AČR kampak kráčíš?

Komentáře aktuálního dění ...

Moderátor: jarl

Pravidla fóra
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.

Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".

Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.

Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Odpovědět
pjaro77
Kapitán
Kapitán

Re: AČR kampak kráčíš?

Příspěvek od pjaro77 »

Ďakujeme
stirling
praporčík
praporčík

Re: AČR bezpilotní prostředky/drony a věci související

Příspěvek od stirling »

Sem to nepatří, ale nedá mě to, nechápu jak někdo tohle může obhajovat, prostě ten kdo zakoupil ten modul pro tankování je buď totální hlupák nebo z toho něco měl jinak to nedává smysl. Gripeny možná tu budou 10 let i když reálně tak max 8, ale nejvtipnější je, že ano to tankování ještě nemáme, takže když budu optimista tak je to věc pořízená tak na 5 let (ale i kdyby to bylo na 20 let, opravdu si někdo myslí, že tohle je věc do které se má teď investovat) v naší situaci je to opravdu zase jen nákup - já na to mám je mě jedno, že jsou to něčí daně, já si to prostě koupím - kolik dronů za to mohlo být...
Scotty87
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Scotty87 »

Tak vzhledem k tomu že první letadlo bude dodané na konci příštího roku, tak s Gripenem budou fungovat podstaně déle.... Ovšem i tak to neznamená že by tuhle schnopnost už nikdy nikdo nevyužil. Krom toho že ty C-390 budou schopné jak vydávat tak přijímat. Je tu ještě možná akvizice těžkého vrtulníku, kde by bylo logické požadovat schopnost dopňování paliva za letu. C-295 je také možné upravit aby to umožňovala.
Nesher
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Nesher »

pjaro77 píše: 12/12/2024, 09:22Ďakujeme
Tak myslím všem je jasné koho jsem měl na mysli. A pokud ne, tak jsme narážel na současný svojbytný mafiánský režim.
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál

Příspěvek od skelet »

1) s Gripeny je počítáno do roku 2035, tedy než budou všechny F-35 operačně způsobilé. Takže české KC-390 budou moci dávat tuto podporu po 1/4 své životnosti, čistě pro naše letectvo.
2) Tankování pomocí košů je standardní i v dalších státech NATO, včetně vrtulníků. Takže to je kapacita, kterou můžeme nabízet spojencům (stejně jako oni ji nabízejí nám.)
3) dle Otázek a odpovědí o KC-390 má AČR zájem i o vyvíjený modul pro tankování za pomocí ráhna.
ObrázekObrázekObrázek
Lynx
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Lynx »

Nesher píše: 11/12/2024, 19:56
A místo "děkuji" se opět dočkáme urážek a podpory dezolé scény.
To je super, nie?
stirling
praporčík
praporčík

Příspěvek od stirling »

Však čas nás zase rozsoudí, já tvrdím, že rozhodně příští rok nedostaneme tuto schopnost a že se to reálně nikomu nabízet nebude, protože prostě pro to v alianci jsou lepší stroje. Nemám nic proti vybavení c390 naopak jsem rád, že bereme vybavené, ale tohle vybavení prostě postrádá smysl a už vůbec to nemůže být priorita když vidíte stav AČR. Náš problém je stále stejný, učíme se moc pomalu - protože češi vědí vše nejlépe, neumíme nakupovat potřebné věci a když už se nějaký nákup povede tak ten člověk jen řekne dejte mě vše k tomu co můžete, protože ví, že nic jiného nedostane a hlavně ty peníze ani nemá šanci utratit jinde.
Ohledně dronů je to ostuda, v roce 25 se nemá řešit první nákup v téhle době se s nima mělo už dávno cvičit, teď zrovna cvičí těžká technika, tak člověk by čekal všude kolem drony na průzkum a samozřejmě i simulovat obranu/útok. Když budu optimista tak použili nějaký dron pro natočení videa a udělaní fotek na sítě. Nejhorší, je že nakoupit pár set obyč dronů pro civčení je otázkou pár drobných, ale prostě to jen nejsou ochotni dělat.
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál

Příspěvek od skelet »

uff.. v alianci se na tohle mimojiné používají KC-130 a A400M, což je stejná nebo obdobná kategorie jako KC-390. S oběma cvičí i naši piloti.
A priorita ten modul není, pouze se koupil společně s novými letouny.
protože češi vědí vše nejlépe
toto tady mnohé vystihuje perfektně. :rotuj:
ObrázekObrázekObrázek
dronař
rotmistr
rotmistr

Příspěvek od dronař »

Kde je problém? Ten není v tom, zda vůbec, proč a k čemu cokoliv koupil!
PROBLÉM je v tom, že N E N I koncepce a strategie...

Přemýšlí tam nahoře nekdo, když už chodí do "práce" a bere za to peníze?
O zoodpovědnosti a sebereflexi ani nemá cenu...

Když už jsem uvedl příklad o tom udělátku na tankování a to bylo jenom proto abych poukázal na tu nekompetentnost MO uchopit cokoliv koncepčně.
Co na tom vadí ?
1. Bylo rozhodnuto o F35, OK budou za 10 let, někde jsem zachytil, že stávající piloti je létat nebudou
2. Tankování se stávající piloti učí díky alianční technice. Jak že je to často, 1-2 ročně? Kolik to bude stát 2xročně x 8 let?
3. Kolik stálo to udělátko, včetně výcviku přes údržbu až po skladování na 8 let?
4. Kde se bere ta prioryta č.1 na potřebu mít vycvičené piloty pro tankování ve vzduch na zbývajících 8 let? Pro obranu vlastního území to netřeba

Mám reálné obavy, které plynou z toho co MO předvádí, aby jsme za rok nepořizovali letadlovou loď na Vltavskou kaskádu a reálně nedostali přistávací pontón, ale přitom F35 nedostaneme v navy verzy ... :???:
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál

Příspěvek od skelet »

Problém je, že ty máš se vším problém.
Dopravní letadla chce armáda od roku 1993. V současnosti se kupuje, přičemž se dá při jedné smlouvě koupit mimojiné, včetně tankovacích modulů.
F-35 nebudou za deset let, ale budou plně operačně způsobilé za deset let.
Pilotovat je bude i část stávajících pilotů L-159 a Gripenů. Takže ti co dneska mají kolem 35let, tak si na ně mohou šáhnout (když budou chtít a projdou sítem)
Tankování za letu se provádí minimálně 6x ročně, pokud budeme mít vlastní kapacity, tak to může být i častěji.
O žádnou prioritu 1 se nejedná, je to součástí volitelného příslušenství C-390. Stejně jako si v autosalonu můžeš připlatit za vyhřívané čelní sklo.

Vlastně od tebe jsem zde nečetl žádný konstruktivní příspěvek, krom křiku, jak to dělají všichni špatně.

edit: co jsem teď zjistil, tak po tom tankovacím modulu skočilo přímo naše letectvo, které je ve výcviku omezeno právě nedostatkem volných tankerů :rotuj:
ObrázekObrázekObrázek
dronař
rotmistr
rotmistr

Příspěvek od dronař »

Tak to jo, teď už to vypadá tak, že kolem dronů v AČR dělají na MO úplně všichni a všechno jenom dobře.

Jo a na super TOP hračky v plné palbě co se výbavy týče, fakt pozor!
https://www.novinky.cz/clanek/domaci-zp ... e-40500632
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál

Příspěvek od skelet »

zajímavá argumentace .. jednak netuším co má společného ostravský primátor s AČR, a za druhé bavíme se o KC-390, nikoliv o dronech.
Takže něco k věci a konstruktivního bys tam neměl?
ObrázekObrázekObrázek
dronař
rotmistr
rotmistr

Příspěvek od dronař »

Jako dronař a ve vlákně hlavně o dronech, takže diskutuji o dronech.
Že MO pravidelně, alespoň 1 x měsíčně, udělá opět něco fakt bezchybně, tak proč ho za to "nepochválit"... :wink:
Tak prosím už neuhýbat, co že to konkrétně kolem dronů v AČR na MO udělali dobře?

Ten příklad s primátorem má toho s přístupem lidi z MO společného hodně, co třeba ten pocit bohorovnosti, dnes jako kdysi se tomu říkavalo také papaláštví?
Já jsem ..., tak můžu, cokoliv.
No, ale čas ukáže zda může.
Většině je jasné hned, jasně že NEMŮŽE!
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál

Příspěvek od skelet »

- Auto primátora Ostravy s Palbou a AČR má společného jen tebe jinak vůbec nic.
- Od dronu uhýbáš pouze ty, nikdo jiný. Ty jsi tady zatáhl nákup KC-390, já ne.
- Ty jsi a můžeš cokoliv, ale cokoliv ti tady nemusíme tolerovat. Jsi na řízeném fóru, a dle toho zde probíhá diskuze.
Chceš-li ze sebe dělat mučedníka, tak klidně můžeš. Na armádních novinách ho z tebe udělali minimálně 2x.
A klidně si z toho udělej printscreen, který budeš ukazovat všude možně, aby jsi všem dokázal jaký jsi chlapák.
ObrázekObrázekObrázek
stirling
praporčík
praporčík

Příspěvek od stirling »

Ano je to jen volitelné vybavení za které ale musíme zaplatit naše peníze, nedávají to k tomu zadara. Je to pro obranu ČR rozhodně zbytná věc a proto by mě dávalo daleko větší smysl to koupit až když opravdu budu mít vybaveno to ostatní a pořídit rovnou to na F35. Nedávno se říkalo, že letectvo už teď dostlo opravdu hodně, tak to vyšperkují pořízení tankovací sady (snad koupili jen jednu).
Všechny akvizice se vlečou, ale tankovat za letu mohou už příští rok, možná si prosadili, že to dostaneme dříve než ten modul pro hašení.:)
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál

Příspěvek od skelet »

tvé "protože češi vědí vše nejlépe" na tebe platí naprosto.
Tankovací sadu chtělo letectvo, to jsou ti hoši co s tím lítají. Nechtějí to jen na GŠ, ale přímo lidi od 211.letky, kteří to chtějí používat těch deset let pro Gripeny a následně to nabízet ostatním letadlům NATO, v rámci výcviku.
Jinak se mi líbí, že teď se bude ministerstvu obrany vyčítat i to, že objednalo letadlo, které dostaneme doslova na počkání :roll:
ObrázekObrázekObrázek
seabee
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od seabee »

Hezký videjko. Ale nepatří HS pod MV?
https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek ... hp.context
Slyší-li nechápaví, podobají se hluchým.
Hérakleitos z Efesu, zvaný Skoteinos (Temný – asi 544-484 př.n.l.),
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

Ne.
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Wolfhound
nadporučík
nadporučík

Příspěvek od Wolfhound »

Na ČT24 live tisková konference J. Černochové - bilance roku/jejího mandátu.
Odpovědět

Zpět na „Aktuality“