F-35 Budoucnost nadzvukového letectva AČR

Odpovědět
Xawi3r
štábní praporčík
štábní praporčík

Re: F-35 Budoucnost nadzvukového letectva AČR

Příspěvek od Xawi3r »

stirling píše: 3/12/2024, 08:44 Článek jsem nečetl (asi to bude opřeno o fakta), ale určitě by mě zajímala čísla a tady je zatím nevidím, dejte sem prosím tedy info o kolik za kus (očištěno o zbraně) zaplatíme více než němci nebo poláci? Tedy přesněji dejte sem ty tři ceny za ks. (mě tohle přijde blbost, že by USA kecali v tom, že prostě platíme to co oni, poláci mají starší smlouvu i spec, ale u němců by to mělo být stejné)
Kolik tedy poláci/němci si vyjednali těch investic v % nebo absolutní ceně?
Místo o číslech je to zase o nějakých pocitech (mimochodem i člověk s hodně tituly umí dělat zabarvené článek - neříkám, že je to on, ale rozhodně to není argument k tomu, že to co píše je fakt).
Vystizne... Souhlasim. To co pises Ti samozrejme nikdo neda... Je tam tisic promennych, ktere maji vliv nejen na cenu! Fojtika jsem prestal cist po trech jeho prectenych clancich asi pred patnacti lety a je to za me takova Michaela Jilkova v novinarine... Ale je spousta lidi, co si v tom "Blesku" rada zabredne...
stirling
praporčík
praporčík

Příspěvek od stirling »

snooper píše: 3/12/2024, 20:10 Autor článku ATM ( České F-35 ) pan Judr. Fojtík ( konec článku cítím nějakou zahořklost nebo zklamání (to je moje domněnka z článku)
Tak se obul do MO ČR. Ale na obranu autora , jsem čekal že třeba AERO Vodochody se nějak zapojí do výroby F35 = 0
Určitě se dalo udělat více.
Hodně na něj prozradí to jak se choval do teď jestli šil o i do nákupu H1, že nemáme z toho nic a jaký jsme blbci tak s tím nemám problém a prostě mu záleží na ČR a nemám problém mu fandit, jen mě vadí, že když má vše tak odzbrojováno tak proč prostě tam neudělá seznam těch spoluprací a offsetů a jen napíše, že to někde našel... vypadalo by to hned jasně důvěryhodně, takhle ta čísla jsou pořád trošku na vodě.
Pokud H1 ignoroval, tak to spíše vypadá jen na další útok na vládu a o to více tomu mám problém věřit.
HONZIK11
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od HONZIK11 »

https://www.admin.ch/gov/en/start/docum ... 90403.html
O Polskem vyjednavani jsem uz psal. O tomto Svycarskem take. Dehonestaci publicistu nechapu. Tedy chapu:,,Vsichni jsou pitomci ,jenom ja jsem letadlo. :razz:
..Švýcarské společnosti tímto způsobem dostávají zakázky v objemu přibližně 2,9 miliardy švýcarských franků.
HONZIK11
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od HONZIK11 »

HONZIK11 píše: 4/12/2024, 18:39 https://www.admin.ch/gov/en/start/docum ... 90403.html
O Polskem vyjednavani jsem uz psal. O tomto Svycarskem take. Dehonestaci publicistu nechapu. Tedy chapu:,,Vsichni jsou pitomci ,jenom ja jsem letadlo. :razz:
..Švýcarské společnosti tímto způsobem dostávají zakázky v objemu přibližně 2,9 miliardy švýcarských franků.
Jeste dodatek. Nasi volici neschvalili nic dle odkazu se k nakupum Svycari vyjadruji.Snad v budoucnu to bude jine..Prohral Sved ,Frantik i Nemec/Anglican/Spanel/Ital.
Jestli je nekde demokracie v zavislosti na prosperite tak u nich.
U nas zatim jen prvotni kapitalismus. Bohuzel.
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

Řekl bych že se od tebe spíš očekává podpora toho tvého hysterického řvaní ohledně kusové ceny F-35. Takže prosím.
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
HONZIK11
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od HONZIK11 »

Jaka podpora? Ze se MO chlubi super -duper kontraktem a nema cim?U nas padaji do kytek cele obory strojirenstvi. A kdyz je mozno neco vyjednat a bylo by to do budoucna in ,tak nic. Jen odejde puldruheho sta miliardy do USA.Ano vrati se zpet k ,,ucastnikum zajezdu do Evropy.
Mno . Ale vy co berete vysluzne a vojensky duchod ,budete vzdy a ve vsem drzet hubu a pritakavat.
Na tomto foru specialne. O nicem jinem to neni.
Tak si nehraj na moralistu.
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál

Příspěvek od skelet »

Zemakt píše: 4/12/2024, 19:07 Řekl bych že se od tebe spíš očekává podpora toho tvého hysterického řvaní ohledně kusové ceny F-35. Takže prosím.
nedočkáš se .. za ty roky bys to měl vědět.
ObrázekObrázekObrázek
HONZIK11
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od HONZIK11 »

Tak na co davam odkazy na nakupy jinych?A ceny Ofsetu? Hazet perly svinim.Nic vic nic min.
Dalsi takovy .
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál

Příspěvek od skelet »

Tys tady naznačil, že Poláci srazili kusovou cenu F-35, no a my "svině" čekáme na tu "perlu", ale zatím nedostáváme ani ty "pomeje"
ObrázekObrázekObrázek
Jakub Fojtík
vojín
vojín

Příspěvek od Jakub Fojtík »

Zdravím,
Dostal se ke mně link, že tu probíráte můj článek o F-35. To je moc fajn, protože texty které vyvolávají diskusi, jsou přesně tím o co se občas snažím. Těm slušným z Vás bych chtěl poděkovat, že si to přečetli. Co se mi ale nelíbí je způsob jak se tu někdo vyjadřuje o mě. Už jsem to tu párkrát řešil, jenže pár z Vás s tím má zřejmě pořád problém a namísto diskuse o tématu se pouštíte do mne. Ne, že by mi to nějak zásadně vadilo, protože naprostou většinu z Vás neznám a Vy neznáte mne, ale přijde mi to takové laciné. Nebudu tu spekulovat o názorech některých z Vás na mne vyjma toho že píšu na zadání, to je Vaše věc a mě to fakt upřímně nezajímá. Jen zkusím pár informací doplnit k bodům, kterých jste se dotkli.

Předně, psát o mě, že jsem dostal zadání, je naprostý nesmysl nejen ve vztahu ke mně, ale i ve vztahu k ATM. Šéfredaktor Michal Zdobinský zásadně odděluje reklamu a pokud je otištěna, je bez autora aby to bylo zřejmé. Hovořit o tom, že by otiskoval něco na základě zadání, může jen někdo kdo ho nezná. U mne je to ještě jednodušší. Já na zakázku nepíšu, psaní mne neživí a píšu co chci. Pokud by to tak nebylo, nemám důvod dál psát. Máte k tomu že píšu na zakázku zdroj, nebo jak jste k podobnému poselství došel? Nikdo kdo mne zná si to nedovolí tvrdit. Mimochodem, kdo myslíte že mne za to platí? Fungovalo by to asi spíš naopak psát že je vše ok.

Jak jsem psal o H-1? Nevím, co z toho chcete vyvodit, protože je to jeden článek asi z 800. Ale když už jste to nakousli, je to jedno číslo ATM pár let zpátky. Porovnávalo se H-1 pro a proti, já psal proti a nebyl jsem o nic méně kritický, než teď. Mimochodem, když si ten článek přečtete, myslím že soudný člověk si v něm umí najít kde všude se ukázalo, že mám pravdu.

Všechna klíčová data v článku mají zdroj, vždy oficiální a nebo dvojí. Požadavky na zdroje a odkazy v textu jsou nesmysl – kdy jste to ve formátu článků ATM viděli? Mimochodem, do finální podoby neprošly ani odkazy včetně toho na švýcarský offsetový registr (https://www.ar.admin.ch/en/offset-register-2). Já s tím problém nemám, ale nejde to dělat v ATM.

Jak můžu vědět co je a co není veřejné? Jednoduše, pátrám po veřejných datech a mám to štěstí že znám dost lidí kde si věci mohu ověřit nebo se nasměrovat. MO ČR muselo před časem zveřejnit i LOA (lze dohledat potvrzení na stránkách MO ohledně povinně zveřejňovaných informací), v cizině je to mnohem jednodušší. Jen pro tento text mám dohromady asi 900 stran dokumentů z kterých vychází. Ale to toho kritiky stejně nepřesvědčí. Itálie, Holandsko, Dánsko a další země k informační povinnosti přistupují 1000X jinak než naše MO a není takový problém věci dohledávat, byť je to často v národním jazyce. Zajímá Vás DSCA? www.dsca.mil a do vyhledávání F-35. Vždyť spousta dat je na pár kliknutí.

K článku – ten není o pořizovací ceně. Tu lze maximálně vztáhnout k poměru průmyslové spolupráce. Ale to není vypovídající. Je to o tom, že MO ČR nedokáže nic vyjednat. Zkuste se zaměřit na to, kolik peněz sem skutečně přiteče. Když Vám řeknu že to budou jednotky milionů dolarů za průmyslovou spolupráci, tak mě tu jeden z mých obdivovatelů napadne. Ale pojďme se k tomu vrátit za rok nebo za dva. Když tam není závazek (podepřený sankcí), tak sem výrobce nic signifikantního nedá. Jenže my nemáme jako průmysl další šanci. Těch akvizic bylo teď tolik, že se pár let fakt nic nakupovat nebude…
A že tu není adekvátní průmysl? Ano, na tom je něco pravdy. Jenže právě proto jsou offsety jediná příležitost sem technologie dostat. Rheinmetall v Německu fakt není fabrika na letadla, tak jak to, že u něj na zelené louce vznikne výroba trupové sekce? Finsko je stejná story. Patria? Víte co dělala na letadlech? A oba podniky získaly významný díl výroby. A jde o to, že si dokázali vymoci, že německá a finská vláda trvaly na vybudování schopnosti v Německu a Finsku a stejně řeší údržbu. Takže je fakt jedno jaký průmysl tu je, protože v rámci offsetu lze řešit co tu má být. Pro firmy jako Aero jde o jednu z mála příležitostí jak vyrůst a zajistit si budoucnost. Aero oznámilo že za 2023 skončilo 600 milionů ve ztrátě a pár let neoznámilo nového zákazníka. Kdo rozumí ekonomice, ví kam to směřuje. Já tam dělal a té značce pořád fandím, jen to vidím realisticky. L-39 dožívají, aerostructures (C-390 a A219) nejsou objemově (co do počtu lidí) nějaké extrémně velké projekty, L-159 se vyřadí a L-39NG se prodejně ani zdaleka neblíží plánu na návratnost. Ta firma potřebuje nový rozsáhlejší program. Nebyla F-35 šance? Když tu někdo z Vás píše, že nelze vyžadovat investice nesouvisející s předmětem koupě, tak jen a prostě nemá žádnou zkušenost z průmyslu a celý proces neumí pochopit. Je to naprosto běžné – třeba v Norsku offsety zahrnují i firmy co se zabývají drony a s některými z nich mám i osobní zkušenost. Pro ČR byla F-35ka jednou z máma příležitostí jak postavit průmysl na nohy.

Nesmysly že jsem podomní prodejce dronů nebo paní Jílková či Blesk jsou pro mne úsměvná ukázka absence argumentů. Je to pořád o odvaze, já se pod článek podepíšu, ale pod mojí kritiku tady se podepíše drsňák s přezdívkou. A jestli jsem zahořklý? Ne, jsem Čech a chci aby tu průmysl rostl. Jenže kroky MO mu absolutně nepomáhají, ba naopak. Podívejte se jen na tržby leteckých výrobců v kategorii military nebo počet kooperačních programů a jejich objem, trend je fakt jasný. Ono to ale logicky nekoresponduje s dramatickým nárůstem PR, takže když někdo nevidí dovnitř, může mu to všechno přijít opačně postavené.

V závěru si dovolím být trošku osobní. Scotty87, pořád Vám přijde že píšu nekonzistentní slátaniny a podobné nesmysly tu uvádíte opakovaně. Problém je v tom, že vy nechcete číst nic co se Vám nelíbí. Pokud tu po té zcela liché kritice napíšete, že nevidíte rozdíl mezi průmyslovou spoluprací a offsetem (a tak nějak taktně přejdete fakt, že ČR a Japonsko jsou jediné země na světě u kterých DSCA neschválila offset), tak už prosím dál nečtěte. Neumím psát články pro Vás a když vidím Váš projev tak ani nechci. To je má chyba, píšu to pro lidi u kterých mám nějakou představu z jaké oblasti jsou. Vy do ní nespadáte.
Chtěl bych Vás požádat, ať mne přestanete řešit. Klidně si pište že píšu kraviny, ale neřešte mne. A pokud co píšu vidíte jako nesmysly, v tiráži každého ATM je email na Michala Zdobinského. Neustále hledáme kvalitní autory. Pokud umíte tak snadno odlišit nekvalitní text od kvalitního a máte zjevně enormní zkušenosti a znalosti, tak se o ně podělte. Já si to moc rád přečtu a nechám Vám svůj prostor. A kdybyste na to neměl odvahu, chuť nebo schopnosti, nebojte, mám už horizont kdy chci s psaním skončit a teď bude pár článků které nejsou tak kontroverzní. A než na mne zaútočíte, neříkám že mi vadí Vás názor, vadím mi způsob jakým jej prezentujete.
Scotty87
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Scotty87 »

Takže ten článek z nedávna ze kterého celkem jasně vycházelo že Primoco One je bezmála nejlepší UAV co bylo kdy stvořené je jen honest guide světem bezpilotníků. S tím že tam zastáváte vysokou pozici to jistě nijak nesouvisí... Taky vaše útoky na MO zcela jistě nijak nesouvisí s tím že stejné MO nejde té vaší vypečené firmě na ruku. Jaká náhoda.
Ovšem jak říkáte. Vy neznáte mě a já neznám vás. Vy si o mě patrně nemyslíte nic dobrého a já si nemyslím nic dobrého o vás. No a jsem úplně spokojený s tím když to tak zůstane. Dále si budu řešit koho chci a kdy chci. Nejsme v Rusku ve kterém se vidí váš šéf.
A opravdu srovnáváte giganty jako Rheinmetall nebo Patria s Aerem? Kde jsou rádi za to že jsou schopní vůbec vyrábět to co mají nasmlouvané dnes. To má být asi vtip.
Jakub Fojtík
vojín
vojín

Příspěvek od Jakub Fojtík »

Scotty87, vážně mé texty nezamýšlím pro Vás. Neberte to ve zlém.
Jestli vidíte jako útok na MO to, že někdo popíše stav nákupu a vyjednávací schopnost a srovná jí se zbytek světa, tak k tomu nemám co dodat. S naší firmou to nesouvisí. My si obchodní plán stavíme mimo ČR a články kde popisuji co se nepovedlo jsem psal i v předchozím zaměstnání, tak co. Co je pro Vás ok? Si zatleskat jací jsme fištróni ačkoliv jako jediní nemáme offset, ale máme průmyslovou spolupráci v nejmenším objemu a průmysl nám chcípne? Toho máte plné mainstreamové noviny.
Článek o UAV jsem dlouho rozmýšlel. Firma je tam zmíněná 6x, to je fakt ryzí promo. To že tam jsou popsané systémy o kterých v ČR nikdo nikdy nic nenapsal a ani armáda je nepoužívá a o většině ani neví nevidíte. Vy byste to určitě napsal líp, tak to klidně zkuste.
Pokud o šéfovi firmy co dodává na Ukrajinu tvrdíte, že by se chtěl vidět v Rusku, tak to snad ani nestojí za komentář, protože by se tam mohl vidět akorát ve vězení. Neznáte ho ale máte názor. A pokud Vám přijde že právo útočit na lidi které neznáte je to co nás odlišuje od Ruska, tak nemám moc co dodat. Čtěte něco jiného, moje články přeskakujte. Myslím že ti rozumní si názor udělají.
Pro ty ostatní - je nějaké téma co byste chtěli z letectva v ATM vidět? Ať má tahle diskuse alespoň nějaký smysl a odnesu si třeba nápad. V další čísle bude čínský J-35.
stirling
praporčík
praporčík

Příspěvek od stirling »

Jakub Fojtík: pokud jste kritizoval H1 za 0 ohledně spolupráce a offsetů tak tak díky za to, také mě štvalo, že kupujeme defakto výrobek který už končí a nikdo ho nechce a nejsme schopní vyjednat vůbec nic. Takže díky za to.
U offsetů mám problém s tím, že často se prostě vezmou plánované investice a výrobce se s tou firmou domluví, že je to jako ten offset.
Ohledně F35 nemohu úplně rozporovat co jsem nečetl a z vašeho pohledu tedy opravdu některé země v podobné době si vyjednají jednotkovou cenu letadla jinou i když USA tvrdí, že cena je stejná, protože je to stejná cena jako pro ně samotné?
Scotty87
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Scotty87 »

Já ty texty taky cíleně nevyhledávám. Ovšem občas není úniku. Shit happens.
Já vyjednávací schopnosti MO srovnávám s Polskem a tam je naše ministerstvo o 15,3 miliardy lepší. Myslím si proto že jsou polští vyjednavači neschopní? Ne. Stejně tak jako u nás z hovna průmyslovou spolupráci neupleteš... Má Aero prostředky na to aby rozjelo nějakou sofistikovanější výrobu pro F-35? Ne. Nemluvě tedy o tom komu Aero dnes patří. To taky možnostem na zapojení do projektu F-35 nepochybně nepomohlo. Můžou být rádi že díky akvizici F-35 CLV patrně využije opci na další L-39NG.
Jestli, a vy to dobře víte, jestli já někdy něco napíšu, což se může snadno stát, tak nebudou nikdy psát o něčem v čem jsem finančně zainteresován. Myslím že člověk nemusí být génius aby pochopil proč. Článek byl jistě zajímavý, ale to že tam byl neustále cpán One 150 jako etalon nepřekonané konstrukce a kvality působilo směšně. Každá liška chválí svůj ocas.
Já taky nemám moc co dodat. Snad jen to že nás zbabělé anonymy poučuje člověk který se bál v KaP ukázat ksicht.
A rád bych si přečetl zase nějaký článek o tom že mělo MO místo akvizice H-1 raději zmodernizovat Mi-24. Tenhle článek pěkně uzrál...

Ano, Smetkovského naštěstí osobně neznám a znát ho nechci. Musel bych se stydět.
Šéf české firmy, která dodává drony na Ukrajinu: Na válce mají podíl i západní Evropa a USA
...
Současně se obávám, že nyní nemá nikdo zájem ten konflikt vyřešit. Všichni mluví jenom o lidských neštěstích, o mrtvých nebo unesených dětech, ale nikdo nemluví o tom, jak to skončit. Mám v tomto ohledu velmi podobný názor jako bývalý prezident Václav Klaus: nevidím žádnou výraznou osobnost, která by byla schopná se s Vladimirem Putinem dohodnout na ukončení konfliktu. Osobně si myslím, že i Putin je ze současného stavu zoufalý, ale když jsou proti sobě dva berani, musí se najít někdo třetí, kdo to vyřeší. Každopádně ale platí, že válka na Ukrajině neměla nikdy nastat.
Alfik
7. Major
7. Major

Příspěvek od Alfik »

Jakub Fojtík píše: 4/12/2024, 19:39 ... Co se mi ale nelíbí je způsob jak se tu někdo vyjadřuje o mě...
Vážený pane.
Za Vaše články Vám děkuji, neboť, i kdybych s Vámi třeba nesouhlasil, je dobré znát i jiné názory.
Což si ovšem, jak vidno, nemyslí všichni.
Stalo se to problémem nejen zde, na Palbě. I v novinách a podobně vidím už roky změnu k podobnému jednání (neváhám jej zvát jednáním prototalitním). Je to tedy celospolečenský problém, a příčina současného úpadku tzv. Západu.
Jediné řešení, jaké vidím, a o něž se snažím i já, je ignorovat je.
Pište dál, prosím. Nenechte se odradit pár jedinci.
"Zapomněli jste na syny Vorvénovy. Ztratili jste Greptrovo kladivo. Vás nikdo mstít nebude." Dr. Lazarus
Dzin
7. Major
7. Major

Příspěvek od Dzin »

Jakub Fojtík píše: 4/12/2024, 22:54 Pro ty ostatní - je nějaké téma co byste chtěli z letectva v ATM vidět? Ať má tahle diskuse alespoň nějaký smysl a odnesu si třeba nápad. V další čísle bude čínský J-35.
Ano prosím, osobně bych chtěl, kdyby šel článek nějak uceleněji rozebraný vývoj včetně nasazení ruských/sovětských bitevních vrtulníků Mi-28 a Ka-50/52. V ATM se jim věnujete rozsáhle a je to velmi dobré čtení, ale mě by spíše zajímala fylozofie, jak jak postupně se snažili vyvýjet a vyrábět moderní bitevní vrtulník. Proč udělali určitá rozhodnutí, že bitevník bude umět a mít tohle a ne něco jiného a jak bude vypadat jeho nasazení v boji. Sice se tomu v různých článcích také věnujete, ale je to spíše vždy jen doplněk k hlavnímu tématu článku. Proto jeslti byste nechtěl udělat článek či asi sérii článků vyloženě na toto téma, obzvláště s přihlédnutím k dění na Ukrajině. Alespoň mi přijde, že celá ruská (sovětská) snaha se zde ukázala když ne jako slepá ulička, tak jako značně problematická a bylo by zajímavé si přečíst, co je k tomu dovedlo, zda neschopnost průmyslu, špatná koncepce rozvoje vrtulníkových sil, konzervativní myšlení, vlivy lobbistických skupin, zkušenosti z nasazení v boji či kombinace všeho zmíněného.
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
Scotty87
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Scotty87 »

Alfik píše: 5/12/2024, 10:19 Což si ovšem, jak vidno, nemyslí všichni.
Stalo se to problémem nejen zde, na Palbě. I v novinách a podobně vidím už roky změnu k podobnému jednání (neváhám jej zvát jednáním prototalitním).
Proto však také pohrdáme těmi, kdo v nezkrotné pýše ješitné nadřazenosti, sobeckém zájmu nebo dokonce za mrzký peníz se kdekoli na světě – a také u nás se našla skupinka takových odpadlíků a zrádců – odtrhnou a izolují od vlastního lidu, jeho života a skutečných zájmů a s neúprosnou logikou se stávají nástrojem antihumanistických sil imperialismu a v jejich službě hlasateli rozvratu a nesvárů mezi národy.
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

Pojďme zpět k meritu věci
Já vyjednávací schopnosti MO srovnávám s Polskem a tam je naše ministerstvo o 15,3 miliardy lepší
Toto zaznělo v předmětném článku?
ObrázekObrázek

Scotty87
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Scotty87 »

Tam zaznělo že Polsko sice nevyjednalo nic, ale to nevadí protože všechno jednou bude. A chleba bude! A máslo bude... I smetana bude! I Fibich a Dvořák!
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

A jak jsi k tomu číslu dospěl ty, neboť když se kouknu na níže uvedené, pak
tabulka.jpg
Edit: jo fajn je to v dolarech.
ObrázekObrázek

Odpovědět

Zpět na „Letecká technika“