Obrněný transportér PANDUR II 8x8 pro AČR

Odpovědět
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál

Re: Obrněný transportér PANDUR II 8x8 pro AČR

Příspěvek od skelet »

teoreticky by se daly zužitkovat i stávající věže.. umístit je na kontejner (hákový nebo ISO), tak to v rámci stacionární obrany může furt odvést svůj díl práce.. akorát místo Spike bych tam dal IČ/las. PLŘS + kanón modernizovat na programovatelnou munici.
ObrázekObrázekObrázek
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

progres se Skelete moc nenosí, tak pomalu jo.
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál

Příspěvek od skelet »

ano, zužitkování stávajících zdrojů na maximum se fakt nenosí. Třeba RBS-70 na starých Pandurech by se mi líbily. Než teda nějaké Marsy..
ObrázekObrázekObrázek
Danik
nadpraporčík
nadpraporčík

Příspěvek od Danik »

stirling píše: 2/4/2025, 09:30 Jsem rád, že k tomu došlo i vedení AČR (stačilo si to tady přečíst - i když můj názor tu byl spíše v menšině).
Nejhorší je že nikdo z nás neví jak jsou na tom opravdu ty věže, ve finále se může najít najednou cesta jak je udržet v chodu za normálních podmínek, když se modernizace zatrhala jako ekonomická blbost.

Bylo by to nejlepší řešení najít cestu jak je ještě aspoň 10 let provozovat normál u AČR a dokupovat nové 8x8 postupně. Snažil bych se spíše na žebříčku priorit posunout pvo - nějaké mobilní hlavňové pvo doplněné o levné rakety krátkého dosahu, aspoň dvě baterie SAMP/T NG (tady ta čekačka bude asi také delší), drony a elektronický boj (domluvit/koupit od UA zkušenosti), ShM a také nějaké rakety aspoň na těch 100+ km.
Je toho hodně a proto, bych teď opravdu netlačil všech 250 ks nových 8x8 za každou cenu co nejdříve. Ve finále i pro českého výrobce (ať to bude kdokoliv) je podle mě výhodnější mít zakázku na 10 let než honem tlačit výrobu jen do 3-4 let. Bez kvalitní pvo a elektronického boje to budou stejně jen drahé terče pro levné drony.
Co jsem říkal. Ať se to vyhodnotí a spočítá místo plašení. Vybere se nejlepší možnost. Když je i na stole, že příští rok by rozpočet kapitoly MO mohl dosáhnout 200 miliard, dá se vymýšlet více.

Tak konkrétně ten elektronický boj je jedna z těch kvalitnějších částí AČR a dále se rozvíjí. Viz další dva projekty na 11 systémů. Drony pro ISR jsou v běhu. O Spyderu Černochová říkala, že se s Izraelem jedná o nákupu dalších baterií a to i ve verzi schopné působit proti cílům typu TBM.

Hlavňové PVO je každé bojové CV90, to co je třeba jsou C-RAM, MANPADS, případně se poohlédnout co časem nabídne projekt jako Epirus. ShM a LÚV jsou v další důležité projekty. Munice 100+km je zatím objednána pouze k F-35.
stirling
praporčík
praporčík

Příspěvek od stirling »

skelet píše: 2/4/2025, 10:16 ano, zužitkování stávajících zdrojů na maximum se fakt nenosí. Třeba RBS-70 na starých Pandurech by se mi líbily. Než teda nějaké Marsy..
Mars je jen tlačenka přes kšeftíky skrz rbs70, je to smutné. Navíc celý systém co je teď v nabídce kdy na jednom voze je radar a na druhém tři rbs mě přijde jak z jiné doby, zase příprava na válku z učebnice varšavské smlouvy.
stirling
praporčík
praporčík

Příspěvek od stirling »

Danik píše: 2/4/2025, 10:20 Hlavňové PVO je každé bojové CV90, to co je třeba jsou C-RAM, MANPADS, případně se poohlédnout co časem nabídne projekt jako Epirus. ShM a LÚV jsou v další důležité projekty. Munice 100+km je zatím objednána pouze k F-35.
V tomhle s tebou nesouhlasím, ty potřebuješ daleko více hlavňovou PVO doplněnou právě třeba o levné mandaps + třeba i dvě rbs70 proti hodnotnějším cílům, ale proti tobě stojí protivník, který už je aktuálně schopen chrlit stovky Shahedu za DEN a proti tomu prostě nebudeš nasazovat cv90 ani kbvp. Pojďme se připravovat na to proti čemu případně budeme bojovat, vidíme to online a to, že jich jsou teď stovky za rok už to mohou být tisíce.
O kvalitách elektronického boje asi nelze hovořit bez těch bojových zkušeností, ale rozhodně jsem rád poku se opravdu tato oblast nezanedbává a neignoruje.
Spyder fajn, ale zase kupujeme další systém od dodavatele, který do teď nedodal ani všechny funkční radary, od dodavatele který je totál pod vlivem USA a mimo NATO. Můžou takto vylepšit současné baterie, ale další baterie bych viděl z Evropy a nato radši SAMP/T NG mě přijde jako dobrý kompromis.
stirling
praporčík
praporčík

Příspěvek od stirling »

Tohle na patriot:
https://x.com/nicholadrummond/status/18 ... 6463276087
Už jsem s tím viděl i 4x4 a ať nejsem mimo tému úplně je již i pandur 6x6 s touto věží:
https://x.com/GD_LandSystems/status/1904947746190094846
pjaro77
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od pjaro77 »

Prečo by sa nemohlo používať kbvp na boj proti dronom ? Stačí tadeas alebo pandur / patria 6x6.
stirling
praporčík
praporčík

Příspěvek od stirling »

Nějak nechápu tvojí otázku? Ty jinými slovy říkáš, že 4x4 je málo a že to chce pro tento účel 6x6? Já si naopak myslím, že by to mělo být co nejlevnější a radši více ks.
pjaro77
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od pjaro77 »

Ano. 4x4 majú malú nosnosť a málo miesta na streche pre lepšiu vežu. Koľko sa do takého auta vojde protidronovej munície ? Pre 30mm C-UAS kanon sú nevhodné.
stirling
praporčík
praporčík

Příspěvek od stirling »

Já si to nemyslím viz třeba novinka:
https://x.com/JonHawkes275/status/1879490636065407406
Každopádně to není to co mě vadí, pokud by jsme se snažili nakoupit takové stroje 6x6 tak jsem naprosto spokojen jen prostě to bude stát více jak na pořízení tak na provoz.
pjaro77
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od pjaro77 »

OK, no vshorad proti dronom bude potrebovať aj niečo ako Skynex, ktorý má kanon s programovateľnou muníciou 30-35 mm .
stirling
praporčík
praporčík

Příspěvek od stirling »

Ano skynex určitě výkonnější, ale nepoměrně dražší na provoz i pořízení, to je pak ta pak i ta schopnost C-RAM, takovou věž je namístě pak dát třeba i na 8x8 nebo cv90. To samozřejmě nikdy naše armáda ve stovkách ks mít nebude, ale kéž by se dala priorita i tomu.
pjaro77
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od pjaro77 »

Nemôžete v dobe dronov príštipkáriť. Ak raz spustí Putin alebo ktokoľvek iný v Europe čurbes, drony budú dôležitý a masívny prostriedok boja. Armády musia nejako vytvoriť silnú obranu proti tomu aspoň na dôležitých miestach. Okrem vozidiel môžete mať aj stacionárne veže na základniach, pri elekrárňach a podobne.
Juraj Tichý
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Juraj Tichý »

Lenže pjaro, zároveň platí to co povedal Zmeko.
Vyvoj ide aktuálne tak rýchlo dopredu, ze ak kupime drony dnes, tak v čase dodania budú zastaralé.
Prečo všetky armády vyčkávajú?
pjaro77
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od pjaro77 »

Rus, ak by sa rozhodol zaútočiť raz na poľsko či pobaltie bude mať veľkú zásobu dronov, aj starších.

Ako sa majú europski vojaci s nimi vycvičiť, keď nemajú kontinuálne dodávky ? Aspoň pár sto kusov mini a mikro dronov ročne by mali dostávať ako spotrebný tovar. Samozrejme nie stále tie isté, upravené podľa nanovších potrieb.

Druhá vec - až nastane hodina H, je pripravený priemysel v celej europe chrliť milion dronov ročne ?
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník

Příspěvek od Rase »

stirling:
Ta věž Moog RIwP vypadá hodně dobře a umím si ji představit třeba na současných Pandurech (když je teda se stávající věží problém), konfigurace může být všelijaká. Ideálně v jednom boxu třeba PTŘS a v druhém nějaké lehké protiletecké rakety. Hlavní výzbroje je otázkou - zda by se chtělo zůstat u 30 mm nebo by stačila padesátka.

https://www.moog.com/products/turreted- ... /riwp.html#

riwp-array3.jpg
Obrázek

"Vojáci neměli rádi Rakouska ani války, ale dřeli do úpadu těla" - Karel Poláček
pjaro77
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od pjaro77 »

Ako sa dívam na tú vežu, neviem, či by ju 30mm kanon neroztancoval.
stirling
praporčík
praporčík

Příspěvek od stirling »

Ta věž třeba na tom dingu 3 má normálně 30mm x113mm, tuhle ráži mají i Stryker IM-SHORAD, podle mě si to vyhodnotili jako, že to má slušný efekt i dostřel za dobrou cenu - u těch dronů je to fakt důležité, aby to sestřelí nestálo víc jak ten dron.
stirling
praporčík
praporčík

Příspěvek od stirling »

Patria už roztahuje křídla:
https://www.securitymagazin.cz/defence/ ... 73131.html
Patria AMV XP 8x8 vyniká bezkonkurenční mobilitou v terénu i na silnici, nejvyšší balistickou (STANAG 4569 level 5 a vyšší) a protiminovou (STANAG 4569 level 4a/b) ochranou ve své kategorii a také možností integrovat široké spektrum výzbroje včetně 120 mm minometů a věží střední i velké ráže. Vozidlo již bylo zvoleno ozbrojenými silami šesti členských států NATO – včetně sousedních Slovenska a Polska – a také Japonskem. V bojovém nasazení se osvědčilo například v Afghánistánu, Čadu a aktuálně i na Ukrajině.
Společnosti již podepsala memorandum o porozumění s českou firmou STV GROUP, která bude klíčovým partnerem při lokalizaci výroby vozidel AMV XP 8x8 v ČR. Patria navíc aktivně hledá dodavatele konkrétních schopností na domácím trhu. Cílem je maximální ekonomicky efektivní lokalizace výroby, a to napříč celým spektrem výroby a podpory – od dodávek surovin, svařování korby, výrobních technologií, dodávek komunikačních a informačních systémů, simulátorů, nebo výcviku a nutné dokumentace. Na základě těchto schopností získaných při výrobě bude Česká republika do značné míry soběstačná i po celou dobu životnosti vozidel zejména v jejich opravách nebo dodávkách náhradních dílů. Cílem je vytvořit stabilní a soběstačný ekosystém pro kompletní životní cyklus vozidla přímo na českém území.

Patria pro Slovinsko je dobrá předloha i pro AČR
https://x.com/SolarMare/status/1890420909770498143
Odpovědět

Zpět na „Obrněná technika a dělostřelectvo“