AČR kampak kráčíš?

Komentáře aktuálního dění ...

Moderátor: jarl

Pravidla fóra
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.

Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".

Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.

Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Odpovědět
Danik
nadpraporčík
nadpraporčík

Re: AČR kampak kráčíš?

Příspěvek od Danik »

Zemakt píše: 12/2/2025, 12:56 Asi jak kde.
Lidé mají rádi velká dobrodružství, eposy, epické příběhy... A co je dramatičtější a napínavější, než získání batohů pro potřeby Armády České republiky? 🇨🇿⚔️
(To je řečnická otázka. Hlavně nám nepište o MADu 21, F-35tkách, těžké brigádě, autech pro výsadkáře, dělech, raketách, radarech, zimních hadrech... ,ranní depresso už jsme totiž měli.)
Jen tak pro pobavení.
Bojovky jdou logicky první. Zbytek musí počkat.
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál

Příspěvek od skelet »

pokud nemají vybavení, a co slýchávám, tak to vybavení nemají, tak to "logicky první" je blbost. Je to prostě bordel, který absolutně nejde obkecat.
ObrázekObrázekObrázek
Dzin
7. Major
7. Major

Příspěvek od Dzin »

Nejde a je to problém dlouhodobí a nic se s ním nedělá. Tedy nic opravdového. Vzpomínám si, že když jsem před cca 15ti lety chodil s manažerkou oděvů v Mark and Spencer, tak byla v naprostém šoku, když jsem jí popisoval, jak to funguje v AČR ohledně zásobení výstrojními součástky. A od té doby jsou změny spíše jen kosmetické a než aby se hledělo, jak výstroj k vojákům dostat, tak se spíše hledí, aby náhodou nějaký z nich neměl o jedno tričko navíc, než unosí.
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
Dzin
7. Major
7. Major

Příspěvek od Dzin »

K tomu jak přednost mají bojovky. Většinu svojí služby jsem strávil u bojovek a to včetně 4. brn, což by měla být jednotka protěžovaná. I tam jsme ale měl naprostý nedostatek výstrojních součástek a to někdy opravdu alarmující, kdy neměl člověk ani základní vybavení. Moje první cvičení, 3 týdny na Doupově v říjnu, jsem absolvoval v jedněch maskáčích, jedněch pracákách, jedné teplákové soupravě, 4 tričkách, jednom svetru a 4 teplých ponožkách a jednom kongu a dvou kanadách (zimní a letní) a jedny pletené a jedny kožené rukavice a jedna "šála" alias "kukla" a jedno pončo. To byla veškerá moje výbava a vešla se mi pohodlně do batohu. Žádné termo prádlo, žádné goratexy, žádné zimní doplňky, barakuda prostě nic, co by mělo být běžné vybavení. Naštěstí to bylo jediné cvičení, které jsme tam zažil, kdy pršelo pouze první tři dny a potom ani nemrzlo, i když zima byla. A s tohle výstrojí jsem potom u brnky přežíval rok, než mě poslali do mise a konečně mě dovybavili.

Situace se sice od té doby zlepšila, ale ne o moc. Kamarádka šla před 2 roky do armády a dostala třeba kanady o 3 čísla větší. Co to udělalo s jejíma nohama není třeba říkat a vyměnit jí je nechtěli, protože prý jiné neměli a na další neměla nárok. Teprve u jednotky jí dala jedna vojákyně svoje starší, velikostí odpovídající. Vybavení sice dostala celkově víc, než já tehdy, ale ne vše, co by potřebovala a opět, musel čekat rok, než měla nárok na dofasování dalším nejnutnějším.

Vystrojování je bolavá pata armády dlouhodobě.
Obrázek

Danik
nadpraporčík
nadpraporčík

Příspěvek od Danik »

skelet píše: 12/2/2025, 17:05 pokud nemají vybavení, a co slýchávám, tak to vybavení nemají, tak to "logicky první" je blbost. Je to prostě bordel, který absolutně nejde obkecat.
WTF...

Řeč byla o nové fleece čepici a o tom, že se vydává od prosince a první jde logicky k bojovkářům... Stejně jako jim prvním půjdou nové vesty co už se naskladňují nebo KONEČNĚ nové batohy. Oni taky budou první co dostanou uniformy nového střihu, nebo zimní výstroj co se podepsala koncem minulého roku. Stejně tak bojovky byly první co dostali Breny, P-10C nebo nová Mimina či první co dostaly NPNTV2017 nebo POB2017.

Řeč není o výstrojní situaci v AČR, která přes mnohá zlepšení je stále daleko od ideálu. Nicméně množství změn se právě materializuje a ukáže se v následujících letech. Viz další vesty, batohy, zimní výbava. To, že to trvá je věc další.

Ale bavili jsme se o tom že nová výbava jde univerzálně právě k bojovkám. Tak nechápu ten komentář o blbosti, když ty fleecky o kterých jsme se bavily už se vydávají přes dva měsíce...
Juraj Tichý
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Juraj Tichý »

Dzin: Taka kacírska otázka, skutočne musí vojak fasovať ponožky, trenky, tielka,termoprádlo...? Nedá sa to odbiť príspevkom ku mzde a nech si každý kúpi čo chce?
Nehovorím o tom, čo je vidieť, aby vojaci vyzeralo jednotne. Ale cena ponožiek je 2 eura a tender, logistika, skladovanie, vydávanie,.. ďalších 5. Skutočne tak hrozne záleží aby Míša vyfasoval zelené ponožky?

Začať vydávať fleecky v decembri je fakt paráda, keď ju na záhrade prvýkrát navlečieš koncom septembra.
Danik
nadpraporčík
nadpraporčík

Příspěvek od Danik »

Dzin píše: 12/2/2025, 17:45 K tomu jak přednost mají bojovky. Většinu svojí služby jsem strávil u bojovek a to včetně 4. brn, což by měla být jednotka protěžovaná. I tam jsme ale měl naprostý nedostatek výstrojních součástek a to někdy opravdu alarmující, kdy neměl člověk ani základní vybavení. Moje první cvičení, 3 týdny na Doupově v říjnu, jsem absolvoval v jedněch maskáčích, jedněch pracákách, jedné teplákové soupravě, 4 tričkách, jednom svetru a 4 teplých ponožkách a jednom kongu a dvou kanadách (zimní a letní) a jedny pletené a jedny kožené rukavice a jedna "šála" alias "kukla" a jedno pončo. To byla veškerá moje výbava a vešla se mi pohodlně do batohu. Žádné termo prádlo, žádné goratexy, žádné zimní doplňky, barakuda prostě nic, co by mělo být běžné vybavení. Naštěstí to bylo jediné cvičení, které jsme tam zažil, kdy pršelo pouze první tři dny a potom ani nemrzlo, i když zima byla. A s tohle výstrojí jsem potom u brnky přežíval rok, než mě poslali do mise a konečně mě dovybavili.

Situace se sice od té doby zlepšila, ale ne o moc. Kamarádka šla před 2 roky do armády a dostala třeba kanady o 3 čísla větší. Co to udělalo s jejíma nohama není třeba říkat a vyměnit jí je nechtěli, protože prý jiné neměli a na další neměla nárok. Teprve u jednotky jí dala jedna vojákyně svoje starší, velikostí odpovídající. Vybavení sice dostala celkově víc, než já tehdy, ale ne vše, co by potřebovala a opět, musel čekat rok, než měla nárok na dofasování dalším nejnutnějším.

Vystrojování je bolavá pata armády dlouhodobě.
Otázka jestli dostala nebo vybrala. Situace je teď taková že boty si člověk vybírá po odzkoušení velikosti zda mu sedí a pak už vratka není možná. Nový voják v základu fasuje dvoje termo, Goráče, Fleece bundu, taktické a kožené rukavice, celoročky, letňáče, UBACSy, atd. to je základ. Bolístko jsou právě zateplovací bunda (alias snugpak), batohy, pořádné zimní rukavice, silná zimní bunda (když goráč a vrstvy pod tím nestačí). Fajn by byly pořádné zimní převlečníky. Většina, respektive všechno je v řešení, plus něco na víc. A ano, trvá to... Až moc dlouho. Ale tou výstrojí se skutečně šlo za poslední roky nahoru. A mít čepici od Tilaku fasovanou je pro mnohé příjemné překvapení (projednou).
Dzin
7. Major
7. Major

Příspěvek od Dzin »

Juraj Tichý píše: 12/2/2025, 17:57 Dzin: Taka kacírska otázka, skutočne musí vojak fasovať ponožky, trenky, tielka,termoprádlo...? Nedá sa to odbiť príspevkom ku mzde a nech si každý kúpi čo chce?
Trenky už nefasujeme a ani nám na ně nepřispívají. :wink:

Celkově jsem ale spíše proto, aby vše voják dostal vyfasováno v rámci normy, protože je to postup i pro případ války, kdy není čas něco někde shánět a voják by měl být plně zásoben. Takže je dobré, aby armáda měla systém, jak vše pořídit a dostat mezi vojáky, kdy a kde je třeba.
Obrázek

Dzin
7. Major
7. Major

Příspěvek od Dzin »

Danik píše: 12/2/2025, 18:04...
To je sice optimální případ, ale realita je někdy jiná, na vše se zbytečně spěchá a i se stane, že nějaká výstroj není právě ve chvíli, kdy se má fasovat a nebo jí odmítají vydat na základě vnitřních regulí, které ale naprosto neodpovídají situaci. Třeba když jsme přešel od "zelených" k "modrým" tak jsme měl prostě smůlu a dostal jsem pouze roční příděl modrých výstrojních součástek. Což zahrnovalo jednu kompletní uniformu včetně košile. Přitom ji musíš nosit a nikoho nezajímá, jestli je to možné. A můžu pokračovat dalšími příklady, kolega zhubl 30 kilo a jeho "odměna" byla, že musel pár let chodit ve věcech o několik čísel větších, než si postupně vyfasoval nové velikosti podle nárokové normy.

Ano je pravda, že za moji kariéru je vidět postupné zlepšení, ale je to spíše pomalejší a stále tu jsou opravdu velké rezervy.
Obrázek

HONZIK11
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od HONZIK11 »

A o tom to je. Ted je mir .Az bude vojak v poli tak bude muset konfiskovat pracky. Ne tedy kvuli procesorum ,ale aby mu nekdo v dedine na jeho strane vypral. :D
Scotty87
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Scotty87 »

Dzin píše: 12/2/2025, 17:33 Nejde a je to problém dlouhodobí a nic se s ním nedělá. Tedy nic opravdového. Vzpomínám si, že když jsem před cca 15ti lety chodil s manažerkou oděvů v Mark and Spencer, tak byla v naprostém šoku, když jsem jí popisoval, jak to funguje v AČR ohledně zásobení výstrojními součástky. A od té doby jsou změny spíše jen kosmetické a než aby se hledělo, jak výstroj k vojákům dostat, tak se spíše hledí, aby náhodou nějaký z nich neměl o jedno tričko navíc, než unosí.
Proto se tlačí nová výstrojní vyhláška a až jednou bůh dá tak online objednávání kde bude jasnš vidět na co má voják nárok a co je reálně k dispozici případně kde. Původně se uvažovalo že by nová vyhláška přišla s novou uniformou. Ovšem to by taky nemuseli někteří ani dočkat. Takže by vyhláška měla být snad někdy v polovině roku.
Danik
nadpraporčík
nadpraporčík

Příspěvek od Danik »

Dzin píše: 12/2/2025, 18:19
Danik píše: 12/2/2025, 18:04...
To je sice optimální případ, ale realita je někdy jiná, na vše se zbytečně spěchá a i se stane, že nějaká výstroj není právě ve chvíli, kdy se má fasovat a nebo jí odmítají vydat na základě vnitřních regulí, které ale naprosto neodpovídají situaci. Třeba když jsme přešel od "zelených" k "modrým" tak jsme měl prostě smůlu a dostal jsem pouze roční příděl modrých výstrojních součástek. Což zahrnovalo jednu kompletní uniformu včetně košile. A můžu pokračovat dalšími příklady, kolega zhubl 30 kilo a jeho "odměna" byla, že musel pár let chodit ve věcech o několik čísel větších, než si postupně vyfasoval nové velikosti podle nárokové normy.

Ano je pravda, že za moji kariéru je vidět postupné zlepšení, ale je to spíše pomalejší a stále tu jsou opravdu velké rezervy.
Právě ty "výjimky" se daří za poslední roky eliminovat a na to základní vydávání se dbá. Samozřejmě v konkrétním skladě může zrovna někdy chybět konkrétní součástka v požadované velikosti. Nějvětší problém je paradoxně právě u přechodů (a u jmenovek.. hehe..). To s kolegou je samozřejmě na pendrek, ale holt ta dotace je daná nehledě na změny postavy... Na jednu stranu chápu, na druhou stranu, aby pak někdo běhal a vyprošoval si extra nárok, protože mu uniforma najednou je moc úzká, nebo moc volná, a tak jeden voják dostal za 4 roky třeba 3 uniformy a někdo jednu, což by se pak zase odněkud napadalo (nehledě na to dokazování, že už to je moc volné, nebo moc napnuté, by se ve výstrojácích zbláznili), jestli víš co myslím.
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál

Příspěvek od skelet »

Wtf... Řeč je o celkové výstrojní situaci v AČR. Vojáci se radují ze samozřejmostí jako je čepice a batoh. Boha jeho
ObrázekObrázekObrázek
Danik
nadpraporčík
nadpraporčík

Příspěvek od Danik »

skelet píše: 12/2/2025, 18:28 Wtf... Řeč je o celkové výstrojní situaci v AČR. Vojáci se radují ze samozřejmostí jako je čepice a batoh. Boha jeho
Stačí se podívat na co jsem odpovídal zemaktovi a na co jsem reagoval. Tedy o čem jsme se my dva bavili.

A jsme doma...
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál

Příspěvek od skelet »

Doma jsme v tom, že se bavíme o neschopnosti vydávat výstroj. To že si z toho něco vykouskuješ mě opravdu nedojima a ani nezajímá.
ObrázekObrázekObrázek
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

kosmetické a než aby se hledělo, jak výstroj k vojákům dostat, tak se spíše hledí, aby náhodou nějaký z nich neměl o jedno tričko navíc, než unosí.
Proto se tlačí nová výstrojní vyhláška a až jednou bůh dá tak online objednávání kde bude jasnš vidět na co má voják nárok a co je reálně k dispozici případně kde. Původně se uvažovalo že by nová vyhláška přišla s novou uniformou. Ovšem to by taky nemuseli někteří ani dočkat. Takže by vyhláška měla být snad někdy v polovině roku.
Tvl. takhle to u CS funguje přes deset let. Přitom taková píčovina. Ach jo.
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Dzin
7. Major
7. Major

Příspěvek od Dzin »

Danik píše: 12/2/2025, 18:27Na jednu stranu chápu, na druhou stranu, aby pak někdo běhal a vyprošoval si extra nárok,
Jenže přesně takhle to dopadá a člověk běhá a vyprošuje si kde co, aby mohl prostě jen normálně sloužit. Problém je, že těch "výjimek" je reálně velké množství. Celý systém je nastaven tak, že funguje, pokud všechno jede "podle norem". Tedy, že vojáci zachovávají předpokládané rozvrstvení velikostí, opotřebení, barvy atd. uniforem a dalších výstrojních součástek. Jenže to se neděje, vojáci potřebují vše různě a s jinou naléhavostí a nakonec se střetávají se systémem, který není dostatečně pružný.

Není to třeba tak dávno, co jsem kolegovi sháněl goratexy, protože musel jet na cvičení s brnkou a byla to povinná výbava, ale on na vyfasování ještě neměl nárok a výstaváři mu ho odmítli vydat, i když ukazoval požadavky od velitele cvičení. Bylo kolem toho hrozný cirkus, hlavně ve chvíli, kdy jsme se dovolal k jednomu nejmenovanému výstrojnímu činiteli, který měl rozhodovací pravomoc a ten mě odbyl s tím, že na vyfasování potřebuji povolení generála a ten mi ho stěží dá, ale jestli chci, mohu to zkusit. A teprve, až když jsem tedy řekl, ať mi na něj dá kontakt, že mu zavolám a domluvím to s ním, tak otočil a začalo se to postupně hýbat. A to jen špička ledovce, protože dost vojáků při oprávněné potřebě narazí a nic nedostanou, protože se buď za ně někdo nepostaví a nebo nejsou ochotni si to "kvůli hadrům" vydupat. A mluvím o oprávněné potřebě a ně nějaké "výjimce".

Ale zase, nechci, aby to vyznělo, že se nic nezlepšuje a nic nedělá a lidé z výstrojních skladů jsou na nic. Naopak, ty většinou dělají co mohou, ale finálně narážejí na neadekvátní nařízení, vyhlášky a normy, které jsou možná funkční v nějakém optimálním stavu, ale vůbec nereflektují potřebu a realitu armády. Už jen třeba to, co naťukl Scotty87, máme čtvrt 21. století za sebou a on line objednávání je stále spíše v plenkách, než aby fungovalo.
Obrázek

Scotty87
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Scotty87 »

Problém je že to pro nikoho ve velení armády není momentálně priorita. Trochu něco rozjel Opata, ale systémové řešení nepřišlo. Teď nemám pocit že by se tomu NGŠ nějak věnovat. S tou výstrojní vyhláškou jim musela nůž na krk položit až Černochová.
Tady se na mě díváte skrz prsty když říkám že mě Řehka zklamal, ale tohle je jeden z těch momentů. Prostě jsem čekal že se začne jako "mladý a nezkažený" NGŠ věnovat řešení systémových problémům armády a debyrokratizaci. Ovšem nic moc nepřišlo.
Lynx
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Lynx »

Ministryně Černochová se již v minulosti vymezovala vůči veliteli speciálních sil Miroslavu Hofírkovi, který měl prý podepisovat, v rozporu se svými pravomocemi, žádosti o diplomatické pasy pro pány z dronové iniciativy. Ministryně Černochová se nechala slyšet, že ji pana Hofírka zakázal potrestat prezident republiky Petr Pavel. Prý pan Hofírek „nemá být řešen“, tedy přeloženo, tento vysoký důstojník nespadá pod civilní kontrolu.
Zdroj: https://www.lidovky.cz/nazory/ministryn ... nazory_lgs
Dzin
7. Major
7. Major

Příspěvek od Dzin »

Scotty87
Na druhou stranu, tvářit se, že to není odpovědnost MO taky nejde. To AČR zastřešuje a má nad ní rozhodující pravomoc. Pokud by zde existoval jednoznačný tlak ze strany ministerstva, vše by bylo. Jde spíše o to, že "ponožky a trenky" nejsou tak vděčné, jako výzbroj armády. Zatímco nákupy zbraní se těší velké mediální pozornosti a ve veřejném prostoru se dost řeší, ať už pozitivně nebo negativně, nákupy výstrojních součástech jsou prakticky neviditelné. Největší pozornost je jim věnována v souvislosti s různými "kauzami", jako že si novinář "koupí" od vojáka 26 maskáčů a následně je z toho aféra, která zařízne pořizování výstroje pro všechny. Osobně jsme toho názoru, že právě tahle věc z doby Parkanové je důvod, proč je stále celý systém tak restriktivní a spíše než aby vojákům pomáhal obstarávat potřebný materiál, tak spíše dbá na to, aby náhodou někdo nemohl zase "prodat 26 maskáčů" a tedy, aby se "neobohatil".
Obrázek

Odpovědět

Zpět na „Aktuality“