OSSR - viacúčelové vrtuľníky UH-60L Armed Black Hawk
Re: OSSR - viacúčelové vrtuľníky UH-60L Armed Black Hawk
Myslím,že to je otázka maximálně pěti let než Slovensko zjistí,že provoz dvou letek UH-60 je drahý a koupí něco ve stylu H-145M.
Prave naopak. Prevadzka jedneho typu je ekonomickejsia ako dvoch. Na UH-60M si dokonca letectvo robi servis samo. Ak by sme mali 24 UH-60 M znamenalo by to velku usporu. Tuto pri verzii L a opätovnom zaangazovani LOT si uz nie som taky isty nakladmi. 

Ale drahšie ako to nekonečné generálkovanie Mi-17 to nebude.
Celá táto BH histéria bola vyvolaná kvôli klamstvám kalimera a spol. voči Viperom. Olietané stroje, i keď po nejakej generálke, budú mať také isté potreby na ND ako Mi-17 a je len otázka času, kedy ich po jednom začnú odstavovať, prípadne kanibalizovať. Navyše to budú opäť endemity a vek sa nedá oklamať, ani pri technike. Technológie postupne nedostupnejšie a náročnejšie na financie, viď. kalimerove nákupy Fokkerov.
A vetchuška tlieska.
A vetchuška tlieska.
"Alea iacta est"
- Juraj Tichý
- Kapitán
Každá technika potrebuje náhradné diely.
Mka v istom čase tiež viac sedeli na zemi ako lietali.
Z Mi17 sa to však da ťažko porovnať, keď vrtuľník po nalietani tuším 1200 hodin, musí ísť na GO. To u americkej techniky nie je.
V akom svete je UH60L endemit, fakt netuším.
Mka v istom čase tiež viac sedeli na zemi ako lietali.
Z Mi17 sa to však da ťažko porovnať, keď vrtuľník po nalietani tuším 1200 hodin, musí ísť na GO. To u americkej techniky nie je.
V akom svete je UH60L endemit, fakt netuším.
Lenže staršia technika oveľa viac. Môžeš dať na starú dvadsaťročnú Octaviu najnovšie typy hliníkovych diskov a rôznych doplnkov, no stále to bude technologicky tá istá dvadsaťročná Octavia s nabehanými xy tisíc kilometrami a tými istými technologickymi obmedzeniami voči najnovšej verzii a stále to nebude BMW M3.
Endemit vo vzťahu k našim M-kám a všetkým ostatným BH v blízkom aj vzdialenejšom okolí. Môžeš aj s trololom a ostatnými stále ospevovať tento pofidérny kontrakt, pre mňa a zrejme aj pre viacerých to bude stále len kalimerova šmelina s veľkou osobnou províziou a minimálnym posunom OSSR a obranyschopnosťou SR. A o to im zrejme ide.
Endemit vo vzťahu k našim M-kám a všetkým ostatným BH v blízkom aj vzdialenejšom okolí. Môžeš aj s trololom a ostatnými stále ospevovať tento pofidérny kontrakt, pre mňa a zrejme aj pre viacerých to bude stále len kalimerova šmelina s veľkou osobnou províziou a minimálnym posunom OSSR a obranyschopnosťou SR. A o to im zrejme ide.

"Alea iacta est"
Myslím, že kdyby se objednaly UH-60V bez té Vipeří omáčky okolo, tak potom neštěkne ani pes a naopak se zatleská. Takto to prostě smrdí no. Samozřejmě je otázka zdali by je US pustili a jak dlouho by se čekalo, ale Viktory dělá více firem nejenom Grumann. Ale stalo se, takže tak.

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Vlny tu narobil akurát Pressburger fantazírovaním o battlehawkoch. Nebyť jeho fabulácií, tak by od začiatku boli vrtuľníky chápané ako nákladné s ľahkou výzbrojou na nutnú sebaobranu.
Tak "Victory" nerobí ACE/Strnad a v tom je zase "zakopaný ten pes".
A stále by to nebol AH-1Z.
A stále by to nebol AH-1Z.

"Alea iacta est"
Jasne, ze UH-60 V by bola lepsia volba. Podiel spolocnych ND a servisnych cinnosti by bol vyssi. Pri tychto mackopsoch od ACE, ktore v Europe lietaju len v Rakusku bude to servisovanie narocnejsie. Ako keby sme sa z minulosti nepoucili, ze nase individualne riesenia za vela nestoja - MI-17 LPZS, Mig-29 AS ...
I Rakousko posiluje flotilu Black Hawků, ale jde na to opačně než Slovensko - k dvacetiletým S-70 (UH-60L) pořizuje nové UH-60M.
Možno sa už poučili na vlastných chybách a unikátnych riešeniach. Tu zatiaľ bezo zmien. Bohužiaľ. 

"Alea iacta est"
- Pressburger
- Kapitán
V 2017 Rakúske MO podpísalo zmluvu s Ace Aeronatics na modernizáciu 9ks vrtuľníkov S-70 (UH-60L) pričom posledné stroje boli dodané v 2022.
V 2022 si portugalci objednali modernizáciu 6ks Black Hawkov. V 2024 portugalské MO podpísalo zmluvu na modernizáciu ďalších 3ks Black Hawkov.
Ukrajina detto 2ks Black Hawkov.
OS SR tento rok dostane 2ks UH-60M čím sa z 9ks UH-60M dostaneme na 11ks UH-60M
Arthur Pressburger
Portugalci si je upravili pro hašení požárů, ne?
No ta bene jsou to UH-60A
No ta bene jsou to UH-60A

- Pressburger
- Kapitán
Viete skelete (a viem, že viete, ale tak načo tá hra na mačku a myš) podľa Dlhodobých plánov obrany "vrtuľníkové letectvo zabezpečuje vzdušnú prepravu osôb, materiálu a výzbroje, odsun zranených, prieskum, pátranie a záchranu, ako aj plnenie úloh v kontexte riešenia mimoriadnych udalostí a nevojenských ohrození"
Spektrum úloh kladených na vrtuľníkové letectvo v súčasnosti zahŕňa reakcie na vojenské ale aj nevojenské ohrozenia formou poskytovania blízkej palebnej podpory, vysadzovanie diverzných skupín, špeciálne operácie, zabezpečenie mobility jednotiek, aeromobilné operácie, prepravu osôb a materiálu, vyhľadávanie osôb, prepravu zranených osôb, pomoc obyvateľstvu počas krízových situácií v oblastiach zasiahnutých živelnými pohromami, evakuácii obyvateľstva z ohrozených oblastí ako aj pomoc ďalším orgánom štátnej správy napr. pri hasení lesných požiarov.
Schopnosť plniť úlohy vrtuľníkového letectva ozbrojenými silami SR vyplýva zo všeobecne záväzných právnych predpisov, strategických a koncepčných dokumentov ako aj z medzinárodných záväzkov Slovenskej republiky. Ide hlavne o plnenie týchto úloh:
a) plnohodnotná podpora pozemných síl;
b) plnenie dopravných a výsadkových úloh;
c) vzdušná preprava osôb, materiálu a výzbroje;
d) vzdušný prieskum;
e) podpora síl pre špeciálne operácie pri vykonávaní špeciálnych operácií;
f) účasť na mierových humanitárnych operáciách na zabezpečenie a podporu mieru;
g) zabezpečenie leteckej pátracej záchrannej služby;
h) odsun zranených;
i) použitie vrtuľníkového letectva OS SR k záchranným prácam a ochrane života, zdravia a majetku občanov SR;
j) pomoc pri riešení živelných pohrôm, evakuácia obyvateľstva z ohrozených oblastí,
asistencia pri záchranných a hasiacich prácach;
k) preprava zranených občanov SR v rámci vlastného územia i z územia krízových a mimoriadnych situácii vo svete;
l) nasadenie a pôsobenie v rámci síl okamžitej reakcie NATO a EU (EU BG – Battle Group) ako aj nasadenie a pôsobenie v ostatných misiách a operáciách medzinárodného krízového manažmentu (MKM);
m) zabezpečenie výcviku a cvičení OS SR doma a v zahraničí.
Zároveň použitím kompatibilnej platformy a modulárnej konštrukcie vrtuľníkov ich bude možné použiť na väčšie spektrum úloh ako len na bojovú podporu pozemných síl (v prípade AH-1Z), tieto vrtuľníky bude možné využívať aj pre potreby úloh logistickej prepravy osôb a materiálu, zdravotnícke prepravy (CASEVAC/MEDEVAC), vykonávať s nimi vizuálny vzdušný prieskum, prepravu materiálu v podvese, vysadzovanie a extrakciu výsadkov, vyhľadávanie a záchranu osôb v núdzi (LPZS alebo SAR – Search and Rescue misie) a v prípade domáceho krízového manažmentu na úlohy prepravy osôb z ohrozených priestorov povodňami, požiarmi, hasenie požiarov, zdravotnícke prepravy.
Samozrejme vo vašom prípade skelete by to chcelo aj troška empatie nakoľko vo vlákne Re: Vrtulníky pro OSSR sme sa už o tom bavili a žiaľ skúšali ste to opäť pred nejakým tým pátkom aj v tunajšom vlákne kde Vám pre zmenu Juraj Tichý nazvime to len "osviežil pamäť":
Juraj Tichý píše: ↑8/12/2024, 10:12 Uh60M to nebudú v žiadnom prípade.
Snáď to budú novovyrobene Lká.
Zkušenosti z Hřenska jsme zařadili do standardního výcviku, říká pilot vrtulníku Mi-17
https://acr.mo.gov.cz/informacni-servis ... 17-251214/
Juraj Tichý píše: ↑8/12/2024, 10:16 Do portfolia kbelských display pilotů se vrací ukázka leteckého hašení. Po devítileté pauze ji zhlédli diváci ve Strakonicích
https://acr.mo.gov.cz/informacni-servis ... ch-235570/
Juraj Tichý píše: ↑8/12/2024, 10:21 Armádní vrtulníkáři otestovali nový bambi vak o objemu téměř 3000 litrů zavěšený pod vrtulníkem Mi-17
Létat s novým bambi vakem v podvěsu pod vrtulníky Mi-17 a Mi-171Š zkoušeli piloti 24. základny dopravního letectva a 22. základny vrtulníkového letectva v Náměšti nad Oslavou.
V Hřensku se zcela jasně prokázala nutnost použití vrtulníků vybavených hasicími vaky o kapacitě minimálně 3000 litrů.
Pořízení objemnějších vaků nahrávají i klimatické změny, které přinášejí výrazně sušší léta s většími riziky ničivých požárů. Armáda může být povolána na pomoc v případech, kdy Hasičský záchranný sbor není schopen s rozsáhlými požáry účinně bojovat a děje se tak na základě smlouvy mezi Armádou ČR a HZS.
https://www.pozary.cz/clanek/274407-arm ... kem-mi-17/
Ako to vravíte? S křižkem po funusu?
A teraz to skúšate opäť cez portugalské Black Hawky...
Arthur Pressburger
Já se bavím o portugalských UH-60, které jsi tady zatáhl ty, a které jsou určeny pro hašení lesních požáru a přepravu hasičů. Pro transport a SAR má portugalské letectvo kombinaci vrtulníku AW101, AW119 a AS350.
Portugalské UH-60A(?) jsou tedy spíše analogem pro chystaný český nákup hasičských vrtulníků. Z toho také vyplývá, že nároky na modernizaci a nasazení pro portugalské vrtulníky budou jiné, než pro ty slovenské.
A ve finále tedy ani po pilotech portugalských UH-60 nikdo nechce, aby se stali super piloty bravurně zvládající transport, SAR, hašení požárů a palebnou podporu.
Portugalské UH-60A(?) jsou tedy spíše analogem pro chystaný český nákup hasičských vrtulníků. Z toho také vyplývá, že nároky na modernizaci a nasazení pro portugalské vrtulníky budou jiné, než pro ty slovenské.
A ve finále tedy ani po pilotech portugalských UH-60 nikdo nechce, aby se stali super piloty bravurně zvládající transport, SAR, hašení požárů a palebnou podporu.

- RezortineR
- rotmistr
Treba to brať tak, že UH-60 budú teraz robiť všetko to, čo robili Mi-17 - teda aj transport, aj SAR aj hasenie požiarov (preto aj OSSR požadovalo dve letky) - a vlastne z časti aj podpora SOF (dva stroje). Dovybavenie zbraňami no... aj Mi-17 boli čiastočne vyzbrojené, to akú to má efektivitu a účelnosť je druhá vec.
Otázne je teda, či UH-60L a UH-60M sú prevádzkovo zhodné (to ja neviem, v tomto sa popravde nevyznám).
Otázne je teda, či UH-60L a UH-60M sú prevádzkovo zhodné (to ja neviem, v tomto sa popravde nevyznám).
- Pressburger
- Kapitán
Skelete ja sa naopak bavím nielen na vašom vyplakaávaní nielen okolo portugalských air force black hawkoch, ale aj tých našich black hawkoch Slovak air force, že si dovolia hasiť požiare a to dokonca aj u susedov ak to treba.
Arthur Pressburger
ne, já se nevyplakávám o tom, že portugalské Blackhawky jsou určené pro hašení, koncekondů pro hašení se dá použít jakýkoliv vrtulník opatřený závěsem. Já upozorňuji, že zatímco modernizace portugalských UH-60 jde cestou specializace (hašení), tak slovenské UH-60 budou mít univerzální použití. A z toho také vyplývají jiné nároky na modernizaci a výbavu těchto vrtulníků, a také budou mít tyto posádky i jiný výcvik. Portugalské nemusí řešit obranu před PLŘS, Slovenské ano atd.
Hodinky, holínky, všechno se natahuje.
Hodinky, holínky, všechno se natahuje.

Ešte večer som písal, len mi nejako vypadol tento web a nechcel naskočiť.
Jasné, že si upravili verziu A, no niekto má asi problém čítania s porozumením. "A" nie je "L" a "L" nie je "M".

A ďalej, že teraz príde paľba "nepriestrelných" argumentov. A nemýlil som sa.

"Alea iacta est"