Juraj Tichý píše: ↑10/10/2024, 18:10
On aj ten CMS-1 bude pol na pol. Mechatronicke časti, železo budu z Dubnice, zo zjavných dôvodov. Optika,... zase z Uhorského Hradiska.
Software pre riadenie veži sa tiež robi v Dubnici.
Proste spolupráca.
Len škoda, ze v českých tendroch je ta česká časť otloukanek...
Stirling: to sa práveže bežne deje. Ešte aj pološtátna ZVS je bezne Čechmi označovaná ako česká spoločnosť

VOPka je len prenajata a bežne sa píše o ceskej produkcii munície
Tiež máte svoje boliestky, co si budeme hovoriť.
Juraji (snad nevadí že tu tykám), kdyby byl pádný důvod si myslet nebo nějaká data, že tomu tak je, neměl bych nejmenší problém říci že ano. Jenže, když se podíváš na nabízený sortiment a jeho popis na stránkách "obou EVPÚ", plus popis jejich záběru, spíš to vypadá, že CMSka je děcko z Hradiště. Jinak pochybuji, že by si ho EVPÚ taky nedala na stránky (tak jako tam má i společné projekty menších zbraňových stanic.). Maximálně ten software, i když i tam je otázka. Přecijen EVPÚ Defence dříve (a dodnes) dělala i ty bezpečnostní pozorovací jednotky pro užití třeba u Policie.
Z obou stránek a jejich popisu. Tak jak jsem psal na začátku, sedí to na deklarovaný záběr a cíle obou společností. Gladius 40, Turra 30 a další větší projekty čistě EVPÚ (samozřejmě Turra CMSko užívá), prolnutí na Gladius, Gladius 12 a Gladius Mini, a pak sortiment EVPÚ Defence primárně ty menší elektrooptické systémy a LWR/RWR. Jen tak bokem, ZSRD-07 co je napsaný čistě jako EVPÚ, na ní se podílel i VTÚ, repsektive odštěpný závod VTÚVM Slavičín. Ten dělal konstrukci stanice, EVPÚ zas systém řízení. Sranda je, ani jeden subjekt se tím úplně "nechlubí"

ZSRD-07 teď máme na LOV-CBRN a CBRN II, LOV 7,62B a s většími úpravami i na LOV PZ. Minulý rok VTÚ představil novější ZS-L, tam mám pocit že už Dubnice není přítomna, ale můžu se klidně plést.
Máš pravdu, že se může zdát že česká část je otloukánek, jenže pak při bližším pohledu, CMSka a LAWAREC pro CV90, ty ZSRD-07 (i Pz), těch je ve službě AČR nyní 99. A je vidět že zájem tu je. Teď na Svos Mars-L (co vypadá že bude další obrněné 4x4) se pouzívá při prezentačkách Gladius 12. A ještě si vzpomínám, tu ZS-L VTÚ osadilo na Váš slovenský B.U.G UGV. Někde mám fotky tak pak i mohu pohledat.
No a samožřejmě, Pandury budou potřebovat nové věže, jak MLU současných, tak zcela nové pro 44ku