F-35 Budoucnost nadzvukového letectva AČR

Odpovědět
Orlok
rotmistr
rotmistr

Re: F-35 Budoucnost nadzvukového letectva AČR

Příspěvek od Orlok »

Kdyby jsme si ponechali Gripen, stacil by i mensi pocet F35.
Xawi3r
štábní praporčík
štábní praporčík

Příspěvek od Xawi3r »

Promin, ale ekonomicky, provozne i technicky absolutni nesmysl...
Orlok
rotmistr
rotmistr

Příspěvek od Orlok »

Jo takovych nesmyslu je ACR plna
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál

Příspěvek od skelet »

Orloku řeknu ti pointu. My jsme si Gripeny ponechali (chceme ponechat), ale ty budou technicky olitane v době kdy dosáhnou F-35 plné bojeschopnosti.
A AČR na základě svých zkušeností ví, že provozovat malý počet bojových letounů je blbost. Ponechání Gripenů nic neřeší.
ObrázekObrázekObrázek
Alfik
7. Major
7. Major

Příspěvek od Alfik »

Jakub Fojtík píše: 29/3/2025, 20:03 Aaaaach jo...Scotty87, já už jsem měl takovou radost že jste si našel nějakou smysluplnou náplň života a ono zas musíte řešit mě...
Mám trošku lepší věci na práci než někoho bezduše kritizovat, tak jen stručně - smlouva byla zveřejněná samotným MO v rámci dotazů novinářů dle 106ky a byť byla částečně začerněná, nemám co měnit na tom co jsem řekl.
Xavi3r - máte tip na lepšího autora? Rád ho do redakce dám - a nebo to pište vy, emaily jsou v tiráži. Fakt nemám problém se o místo podělit a bodlo by nemuset nad každým článkem strávit měsíce hledáním a ověřováním podkladů. Ten čas bych uměl využít i jinak.

Dzin a Honzik11 - pánové díky. Shodou okolností jsme se s Michalem Zdobinským už před časem dohodli že se na Rafale podívám právě kvůli tomu že to je schopnostmi nejblíž F-35 a je tu ta vlna hledání alternativy. Mám to rozepsaný mezi tím co jsem sem vlezl. Je to těžký téma na získávání informací (jazykově pro mě i přístupem výrobce kde letáky a specifikace nejsou ani z 90tých a nultých let moc detailní), ale naštěstí mám v jedné zemi kde to lítá známé a mám možnosti si tak ledacos ověřit. Nevím kdy to bude, teď bude Su-57 a pak asi šestá generace, takže když bude čas to dopsat tak možná v 6/25. Vyjde to i u pana Jakaba jako monografie (hned po Eurofighteru), ale tam je to spíš historie a na článek tam není dost detailních dat.
Pro mě to byl rozhodně dobrý rozhovor plný informací. Jen je škoda že to byl rozhovor s Petrosem Michopulem - člověkem s extra skákavostí do řeči a nenecháním domluvit hosta.
Chápu že se asi znáte, ale... já jej taky znám, dokonce osobně. Je z města cca 20km vzdáleného, v kraji kde zas tolik lidí nebydlí :)
Kdyby aspoň nemlel sračky... nu což. Poslechl jsem si především vás. Petrose budu zase dál spokojeně ignorovat.

Nechtěl byste sem napsat o Rafale víc?
A když už, tak i o F-35? :)

Kašlete na nadávače, část z nich je za to zjevně placená a druhá část je "zabiasovaná" v tom či onom a neschopná vidět svět jiný než černobílý.
"Zapomněli jste na syny Vorvénovy. Ztratili jste Greptrovo kladivo. Vás nikdo mstít nebude." Dr. Lazarus
Alfik
7. Major
7. Major

Příspěvek od Alfik »

Orlok píše: 29/3/2025, 22:12 Je jasny, ze tahle vlada s koupi F35 nic neudela. Mozna ta budouci (i kdyz nevik jestli tomu verim, kdyz Babis o sebe rika, ze je Trumpista) alespon zredukuje pocet, to by bylo dobre.
Mozna kdyby zamenili x F35 za y HIMARS, aby LM tolik neostrouhal...
Myslím že Babiš s tím nic dělat nebude. Jsou to jen předvolební kecy. Slibem neurazíš :)
"Zapomněli jste na syny Vorvénovy. Ztratili jste Greptrovo kladivo. Vás nikdo mstít nebude." Dr. Lazarus
Nesher
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Nesher »

Alfik píše: 30/3/2025, 10:38
Orlok píše: 29/3/2025, 22:12 Je jasny, ze tahle vlada s koupi F35 nic neudela. Mozna ta budouci (i kdyz nevik jestli tomu verim, kdyz Babis o sebe rika, ze je Trumpista) alespon zredukuje pocet, to by bylo dobre.
Mozna kdyby zamenili x F35 za y HIMARS, aby LM tolik neostrouhal...
Myslím že Babiš s tím nic dělat nebude. Jsou to jen předvolební kecy. Slibem neurazíš :)
Cituji Bureše "Jsem trumpovec" a už vidím jak bude chtít naštvat Doníka a odepsat skoro 40 mld., které mu kde kdo omlátí o hlavu.
Jinak ty řeči jak státy přehodnocují nákup F 35 jsou z většiny jen řeči. Dokonce i ta Kanada chystá další další nákup US zbraní.
Jakub Fojtík
vojín
vojín

Příspěvek od Jakub Fojtík »

Alfik píše: 30/3/2025, 10:37
Jakub Fojtík píše: 29/3/2025, 20:03 Aaaaach jo...Scotty87, já už jsem měl takovou radost že jste si našel nějakou smysluplnou náplň života a ono zas musíte řešit mě...
Mám trošku lepší věci na práci než někoho bezduše kritizovat, tak jen stručně - smlouva byla zveřejněná samotným MO v rámci dotazů novinářů dle 106ky a byť byla částečně začerněná, nemám co měnit na tom co jsem řekl.
Xavi3r - máte tip na lepšího autora? Rád ho do redakce dám - a nebo to pište vy, emaily jsou v tiráži. Fakt nemám problém se o místo podělit a bodlo by nemuset nad každým článkem strávit měsíce hledáním a ověřováním podkladů. Ten čas bych uměl využít i jinak.

Dzin a Honzik11 - pánové díky. Shodou okolností jsme se s Michalem Zdobinským už před časem dohodli že se na Rafale podívám právě kvůli tomu že to je schopnostmi nejblíž F-35 a je tu ta vlna hledání alternativy. Mám to rozepsaný mezi tím co jsem sem vlezl. Je to těžký téma na získávání informací (jazykově pro mě i přístupem výrobce kde letáky a specifikace nejsou ani z 90tých a nultých let moc detailní), ale naštěstí mám v jedné zemi kde to lítá známé a mám možnosti si tak ledacos ověřit. Nevím kdy to bude, teď bude Su-57 a pak asi šestá generace, takže když bude čas to dopsat tak možná v 6/25. Vyjde to i u pana Jakaba jako monografie (hned po Eurofighteru), ale tam je to spíš historie a na článek tam není dost detailních dat.
Pro mě to byl rozhodně dobrý rozhovor plný informací. Jen je škoda že to byl rozhovor s Petrosem Michopulem - člověkem s extra skákavostí do řeči a nenecháním domluvit hosta.
Chápu že se asi znáte, ale... já jej taky znám, dokonce osobně. Je z města cca 20km vzdáleného, v kraji kde zas tolik lidí nebydlí :)
Kdyby aspoň nemlel sračky... nu což. Poslechl jsem si především vás. Petrose budu zase dál spokojeně ignorovat.

Nechtěl byste sem napsat o Rafale víc?
A když už, tak i o F-35? :)

Kašlete na nadávače, část z nich je za to zjevně placená a druhá část je "zabiasovaná" v tom či onom a neschopná vidět svět jiný než černobílý.
Alfik díky. mě přístup Petrose nevadí. Je to dost náročné si vydobýt prostor něco říci, ale ten rozhovor má mnohem větší dynamiku. Kdybych měl výrazně větší prostor já, na mnohé body se nedostane. Každý máme můj styl a mě se na KaP líbí že to je víceméně naostro, žádné editace, diskuse nad tématy nebo zásahy. Co slyšíte je co bylo řečeno.

Co by vás o Rafale zajímalo? Včera v noci jsem dopsal kapitolu o kontejnerech AREOS a TALIOS a podařilo se mi konečně najít data na pumy HAMMER aby je šlo po technologické stránce porovnat s GBU a taky jsem dostal nějaký starší letáky na GIAT 30M791. To je vůbec zajímavá zbraň - třeba první výstřel vyjde 0,04 s po sepnutí spouště...
O F-35 toho asi bylo dost - řešil jsem v ATM v samostatných článcích zbarvení, radar, optiku, motor... Tak co ještě by Vás zajímalo? Fakt budu rád za náměty. Když půjdou sehnat data, u F-35 znám dost lidí co už jsou i mimo aktivní službu na typu a ledacos si ověřím a o to je to jednodušší.
Danik
nadpraporčík
nadpraporčík

Příspěvek od Danik »

Ad1. Pánové. Představa jak zrovna ČR bude "spearhead" pro nějaké rušení kontraktu ve chvíli kdy jsme již zaplatili ještě oproti plánu navýšené splátky (aby bylo rychleji dodaných několik letounů oproti harmonogramu), to je odvážné, a zatím se nikdo z evropských zákazníků co již smlouvu podškráblo ke zrušení úplně nemá... Těch již současných uživatelů je mnoho. F-35 v Evropě nějaký pátek zůstane. Spoustu pátků.

Ad2. V případě většího rozklížení s USA bude závislost na F-35 náš poslední problém...

Ad3. Při veškeré úctě k p. Fojtíkovi. Přístup do jisté úrovně a výš už prostě nemá a nemá ani křišťálovou koupi aby věděl jak se bude ten projekt vyvíjet, co za další servisní a přidružené smlouvy se bude do roku 2029, respektive 2031 (a poté dále) podepisovat, neví přesnou smlouvu, ani zákulisí jednání, neví harmonogram rozvoje výcviku pozemního personálu. To že přezbrojení taktického letectva po letech zanedbávání se neobejde bez zádruhelů a problémů po cestě, to je pravděpodobné (ale stejně tak by nastalo i při pořízení jiných vyspělých typů) a nijak překvapivé. Stejně tak byly, jsou a budou problémy se zaváděním i jiných systémů. Díky uživatelské základně F-35 už ale bude zpětná vazba ze které se dá čerpat a na některé ostré hrany se připravit.
Alfik
7. Major
7. Major

Příspěvek od Alfik »

Jakub Fojtík píše: 30/3/2025, 13:24 mě přístup Petrose nevadí.
No, přiznávám, jsem na něj za celou tu dobu už doslova alergický :)
Co by vás o Rafale zajímalo?
Doslova cokoli. Celý život se "nořím" hlavně do SSSR/Ruských a USA strojů, a evropské mi tím pádem takříkajíc unikaly až úplně unikly...
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál

Příspěvek od skelet »

Je to Vojáček, ale jediný kdo se s ním baví jsou poslanci ANO.. takže tohle bude v rámci kampaně rezonovat
https://www.denik.cz/veda-a-technika/ce ... babis.html
ObrázekObrázekObrázek
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

Kdy začnou první dodávky Rafalů Srbsku?
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál

Příspěvek od skelet »

od 29 roku
ObrázekObrázekObrázek
Scotty87
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Scotty87 »

Babiš po ničem nepomrkává. Babiš blouzní o tom že F-35 od nás koupí Bibi a pak by pořidil něco jiného. V posledním záchvatu do toho zamotal ještě Macrona. Vzhledem k tomu že je nereálný už ten odprodej je zbytečné to dál řešit.
A pokud vím tak Aňáci od začátku říkají že podepsanou smlouvu budou respektovat.
Orlok
rotmistr
rotmistr

Re: OSSR - nový stíhací letoun Lockheed Martin F-16 Block 70

Příspěvek od Orlok »

Pressburger píše: 2/4/2025, 21:12 Хотели как лучше, а получилось как всегда - Chceli sme to najlepšie a dopadlo to ako vždy.
:mrgreen:
Nutno rici, ze ted jsou to zdaleka nejvykonnejsi letouny v regionu.
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál

Příspěvek od skelet »

Cca do roku 2026 ano.
ObrázekObrázekObrázek
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

:roll: :D
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
mikojan29
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od mikojan29 »

Niekto zase chcel byť vtipný a dopadlo to ako vždy. :rotuj: :mrgreen:
"Alea iacta est"
niko
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od niko »

Tak slovenske F-16 Block 70 dosiahnu tento rok IOC. Pochybujem, ze by F-35 v tomto regione dosiahli IOC v roku 2026.
Odpovědět

Zpět na „Letecká technika“