Syrská armádo kam kráčíš?

Komentáře aktuálního dění ...

Moderátor: jarl

Pravidla fóra
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.

Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".

Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.

Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Odpovědět
Dzin
7. Major
7. Major

Re: Syrská armádo kam kráčíš?

Příspěvek od Dzin »

HONZIK11 píše: 17/4/2025, 21:23 Dzine a na ktere strane by jsi chtel stat v onem konfliktu?
To je přeci jasné, na naší. Evropské státy EU/NATO v případě Syrské občanské války měly hlavní problém s migrací ze Sýrie. Tedy pro nás by bylo důležité tomuto zamezit. Asad migraci k nám "podporoval" a tedy naší snahou mělo být mu to znemožnit. Celé to volání po "nutnosti řešit problém migrace u zdroje" byla potom jen prázdná proklamace, protože to reálně znamenalo jediné a to svržení Asadova režimu v co nejkratší době.

To platilo samozřejmě v danou chvíli, další postup by se viděl podle toho, co by bylo v Sýrii dál. Přitom by byla nutná další angažovanost, abychom mohli alespoň nějak ovlivňovat výsledný stav. Bohužel EU a evropské státy NATO rezignovali na aktivní ovlivňování dění. Je to velký rozdíl oproti intervenci v Kosovu, kde naprosto ze stejného důvodu, tedy zamezení imigrační vlny, se tehdejší politici rozhodli pro aktivní vystoupení a výsledek je neskonale lepší, než nyní v Sýrii.
Evropa zasahla do deni v Lybii a je tam bordel dodnes.
A zasáhla v Kosovu a výsledek je dost pozitivní. Nikdy dopředu nelze vědět, jak to dopadne, ale to neznamená, že se na to má rezignovat, protože to nemusí dopadnou dobře, protože to stejně tak může dopadnou dobře. Kosovo a Libye to ukazují, že to může být tak i tak. Problém s Libyí byl spíše v nedůslednosti intervence, kdy se do toho moc nikomu nechtělo a podle toho vypadal výsledek. Ovšem i ten byl daleko lepší, než to co bylo v Sýrii, minimálně z pohledu migrace.
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
HONZIK11
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od HONZIK11 »

:D A zasahla v Kosovu a vysledek je dost pozitivni.

Mno pri poslednich volbach si Srbove stezovali,ze je chcou vyhubit.
A jeste pred par lety to vrelo.
https://edu.ceskatelevize.cz/video/1510 ... -a-srbskem

Ze te huba neboli.Tedy takove koloce co ty jsi schopen stvorit ,to se jen tak nevidi.

Srbský prezident Aleksandar Vučić Kosovu pohrozil vojenskou obranou zájmů srbské menšiny v Kosovu. Samo Srbsko totiž stále vnímá Kosovo jako svoje území. :-?
Fakt pozitivni vysledek.
Dzin
7. Major
7. Major

Příspěvek od Dzin »

Tobě Kosovo přijde, že to v něm vypadá jako v Libyi? Tedy že v něm byla občanská válka, tisíce mrtvých a desetitisíce raněných, množství vnitřních vysídlenců a obrovské škody na majetku? Evidentně ne, Kosovo je proti Libyi doslova ukázkový stát. Takže ano, je to fakt pozitivní výsledek.

A co se týká Srbů opět, tobě přijde, že počítají tisíce obětí a obrovské škody? Opět ne, hodnocení které předkládáš je jen fikční. Realita je taková, že ani Kosovo a ani Srbsko po intervenci v roce 1999 nedopadlo nijak špatně.

Hlavně, migrace z Kosova byla zastavena a její hrozba prakticky zcela neutralizována. Bezpečnost EU potom byla plně obnovena. Takže i z tohoto pohledu naprosto 100% výsledek.
Obrázek

Ataman
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Ataman »

Dzin píše: 17/4/2025, 19:34 Přijde mi, že se zapomíná
To ti přijde špatně.
Dzin píše: 17/4/2025, 19:34v Sýrii byla od roku 2011 občanská válka, během níž byly zabiti statisíce Syřanů a to hlavně civilistů, včetně žen a dětí
Ano.
Dzin píše: 17/4/2025, 19:34většinu z nich měla na svědomí vládní či provládní vojska, která prohrála
Ne. Džůlánisti v tom s nima jedou fifty fifty. A jestli ne, tak na tom dost makaj.
Dzin píše: 17/4/2025, 19:34Bylo by naivní si myslet, že se na tohle zapomene a vítězové nebudou chtít "srovnat skóre"
Mordováním civilistů, včetně žen a dětí? Předpokládám, že tentokrát jde o jiné civilisty, ženy a děti než v případě vládních sil, o ty špatné civilisty, ženy a děti, že?
Dzin píše: 17/4/2025, 19:34Co se týká etnického čištění, my si taky naše území po WW2 pěkně etnicky vyčistili
Mordováním civilistů, včetně žen a dětí? (jasně že leckdy jo, Džůlání není první ani poslední takovejhle dobytek, co má v takovýhle situaci pré a to i přesto, že sem tohle pomotal, neb nejde o etnický ale sektářský čištění).
Dzin píše: 17/4/2025, 19:34Chápu pohoršení se nad tímto i morální rozměr celé věci.
Tak ji to běž říct, něco jako "hele, to nevadí, že vás dneska odkráglujou, za padesát let to v rámci budování vztahů nebude na překážku."
Stejně tak i to, že by se takové chování nemělo přecházet pouze mlčením či krčením ramen a je ho třeba minimálně kritizovat a odsuzovat.
Dzin píše: 17/4/2025, 19:34Ale hlavně bychom si měli pokládat i otázku, jak moc je něco takového naše vinna
To by asi nebylo úplně od věci.
Cerkev je blízko, ale je ledovice. Krčma je daleko, ale půjdem opatrně.
Ataman
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Ataman »

Dzin píše: 18/4/2025, 15:55
HONZIK11 píše: 17/4/2025, 21:23 Dzine a na ktere strane by jsi chtel stat v onem konfliktu?
To je přeci jasné, na naší.
A v případě, že bys byl ten syrskej civilista, žena či dítě?
Dzin
7. Major
7. Major

Příspěvek od Dzin »

Ataman píše: 21/4/2025, 18:20Ne. Džůlánisti v tom s nima jedou fifty fifty. A jestli ne, tak na tom dost makaj.
To je dost rozšířený omyl. Realita je taková, že Asadovi jednotky a jejich spojenci se podíleli na 80-90% civilních ztrát v průběhu celé občanské války. Ti islamisté a teroristé za nimi zaostávali o několik parníků. Dokonce to došlo tak daleko, že jsem i četl popis situace na území kontrolované ISIL a bylo to podáváno ze strany místních jako výrazné zlepšení a nastolení konečně bezpečí a pořádku.

Proto nemůžeme ani psát o tom, že by na tom Džůlánisti "makali", protože to pořád bledne v porovnání s terorem pro-Asadovských jednotek.
Mordováním civilistů, včetně žen a dětí? Předpokládám, že tentokrát jde o jiné civilisty, ženy a děti než v případě vládních sil, o ty špatné civilisty, ženy a děti, že?
Přijde ti, že tohle někde obhajuji?

Navíc tu narážíme na problém, se kterým se potýkají třeba i Izraelci v Gaze. Pro-Asadovské jednotky se samozřejmě bojí odplaty. A tak pod rouškou "ochrany civilistů" prostě vezmou místní jako "živé štíty" a obranu sebe samých maskují jako jejich obranu před "islámskými teroristy". Takže je otázka, jsou útoky na civilisty opravdu útoky na ně nebo k nim dochází protože bývalý asadovci se za nimi kryjí?
Mordováním civilistů, včetně žen a dětí? (jasně že leckdy jo, Džůlání není první ani poslední takovejhle dobytek, co má v takovýhle situaci pré a to i přesto, že sem tohle pomotal, neb nejde o etnický ale sektářský čištění).
Platí výše zmíněné, zatím jediné etnické čištění prováděl Asada a jeho spojenci. Ten masově zabíjel Syřany a nutil je k imigraci. To co sledujeme nyní se tomu ani neblíží. Asadovci samozřejmě tímhle starší, ale zase, jak to můžeme brát za bernou minci, když se u nich jedná doslova o řezníky Syřanů? Teď se tváří jako mírumilovní ochránci místních, ale realita je taková, že jsou to oni, kdo prováděli největší masakry.

Pokud bychom to měli nazývat pravými jmény, tak potenciální váleční zločinci se stáhli do míst s civilním obyvatelstvem a odmítají se vzdát a čelit následkům svého předchozího chování a doslova se kryjí za civilisty, na jejichž ochranu se odvolávají. Přitom z minulosti neexistuje žádný precedens, že by těm civilistům hrozilo reálné nebezpečí. Jak jsme psal, 80-90% všech civilních obětí jde na vrub těm, co nyní stračí "etnickými čistkami".
Tak ji to běž říct, něco jako "hele, to nevadí, že vás dneska odkráglujou, za padesát let to v rámci budování vztahů nebude na překážku."
Stejně tak i to, že by se takové chování nemělo přecházet pouze mlčením či krčením ramen a je ho třeba minimálně kritizovat a odsuzovat.
To je ale právě zcela chybný popis situace, viz. výše. Dost se tu zaměňují viníci, takže i když tu to píši pořád ještě jednou, jsou to právě bývalí asadovci, kteří prováděli největší masakry civilistů, zatímco nynější džihádisti a islamisti, kteří vládnou v Sýrii se na zabíjení civilistů podíleli v relativně malé míře v poměru k vraždění, které rozpoutala protistrana. Tohle je věc, kterou stále musíme mít na paměti, chceme-li situaci správně hodnotit.

Ještě na závěr, mě v tomhle dost iritují různí odborníci na místní poměry, kteří se doslova vyžívají v popisu hrozby a nebezpečí ze strany "isilamistů a džiháditů" a naprosto ignorují, že to nebyli oni, kdo v předchozích letech rozpoutal doslova masový teror, která pozabíjel a zranil statisíce Syřanů a nebo je vyhnal do imigraci. Že to byl právě Asad, který vůbec nepředstavoval režim zabezpečující klid a bezpečí a vládu práva, ale naopak, on se choval právě tak, jak se to předhazuje protistraně. Počty zabitých civilistů to jasně dokládají.

Ataman píše: 21/4/2025, 18:28 A v případě, že bys byl ten syrskej civilista, žena či dítě?
Určitě ne na straně Asada. On byl ten, kdo mohl za úpadek Sýrie a otřesnou situaci, do které se dostala a i za masové zabíjení a imigraci.
Obrázek

Ataman
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Ataman »

Dzin píše: 22/4/2025, 18:54Asadovci se tváří jako mírumilovní ochránci místních
K Asadovcům asi tolik - ať se tváří jak chtěj, historicky se už znemožnili a nikdo už jim nic nežere.
Dzin píše: 22/4/2025, 18:54Takže je otázka, jsou útoky na civilisty opravdu útoky na ně nebo k nim dochází protože bývalý asadovci se za nimi kryjí?
To je těm civilistům poněkud jedno, řekl bych.
Dzin píše: 22/4/2025, 18:54Proto nemůžeme ani psát o tom, že by na tom Džůlánisti "makali", protože to pořád bledne v porovnání s terorem pro-Asadovských jednotek.
Nesouhlasím.
Dzin píše: 22/4/2025, 18:54nynější džihádisti a islamisti, kteří vládnou v Sýrii se na zabíjení civilistů podíleli v relativně malé míře v poměru k vraždění, které rozpoutala protistrana. Tohle je věc, kterou stále musíme mít na paměti
Já mám na paměti jen to, že vraždění je vždycky vraždění.
Dzin píše: 22/4/2025, 18:54Přijde ti, že tohle někde obhajuji?
Ne, přijde mi, že se na to nedobře díváš, takovým strojově statistickým pohledem.
Dzin píše: 22/4/2025, 18:54Určitě ne na straně Asada. On byl ten, kdo mohl za úpadek Sýrie a otřesnou situaci, do které se dostala a i za masové zabíjení a imigraci.
Dobře. Seš asi uvědomělejší a máš víc pro strach uděláno, než já. Já bych se totiž v takový situaci snažil toho dobytka, co mi drží kudlu pod krkem a střílí okolo sebe hlavanehlava, ze všech sil snažil přesvědčit, že sem na jeho straně, jen aby mě a moje blízký nechal žít. Když by ho pak vyhnal nějakej jinej dobytek, tak zrovna tak. A doufal bych, že přežijem do doby, kdy jednou všechny dobytky vyžene někdo normální.
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

Heh, jen k tomu poslednímu odstavci. Máme na to pár přísloví.

Prašť jak uhoď.
Z louže pod okap.
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Ataman
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Ataman »

Zemakt píše: 22/4/2025, 20:28 Prašť jak uhoď.
Z louže pod okap.
To sedí jak prdel na hrnec.
Alfik
7. Major
7. Major

Příspěvek od Alfik »

Problém s lidmi jako tito jmenovaní je ten, že v dané oblasti jaxi nejsou k dispozici jiní lidé než hlavořežci, prostě na každé straně se tam nahoru dostanou jen tyto typy osobností, podobně jako u nás se nahoru dostávají jen typy jako Fiala, Babiš, Okamura apod.
Si nevybereš.
Fandění Džúlánímu nebo Asadovi je stejně kokotské. Jsou (byli) stejní - tak max může být jeden trošku vraždomatičtější než druhý, ale to je tak vše.
"Zapomněli jste na syny Vorvénovy. Ztratili jste Greptrovo kladivo. Vás nikdo mstít nebude." Dr. Lazarus
Ataman
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Ataman »

Alfik píše: 23/4/2025, 09:18Fandění Džúlánímu nebo Asadovi je stejně kokotské.
Líp bych to neřek.
Dzin
7. Major
7. Major

Příspěvek od Dzin »

Ataman píše: 22/4/2025, 20:03Ne, přijde mi, že se na to nedobře díváš, takovým strojově statistickým pohledem.
To máš naprostou pravdu, tak se na to snažím dívat.
]Dobře. Seš asi uvědomělejší a máš víc pro strach uděláno, než já. Já bych se totiž v takový situaci snažil toho dobytka, co mi drží kudlu pod krkem a střílí okolo sebe hlavanehlava, ze všech sil snažil přesvědčit, že sem na jeho straně, jen aby mě a moje blízký nechal žít. Když by ho pak vyhnal nějakej jinej dobytek, tak zrovna tak. A doufal bych, že přežijem do doby, kdy jednou všechny dobytky vyžene někdo normální.
Já si zase myslím, že to není o strachu, ale o nutnosti. Protože pokud nechám u vlády Asada, bude stále žít ve strachu z toho, že mě nebo mojí rodinu může zabít jen proto, že se mu zachce. Potom je otázka, jestli ten, kdo ho vyhnal, je podobný dobytek, jak jsme psal dříve, podle mě určitě ne.
Obrázek

Dzin
7. Major
7. Major

Příspěvek od Dzin »

Alfik píše: 23/4/2025, 09:18 Fandění Džúlánímu nebo Asadovi je stejně kokotské. Jsou (byli) stejní - tak max může být jeden trošku vraždomatičtější než druhý, ale to je tak vše.
Podle mě tu nejde o fandění, ale o co nejlepší postihnutí celého problému. Ano, dá se na to dívat stylem, jeden nebo milion mrtvých je stejné zlo, protože každý život je jedinečný. Tomu rozumím a částečně se s tím ztotožňuje v otázce ceny života. Ale současně nelze prostě přehlížet, že život není černobílí a když se podíváme i na tu šedivou, tak jsou zde výrazné odstíny.

Pokud to potom mám hodnotit z hlediska toho, jak byl kdo pro Sýrii a její obyvatele zkázonosný, potom prostě je jednoznačně, že je tu Asad a za ním dlouho nic. Jediné, co je na odstranění Asada chybou, že k tomu došlo až tak pozdě a doplatili na to statisíce Syřanů. Ano, nahradila ho skupina, která také není nijak samaritánská, ale prostě se v minulosti nepředvedla tak vražedně, jako Asad. Což se nedá v hodnocení celkové situace pominout. Oni nebyli stejní, protože Asad nebyl jen o trošku vražednější. Sice zase to bude "strojově statistické", ale podle mě je rozdíl mezi zabitím 200 000 a 1000 lidí. Ano, i těch 1000 lidí je tragédie, a předem píši, že akceptuji morální rozměr a nijak ho neoslabuji a i zabití těch 1000 je těžko ospravedlnitelné, ale nemůžeme nevidět ten zásadní nepoměr a nehodnotit to.

Když to napíši jinak, bere se tu osobní pohled, tak u které vlády je větší šance, že přežiji?
Obrázek

Rase
5. Plukovník
5. Plukovník

Příspěvek od Rase »

Nechápu lidi, co obhajují Asadův režim, který než skončil fungoval jako obrovská výrobna drog a likvidoval každou špetku opozice jakou našel - likvidace lidí, rozpouštění těl v kyselině aby nic nezůstalo atd. Osobně ani nevím kdo by se dokázal nějak smysluplně chopit moci v samotné Sýrii. HTS je všelijaká (dlouho se nepsalo o žádných masakrech) a velmi málo početná (opírá se o pomoc různých spojenců a místních warlordů), ale stejně tak nepočetné jsou i jiné skupiny. SDF je ráda že je ráda a zvládne řídit akorát tak pár městeček / vesnic. Kurdové jsou zalezlí za řekou a jejich ambice jsou dost omezené. No a to je tak nějak všechno. No a pro-turecké síly jsou bez pomoci Turecka akorát jednou malou figurkou ve hře - reálně taky drží jen pár měst. Sýrie je zkrátka v takovém rozvratu, že nic lepšího než "současná prozatimní vláda" ještě dlouho nevznikne.
Obrázek

"Vojáci neměli rádi Rakouska ani války, ale dřeli do úpadu těla" - Karel Poláček
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

Asada tady nikdo neobhajuje Rase. Což se bohužel nedá říct o tom druhém vrahovi. Je to prosté a v podstatě hlavní problém této diskuze.
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Ataman
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Ataman »

Dzin píše: 23/4/2025, 18:42
Ataman píše: 22/4/2025, 20:03Ne, přijde mi, že se na to nedobře díváš, takovým strojově statistickým pohledem.
To máš naprostou pravdu, tak se na to snažím dívat.
To mi ale připomíná dívání se jednoho neúspěšnýho bandity, zato úspěšnýho politika, "když je to jeden, je to tragédie, když je to víc, je to statistika", takhle nějak to viděl.
Tak to já dělat nebudu, budu to dělat takhle:
Dzin píše: 23/4/2025, 19:04dívat stylem, jeden nebo milion mrtvých je stejné zlo, protože každý život je jedinečný.
Dzin píše: 23/4/2025, 18:42Já si zase myslím, že to není o strachu, ale o nutnosti. Protože pokud nechám u vlády Asada, bude stále žít ve strachu z toho, že mě nebo mojí rodinu může zabít jen proto, že se mu zachce.
Kdyb to bylo takhle, nebylo by Asadů ani Džůláníů, úspěšný politik by zůstal neúspěšným banditou, nedoučenej abstinentní malíř pokojů s ustřelenou koulí by dál matlal svoje příšerný matlaniny, atd..atd...Jenže ono to tak bohužel není.
Dzin píše: 23/4/2025, 18:42Potom je otázka, jestli ten, kdo ho vyhnal, je podobný dobytek, jak jsme psal dříve, podle mě určitě ne.
Tak to se shodnem, není podobný, je úplně stejný. Dobytek.
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník

Příspěvek od Rase »

Vůdce YPG/SDF Mazlum Abdi hledal podporu Izraele, ale uvádí se, že Izrael projevil jen malý zájem o vyzbrojení sil YPG/SDF nebo nahrazení role USA v oblasti. No, Izrael teď má očividně plné ruce práce s tím, ale udržel ty svoje ruse v Sýrii…

https://twitter.com/clashreport/status/ ... 2139060408

IMG_8122.jpeg
Obrázek

"Vojáci neměli rádi Rakouska ani války, ale dřeli do úpadu těla" - Karel Poláček
Ataman
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Ataman »

Rase píše: 23/4/2025, 19:37 HTS je všelijaká (dlouho se nepsalo o žádných masakrech)
To je samozřejmě sprostá lež:
https://www.echo24.cz/a/HLJAu/zpravy-za ... enci-asada
Alfik
7. Major
7. Major

Příspěvek od Alfik »

Zemakt píše: 23/4/2025, 19:50 Asada tady nikdo neobhajuje Rase. Což se bohužel nedá říct o tom druhém vrahovi. Je to prosté a v podstatě hlavní problém této diskuze.
:up:
"Zapomněli jste na syny Vorvénovy. Ztratili jste Greptrovo kladivo. Vás nikdo mstít nebude." Dr. Lazarus
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník

Příspěvek od Rase »

Ataman píše: 24/4/2025, 08:49To je samozřejmě sprostá lež:
https://www.echo24.cz/a/HLJAu/zpravy-za ... enci-asada
To je ze začátku března 2025, tedy minimálně 2 měsíce staré. Logicky tedy článek o těch prvních "masakrech Alavitů" o kterých se tady už mluvilo (pravidelně). Nic nového.
Obrázek

Odpovědět

Zpět na „Aktuality“