině, bacha na bubliny..

prezident by měl zastupovat zemi zejména navenek. Což všichni porevoluční prezidenti +- dělali. Mimo zemana který polovinu svého funkčního období strávil poklonkování Číně a druhou v kómatu v Lánech.
Um, ne. To že v případě nechopenosti prezidenta jeho kompetence přechází na jiné je něco jiného.A žádná fce pr. není taková, kterou by současně nedržel jiný představitel!!! Vč. toho omílaného vrchního velení.
Aha. Osobně budu radši když bude dostávat na svůj provoz peníze první dáma, než když je dostávali Minář s Nejedlým.O nenažranosti těch souč. dvou konkrétních komunistických větrných korouhviček ani nemluvě.
Vzniklo to jako standardní součást demokratických republik. Že to Masaryk pojal po svém je věc jiná.]Vzniklo to jako nostalgie po "císaři pánu a jééého rooodiněěě" jak se zpívalo, a taky jako prostředek jak oddělit Masaryka od politiky.
Nemělo se to vůbec stát. Čím později tuto fci zrušíme, tím hůř.
Myslíš Masaryka jako zrádce národa nebo Masaryka jako posluhovače Židů? Jediný důvod proč si to myslíš je že si umně vybudoval kult osobnosti který ještě víc idealizovaný přežil dodnes.Plus, uvědomme si, že ještě žádný pr. (snad mimo toho Masaryka) nebyl přijat národem bezproblémově, a to, co se děje po zavedení přímé volby, je doslova chucpe!
Naposledy upravil(a) Scotty87 dne 10/10/2024, 11:18, celkem upraveno 2 x.
k té opovrhovanosti prezidenta ČR
https://www.stem.cz/hodnoceni-prezidenta-v-kvetnu-2024/
https://www.stem.cz/hodnoceni-prezidenta-v-kvetnu-2024/

Třeba v jakékoli jiné parlamentní republice.
To není pravda. Odkázal bych na přečtení Ústavy. Konkrétně článek 62-64.
https://www.hrad.cz/cs/prezident-cr/sou ... prezidenta
Klaus to moc nedělal. Zeman to dělal za hranou ústavního zákona a nijak extra úspěšně. Pavel to nedělá vůbec.Dělal to Klaus, dělal to Zeman (extra úspěšně), dělá to Pavel (extra neúspěšně - zatím). A bude to muset tudíž dělat i ten co přinde po Pavlovi... protože kapři mu svůj rybník nepřenechají dobrovolně ani v budoucnosti
- Juraj Tichý
- Kapitán
To je názor ústavních právníků.
- Juraj Tichý
- Kapitán
Ale rozhodnutie ako u nás v prípade Čenteš, nemáte. Či?
K soudu ho nikdo nehnal, bohužel, plnou hubu keců a mezi půlkami lepení.

Aj keby niekto hnal Milosa Zemama k sudu, s jeho charizmou, autoritou a vplyvom by ho nikto nikdy neodsudil.
- Juraj Tichý
- Kapitán
Prezidenti sa k súdu neťahajú.
Existoval by len výrok, či konal alebo nekonal v zmysle ústavy. Nekonanie v zmysle ústavy, nie je trestné. Škoda, Fico by už roky sedel.
Potom som sa zle vyjadril. Nikdy by nevznikol ziaden vyrok, zeby Zeman konal v rozpore a ustavou ;) aj CR je tak trochu mafiansky stat.
Pár soudů bylo a většinově zatím prohrál: Bilance přitom není pro Kancelář prezidenta republiky nijak příznivá. Její a Zemanův advokát Marek Nespala uspěl jen ve třech mediálně sledovaných sporech. Dva stále ještě probíhají. A u zbylých šesti naopak hlava státu a její spolupracovníci soud prohráli.
https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/mi ... 090500_pik
Myslím že je u soudu zas, akorát teď si to musí platit konečně sám.
https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/mi ... 090500_pik
Myslím že je u soudu zas, akorát teď si to musí platit konečně sám.