Obrněné vozidlo MARS
Re: Obrněné vozidlo MARS
Nie, nerozumíš. Celou dobu píšu u zmobilnění RBS!
Specifika moderního bojiště, dronová válka, je jiné téma a mnohem důležitější.
Specifika moderního bojiště, dronová válka, je jiné téma a mnohem důležitější.

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Robte si ako chcete, podľa mňa je hlúpe takto uvažovať v dnešnej dobe. Nepripravujete výzbroj náhodou pre reálnu vojnu ?
Takže by jsi tedy RBS na trojnožce pořád vozil na korbě náklaďáku. Nu, proti gustu žádný dišputát.

No a tom to přesně to co jsem popisoval, to co bylo před 5 lety jako fajn nápad je nyní nedostatečné. Pro tento účel a větších počtech se prostě mělo zvolit něco co umí ochránit sebe i ostatní jednotky proti obyč dronům nejen proti letadlům a vrtulníkům. Tedy mělo se zvolit něco s kanónem doplněné o levné rakety a k nim klidně i rbs70 (nebo jiná raketa) - vše na jedné věži a jednom vozidle. Takové vozidlo by bylo určitě o něco dražší, ale měl by jsi komplexní ochranu a nemusel by jsi se tolik bát, že přiletí pár ftp a máš po celém systému.
Argument, že se pořídí něco dalšího s kanónem je podle mě lichý, máš málo lidi a provozovat něco takto samostatně a dávat k tomu další vozidlo aby ho proti těm dronům chránilo je mimo když to mohlo být v jednom.
Argument, že se pořídí něco dalšího s kanónem je podle mě lichý, máš málo lidi a provozovat něco takto samostatně a dávat k tomu další vozidlo aby ho proti těm dronům chránilo je mimo když to mohlo být v jednom.
Ešte raz, ja by som na MARS alebo Patriot 2 alebo Tadeas umiestnil modulárnu vežu s kanonom a raketami RBS. Vozidlo vlastne nie je až tak podstatné a keď vám vyhovuje ťažké 4x4, tak nech je. Môžete a zrejme raz aj budete používať pre VSHORAD PVO aj UAGčka.
Naposledy upravil(a) pjaro77 dne 9/4/2025, 15:02, celkem upraveno 1 x.
Sorry, ale jak u blbejch na dvorečku. Řeč je o zmobilnění stávajícího x let sloužícího stacionárního systému. Ne o nové akvizici, která je a bude nepostradatelná.

Zemakt:
Tak "zmobilnění" se vyřešilo už dávno - AČR miluje všechno cpát na Tatru 8x8
Tak "zmobilnění" se vyřešilo už dávno - AČR miluje všechno cpát na Tatru 8x8

"Vojáci neměli rádi Rakouska ani války, ale dřeli do úpadu těla" - Karel Poláček

Edit: ještě mi na té korbě chybí toyka od Johnny Servise.

Zkusím to naposledy, ale zkusím.
Máš možnost (dejme tomu Mars to musí být tak je to Mars), rbs je nedostatečné potřebuješ mobilitu a máš dvě možnosti:
a) vzít co je naplánované a mít Mars v té podobě jak to kupuje AČR
b) přehodnotit plány a místo toho posadit na Mars věž s kanónem a raketama rbs (popřípadně ještě doplněné o levnější rakety), toto řešení je samo dražší, ale splní ti to požadavek na mobilitu krátké pvo a doplní schopnost bojovat proti levným dornům. ilustrační obrázek: https://x.com/JonHawkes275/status/18794 ... 06/photo/1
Co z toho vybereš?
btw.. zmobilnění.. nejdříve T810 6x6 o pohotovostní hmotnosti 13 tun (1x OZ + 6x PLŘS) +, pak to šoupli na T815-7 6x6 o pohotovostní hmotnosti 29 tun (1x OZ + 6x PLŘS) a včil to doplní endemitem 4x4 o hmotnosti 12 tun .. to je prostě čiré zoufalství.

Výše v diskuzi zaznělo, že se nebude nic předělávat nic překutávat (Daník?), že se využije stávající OZ a to se instaluje na vozidlo. Instalace by neměla být nenávratná, tudíž že v případě potřeby se může znovu OZ dát na trojnožku (tedy jestli mne paměť neklame a zdali jsem to dobře pochopil). Tedy triviální, jednoduché a rychlé řešení.
Takže si Stirlingu nemohu vybrat nic. Ale souhlasím, v nové akvizici bych veškeré tvé připomínky zohlednil. Stávající počet je směšný.
Skelet, čiré zoufalství bylo že původní RBS a následně NG se pořizovaly v této konfiguraci a že doposud s tím nikdo nic neudělal. A pominu-li Iveca, tak endemit bude zprvu každé nové 4x4 minimálně u AČR.
Takže si Stirlingu nemohu vybrat nic. Ale souhlasím, v nové akvizici bych veškeré tvé připomínky zohlednil. Stávající počet je směšný.
Skelet, čiré zoufalství bylo že původní RBS a následně NG se pořizovaly v této konfiguraci a že doposud s tím nikdo nic neudělal. A pominu-li Iveca, tak endemit bude zprvu každé nové 4x4 minimálně u AČR.

Ne, MARS bude mít trojité odpalovací zařízení, plus bude mít "v kufru" přenosné OZ. Pokud by to bylo tak jak nastiňuješ, tedy jen stávající OZ na vozidle, tak by to zoufalství pokračovalo. Protože integrace něčeho takového je tak pro polní dílnu a nemusíme kvůli tomu kupovat 16 nestandardních vozidel.
Endemit to bude na vždy, pokud se MARS nestane STANDARDNÍM obrněným 4x4 vozidlem, který nahradí časem i ty LMV. Celý tenhle nákup prostě smrdí. Někdo se snaží zopakovat cestu BREN 1. A upřímně pochybuji, že SVOS má takové kapacity, aby mohl vyrábět MARS v množstvím větším, jak malém.
Endemit to bude na vždy, pokud se MARS nestane STANDARDNÍM obrněným 4x4 vozidlem, který nahradí časem i ty LMV. Celý tenhle nákup prostě smrdí. Někdo se snaží zopakovat cestu BREN 1. A upřímně pochybuji, že SVOS má takové kapacity, aby mohl vyrábět MARS v množstvím větším, jak malém.

Ha, bavíme se tedy o osmi vozidlech v palebné konfiguraci?Ne, MARS bude mít trojité odpalovací zařízení, plus bude mít "v kufru" přenosné OZ. Pokud by to bylo tak jak nastiňuješ, tedy jen stávající OZ na vozidle, tak by to zoufalství pokračovalo. Protože integrace něčeho takového je tak pro polní dílnu a nemusíme kvůli tomu kupovat 16 nestandardních vozidel.
Dobrá, necháme se tedy překvapit. Mimochodem dle výrobce jsou schopni stokusové roční produkce.Endemit to bude na vždy, pokud se MARS nestane STANDARDNÍM obrněným 4x4 vozidlem, který nahradí časem i ty LMV. Celý tenhle nákup prostě smrdí. Někdo se snaží zopakovat cestu BREN 1. A upřímně pochybuji, že SVOS má takové kapacity, aby mohl vyrábět MARS v množstvím větším, jak malém.
Záleží na úhlu pohledu. S ohledem na válku za humny diverzifikace výroby a výrobců své rácio má.Celý tenhle nákup prostě smrdí.

V takom prípade by som si 2x rozmyslel, ktoré vozidlo si vyberiete, pretože výber bude určovať logistický a servisný reťazec. Aby to nebolo každý pes jiná vec. Robil niekto terénne porovnanie Patriotu 2 a Marsu ?
Podle mě by tu jednu rouru se sedátkem zvládl i Hilux. Případně když si chceme hrát na drsňáky, tak máme 21 Ding se kterými si AČR neví rady. Mohly by ty kousky pěkně stárnou spolu až do vyřazení. Protiletadláci je už mají u sebe a pár vozidel by zbylo na vození obědů a generálů. No a Marsy může MO koupit třeba pro psovody - ať se chlupáči nemusí mačkat v normálním autě.

"Vojáci neměli rádi Rakouska ani války, ale dřeli do úpadu těla" - Karel Poláček
A víš, že toto je nová akvizice která se má podepsat až za pá měsíců, tedy více jak 3 roky po tom co sledujeme online Ukrajinu? To není nic co se podepsalo před dvěma lety a teď se to jen dodává. Já naprosto nesnáším takové pálení veřejných peněz.Zemakt píše: ↑9/4/2025, 15:20 Výše v diskuzi zaznělo, že se nebude nic předělávat nic překutávat (Daník?), že se využije stávající OZ a to se instaluje na vozidlo. Instalace by neměla být nenávratná, tudíž že v případě potřeby se může znovu OZ dát na trojnožku (tedy jestli mne paměť neklame a zdali jsem to dobře pochopil). Tedy triviální, jednoduché a rychlé řešení.
Musím ti přiznat jedno, že pokud takto uvažují lidé v AČR tak jak jsi mě tu předvedl tak uznávám, že v tom korupce být nemusí a to je to ve finále pro mě asi smutnější informace.
V podstatě se navěsí stávající zaměřovací blok na to dálkově ovládané trojnásobné odpalovací zařízení.Zemakt píše: ↑9/4/2025, 15:20 Výše v diskuzi zaznělo, že se nebude nic předělávat nic překutávat (Daník?), že se využije stávající OZ a to se instaluje na vozidlo. Instalace by neměla být nenávratná, tudíž že v případě potřeby se může znovu OZ dát na trojnožku (tedy jestli mne paměť neklame a zdali jsem to dobře pochopil). Tedy triviální, jednoduché a rychlé řešení.
Ne to jsou ty stávající RBS NG. Nebo? Kdyby to tak bylo Stirlingu, tak tady takhle mlejt hubou určitě nebudu. Bavíme se tedy Scotty o tom nekompromisním ukrutném počtu osmi vozidel?

Tak vy máte ešte stále Dinga a teraz príde Mars ? A potom objednáte 30 kusov Bushmasterov pre ženistov, počítam. No, bude to pekný indický cirkus v AČR 

Bavíme se o tom že stávají odpalovací zařízení NG dostane trojnásobné odpalovací zařízeni umístěné na vozidle. Takže počet blízký šestnácti. Předpokládal bych že nahradí/doplní v současné době v Strakonicích používané Dinga 2.