Česko-Slovenské "Techtlemechtle"
Re: Česko-Slovenské "Techtlemechtle"
Slovensko se připojilo k České republice a nakoupí 250 nákladních vozidel Tatra
Ministerstvo obrany Slovenské republiky se v pátek podpisem dodatku ke konsolidované rámcové smlouvě připojilo k nákupu nákladních vozidel Tatra k českému ministerstvu obrany. Slovensko má zájem o koupi 250 kusů valníků s pohonem 6×6.
Jak Novinky informovalo slovenské ministerstvo obrany za slovenskou stranu, smlouvu podepsal generální ředitel sekce modernizace Martin Čatloš, za českou vrchní ředitel sekce vyzbrojování a akvizic českého ministerstva obrany Lubor Koudelka a za společnost Tatra Defence Systems jednatel společnosti Martin Sekanina.
Rámcová dohoda umožňuje, aby se k ní připojili i alianční partneři, přičemž Slovensko jako blízký partner České republiky se k ní přidalo jako první.
https://www.novinky.cz/clanek/zahranicn ... .seznam.cz Tatra T-815-7
Ministerstvo obrany Slovenské republiky se v pátek podpisem dodatku ke konsolidované rámcové smlouvě připojilo k nákupu nákladních vozidel Tatra k českému ministerstvu obrany. Slovensko má zájem o koupi 250 kusů valníků s pohonem 6×6.
Jak Novinky informovalo slovenské ministerstvo obrany za slovenskou stranu, smlouvu podepsal generální ředitel sekce modernizace Martin Čatloš, za českou vrchní ředitel sekce vyzbrojování a akvizic českého ministerstva obrany Lubor Koudelka a za společnost Tatra Defence Systems jednatel společnosti Martin Sekanina.
Rámcová dohoda umožňuje, aby se k ní připojili i alianční partneři, přičemž Slovensko jako blízký partner České republiky se k ní přidalo jako první.
https://www.novinky.cz/clanek/zahranicn ... .seznam.cz Tatra T-815-7
Slyší-li nechápaví, podobají se hluchým.
Hérakleitos z Efesu, zvaný Skoteinos (Temný – asi 544-484 př.n.l.),
- Juraj Tichý
- Kapitán
Celkom sklamanie. Z 1300 kusov na 250.
Bodejď, když jsou o třicet procent dražší. Třeba se Kaliňák chytil Naďovo kritiky.

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Ano. Mnohem lépe než s hustotou obyvatelstva.pjaro77 píše: ↑20/12/2024, 11:28To pekne koreluje s ochladením - malá doba ľadová.Alfik píše: ↑20/12/2024, 10:48 ...
Ano, ale v minulosti tomu tak nebylo. Jak časově tak místně. Např. u nás (Přemysl. stát + následující) byl nárůst hlavně ve 13. stol., ovšem částečně imigrací (ekonomickou, Němci znalí technologií apod.), a pak byl útlum (2-3 děti na ženu, stabilní populace) až do přelomu 18. a 19. stol., kdy prům. počet dětí na ženu vystoupal jednu dobu (jednu generaci) až k šesti!
"Zapomněli jste na syny Vorvénovy. Ztratili jste Greptrovo kladivo. Vás nikdo mstít nebude." Dr. Lazarus
Hmm, nezdá se mi to jako reakce na moje psaní, ale... vážně tu něco koreluje s malou dobou ledovou?Alfik píše: ↑20/12/2024, 20:41Ano. Mnohem lépe než s hustotou obyvatelstva.pjaro77 píše: ↑20/12/2024, 11:28To pekne koreluje s ochladením - malá doba ľadová.Alfik píše: ↑20/12/2024, 10:48 ...
Ano, ale v minulosti tomu tak nebylo. Jak časově tak místně. Např. u nás (Přemysl. stát + následující) byl nárůst hlavně ve 13. stol., ovšem částečně imigrací (ekonomickou, Němci znalí technologií apod.), a pak byl útlum (2-3 děti na ženu, stabilní populace) až do přelomu 18. a 19. stol., kdy prům. počet dětí na ženu vystoupal jednu dobu (jednu generaci) až k šesti!
1) Z doby před rokem cca 1650 prakticky nejsou zachované matriky. Kolik se rodilo dětí ve středověku se tedy opravdu neví a jde o ryzí spekulaci.
2) 2-3 děti na ženu? Pominu-li to předchozí bod, to mají být porody, nebo přeživší? Růst populace byl bržděn zejména vysokou mortalitou a nízkou dostupností potravy. Ani jeden z těch faktorů v současnosti není pro Evropu relevantní (možná tak pro Bangladéš, ale tamní populace právě roste). A samozřejmě naprosto netušíme, jak konkrétně se podepisovaly na lidstvu ve středověku.
3) Populační hustoty se nemohly pohybovat v takovém rozmezí jako teď, protože by se příliš mnoho lidí na jednom místě neuživilo (i obyvatelé měst zpravidla měli polnosti a hospodařili). Proto také docházelo ke kolonizační vlně ve 13.-14. století - na již obsazených územích se další lidi při stávajících postupech neuživili. Od té doby, kdy bylo obsazeno veškeré volné území, populační hustota rostla (se spoustou výkyvů, ale dlouhodobě rostla). Po patřičném vylepšení hospodářských postupů a strategií a s doprovodem určitých řekněme možná až kulturních změn (např. pšeničná jídla začala být dostupná jen bohatým). I tak to bylo provázeno sérií domácích i zahraničních válek (byť ty měly i jiné příčiny). Hustota obyvatelstva ve středověku ale s nynějším stavem vůbec nesouvisí, řekl bych.
4) Malá doba ledová se ve střední Evropě datuje od počátku 17. století do zhruba poloviny 19. století. Nikde nevidím časovou korelaci s tím, co píšeš.
5) Nikde jsem netvrdil, že u člověka je nynější růst populace korelován s populační hustotou. Psal jsem, že podle toho nejjednoduššího předpokladu se to právě nechová.
Já mám taky rád data. Ale pokud nejsou, nelze je nahradit spekulacemi, tvářícími se jako data. A psychologie... odhlédnu-li od toho, že slušné psychologické dovednosti má každý z nás, protože je po nás chtěla evoluce, pak celý marketing je postavený na psychologii. Takže asi něco do sebe má. Já ovšem taky nejsem psycholog, pouhý evoluční ekolog, takže vidím taky jen část problematiky, a to z určitého úhlu.
Bangladéš je v nějaké předfázi vývoje většiny rozvojových států. U nich vždycky s importovanou a dostupnější zdravotnickou péčí stejně jako se zlepšením potravinové situace - třeba z dovozu v důsledku příjmů z industrializace porodnost nejdřív stoupala a pak začala klesat. Důvody: TV, internet- - našli si jinou zábavu, zlepšené postavení žen v důsledku jejich vyšší zaměstnanosti, dostupnost antikoncepce, vyšší vzdělání atd. Přece jenom i v Bangladéši se v důsledku globalizace situace zlepšuje. Mimochodem, v letech 1990 až 2010 se v důsledku globalizace vymanilo z chudoby více než 1,1 miliardy lidí.
Zkazila to až komunistická Čína. A přišel "nearshoring" a "friendshoring".
Zkazila to až komunistická Čína. A přišel "nearshoring" a "friendshoring".
Slyší-li nechápaví, podobají se hluchým.
Choroš, nemusí to být nutně o matrikách. Jsou i jiná relevantní data.Viz třeba zde, jedno záchodové čtení
https://books.google.cz/books/about/Z%C ... &q&f=false
Ve zkratce, primárně byla na vině klimatická změna, ruku v ruce s tehdy fenoménem města.
https://books.google.cz/books/about/Z%C ... &q&f=false
Ve zkratce, primárně byla na vině klimatická změna, ruku v ruce s tehdy fenoménem města.

2 Choroš - došlo ke zmatení, neboť něco jsem odpovídal tobě a něco jiného Pjaro77, protože na jiné věci.
A samozřejmě, každý se můžeme mýlit, i já. Proto sem chodím, něco se dozvědět
A samozřejmě, každý se můžeme mýlit, i já. Proto sem chodím, něco se dozvědět

"Zapomněli jste na syny Vorvénovy. Ztratili jste Greptrovo kladivo. Vás nikdo mstít nebude." Dr. Lazarus
Práve nízka dostupnosť potravy - slabé úrody je typická pre chladné obdobia. Predstav si, že v teplých obdobiach ako stredoveké optimum alebo rímske optimum so stabilným teplým počasím a dostatkom zrážok sa urodilo habadej aj s vtedajšími osivami a primitívnymi technikami bez umelých hnojív. Preto sa v tých obdobiach prudko rástol počet obyvateľov.Choroš píše: ↑20/12/2024, 21:36 ...Hmm, nezdá se mi to jako reakce na moje psaní, ale... vážně tu něco koreluje s malou dobou ledovou?
2) 2-3 děti na ženu? Pominu-li to předchozí bod, to mají být porody, nebo přeživší? Růst populace byl bržděn zejména vysokou mortalitou a nízkou dostupností potravy....
Chorošu, doporučil by som ti doškolovák stredovekých reálií a udalostí. Malá doba ľadová vypukla v 14tom storočí (začalo sa postupne ochladzovať už v druhej polovici 13teho) a prakticky ihneď s ňou prišli hladomory a o pár desaťročí morové rany.
O tom ako skvele sa vtedy žilo by som ti doporučil na začiatok článok:
https://www.demokratickystred.cz/kdyz-s ... ba-ledova/
Píšu tam okrem iného, že podnebie bolo počas tých storočí nestabilné, pulzujúce avšak prevažne chladné. Občas boli teplejšie výkyvy - napr. v 16tom storočí ale trvali krátko. Potom sa znova silne ochladilo na 3 storočia následkom čoho zamrzali rieky v západnej Europe. Aj po oteplení koncom 19tom storočia prišiel v 20tom storočí posledný chladný výkyv.
Zemakt:
díky za tip. Prošel jsem to, kam mě pustila free verze. Nemyslím, že to v rozporu s tím, co píšu. Porodnost se tam nikterak neřeší. Ale je to rozhodně zajímavé. Diskusi o morových ranách, neúrodě a válkách jsem se pokusil odsunout stranou výrazem "se spoustou výkyvů" a neměl jsem v úmyslu se jí dál nevěnovat.
Alfík: Mám to taky tak
Seabee: Ano, udává se to tak. Aby se to vyjasnilo, chtělo by to příklad dnešní populace, která - přestože má všechny výdobytky moderní civilizace - nezastavuje rozmnožování, nebo ho po fázi vymírání zase rozjela, ideálně na úroveň právě vyrovnávající mortalitu. Já ho neznám, ale to neznamená, že neexistuje.
Jinak diskusi na toto téma já nepovedu. Rád se nechám poučit. Pokud máš přehled z opravdových vědeckých prací, což jsou na jednu stranu třeba muzejní a jim podobné publikace (vesměs u regionální problematiky, například za kniha od Zemakta), na druhou odborné žurnály typu The Holocene nebo Palaeogeography, Palaeoclimatology, Palaeoecology (data s větším dosahem) a umíš je poskládat dohromady, může mi to něco dát. Jinak tím nebudu ztrácet čas. Pokud jde o ty středověké výkyvy, v různých regionech se ty klimatické změny projevovaly různě hluboce (rozdíly jsou opravdu až extrémní, ostatně to tu psal už Alfík, i když o pozdější době), navíc údaje jak o klimatu tak i o lidské populaci nejsou skutečná data, ale proxy data. Tzn. je tam často obrovský problém s interpretací a závěry. Například ty změny v početnosti sídel v knize od Zemakta mohly být kromě vymírání ovlivněny taky změnou sídelní struktury (tj. organizačně, ekonomicky a sociálně) a ostatně v Čechách - a to se tam taky píše - jsou ve 14. století nepatrné... Do toho já diskusně nejdu, protože při komplikovanosti problematiky na to nemám dost osobní zkušenosti ani znalosti literatury, a dříve nebo později bych začal psát blbosti. Nějaké osobní zkušenosti (dost možná narozdíl od tebe) a znalosti přece mám, a to stačí právě tak akorát na to, abych do toho nešel
Byť to je velmi zajímavá tématika, nebyla cílem mé počáteční poznámky, a troufám si tvrdit, že se současného populačního růstu týká minimálně.
díky za tip. Prošel jsem to, kam mě pustila free verze. Nemyslím, že to v rozporu s tím, co píšu. Porodnost se tam nikterak neřeší. Ale je to rozhodně zajímavé. Diskusi o morových ranách, neúrodě a válkách jsem se pokusil odsunout stranou výrazem "se spoustou výkyvů" a neměl jsem v úmyslu se jí dál nevěnovat.
Alfík: Mám to taky tak

Seabee: Ano, udává se to tak. Aby se to vyjasnilo, chtělo by to příklad dnešní populace, která - přestože má všechny výdobytky moderní civilizace - nezastavuje rozmnožování, nebo ho po fázi vymírání zase rozjela, ideálně na úroveň právě vyrovnávající mortalitu. Já ho neznám, ale to neznamená, že neexistuje.
A jak je to v rozporu s tím, co píšu? Že populace rostla v době dostatku potravy je s tím ve shodě, ne? A jsou ta čísla teda porody nebo přežívání, když se tak hlásíš o slovo?pjaro77 píše: ↑21/12/2024, 11:33Práve nízka dostupnosť potravy - slabé úrody je typická pre chladné obdobia. Predstav si, že v teplých obdobiach ako stredoveké optimum alebo rímske optimum so stabilným teplým počasím a dostatkom zrážok sa urodilo habadej aj s vtedajšími osivami a primitívnymi technikami bez umelých hnojív. Preto sa v tých obdobiach prudko rástol počet obyvateľov.Choroš píše: ↑20/12/2024, 21:36 ...Hmm, nezdá se mi to jako reakce na moje psaní, ale... vážně tu něco koreluje s malou dobou ledovou?
2) 2-3 děti na ženu? Pominu-li to předchozí bod, to mají být porody, nebo přeživší? Růst populace byl bržděn zejména vysokou mortalitou a nízkou dostupností potravy....
Začátek Malé doby ledové se pro západní Evropu většinou datuje na počátek 14. století, pro střední Evropu vesměs až do 17. století. Jsou občas tendence to i u nás posunout do 14. století - řekl bych, že hlavně proto, že mladé generace výzkumníků se potřebují vymezit vůči starším nějakými "sexy objevy". Jde totiž o ryze terminologickou záležitost, o těch starších výkyvech se samozřejmě ví už dlouho, není to žádný opravdu nový objev. Jen se jim tu neříkalo Malá doba ledová. Takže fajn, chceš-li jí mít u nás od 14. století, nech sa páčí. Každopádně v 16. století byl ten tvůj krátký teplý výkyv dost dlouhý na to, aby vedl ke zvýšení početnosti populace. Takže asi zas tak krátký a bezvýznamný nebyl. Pokud ho zahrneš do doby Malé doby ledové bez dalšího komentáře, jde o hrubou chybu nebo manipulaciChorošu, doporučil by som ti doškolovák stredovekých reálií a udalostí. Malá doba ľadová vypukla v 14tom storočí (začalo sa postupne ochladzovať už v druhej polovici 13teho) a prakticky ihneď s ňou prišli hladomory a o pár desaťročí morové rany.
O tom ako skvele sa vtedy žilo by som ti doporučil na začiatok článok:
https://www.demokratickystred.cz/kdyz-s ... ba-ledova/
Píšu tam okrem iného, že podnebie bolo počas tých storočí nestabilné, pulzujúce avšak prevažne chladné. Občas boli teplejšie výkyvy - napr. v 16tom storočí ale trvali krátko. Potom sa znova silne ochladilo na 3 storočia následkom čoho zamrzali rieky v západnej Europe. Aj po oteplení koncom 19tom storočia prišiel v 20tom storočí posledný chladný výkyv.

Jinak diskusi na toto téma já nepovedu. Rád se nechám poučit. Pokud máš přehled z opravdových vědeckých prací, což jsou na jednu stranu třeba muzejní a jim podobné publikace (vesměs u regionální problematiky, například za kniha od Zemakta), na druhou odborné žurnály typu The Holocene nebo Palaeogeography, Palaeoclimatology, Palaeoecology (data s větším dosahem) a umíš je poskládat dohromady, může mi to něco dát. Jinak tím nebudu ztrácet čas. Pokud jde o ty středověké výkyvy, v různých regionech se ty klimatické změny projevovaly různě hluboce (rozdíly jsou opravdu až extrémní, ostatně to tu psal už Alfík, i když o pozdější době), navíc údaje jak o klimatu tak i o lidské populaci nejsou skutečná data, ale proxy data. Tzn. je tam často obrovský problém s interpretací a závěry. Například ty změny v početnosti sídel v knize od Zemakta mohly být kromě vymírání ovlivněny taky změnou sídelní struktury (tj. organizačně, ekonomicky a sociálně) a ostatně v Čechách - a to se tam taky píše - jsou ve 14. století nepatrné... Do toho já diskusně nejdu, protože při komplikovanosti problematiky na to nemám dost osobní zkušenosti ani znalosti literatury, a dříve nebo později bych začal psát blbosti. Nějaké osobní zkušenosti (dost možná narozdíl od tebe) a znalosti přece mám, a to stačí právě tak akorát na to, abych do toho nešel

Byť to je velmi zajímavá tématika, nebyla cílem mé počáteční poznámky, a troufám si tvrdit, že se současného populačního růstu týká minimálně.
Dôležité je prežívanie, nie pôrodnosť. A platí, že v teplejších dobách s dostatkom potravín ich prežije dosť na to, aby rástol počet obyvateľov. Ak klesá počet obyvateľov alebo stagnuje, nie je žiaden dôvod si myslieť si, že by len tak sa ľudia rozhodli menej plodiť. Lesy ani pôda ešte neboli zhuntované ako v 18tom storočí.
Proxy dáta plne dostačujú na urobenie si obrázku ako vtedy vyzeralo podnebie. Dnes je archeologia rozvinutá veda. K proxy dátam patria aj archeologické výskumy kostí, ktoré vypovedajú veľa o zdravotnom stave. Aké chceš skutočné dáta - záznamy zo stredovekých meteo staníc ?
Současný populačný rast so stedovekým nemá nič, keďže sme technická civilizácia- Lifrujeme z jedného svetadiela potraviny o 2000 km ďalej na miesta, kde by pred 500 rokmi žila stotina obyvateľov. Na výroby 1 joulu v potravinách dnes dávame circa 100 joulov inej energie, väčšinou fosílnej. V stredoveku to vychádzalo zhruba na 1J : 1J. (zbytok dodalo slnko).
Máme šľachtené až prešľachtené plodiny. Máme mechanizáciu, ktorá zvládne 10x toľko čo farmári s koňmi a volmi. Máme skleníky, kvapkové zavlažovanie. Máme desalináciu vody. Umelé hnojivá. Pesticídy, insekticídy. A spustu ďalších vecí , o ktorých mohli v stredoveku len snívať.
Proxy dáta plne dostačujú na urobenie si obrázku ako vtedy vyzeralo podnebie. Dnes je archeologia rozvinutá veda. K proxy dátam patria aj archeologické výskumy kostí, ktoré vypovedajú veľa o zdravotnom stave. Aké chceš skutočné dáta - záznamy zo stredovekých meteo staníc ?
Současný populačný rast so stedovekým nemá nič, keďže sme technická civilizácia- Lifrujeme z jedného svetadiela potraviny o 2000 km ďalej na miesta, kde by pred 500 rokmi žila stotina obyvateľov. Na výroby 1 joulu v potravinách dnes dávame circa 100 joulov inej energie, väčšinou fosílnej. V stredoveku to vychádzalo zhruba na 1J : 1J. (zbytok dodalo slnko).
Máme šľachtené až prešľachtené plodiny. Máme mechanizáciu, ktorá zvládne 10x toľko čo farmári s koňmi a volmi. Máme skleníky, kvapkové zavlažovanie. Máme desalináciu vody. Umelé hnojivá. Pesticídy, insekticídy. A spustu ďalších vecí , o ktorých mohli v stredoveku len snívať.
pjaro77 píše: ↑21/12/2024, 17:00 Dôležité je prežívanie, nie pôrodnosť. A platí, že v teplejších dobách s dostatkom potravín ich prežije dosť na to, aby rástol počet obyvateľov. Ak klesá počet obyvateľov alebo stagnuje, nie je žiaden dôvod si myslieť si, že by len tak sa ľudia rozhodli menej plodiť.
Záleží na poměru mezi porodností a přežíváním. Nejen pro lidi platí, že v době hladu a stresu klesá plodnost. Fyziologicky i větším využíváním metod antikoncepce nebo potratu. Každopádně v současnosti jsme pod jedním dítětem na ženu, což nemůže vyrovnat ani minimální možnou mortalitu. A to zcela dobrovolně.
Stavební dříví bylo v Čechách úzkým profilem už v 16. století. Stromy byly dobré ještě tak na topení. Jak na tom byla půda, z hlavy nevím, ale myslím, že žádná sláva to nebyla.Lesy ani pôda ešte neboli zhuntované ako v 18tom storočí.
No, právě že tak jako... ano a ne. Proxy data pro teplotu například většinou prý vycházejí jinak než teploty přímo naměřené. Pro období, kdy jsou oboje data k dispozici. Samozřejmě, že jiné údaje pro starší časy k dispozici nejsou, musíme je tedy používat. Ale proxy data (izotopy, ulity, pyl, letokruhy, kosti atd.) málokdy dávají zcela jednoznačné výsledky. Samozřejmě, pokud je jich hodně z různých zdrojů a dochází se k nějaké shodě, má to určitou vypovídací hodnotu. Ale není úplně výjimkou, že např. proxy data o klimatu z jednoho rašeliniště se výrazně liší od obdobných dat z rašeliniště o deset kilometrů vedle. A pokud shoda je, většinou se jev dá vysvětlit více než jedním způsobem, například ochlazení se na vegetačních proxy datech projevuje podobně jako vyčerpání půdy. Nebo například data o společenstvech měkkýšů, která jsou významným, téměř jediným zdrojem informací o podobě krajiny v oblastech se zásaditým podkladem (což je značná část Čech), bývají krásná. Jenže vypovídají vždy jen o maličké části krajiny (svým způsobem extrémní kousek krajiny) a navíc je problematické je jednoznačně datovat. Protože šneci si do ulity umí zabudovat uhlík z vápence, takže datace jejich schránek pomocí 14C uhlíku bývá posunutá různě daleko do minulosti. Ulita ve vrstvě prokazatelně staré okolo 1000 let ti klidně vyjde stará 2000 let. A teď si vyber, jde o druhotný přenos materiálu, nebo tam ten šnek fakt žil před 1000 lety a jen se nacpal podložím? Tam, kde uhlík v ulitách pochází opravdu z rostlin, je datace věrohodnější. Jenže tam se zase ulity nezachovávají... Nemluvě o tom, že datace pomocí 14C sama o sobě je model s určitou chybou. A tak dále. Když ten výzkum prakticky děláš, narážíš na metodický a interpretační problém na každém kroku. Čili pokud máš zažitou představu o podobě krajiny v nějaké době v minulosti, máš zpravidla tendenci ta svoje data interpretovat tak, aby s ní byla v souladu. Čímž jí dále posiluješ; ona se ale právě často dají vysvětlit i jinak. Takže: je skvělé, co umíme, ale buďme si vědomi limitů, a buďme opatrníProxy dáta plne dostačujú na urobenie si obrázku ako vtedy vyzeralo podnebie. Dnes je archeologia rozvinutá veda. K proxy dátam patria aj archeologické výskumy kostí, ktoré vypovedajú veľa o zdravotnom stave. Aké chceš skutočné dáta - záznamy zo stredovekých meteo staníc ?
SouhlasSoučasný populačný rast s tým nemá nič, keďže sme technická civilizácia- Lifrujeme z jedného svetadiela potraviny o 2000 km ďalej na miesta, kde by pred 500 rokmi žila stotina obyvateľov. Na výroby 1 joulu v potravinách dnes dávame circa 100 joulov inej energie, väčšinou fosílnej. V stredoveku to vychádzalo zhruba na 1J : 1J. (zbytok dodalo slnko).
A přesto se nemnožíme. To je právě ten problém.Máme šľachtené až prešľachtené plodiny. Máme mechanizáciu, ktorá zvládne 10x toľko čo farmári s koňmi a volmi. Máme skleníky, kvapkové zavlažovanie. Máme desalináciu vody. Umelé hnojivá. Pesticídy, insekticídy. A spustu ďalších vecí , o ktorých mohli v stredoveku len snívať.
Lebo máme spústu inej zábavy. Máme sociálny systém dôchodkov. Väčšina ľudí nie je pripútaná k pôde. A tiež už na slovo nepočúvame cirkev ako kedysi - milujte sa sa množte sa.
- Pressburger
- Kapitán
Začínali hrdzavým tankom. Príbeh rodiny Strnadovcov, ktorej ide na ruku Kaliňák i Ficova vláda
zdroj: https://e.dennikn.sk/4371135/pribeh-zbr ... /?ref=mwat
zdroj: https://e.dennikn.sk/4371135/pribeh-zbr ... /?ref=mwat
Arthur Pressburger
Krásný dárek k Vánocům dostali Slováci od svého premiéra, záběry jak líbá prsten Putinovi. Slušný člověk by se propadl hanbou
https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/ ... anicni_vlc

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/ ... anicni_vlc
Zoufalí lidé dělají zoufalé činy, navíc si myslím, že mu mrdlo. Jako Babišovi.

Máme první exkluzivní výstup z jednání. Tenhle rok na Slovensko dorazí Děda Mráz.
A první reakce že Západu, jak toho geografického, tak i kulturního.
https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/fico ... anicni_vlc
https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/fico ... anicni_vlc