Obrněný transportér PANDUR II 8x8 pro AČR

Odpovědět
Danik
nadpraporčík
nadpraporčík

Re: Obrněný transportér PANDUR II 8x8 pro AČR

Příspěvek od Danik »

Rase píše: 27/2/2025, 12:01 Trochu si ale říkám, proč to cpát na Titus, když cenou je ta platforma v podstatě stejně drahá jako Pandur. Tedy asi i jako budoucí 8x8, ať už se vybere cokoliv. Nějaká finanční úspora by tedy byly jen minimální (jak provoz to netuším).
Lepší terénní vlastnosti a výhled osádky, lépe optimalizovaný pro část rolí. Zkrátka ty vyloženě týlové role nemá toliko cenu cpát na KOT když je teď Titus.
Danik
nadpraporčík
nadpraporčík

Příspěvek od Danik »

stirling píše: 27/2/2025, 12:31 Danik: to info o 80% nasaditelnosti (i když zkreslené započítáním i pár let starých ks) jde dosti proti tomu jak je nutné měnit teď pandury protože jsou nefunkční, nejsou na to díly, vše trvá dlouho atd.

Tedy první korba je opravdu tato a to jak psali, že byl viděn v Izraeli byla blbost a byl to stále původní. O to více mě zaráží, že nejspíše ani do nabídky pro AČR nedodají certifikace balistiky ani protiminové ochrany a opravdu to vše bude jen spolehnutí na to, že říkají pravdu... to je zajímavý posun od toho, chceme vyzkoušené a teď hrozí, že vyberou doslova prototyp.
Mimochodem říci o něčem co nemám ještě ani jeden ks prototypu, že to příští rok začnu vyrábět je když budu hodný dosti zavádějící a neprofesionální.

Souhlas, když člověk vidí třeba ty velitelské a komunikační verze tak si říká proč to cpát na platformu bojového vozidla, úplně stejně by udělal službu tatrovka které by byla levnější a určitě i pro tento účel prostornější. Popřípadě proč to vše nebrat rovnou jako titus/tadeas.
Těch 20% je právě povětšinou nefunkčních a na díly se čeká i rok a půl, kde hlavní problém jsou díly na Samsona. Nutné měnit Pandury (stále je na stole i možnost modernizace) je zejména kvůli tomu že mají za sebou za chvíli 20 let služby některé kusy. To už je víc než dost na MLU.

Ano to s Izraelem byla blbost což jsem si říkal od první chvíle (proč to tam vozit...). Vzhledem k tomu, že už v létě budou celé vozidlo prezentovat na IDETu a testy poběží tedy už jaro/léto (při výrobě vozidel dnes nejdéle netrvá vyrobit vozidlo, to je otázka pár týdnů max, ale to čekání na subdodavatele a veškeré komponenty, tam jsme v měsících když dobře...), do podání nabídky (moožná koncem tohoto roku) mají čas. Nehledě na to, že to pancéřování je s největší pravděpodobností opět dílo VVÚ (stejně jako třeba u Titusu), tedy keramický pancíř, co už dávno osvědčení má. Udělat střelecké testy ve VTÚ není proces na rok.

Tím, že je to protažená verze něčeho, co už jinde jezdí a věž co používá x států po světě, to samé powerpack, nehledě na to, že je to jen v zásadě ne tak komplexní vývoj něčeho co už umí vyrábět a modifikovat (plus staví novou halu), nevidím co je na tom neprofesionálního.
stirling
praporčík
praporčík

Příspěvek od stirling »

Já si normálně dovedu představit, že třeba na poprvé neprojde certifikací na protiminovou ochranu stanag 4a/4b do teď má pandur max tuším o třídu níže a to nebude taková sranda tu korbu vylepšit. Tedy ano pokud nemám vozidlo co prošlo testováním a certifikací tak je to věštění i když třeba mám velkou šanci to stihnout. Zaručit to třeba z důvodu který jsem ti dal jako příklad nejde.
S tou halou myslíš tu pro Caesar v EA (ta by měla být už hotová) nebo se staví pro pandur nová hala v Kopřivnici pod hlavičkou tdv?
Danik
nadpraporčík
nadpraporčík

Příspěvek od Danik »

stirling píše: 27/2/2025, 13:55 Já si normálně dovedu představit, že třeba na poprvé neprojde certifikací na protiminovou ochranu stanag 4a/4b do teď má pandur max tuším o třídu níže a to nebude taková sranda tu korbu vylepšit. Tedy ano pokud nemám vozidlo co prošlo testováním a certifikací tak je to věštění i když třeba mám velkou šanci to stihnout. Zaručit to třeba z důvodu který jsem ti dal jako příklad nejde.
S tou halou myslíš tu pro Caesar v EA (ta by měla být už hotová) nebo se staví pro pandur nová hala v Kopřivnici pod hlavičkou tdv?
Protiminová ochrana má být lvl3...

Jedna hala v TDV, jedna hala v EA
stirling
praporčík
praporčík

Příspěvek od stirling »

Danik píše: 27/2/2025, 14:35 Protiminová ochrana má být lvl3...

Já měl za to, že právě tento hendikep bude evo odstraňovat. V tom případě jestli ta cena bude podobná tak asi není opravdu očem (za předpokladu, že za tu cenu nabídne patria stanag4).
Danik
nadpraporčík
nadpraporčík

Příspěvek od Danik »

stirling píše: 27/2/2025, 14:47

Já měl za to, že právě tento hendikep bude evo odstraňovat. V tom případě jestli ta cena bude podobná tak asi není opravdu očem (za předpokladu, že za tu cenu nabídne patria stanag4).
Nene, protiminovku mají psanou na 3. Balistickou na 4. Což jsou hodnoty cca polského Rosomaka AFG.

Jak říkám. Dobře že je soutěž, Pandur má v našem případě nějaké výhody, Patria to samé.

Osobně. Zajímalo by mě kolik navíc by stálo na Patrii dát D30ku
segal7
praporčík
praporčík

Příspěvek od segal7 »

Danik píše: 27/2/2025, 15:54 Nene, protiminovku mají psanou na 3. Balistickou na 4. Což jsou hodnoty cca polského Rosomaka AFG.
Patria AMV XP má proti minovou L 4 a/b, balistickou L5
Nejhorší je nebýt...
Danik
nadpraporčík
nadpraporčík

Příspěvek od Danik »

segal7 píše: 27/2/2025, 16:41
Danik píše: 27/2/2025, 15:54 Nene, protiminovku mají psanou na 3. Balistickou na 4. Což jsou hodnoty cca polského Rosomaka AFG.
Patria AMV XP má proti minovou L 4 a/b, balistickou L5
patria-amv-xp-a4210x297mm-05-2023-webpdf.pdf
Je tomu tak. O úroveň výš. Boxer a Piranha pak nabízí ještě kousek navíc na lvl6. Ale u Boxer je problém cena (i když ta nabídky i postranního addon kitu s APS je lákavá, no pokud se Pandur vezme s APS typu Iron Fist, zase o něco lepší v téhle rovině).

Ta Patria s upravenou UT-30MK.2 není špatná volba. Případně jak jsem psal. Pro Klokany se nabízela s E35, takže pokud by cena dovolovala a nebyl by nutně požadavek na bezosádkovou věž, zkusit tam hodit D30 a srovnat věže mezi pásy a koly.
HONZIK11
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od HONZIK11 »

Existuje vubec v Evrope nekdo ,kdo ma zavedeneho domaciho vyrobce a poohlizi se po vyrobku jineho ,ciziho vyrobce? V tomto segmentu? Zadalo MO parametry ,technicke pozadavky na EVO,kterych by mel dosahnout?
Ad2. Predikce vyvoje hospodarstvi v CR byla vcera opet upravena v nas neprospech. A vy opet listujete v katalogu.
stirling
praporčík
praporčík

Příspěvek od stirling »

Zavedenej výrobce? jako na základě těch pár desítk ks ? to tím pádem je to i vop. Pokud se vybere patria tak bude dalšího výrobce, nikdo dnes nepořídí 8x8 bez domácí výroby. Věř tomu, že licenční výroba 8x8 není nic sofistikovaného a já si třeba CSG daleko více vážím za opravdový domácí vývoj jako je patriot, tadeas, morana atd. Jsem rozhodně pro ať patirota (i když se mě vzhledově vůbec nezamlouvá) i tadeas rychle zavedeme v co největší míře - samo za odpovídající cenu nemůže to být lichva jako u panduru za 200 mega (cena více jak dva roky stará).
Jsem zvědav na věž jestli patria nabídne také UT30MK2 nebo jiné řešení, ale tuším, že dle vyjádření opravdu ještě nevědí nebo jen mlží. Vzhledem k tolika verzí co kde prodali už mají asi těch odzkoušených věží opravdu hodně.
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník

Příspěvek od Rase »

Osobně nejsem fanoušek těžkých KBVP, když už se mají kupovat drahé mašiny, tak ať jsou spíš na pásech (další brigáda na CV90) a podpůrnou roli kolem ať mají Titusy - beztak by se k nim dala pořídit i nějaká nízkoprofilová věž s větších laufem (než jen těžký kulomet). Teda pokud si chceme hrát na drsňáky, ale osobně jsem spíš po kulomet - tedy obyčejný KOT. Zkrátka mi vadí už i jen ten koncept AČR - jedna brigáda na pásech a druhá na kolech. Profesionální armáda ať je primárně těžká - doplňkovou roli stejně budou v případě potřeby plnit "mobíci" na pickupech a zabavených náklaďácích.
Obrázek

"Vojáci neměli rádi Rakouska ani války, ale dřeli do úpadu těla" - Karel Poláček
pjaro77
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od pjaro77 »

Niečo vo väčšom množstve je potrebné aj na vozenie posádok pri bojovej situácii a zaplachtované tatrovky sú už pasé.
Titusy sú na to fajn, ale nie sú moc drahé napríklad oproti ťažkým 4x4 či Patrii 6x6 ?
Danik
nadpraporčík
nadpraporčík

Příspěvek od Danik »

stirling píše: 27/2/2025, 14:47

Není to jen ochrana. Je to celkový komplet aspektů, TTD a potřeb
Juraj Tichý
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Juraj Tichý »

Rase píše: 27/2/2025, 18:28 Osobně nejsem fanoušek těžkých KBVP, když už se mají kupovat drahé mašiny, tak ať jsou spíš na pásech (další brigáda na CV90) a podpůrnou roli kolem ať mají Titusy - beztak by se k nim dala pořídit i nějaká nízkoprofilová věž s větších laufem (než jen těžký kulomet). Teda pokud si chceme hrát na drsňáky, ale osobně jsem spíš po kulomet - tedy obyčejný KOT. Zkrátka mi vadí už i jen ten koncept AČR - jedna brigáda na pásech a druhá na kolech. Profesionální armáda ať je primárně těžká - doplňkovou roli stejně budou v případě potřeby plnit "mobíci" na pickupech a zabavených náklaďácích.
To by ste šli proti plánom NATO.
https://spravy.pravda.sk/svet/clanok/63 ... atnasobne/
Danik
nadpraporčík
nadpraporčík

Příspěvek od Danik »

stirling píše: 27/2/2025, 18:13 Zavedenej výrobce? jako na základě těch pár desítk ks ? to tím pádem je to i vop. Pokud se vybere patria tak bude dalšího výrobce, nikdo dnes nepořídí 8x8 bez domácí výroby. Věř tomu, že licenční výroba 8x8 není nic sofistikovaného a já si třeba CSG daleko více vážím za opravdový domácí vývoj jako je patriot, tadeas, morana atd. Jsem rozhodně pro ať patirota (i když se mě vzhledově vůbec nezamlouvá) i tadeas rychle zavedeme v co největší míře - samo za odpovídající cenu nemůže to být lichva jako u panduru za 200 mega (cena více jak dva roky stará).
Jsem zvědav na věž jestli patria nabídne také UT30MK2 nebo jiné řešení, ale tuším, že dle vyjádření opravdu ještě nevědí nebo jen mlží. Vzhledem k tolika verzí co kde prodali už mají asi těch odzkoušených věží opravdu hodně.
Ano... Zavedený výrobce co má kapacity, know-how, plnou licenci (i pro export, s CV90 se nám jako prvním povedlo mít plnou licenci, ovšem jen pro domácí užití) a už i zázemí. Navíc si domluvil i věž. Vystavět v STV od nuly výrobu Patrií prostě potrvá a nese s sebou nějaká ta rizika.
Danik
nadpraporčík
nadpraporčík

Příspěvek od Danik »

Rase píše: 27/2/2025, 18:28 Osobně nejsem fanoušek těžkých KBVP, když už se mají kupovat drahé mašiny, tak ať jsou spíš na pásech (další brigáda na CV90) a podpůrnou roli kolem ať mají Titusy - beztak by se k nim dala pořídit i nějaká nízkoprofilová věž s větších laufem (než jen těžký kulomet). Teda pokud si chceme hrát na drsňáky, ale osobně jsem spíš po kulomet - tedy obyčejný KOT. Zkrátka mi vadí už i jen ten koncept AČR - jedna brigáda na pásech a druhá na kolech. Profesionální armáda ať je primárně těžká - doplňkovou roli stejně budou v případě potřeby plnit "mobíci" na pickupech a zabavených náklaďácích.
Jak už jsem tady jednou psal, těžký KBVP teď jdou právě do módy jako střední síly s vyšší operační mobilitou. Zavádí je Němci a Nizozemci, které jednotky vybavené 8x8 v konfiguraci APC právě chtějí povýšit na úroveň mechny, nikoliv pěšího mobilního doplňku. To, že taková jednotka nebude mít úplně dobrou taktickou mobilitu v terénu je holt cena za rychlost přesunu po zpevněných cestách.
Danik
nadpraporčík
nadpraporčík

Příspěvek od Danik »

pjaro77 píše: 27/2/2025, 20:30 Niečo vo väčšom množstve je potrebné aj na vozenie posádok pri bojovej situácii a zaplachtované tatrovky sú už pasé.
Titusy sú na to fajn, ale nie sú moc drahé napríklad oproti ťažkým 4x4 či Patrii 6x6 ?
Severské státy (a stále Němci a Nizozemci) řeší své útvary tak, že vícero pěchoty zajišťují "autobusy" 8x8 výzbrojí 12,7mm HMG nebo 40mm AGL.

Ukrajina ukazuje, že i mechna a obrněné svazky potřebují masivní počty pěchoty, viz skladby ukrajinských brigád, kde vedle tpr a mpr mají i pěší prapory. Boj v zástavbě nebo v zalesněné oblasti rychle generuje ztráty sesednutých rojů a technika je bez krytí pěchoty extrémně zranitelná.
Xny
vojín
vojín

Příspěvek od Xny »

Ono je docela rozdil mezi zapadni Evropou a zememi na vychode (Ru, Ua) v hustote a kvalite cestni site a poveternostnini podminkami...
Danik
nadpraporčík
nadpraporčík

Příspěvek od Danik »

Juraj Tichý píše: 27/2/2025, 20:39
To by ste šli proti plánom NATO.
https://spravy.pravda.sk/svet/clanok/63 ... atnasobne/
Ne tak úplně, QRF jsou i výsadkáři a AČR shodou náhod buduje pluk. Lehké síly jsou ještě mobilnější než ty střední.

Navíc, v textu co jsi poslal je napsáno

"Aliancia chce do miest ich nasadenia dlhodobo umiestniť časť vojenskej techniky, aby predišla zbytočne zdĺhavým presunom."
pjaro77
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od pjaro77 »

US Army na umiestnenie časti techniky má predsunuté "spiace" základne.
Odpovědět

Zpět na „Obrněná technika a dělostřelectvo“