F-35 Budoucnost nadzvukového letectva AČR

Odpovědět
Nesher
Kapitán
Kapitán

Re: F-35 Budoucnost nadzvukového letectva AČR

Příspěvek od Nesher »

skelet píše: 15/3/2025, 20:40 Právěže já chladnou hlavu mám. Opomíjet to, že je Maga rizikový faktor je.. zarážející.
Já ho neopomíjím, jen vím, že dříve či později tam přijdou zase jiní. F 35 tu bude nejméně 40 let.
A znovu, co když volby vyhraje FN, což rozhodně není vyloučeno, tak zase budeme odstupovat od Rafale?
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál

Příspěvek od skelet »

Otázkou jestli tam budou jiní, proto píšu o volbách v listopadu 2026.
Takže ano, opomíjíš je, respektive se domníváš, že je to jen nějaká dějinná úchylka. Možná máš pravdu, možná ne.
ObrázekObrázekObrázek
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál

Příspěvek od skelet »

Btw. Co mám info, tak v případě, že by to Andrej zrušil, tak zaplatíme malé penále, ale přišli by jsme o peníze do programu již vložené.
ObrázekObrázekObrázek
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník

Příspěvek od Rase »

Ono jsme v dost jiné pozici než Kanada už i kvůli počtu objednaných strojů. Kanada už má zaplacených 18 strojů (z 88) a dál se uvidí, ale i s tím počtem se dá něco dělat. To my když od F-35 odstoupíme, tak nám budou ty cca "4" stroje k ničemu (do Technického muzea atd.). Co jsem koukal, tak u nás je ten nákup v podstatě v modelu 12+12, tak by asi šlo skončit u první várky (12 kusů), ale to je podle mě málo pro potřeby AČR. Ona druhá várka se bude vyrábět v Itálii místo v USA. Podle mého má tedy smysl tu zakázku dokončit a dál se uvidí - možná v budoucnu bude Evropa nucená ty svoje F-35 překopat a přehackovat (když Američané zvlčí), ale tak se k tomu připojíme s tím co tou dobou budeme mít.
Obrázek

"Vojáci neměli rádi Rakouska ani války, ale dřeli do úpadu těla" - Karel Poláček
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

Rase, dva typy je blbost.
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Nesher
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Nesher »

skelet píše: 15/3/2025, 21:02 Otázkou jestli tam budou jiní, proto píšu o volbách v listopadu 2026.
Takže ano, opomíjíš je, respektive se domníváš, že je to jen nějaká dějinná úchylka. Možná máš pravdu, možná ne.
Úchylka rozhodně ne, svět se mění. USA se do před trumpovské doby nevrátí. Evropa pro ně už nikdy nebude tak důležitá jak byla. Jen se to trochu uklidní. Dříve či později tam bude sedět někdo mimo maga blázny. Ale vždy už to bude víc kšeft.
Nesher
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Nesher »

skelet píše: 15/3/2025, 21:07 Btw. Co mám info, tak v případě, že by to Andrej zrušil, tak zaplatíme malé penále, ale přišli by jsme o peníze do programu již vložené.
Což je k dnešku dost přes mld. USD.
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál

Příspěvek od skelet »

Nikdo nepočítá s tím, že to bude stejné jako kdysi. Problém bude jak dlouho se udrží Maga. Zkrátka je třeba opustit zaběhnuté koleje a vyhodnocovat rizika. A pak ti klidně vyjde, že Maga je větší riziko, než Le Penn.
Miliard je do toho strčených dost, ale furt lepší ztratit část, než vše.
Prostě chladný kalkul.
ObrázekObrázekObrázek
Nesher
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Nesher »

skelet píše: 15/3/2025, 22:04 Nikdo nepočítá s tím, že to bude stejné jako kdysi. Problém bude jak dlouho se udrží Maga. Zkrátka je třeba opustit zaběhnuté koleje a vyhodnocovat rizika. A pak ti klidně vyjde, že Maga je větší riziko, než Le Penn.
Miliard je do toho strčených dost, ale furt lepší ztratit část, než vše.
Prostě chladný kalkul.
Le Penn mají rusáci na provázku. Mimochodem jsou to stejní magoři jako Maga a pro nás víc nebezpeční, rozklad EU by byla totální katastrofa. To bychom pak nemohli zbraně koupit nikde a stíhačky si sami už 75 let vyrobit neumíme.
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál

Příspěvek od skelet »

Podotýkám, že LePenn tady neustále cpeš ty (byť se v poslední době dost pustila do Trumpa, jehož Maga se snaží o rozpad EU taky).
Jinak je legrační jak se snažíš neustále vyvolat pocit, že volám po zrušení F-35 a la Honzík nebo dronař.
ObrázekObrázekObrázek
HONZIK11
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od HONZIK11 »

Nikdy jsem nic podobneho nenapsal,ze F35 ne!
Moc dobre vim ,ze v Evrope neni z ceho vybrat letoun do obdobi let tricatych a dale!
Vadila mi vzdy neexistence a nedotazenost kolaterálních smluv o ofsetech!
Z tak obrovske zakazky jsme prakticky obchodne a dnes ani politicky nevytezili prakticky nic jen budouci naklady a nejistotu.
Nesher
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Nesher »

skelet píše: 15/3/2025, 22:24 Podotýkám, že LePenn tady neustále cpeš ty (byť se v poslední době dost pustila do Trumpa, jehož Maga se snaží o rozpad EU taky).
Jinak je legrační jak se snažíš neustále vyvolat pocit, že volám po zrušení F-35 a la Honzík nebo dronař.
Le Penn používám jako příklad pro poněkud tunelování vidění. Ve stylu černá nebo bílá, nic mezi tím.
Takže pokud se chceš vyhnout problémům, tak musíš vyřadit i Rafale, která navíc neumí ani to co F 35. Pak ti zbyde co? Gripen je plný US dílů, takže rovnou škrtám, EF jich má též dost, takže když bude Doník chtít, tak stopne dodávky ND a jsme vyřízení. A opět se jedná o stroje, které toho prostě umí méně a stojí víc. Protože tím jsem možnosti vyčerpal.
Z čehož plyne, že jediná racionální možnost je dokončit akvizici F 35 a doufat, že nemáme nic kvůli čemu byl oranžový blázen kazil kšeft. Což nemáme.
Nesher
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Nesher »

HONZIK11 píše: 16/3/2025, 06:18 Nikdy jsem nic podobneho nenapsal,ze F35 ne!
Moc dobre vim ,ze v Evrope neni z ceho vybrat letoun do obdobi let tricatych a dale!
Vadila mi vzdy neexistence a nedotazenost kolaterálních smluv o ofsetech!
Z tak obrovske zakazky jsme prakticky obchodne a dnes ani politicky nevytezili prakticky nic jen budouci naklady a nejistotu.
Což je u systému kde poptávka výrazně převyšuje nabídku, kupuješ od vlády nikoliv od firmy celkem jasný výsledek. Navíc něco málo z toho bude. Výrazný prospěch z toho mají logicky jen ti co v tom jeli od fáze vývoje. Poláci, Rumuni a další jsou na tom víceméně stejně.
HONZIK11
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od HONZIK11 »

Finove Svycari i Nemci vyrazne lepe.
Ad Polaci a Rumuni i Reci. Ti si sjednali vyhodne modernizace jiz vyuzivane techniky made in USA.
Nevim proc stale zavirate oci pred benevolenci, nekompetenci a nepripravenosti nasich vyjednavacu.
Musite ? Nemusite!
dronař
rotmistr
rotmistr

Příspěvek od dronař »

Ano konstatoval jsem zde, že setrvávat u nákupu F-35 je příliš velké riziko a předložil dost argumentu proč.
Rovněž jsem zmínil i podmínky za jakých by nákup F-35 mohl největší rizika zmírnít.

Když to vezmu sestupně pak neschopnost, arogance a ignorování nevládne poslední měsíc pouze v USA, ale rovněž už léta v NATO, EU, CZ, MO i GŠ... i tady :-?
Civilazace je na hraně, možná dokonce už letí dolů z římsy, doporučuji něco o kolapsu civilizací od Mirosava Bárty.

Ignoruje se už od 2014, že Russ je pro Evropu arcinepřítel jež se neohlíží absolútně na nic a jediný respekt má z hrubé síly
Ignoruje se, že USA coby lídra naší civilizace, se zmocnili antisystémový lúzři a MAGA fanatici, kteří za pouhy měsíc u moci stihli rozložit a změnit svět tak, že už nikdy nebude fungovat alespoň tak jako v roce 2024.
Ignoruje se, že akceschonost NATO se změnami posledních týdnů a dnů padla na nulu
Ignoruje se, že EU je neschopná a totálně selhává ve všem

Takže stojíme teď a tady před faktem, že máme na hranicích hrdlořeza odhodlaného si vzít co si zamane.
Co dělá společnost a zodpovědní pro to aby tomu zabránila teď a tady?
- kecá
- háda se
- krade i z toho mála co na obranu máme
- nic

K čemu budou F-35 za 10 let, pokud vůbec budou a budou funkční?
K ničemu, když už pozítři tady bude russ a my nemáme ani lidi, pušky a střelivo, natož cokoliv jiného, abychom se bránili... je zde stav Ukrajiny v roce 2014 :twisted:
Jak to tam tehdá dopadlo, víme. Báťuška Vovka se ješte teď drbe za uchem a dumá proč to tehdá nevzal až za Kijev...
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál

Příspěvek od skelet »

Nesher .. ty jsi krásný příklad lidí, který zde bagatelizoval ruský vliv skrze plyn. Náhradní díly si můžeš koupit do zásoby. Záleží jen na tobě kolik si jich koupíš. Horší je to se softwareovymi omezeními, které jsme teď viděli na Ukrajině.
A zde mám vskutku menší strach z evropských výrobců, než z Maga, což je banda kreténů.
ObrázekObrázekObrázek
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál

Příspěvek od skelet »

Dronař světe div se, jsou věci, které se musí plánovat dlouhodobě.
ObrázekObrázekObrázek
dronař
rotmistr
rotmistr

Příspěvek od dronař »

skelet píše: 16/3/2025, 10:37 Dronař světe div se, jsou věci, které se musí plánovat dlouhodobě.
Noo, to vidím, 10 let je zdá se málo od zabrání Krymu...
Komouši plánovali na pětiletky, NATO-EUrohujeři plánuji už na desetiletky...

Za první republiky stačilo na takovou "maličkost" jako bylo opevnění hranic, pouze 4 roky
https://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cesk ... %9Bn%C3%AD

Linku na bombardéry v USA za II.sv. postavil Ford za rok? Vyráběl tam jeden bombardér B-24 každých 63 minut.
https://www.aeroweb.cz/clanky/3279-ford ... -i-letadel
Nesher
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Nesher »

skelet píše: 16/3/2025, 10:33 Nesher .. ty jsi krásný příklad lidí, který zde bagatelizoval ruský vliv skrze plyn. Náhradní díly si můžeš koupit do zásoby. Záleží jen na tobě kolik si jich koupíš. Horší je to se softwareovymi omezeními, které jsme teď viděli na Ukrajině.
A zde mám vskutku menší strach z evropských výrobců, než z Maga, což je banda kreténů.
Ty jsi fakt jak kolovrátek. To co ty čekáš od USA ti může udělat jakýkoliv jiný dodavatel. Kvanta ND na sklad nemá nikdo. A omezení mj. I v tom software máš všude. Tohle jsou tak důležité systémy, že si země původu prostě kontrolu v nějaké formě podrží. Takže reálně nemáš na výběr.
Jinak se smiř s tím, že F 35 nikdo rušit nebude. Už proto, že nikdo, opakuji nikdo nemá zájem vyeskalovat vztahy ještě víc.
Stejné to bude s Kanadou, to co už zaplatili prostě dostanou. V nejhorším nezaplatí za zbytek objednávky a budou mít buď jen málo stíhaček, nebo dva typy. Přičemž jeden bude dražší, kvalitativně horší a žádnou jistotu jakou čekáš stejně nedostanou. A to je jejich reakce o dva řady smysluplnější než, aby to rušila ČR
Jinak to srovnání s tím plynem je demagogie na úrovni Lynxe a spol. To jsou dvě úplně jiné věci. U plynu je důležité mít alternativní dopravní cesty.. U dvou letek stíhaček prostě budeš mít vždy jen jednoho dodavatele. Tam není na výběr.
A znovu, i kdyby se Doník zbláznil úplně a i přes odpor veřejnosti (včetně většiny republikánských voličů), kongresu atd. vylodil v Grónsku , tak my to řešit nebudeme.
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál

Příspěvek od skelet »

Jestli někdo bude rušit nebo ne se uvidí. Ostatně zase mi něco nepodsouvej. Já nevolám po okamžitém zrušení kontraktu.
Zbytek tvého textu je vskutku jak z kolovrátku. Nicméně věř .. tvá víra tě uzdraví.
ObrázekObrázekObrázek
Odpovědět

Zpět na „Letecká technika“