Válka na Ukrajině

Komentáře aktuálního dění ...

Moderátor: jarl

Pravidla fóra
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.

Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".

Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.

Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Odpovědět
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Shakal »

Zdroj FB profil dnesnaukrajine.cz

Pondělí. Wall Street Journal informoval, že Trumpův tým představil Ukrajině svůj mírový návrh. Ukrajina by se podle něj měla definitivně vzdát Krymu a převést Záporožskou jadernou elektrárnu do vlastnictví USA. Ukrajina by také nesměla vstoupit do NATO. O osudu zbylých čtyř okupovaných regionů se v návrhu nemluví. Ukrajina má nyní čas do konce týdne, aby formulovala svou odpověď. Mluvčí Kremlu Peskov mezitím oznámil, že Kreml je z informace o zákazu členství v NATO pro Ukrajinu nadšený. Ještě aby ne… Ale teď pár dalších novinek:
Zajímavá videa najdete na: dnesnaukrajine.cz! Aktualizovaný odhad ztrát:
https://pbs.twimg.com/media/GpCTSd5X0AA ... name=large

Podpořit tento projekt můžete zde:
https://www.tomcortes.cz/dnesnaukrajine-cz

Foto: Velikonoce na Ukrajině.
Přílohy
FB_IMG_1745310499646.jpg
FB_IMG_1745310502343.jpg
FB_IMG_1745310505157.jpg
bheid
poručík
poručík

Příspěvek od bheid »

Za Navalného, proti Putinovi, jako dobrovolník v ruském zákopu

(strojový překlad)

Devatenáctiletý stoupenec ruské opozice odešel do 155. brigády bojovat na straně Ruska. Zúčastnil se bojů, byl zraněn a vyprávěl o krádežích spolubojovníků, které jsou nyní v televizi.

Georgiji Filatovovi je nyní 19 let. Když byl malý, matka mu ukázala video s Alexejem Navalným a od té doby, až do politikova zatčení a smrti ve vězení, se mladík účastnil protikorupčních shromáždění. Nyní je přesvědčen, že se Rusko vydává cestou Severní Koreje.  Filatov se vydal na vojnu po rozchodu s přítelkyní a neúspěšném podvodu s půjčenou herní konzolí. Na frontě si zvolil volací znak "Šteker". Filatov vyprávěl agentuře ASTRA o svém prvním útoku v Kurské oblasti, ale i o smrti, korupci ve 155. brigádě a vymáhání peněz od raněných za to, že je pošle na léčení.  V deseti letech jsem se ptal matky, proč máme tak staré domy, proč je všechno kolem nás tak zničené? Tak jsem se dozvěděl o Navalném. Sama vyšla na Bolotnaja náměstí, existuje dokonce video z Deště.

Poté jsem sledoval všechna Navalného videa a od svých 12 let jsem začal chodit na mítinky. Jezdili jsme na ně od Engelsu až po Saratov s mým bratrancem v autě při hudbě. V těch letech chodilo hodně lidí - naše Moskevská ulice v Saratově byla z poloviny plná. Od samého rána jsme čekali, kam nás Navalného kanály navedou. Naše společnost - já, můj bratr, dvě kamarádky dvojčata - se scházela a křičela: "Putin je p*doras", "Svobodu obětem politických represí" a "Modré trenky" - to už bylo po Navalného otravě.

Když zemřel Navalnyj, přestal jsem sledovat politický život v Rusku. Začal jsem se k Rusku chovat jako k Severní Koreji. Myslel jsem si, že po smrti Navalného budou obrovské protesty, ale výsledek byl nulový.  Tehdy jsem si myslel, že můj život nemá cenu. Můj kamarád si ve čtyřiadvaceti letech našel práci - vyráběl protézy a vydělával 20 000 rublů denně. A to jsem ani nestudoval. Pracoval jsem ve skladu v lékárně a pil barbituráty [sedativa, která mohou vyvolat euforii - pozn. redakce], s kamarádem jsme psali beaty. Měl jsem bezva holku: krásnou, upravenou, z bohaté rodiny - táta byl hlavní inženýr v obchodním centru a máma žena v domácnosti se sítí kosmetických salonů. Byla to první vzájemná láska, seznámili jsme se v "DaiVinčíku", utratil jsem za ni poslední peníze, na rande jsem přišel s cizím nejnovějším IPhonem, i když jsem měl starý Android. Chodili jsme spolu dva měsíce v létě 2024, ona mi dala kopačky esemeskou ve čtyři ráno a já upadl do deprese. Tehdy jsem se rozhodl, že na všechno kašlu, půjdu jako zastavárník, a když mě chytí, půjdu SWO, umřu a peníze dostane máma.  V té době už byl můj vztah s mámou ambivalentní, protože jsem pořád hledal dobrodružství. Když mi bylo šestnáct, měl jsem už spoustu záznamů na policii. Kradl jsem oblečení z obchodů a prodával je za poloviční cenu. Kvůli mému chuligánství jsme se často hádali. Můj otec je alkoholik. Když mi bylo pět let, rodiče se rozešli. Nedávno jsem byl u táty, ale teď je to v prdeli - je hluchý a opilý.  Kvůli tátovi nemám rád alkohol a drogy se u mě zakořenily.  V rodině nebylo moc peněz, protože máma měla problémy s dědictvím - zdědila dům a s bratrem ho už 4 roky "pilují". Hodně peněz se utratilo za právníky, ale výsledky byly nulové.

Jednou nám jeden starý známý navrhl, abychom si půjčili konzoli Playstation a dali ji do zastavárny. A kdyby nás chytili policajti, prostě bychom ji koupili zpátky. Když přišli policajti, došlo k neštěstí - ze známého se stal svědek v případu a ze mě obžalovaný. Kdybych se dopustil skupinového trestného činu, šli bychom do vězení oba. Soud mi udělil podmíněný trest, nařídil mi zaplatit 70 000 rublů a odpracovat 200 hodin povinných prací.  Práci jsem vynechal, protože už jsem byl rozhodnutý, že podepíšu smlouvu a půjdu na vojnu. Bylo to spíš kvůli sebevraždě za peníze - za oběšení se peníze nedávají, tak jsem šel na vojnu. Teď už mi to připadá směšné, ale tehdy jsem si to vysvětloval tak, že půjdu pro prd a peníze dostane máma. Věděl jsem, že nikoho nezabiju, leda nějakým zázrakem. Smlouvu jsem podepsal 13. listopadu - udělal jsem to s tím, že už mě nikdo nepotřebuje. I když moje matka tehdy říkala: "Myslel jsi na mě?" V tu chvíli mi tekly slzy a já si uvědomil, že "ne, nemyslel jsem na to". Já, hlupák, jsem vůbec nechápal, co je to mateřská láska. Když jsem jel autobusem ze Sevastopolu do Kurské oblasti, napsal jsem mamince na rozloučenou zprávu o svém životě, včetně toho, co nevěděla. Bylo to velmi těžké, v noci jsem tiskla hlavu ke sklu, aby nebyly vidět mé slzy. Ona si vyčítala, že to nesledovala, a já jsem jí řekl, že jsem se rozhodl sám.  O tři dny později jsem už byl na Krymu.

Útok a první úmrtí

Cestou do Sevastopolu byl UAZ cítit alkoholem. Na Krymu jsem byl předtím jen jako dítě, ještě když to byla Ukrajina.  Ve vojenské jednotce nás čekalo pět velitelů a rozdělili nás do pěti brigád. Dostal jsem se do známé 155. brigády. Deset minut nám říkali, že jsme "elita", a proto nás pošlou do Kurské oblasti. Ve skutečnosti je to proto, že v Kurské oblasti je pásová doprava lidí. A kvůli tomu nejsem příslušníkem SWO, ale KTO [protiteroristická operace]. U KTO platí méně - slíbili mi plat 195 000 rublů, ale já dostávám 26 000 rublů, protože jde o bojové operace v Rusku.  Ve výcvikové škole nebyl žádný patriotismus, všechny takovéhle sračky se dějí jen v civilu. Jak mi řekl jeden spolubojovník, cituji: "Všichni umřeme, ale bude to sranda". Všichni měli přístup, že jsme zasraný maso. Všichni věděli, že to bude v prdeli. A já jsem si myslel, že budu muset ve službě dělat nějaké vlastenecké předstírání.  Ve výcvikovém táboře jsem strávil asi 25 dní. V prosinci jsem se dostal na cvičiště v Kurské oblasti. Měli jsme štěstí, cvičili nás velmi dobře a dlouho, celkem asi dva měsíce.

Dne 2. ledna jsme byli posláni do blízkosti Koreněva a zařazeni do zálohy, protože jsme zřejmě měli největší výcvik. Do boje bylo vrženo mnoho mladých mužů a dědků, kteří celkem trénovali týden nebo dva. Vytvořili jsme sedm útočných skupin. Pak se v sestupném pořadí začaly skupiny posílat na BZ u Kruglenkoe. Bojový úkol pro 2 roty: obsadit dvoukilometrový háj, v jehož středu byla rokle, vytlačit opěrné body nepřítele. Měli jsme obsadit krajní body hájku a získat opěrný bod, poté jsme měli být vystřídáni. Nejprve šli do útoku muklové, pak výsadkáři na APC, pak jsme se vyvalili my - mariňáci. Útok jsme sledovali po vysílačce.  První rota skončila v přímém přenosu - slyšeli jsme umírat lidi. Už se nedomlouvali slovy, ale pípáním tanget na vysílačce [tj. pomocí tlačítek vysílačky], protože, no, kurva*, lidé zřejmě neměli ústa. Byli velmi těžce zranění a odháněli je se slovy: "Namažte si obličej nějakým zasraným zeleným olejem a jděte si po svých". Jenže když vám utrhli končetinu, tak jste nešli do útoku. Ukrajinský voják s velkorážním kulometem za pytli s pískem prostě kosil útočnou skupinu za útočnou skupinou. Měli průzkumný dron Mavic, fungující přes Starlink, připojený k "Babě Jagě". [běžný název pro velké zemědělské drony používané AFU]. V souladu s tím žádný z našich REB [prostředků elektronického boje] nefungoval. Ukrajinec za kulometem si vůbec neodpočinul - neustále mu byla podávána munice. To je důvod, proč naše výsadková rota skončila.  Tato informace se k nám dostala v důsledku smrti šesti útočných skupin.  Nakonec jsme zůstali my a ještě jedna útočná skupina, ta poslední. Před BZ nám bylo dovoleno spát, najedli jsme se, oblékli a obsadili. Celou noc jsme balili RDšky [taktické batohy] na hudbu a v osm ráno vyrazili. Kluci jsou milí a veselí - a každý si uvědomil, jak je v téhle válce všechno v prdeli. Na briefingu nám velitel řekl, abychom zakotvili na místě za ostnatým drátem a korejskými mrtvolami.

Odletěli jsme 14. ledna. Téhož dne do nás deset kilometrů od místa vysazení narazil dron kamikadze. Toto místo bylo považováno za bezpečné, ale náš opilý řidič zapomněl zapnout EMP. Dron narazil do protiletadlové sítě. Stál jsem uprostřed [obrněného transportéru] MT-LB a nic se mi nestalo, jen mi do tváře vletěl malý kousek střepiny. Zasáhl však naše nejsilnější bojovníky - granátníka a kulometčíka. Jeden z nich po zásahu přišel o oko, měl zlomenou ruku, druhý měl také zlomenou ruku. A všichni byli lehce otřeseni.

Nepropadl jsem tehdy panice, ale pomyslel jsem si: "Co to kurva je? Proč nás tolik cvičili, ale zasáhne nás kamikadze a nikdo nechápe, co má dělat?" A tak jsem si říkal, že je to v pořádku. Nevím, proč jsem se nepodělal.

Pomalu jsme se začali plazit ven a jeden z našich kluků se lekl a začal střílet na "00". [evakuační bod] - Tedy, ani ne takhle. Byli tam jenom naši kluci a k BZ to bylo daleko.  Řidiči vozidla jsem poskytl první pomoc, bylo vidět, že je opilý. Posádka MT-LB se otočila a odjela. Noc jsme strávili v noře pro 4 lidi, bylo tam bezpečno a teplo. Snědli jsme polovinu toho, co bylo v RDškách, a ráno nám řekli, abychom se odstěhovali. Druhý den jsme dorazili na místo, kde začaly p*srané ptáky [dále jen "ptáci" - drony AFU].  Došli jsme do Kruglenkoje a tam z domů nezbylo nic. Potkali jsme velitele naší čety, volací znak "Achilles". Stal se "pětistovkou" [dezertérem] v jiné BZ - omrzly mu nohy, přežil a zaplatil asi 1 milion rublů, aby se stal velitelem čety, aby se ho nikdo nedotkl. Obvykle jsme nevěděli, kde sedí zamrotovci, protože tam bylo hodně lidí, kteří chtěli jen tak vejít a hodit na ně granát. A velitelé čet tam seděli při evakuaci: pili energii, měli dobré jídlo, měli Wi-Fi a teplý protiatomový kryt. I když se vlastně nijak nelišili od nás, jen platili peníze - taky museli šturmovat, ale seděli vzadu. Muži z roty jsou na tom ale hůř.  Velitel čety říkal, že tam nebyla žádná evakuační skupina, že to bylo všechno "300" [raněných]. Zásoby proviantu taky nebudou a voda nám v tu chvíli už došla.

Druhý den BZ jsme vyrazili v 8 hodin ráno, na místo jsme dorazili kolem 12. hodiny. Začal pracovat minomet ráže 120 mm. Tehdy jsem se poprvé v životě seznámil s touto hrůzou. Vůbec jsem nechápal, co je to za sračku, která po sobě zanechává díry velikosti dvou mých a co vůbec dělat? Moje první rozhodnutí bylo velmi hloupé: poblíž byly trosky cihlového domu - prostě otevřená díra z cihel - v zimním maskování jsem vlezl do díry a deset minut mrznul. Ukrajinci stříleli bezezbytku a přišlo to velmi blízko - 2-3-5 metrů ode mě. Pak se mi podařilo schovat se do dobrého sklepa. Byl tam sníh: roztáli jsme ho, vypili kafe a spali. Ráno jsme se přesunuli ven a ostřelování začalo znovu.  Třetí den nás v útočné skupině zůstalo pět. Zbytek šel se zraněními na evakuaci. Bylo nám řečeno, že se máme přesunout podle počasí, ale dlouho jsme se nemohli dostat ven kvůli minometům. Trvalo to tři nebo čtyři hodiny. Nešetřili municí, měli desetinásobnou převahu v minometech a my jsme měli 82 minomet, dá-li Bůh, někde odpracovaný.   V tu chvíli jsme byli s dědou dva pod volacím znakem "Slavík". Byl to dobrý člověk - ze Sachalinu, tesař, ve všem dobrý. Když jsme spolu sloužili na TAC [místě dočasného nasazení], spřátelili jsme se a on mi vyprávěl o své rodině. Měl velkou rodinu: dvě dcery, čtyři vnučky.

Dědeček a já jsme vyšli z úkrytu. Udělal jsem asi dvanáct kroků, on šest. Slyšel jsem, jak se nad ním vznáší pták. Otočil jsem se a hrozivě zakřičel: "Ani hnout!" Současně jsem skočil pod strom, *koule dolů. Uslyšel jsem cvaknutí, "Slavík" skočil podle pokynů, ale trefil se přesně na granát.  Byl roztrhaný až po pánev, bez nohou a s vyhřezlými vnitřnostmi. To jsem si uvědomil až později, když jsem se dostal blíž.  Sletěl jsem dolů do sklepa. Slyšel jsem, jak "Slavík" křičí - pořád opakoval můj volací znak: "Plug". Spolupracovníci poblíž říkali: "Kurva, 'Slavík' - '300', jdi do prdele, pomoz mu, obvaž ho". A nad ním se vznášel další pták a čekal, až mu někdo přijde na pomoc. Udělal jsem dva kroky, uvědomil si, že se nad ním vznáší, vrátil se do sklepa a vysvětlil to veliteli: "Čeká, až k němu přijdu". Bylo mi řečeno, abych ho šel obvázat. Samozřejmě všechno chápu, je mi ho líto, ale stoprocentně bych teď byl "dvoustovka".

Čistě z principu jsem šel se škrtidlem - husa, dva kroky po sobě, je to velmi pomalé. A "Slavík" na mě pořád křičel volací znak. Přiblížil jsem se k němu, zkusil jsem se ho dotknout, slyšel jsem, jak se pták vznáší. Zůstal stát, pak se schoval do lesa zpod rozbité psí budky. Nade mnou se vznášel pták. A nějakým zázrakem se stalo, že metr ode mě, do nedaleké budky, vybuchl granát z dronu. Všechno bylo na třísky, budka zmizela.  A Slavíka nikdo nezachránil - vykrvácel za svého křiku. Nyní se "Slavíkova" vnučka Anastasia Idziková snaží najít dědečkovo tělo podle DNA.

Týden úrazů a evakuace

Ještě téhož dne jsme dorazili do háje. V rádiu nám řekli, abychom byli opatrní a dávali pozor, kam šlapeme, protože všude jsou "žárovky". [podomácku vyrobené miny]. A tam opravdu procházíte tím hájem a slyšíte, jak ty "žárovky" vybuchují.  Kolem bylo hodně lidí bez nohou, plazili se, aby se evakuovali. Jednoho z nich jsem se zeptal: "Ty vole, můžu ti pomoct, třeba tě obvázat, vypadáš nějak špatně, a jak se vůbec plazíš bez nohy?" "No tak," odpověděl jsem. Řekl: "Jsem v pohodě, jsem v pohodě." A já mu odpověděl: "To je dobrý. Takových lidí jsem viděl pět. V domě v hájovně jsme se křížili s frajery, kteří měli další bojové mise. Dřepli jsme si na pokec, abychom neviděli do oken, protože FPV [drony] létaly přímo do domů. Řekli nám, že vedle je sklep, kde sedí zdravotník, kouří a pije čaj. Šli jsme k němu a pak na závěrečnou etapu. Tam je kurva pás lesa - dlouhý, 1,2 kilometru a celý holý. Uprostřed je ZIL a spousta vyhořelých strojů. Celý ten háj vypadal jako p*del, úplná p*del. Vysoko nad ním se pořád vznášeli ptáci a nebylo slyšet ani cvaknutí kapky. To znamená, že jsme hájovnou museli proběhnout nenápadně.   Běželi jsme, kolem se válelo asi čtyřicet starých mrtvol a mrtvých krav. Běželi jsme přes mrtvoly, nad námi létali ptáci.  Když jsme přeběhli, viděli jsme, že všechny nory [úkryty] jsou plné. První díra je "nula", evakuace by měla být odtud. A v té díře leželo maso [těžce raněných]. Pokusili jsme se tam vlézt a řekli nám: "Vypadněte odsud, tady není místo".  Po tom lesním plácku jsem měl upřímnou touhu si odpočinout, alespoň se napít vody. Vody je tam naprostý nedostatek. A v rádiu nám řekli: "Bouříte". Shodili jsme batohy, vzali automatické pušky, granáty, našroubovali pojistky a 16. ledna jsme se pomalu valili blíž k bodu. Byla už tma. Blíže k ukrajinským pozicím se všichni začali bát a jedenadvacetiletý kluk přišel o samopal. Podíval jsem se na něj s kurevským vztekem a pomyslel si: "Co tady kurva děláš? Co to má znamenat?"

V prvních dvou jsem šel do ukrajinských zákopů. Vedl nás pták - naštěstí jsme ho předem slevili.  Přiblížil jsem se k zákopům a začal házet granáty do děr. Došlo mi jich šest. Pak jsem vzal granáty jednomu chlápkovi, který přišel o samopal. Sám jsem je začal střílet z kulometu. Velitel útočné skupiny nám hlásil, že jako "teď skončíme, půjdeme zabíjet kurvy". Zároveň se náš velitel útočné skupiny odmlčel [stal se dezertérem], nechtěl nic dělat. Hodil jeden granát, a to bylo všechno, nevytáhl zbraň ani se nedostal do bojového postavení. Prostě odplaval pryč. Vždycky se ke mně choval špatně. Šikana. Za každý joint dával dřepy do taktického batohu - bylo jedno, jestli to bylo po střelnici nebo před ní, za joint se dalo považovat cokoli: pití z velitelského hrnku, zapomenutí dát vodu do vysílačky. Donutil by mě 150krát dřepnout s 45kilovým BK [muniční soupravou], kopl by mě do nohou, praštil by mě pažbou do helmy.

Bylo nám řečeno: "Dobrá práce, daří se vám dobře, uchyťte se tam." A pak vyšla tmavá postava, viděl jsem, jak plamenomet střílí, slyšel jsem výstřel a prásk! Kulka, pravděpodobně pancéřová, proletěla mým pancířem zepředu a zasáhla mě do plic.  Po ráně jsem upustil všechno, co jsem měl, včetně vysílačky a telefonu. Nahmatal jsem si to místo - tekla odtud krev - zřejmě byla kulka horká, nebo mi to tak proti chladu jen připadalo. Udělal jsem patnáct kroků, zatmělo se mi před očima a nade mnou se objevili ptáci. A já si pomyslel, že jestli je tu reset, tak je to ono. Po patnácti vteřinách jsem ztratil vědomí. Jak dlouho mi trvalo, než jsem se probral, není jasné.  Do té doby mi bylo řečeno, že velitel a ten frajer, co se mnou cestoval ve dvou - "dvoustovce". Velitel je samozřejmě buzerant, co se týče šikany, ale takový osud bych nepřál nikomu. Má obrovskou rodinu. I když už v nemocnici jsem se dozvěděl, že velitel je v zajetí - vojenská policie mi ukázala jeho fotku.

Bylo asi sedm nebo osm hodin večer. V tu chvíli mi to bylo jedno, plazil jsem se, plazil, plazil, pak jsem začal chodit. Chůze byla bolestivá, ale šok mi pomohl. Zatmělo se mi před očima, byl jsem zadýchaný, měl jsem žízeň jako čert. Začal jsem se plazit do hloučků a snažil se klukům vysvětlit, že si chci jen lehnout a že mi teče [ztrácím krev], potřebuju obvaz.  Vykopli mě z první nory se slovy: "Vypadni odsud, nebo začneme střílet." A tak jsem se vrátil. Bylo tam narváno, seděli tam čtyři lidi. V další noře mě také poslali pryč.

Dostal jsem se k frajerovi z jiné brigády, byl sám, měl místo v noře. Prostě jsem se zakopal. Dal mi obvaz, zůstal jsem tam s očima jako štěně. Z díry mě vyhnal jeho parťák: "Jdi do 00, my ti řekneme, kde to je, tam na tebe počkají". Cestou jsem si vzpomněl, že v díře na "00" byl nepořádek z našich třístovek. Lidé tam leželi jeden přes druhého, přikrytí pončem [protileteckou dekou]. Páchlo to tam hnilobou.  Potkal jsem kenta, který se valil za námi - byl z úplně poslední skupiny, byla poskládaná "z hoven a klacků". Byli tam lidé, kteří udělali něco špatného. Zůstal jsem s nimi v díře přes noc. Vyšel na velitelství, zamroty řekl: "Šikovný, "Stecker", země na tebe nezapomene." A tak jsem se vrátil. Ráno byly naše nory rozebrány ukrajinskými minomety.  Šest dní jsme se vraceli pěšky. Čtyři z nás přežili bez spojení (REB pracovaly velmi tvrdě) a vody (pili jsme z louží). Vrátili jsme se do lesního pásu. Bylo to ještě plešatější, přibývalo mrtvol a každou noc Ukrajinci házeli 5-6 náloží kazet. Nebyla žádná akceschopnost, žádné zajímavé výpady, žádné "doh*y chochlovské mrtvoly". Mrtvol bylo hodně, jen jsme kurva měli celý háj pokrytý našimi vojáky pod ledovými tunikami. Neexistovala žádná evakuace - odejdete pěšky a jdete nejméně 4 kilometry pod minami a shozy dronů.  K evakuaci jsme se dostali 17. února. Byl to poslední den evakuace - potom rota odjížděla. Kdybych to nestihl, bylo by to na nic.  Píchli mi Nepofam ve dvou stříkačkách, protože jsme neměli léky proti bolesti. Je to lék proti šoku, k ničemu a je vám po něm špatně. Ale aspoň se pak můžete vyspat.  Mise byla splněna, ale s jakými ztrátami! V útočné skupině jsem měl nejvíc přeživších: 5 z 8. Všichni jsme byli naživu. Všichni "třístovku", ale jeden měl jen omrzliny na nohou.

Vydírání a korupce

21. ledna nám bylo oznámeno, že příští měsíc a půl nebudou žádné bojové mise - žádní lidé. Dostaneme peníze za zranění, takže si budeme muset vydělat na čtyřkolky a Mavic. Vybrali jsme 5 milionů rublů od 7 lidí ze všech útočných skupin, všichni ostatní už v té době byli v nemocnici.  Pak nám vyměnili poddůstojníka. Dosadili čtyřiadvacetiletého čečenského velitele v hodnosti kapitána s příjmením Akiev, volací znak "Fénix".

Phoenix nám řekl, že čím dříve se dostaneme "do zadku". [zemřít], tím dříve skončí bojová mise a on odjede na dovolenou. Chlubil se známým z "Achmatu" a v Grozném, že by mohl vynulovat, protože je mazák a na nic **** nedá.  "Fénix" říkal, že jsme dezertéři, podělal úkol. Proto, aby nás sedm odvezli do nemocnice, jsme museli slevit dalších pět milionů rublů. Kdo to neudělá, ten tam nepůjde. A všichni jsme měli vážná zranění: někteří z nás měli kosti v drobcích, někteří omrzliny 4. stupně.  Ještě tři dny nás drželi na P.V.D. s tím, že dostaneme bojový plat, který činil 600 000 - 700 000 rublů. Stavěli, ptali se, jestli máme peníze, nebo ne, do nemocnice nás nevzali. V noci jsem křičel bolestí, měl jsem zlomená dvě žebra. Chlapi už vyfasovali 400 000 rublů, půjčili si peníze na cestu do nemocnice, ale ještě mi dlužili 300 000 rublů. Tak jsem poprosil mámu, aby mi dala všechno, co mám, abych se mohl dostat ven. Druhý den slevila velitelům 60 000 a napsala veliteli: "Je všechno v pořádku? Proč mého syna nevezou do nemocnice?" "Ano," odpověděla jsem. Za pět minut za mnou přišli, naléhavě mě zavolali do palačinky [zemljanky]. Vešel jsem dovnitř a velitel mi řekl: "Ty b*doro, zbláznil ses? Rozbiju ti hlavu. Chceš vidět, co si tvoje máma píše na chatu?" "Ne," odpověděl jsem. A moje máma na chatech nic zvláštního nepsala, ale poznamenala, že jejímu synovi vybírají peníze za nemocnici. Šedesát tisíc mamince vrátili, ale řekli, že se půjdu léčit bez propustky a po léčbě půjdu rovnou do bouřky.

Korespondence Filatovovy matky s veliteli jejího syna, jakož i v obecném chatu příbuzných vojáků 155. námořní brigády ruských ozbrojených sil. Všechno ostatní tam bylo a přišlo nazmar. Oni mají padesát ptáků, my jednoho. Proč tomu tak je? Protože když lidé přispívají, polovina peněz jde přes pult.    Na první bojovou misi jsem místo své vydané neprůstřelné vesty našel dobrou neprůstřelnou vestu za 100 000 rublů z přinesených "dvoustovek" [mrtvol]. [mrtvoly]. Jen jsem si sundal Wagnerův chevron a chodil jsem v brnění, protože pláty byly dobré. Ale v té době jsem už utratil spoustu peněz za výstroj - asi 250 000 až 300 000 rublů - byly to pláty, pouzdra, nová bunda. Bundu mi zapálil instruktor při výcviku - zasáhl mě tracerem [zápalný projektil pro korekci palby] odrazem od zmrzlé země.  Pokud si chcete na zbraň pověsit kolimátorový zaměřovač - koupíte si ho na Ozónu. Ale jsou k ničemu, jsou to blbosti pro vojáky AFU, dětské hračky. Když uvidí tyhle čínské kolimátory, budou se smát.

Utráceli jsme také za dárky pro velitele. Další vtipný příklad korupce: když někdo během cvičení "zemře", tj. běží příliš pomalu nebo ho vyhodí do vzduchu cvičný granát (brambora) shozený z dronu, všichni si to pak započítají do budíčku. 56 lidí na 3000 rublů. A velitelé prostírají stůl - slibují černý a červený kaviár, ale ve skutečnosti je tam všechno zatuchlé, maximálně jídlo za 10 tisíc rublů. Nejčastěji berou peníze velitelé rot, poručíci, ačkoli majetkově jsou na tom jako gardoví plukovníci - jedno auto, dvě auta, mluvilo se i o bytech v Moskvě.

25. ledna jsem byl přijat do nemocnice v Krasnoznamensku, pobočka 4. Chtěl jsem být propuštěn, ale po výslechu vojenského prokurátora ohledně čečenského velitele "Fénixe" jsem dostal příkaz, abych tak nečinil.  Sám jsem viděl, že "Fénix" si po bojové misi koupil nové Mitsubishi Pajero Sport. A peníze na evakuaci mu vojáci předávali prostřednictvím stíhačky s volacím znakem "Dobrodruh" - "Fénix" není hloupý, aby vybíral úplatky přímo, a tak požádal levobočka. Prokurátor po rozhovoru řekl, že všechny oběti budou z bezpečnostních důvodů převezeny k jiné brigádě. Ještě předtím však chlapík, který si na "Fénixe" stěžoval, zmizel. Ani nevím, koho se bát víc, jestli našich velitelů, nebo chocholů (kurva, já jsem ukrajinským vojákům říkal "chocholové", musím tu laťku aspoň nějak udržet). V každém případě je třeba se bát velitelů - to jsou nepřátelé a bestie.

21. února přijel do naší nemocnice náměstek ministra obrany Pavel Fradkov. Spolu s ním byli přítomni novináři z televizního kanálu Zvezda. Zdravotnický personál dostal pokyn, aby před kamery povolal všechny zraněné muže s rukama a nohama. Povolena byla pouze amputace rukou - ty postavili do zadní řady. Z patra nás shromáždili jen pět, máme 80 % nemocnice - amputované, většinou useknuté nohy. Copak lidé bez nohou nejsou lidé, proč nejsou v televizi? Všichni tuhle válku berou jako vtip. Lidé sem jdou jen pro peníze a pak toho kolikrát litují. Teď si uvědomuji, že mi matka mohla v rakvi políbit čelo, místo aby mě v nemocnici objímala živého. Kdyby se tělo našlo. Je to nechutné a odporné.

https://astra.press/russian/2025/04/02/7553/
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník

Příspěvek od Rase »

Ukrajinské drony zasáhly 51. muniční sklad GRAU (vojenská jednotka 11785) ve Vladimirské oblasti, nacházející se 530 kilometrů od hranic. Došlo k obrovskému výbuchu a sekundární detonace je slyšet i 60 km daleko. Trosky a munice dopadají i v samotném Kiržachu, 8-10 km od samotného muničního skladu. Mezitím probíhá evakuace okolních vesnic. Má jít o největší sklad ruského ministerstva obrany.

https://bsky.app/profile/tendar.bsky.so ... ftvtldjs23
https://twitter.com/NOELreports/status/ ... 3387529388

GpJOvVvXAAAzasU.jpg
bafkreiatm5uggv3rxrf7ad34a5ymb7sol4jjfiknx3r3bg4od2mw4spiam.jpg
GpJMnEAWIAEnG0R.jpg
Obrázek

"Vojáci neměli rádi Rakouska ani války, ale dřeli do úpadu těla" - Karel Poláček
danny1691
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od danny1691 »

Zase to dopadlo jako vždy...
Nakupujeme ruský plyn přes TurkStream, přiznal ukrajinský poslanec
Přes veškeré politické napětí a válku, kterou Rusko proti Ukrajině vede a ukrajinskou rétoriku, Kyjev nadále nepřímo odebírá ruský plyn. Přiznal to ukrajinský poslanec a místopředseda energetického výboru parlamentu Oleksij Kučerenko v nedávném televizním rozhovoru.
https://www.echo24.cz/a/HKXLZ/zpravy-na ... y-poslanec
Obrázek
Fraška života letí kupředu jak splašená herka - a diváky už pranic nezajímá zápletka prvního aktu.
821
nadpraporčík
nadpraporčík

Příspěvek od 821 »

DEFINITIVNÍ FAKTICKÉ VYVRÁCENÍ LŽÍ RUSKÉ PROPAGANDY O DONBASU: NEBYLA TO OBČANSKÁ VÁLKA, NÝBRŽ RUSKÁ INVAZE
Autor konceptu: Petr Adamíra
Úpravy, další odkazy: Mitch Růžička
To, co se odehrálo na Donbasu a v Luhansku v roce 2014, nebyla žádná spontánní občanská válka ani povstání místních obyvatel. Byla to koordinovaná, agresivní a profesionálně řízená vojenská operace Ruské federace pod falešnými zástěrkami.
Už tehdy bylo zjevné, že separatisté nejsou žádní místní „horníci a traktoristé“, ale ruští občané – často s vojenským výcvikem, s vazbami na FSB, GRU a ruskou armádu.
Maškaráda s převlékáním ruských vojáků za donbaské horníky
https://informnapalm.org/cz/mimikry-rus ... T9XyEomtkQ

IGOR GIRKIN (STRELKOV)
bývalý důstojník FSB, který osobně přiznal, že "spustil válku" (viz jeho výrok: „Я нажал спусковой крючок войны“, zdroj: Meduza.io, https://meduza.io/feature/2023/07/21/ya ... 2Pmg5NcCXw
https://www.themoscowtimes.com/2014/11/ ... ine-a41598
https://www.osw.waw.pl/en/publikacje/an ... 9pdRwnpeHg
Mironov a Girkin – diskuze v televizi z roku 2014
https://www.facebook.com/10000206929831 ... 282283117/
Arsen Pavlov (Motorola)
Ruský občan a velitel tzv. „Sparty“, který se chlubil vraždami ukrajinských zajatců (zdroj: https://en.wikipedia.org/wiki/Sparta_Ba ... prov=sfla1).
Alexandr Borodaj, Vladimir Antjufejev a další
Lidé napojení na ruské tajné služby, kteří působili jako tzv. „politické vedení“ separatistických republik (zdroj: https://www.atlanticcouncil.org/.../put ... ne-war.../).
Vladimir Antjufejev
Ruský občan, bývalý příslušník KGB.
„Ministr bezpečnosti“ DLR, v minulosti vedl bezpečnostní struktury v Podněstří.
Sankcionován USA a EU.
Zdroj: US Treasury, https://home.treasury.gov/news/press-releases/jl9729
Marat Baširov
Ruský občan, krátce „premiér“ Luhanské lidové republiky v roce 2014.
Zdroj: EU Sanctions – EUR-Lex, https://eur-lex.europa.eu/legal-content ... k6c9O1DyZw
Alexandr Karaman
Ruský občan, místopředseda „vlády“ DLR.
Dříve pracoval v Podněstří, napojen na ruské struktury.
Sankcionován EU.
Zdroj: EU Sanctions – EUR-Lex , https://eur-lex.europa.eu/legal-content ... k6c9O1DyZw
Nešlo o žádné povstání utlačovaných Rusů v Ukrajině! – šlo o dobře připravený hybridní útok kombinující ozbrojené skupiny, dezinformační kampaň a zastrašování místního obyvatelstva.
Ruský stát vytvořil „válku mezi Ukrajinci“ tím, že do ní vložil své lidi, své zbraně a svou propagandu. A ti, kteří odmítli spolupracovat, byli umlčeni nebo zabiti.
Separatisté opakovaně ostřelovali obytné čtvrti, často přímo z obytných oblastí, čímž nejen zabíjeli civilisty, ale zároveň používali tyto čtvrti jako živé štíty. Tento válečný zločin je zdokumentován jak OSN, tak OBSE (zdroj: OHCHR, https://www.ohchr.org/en/press-releases ... T9XyEomtkQ; OSCE: https://www.osce.org/files/f/documents/ ... ZyWI89G0_A).
Novináři, kteří monitorovali situaci
https://www.facebook.com/10008445432720 ... 6065290370
Zpráva ruského opozičního politika Borise Němcova s názvem „Putin. Válka“ z roku 2015 navíc shromáždila důkazy o přítomnosti ruských jednotek na Donbasu a zapojení Ruska do tohoto konfliktu. Zahrnuje svědectví, fotografie padlých ruských vojáků i důkazy o přesunu vojenské techniky přes hranici (zdroj: 4freerussia.org, https://www.4freerussia.org/putin.war/).
Dnes se o tom mluví otevřeně – ale mnozí z nás to věděli už tehdy. Ti, kdo ovládají ruštinu, mohli vše pozorovat prakticky on-line. Fakta jsem nyní doplnil o aktuálně dostupné mezinárodní a další zdroje. Považuji za nutné tato fakta připomínat – aby nebyla zapomenuta a aby je nikdo nemohl překroutit.
DALŠÍ INFORMACE
Obyvatelé Mariupolu: Ruštinu nikdo neutlačuje, tak před čím nás zachraňují?
https://radiozurnal.rozhlas.cz/rustinu- ... GYbJG54iFw
https://manipulatori.cz/narativ-o-genoc ... GYbJG54iFw
Ruský politik Lěonig Gozman v ruské televizi v roce 2018 otevřeně mluvil o účasti Ruska ve válce na Donbasu
https://www.facebook.com/mitch.ruzicka/ ... 6607767923
USA varuje Rusko v souvislosti s invazí na Donbas
https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/ ... ranicni_tp?
Rusko přiznává, že na Ukrajině operovali jeho vojáci
https://www.theguardian.com/world/2014/ ... qhGqRSXtgQ
Rusko vyvolalo konflikt na Donbasu
https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/sv ... ZyWI89G0_A
OBSE hlásí pohyb neoznačených vojenských kolon na Donbasu
https://spravy.pravda.sk/svet/clanok/34 ... dirLorjPeg
https://www.rferl.org/a/british-online- ... 9pdRwnpeHg
https://edition.cnn.com/2014/08/28/worl ... k6c9O1DyZw
https://mfa.gov.ua/en/10-facts-you-shou ... 9pdRwnpeHg
https://foreignpolicy.com/2023/02/12/th ... 9pdRwnpeHg
https://www.ox.ac.uk/news/2022-03-15-ex ... TiEkqPdd6w
https://www.bbc.com/news/world-europe-5 ... VWFwIRTPTg
Putin přiznává přítomnost nespecifikovaných jednotek na Donbasu
https://www.theguardian.com/world/2015/ ... ZyWI89G0_A
Ruský soud v roce 2021 mimoděk usvědčil Moskvu ze lži – na Donbasu jsou ruští vojáci
https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/ ... anicni_aha?
Přehledné důkazy o účasti ruských jednotek v bitvě o Ilovajsk v roce 2014
https://forensic-architecture.org/inves ... TiEkqPdd6w
Ruský neonacista Motorola ostřeluje granátometem civilní domy v Doněcku
https://www.youtube.com/watch?v=YyCR41Tn-K4
CETERUM AUTEM CENSEO MOSCOVIAM ESSE DELENDAM
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík

Příspěvek od Shakal »

Úterý. Ukrajinci pravděpodobně zasáhli jeden z největších ruských muničních skladů – 51. sklad GRAU ve Vladimirovské oblasti 60 km severovýchodně od Moskvy, kde se skladovaly dělostřelecké granáty, protitankové střely, rakety pro několik různých systémů PVO, rakety pro salvové raketomety a letecké pumy. V době výbuchu v něm mělo být okolo 100 000 tun munice. Budovy v okruhu 1 km od skladu byly nevratně poničeny. Munice navíc stále exploduje a je rozmetávána do okruhu 10 kilometrů. Rusové tvrdí, že za výbuchem je selhání zaměstnanců. Ale nakonec… není to jedno? Hlavně že ohňostroj proběhl. A ještě se stalo tohle:
https://pbs.twimg.com/media/GpHsxbVXQAA ... name=large

Foto: 51. sklad GRAU. | Poslední foto na cestu. | Zajatci do fondu. | Portrét od ruského umělce, který daroval Putin Trumpovi během jednání o Ukrajině.
Přílohy
FB_IMG_1745409877767.jpg
FB_IMG_1745409880445.jpg
FB_IMG_1745409883577.jpg
FB_IMG_1745409891265.jpg
Ataman
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Ataman »

Trump, aktuální mírová jednání a mezinárodní právo
Cerkev je blízko, ale je ledovice. Krčma je daleko, ale půjdem opatrně.
Dano10
nadrotmistr
nadrotmistr

Příspěvek od Dano10 »

Ako to vidia ukrajinský realisty.
Tvrdý mier alebo zhoršujúce sa podmienky. Zelenskyj stojí pred Mannerheimovou dilemou – politológ
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj čelí v rokoch 1940 a 1944 dileme fínskeho vodcu Carla Gustafa Mannerheima: prijať ťažký mier, zachovať ľud a krajinu s perspektívou jej rozvoja, alebo pokračovať v boji a nakoniec sa ocitnúť v ešte horšej situácii a dostať ešte horšie podmienky na ukončenie vojny ako teraz.

Na Facebooku to vyjadril politológ Anatolij Oktisjuk.

V súčasnosti sú podľa neho dve možnosti:

1. Prijmite neférové ​​a ponižujúce podmienky mieru, no zachovajte životy ukrajinských občanov a suverenitu štátu. Dajte si prestávku, aby ste sa zotavili, zmodernizovali krajinu, usporiadali voľby, dokončili reformy a vstúpili do EÚ.

2. Pokračovať v opotrebovacej vojne s Ruskom za európske peniaze, ale bez USA. Zároveň sa Donald Trump zapojí do ubližovania a sabotáže proti nám. Výsledkom bude strata ešte väčšieho počtu mužov, infraštruktúry a územia. A po šiestich mesiacoch, roku alebo dvoch rokoch vojenských akcií dostanete ešte ponižujúcejšie a nevýhodnejšie mierové podmienky.
https://www.strana.today/news/483906-ok ... skoho.html
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník

Příspěvek od Rase »

Samotář píše:Několik střípků z rusko-ukrajinské války:

1) Zkušenost z výcviku.
Ukrajinský instruktor tvrdí, že nový rekrut potřebuje tříměsíční intenzivní fyzickou přípravu, aby získal kondici, která je podmínkou pro získání psychické odolnosti, aby měl vůbec šanci vydržet tlak v první linii.

2) Jak vypadá fronta ve stabilizovaných místech.
V současné době nad linií dotyku ve dne v noci létají pozorovací drony. Obě strany mají velmi dobrý přehled o pohybu nepřítele, proto se nedaří překvapivé útoky, ani shromažďování sil. Opouští se kopání klasických pěchotních zákopů. Spíše se dělají "krtčí díry". Jedná se o podzemní prostor, ve kterém vojáci tráví 24 hodin, s velmi dobře maskovaným východem (např. v sutinách domu, skládka apod.). Pokud nepřátelský dron objeví vchod do "krtčí díry", okamžitě jej zasáhne FPV dron nebo je shozená nálož z většího dronu. Z "krtčí díry" vojáci vylézají jen, když jim ohlásí, že na ně jde útok, aby zahájili obranu a boj.

3) Rusáci používají chemické zbraně.
Už delší dobu se objevují zprávy, že Rusáci používají dráždivě chemické zbraně (něco jako slzný plyn) při dobývání ukrajinských pozic. Nově se začínají objevovat i zprávy, že používají i otravné/jedovaté chemické zbraně. Takže se zase používají plynové masky a protichemické pláštěnky.

4) Ukrajinská rodina na návštěvě.
Ukrajinská rodina přijela na návštěvu do České republiky. Když se ptali dětí, co se jim nejvíc líbilo, říkali, že se dá spát celou noc, nehoukají sirény a nejsou slyšet rány z výbuchů/palby.
https://rozpad.cz/viewtopic.php?f=24&t=7344&start=8080
Obrázek

"Vojáci neměli rádi Rakouska ani války, ale dřeli do úpadu těla" - Karel Poláček
pjaro77
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od pjaro77 »

Čo na rusov platí:
https://medium.seznam.cz/clanek/cesinau ... vsk-141089
2) Povolání „Generála“, který ví jak na ruskou válku
Drapatyj se zaměřil na několik klíčových oblastí:
Posílení logistiky a útoky na ruské zásobování: Identifikoval hlavní ruské logistické trasy a proměnil je v „cesty smrti“ pomocí cílených úderů.
Rotace a posílení jednotek: Zkušeně rotoval unavené nebo nově zformované brigády (jako 155. brigáda „Anna Kyjevská“) do týlu k doplnění a výcviku a nahradil je ostřílenými, veteránskými jednotkami.
Budování opevnění: Pokračoval ve zdokonalování a posilování obranných linií kolem Pokrovsku, které se pro ruské síly ukázaly jako nepřekonatelné.
Zlepšení komunikace a koordinace: Aplikoval své zkušenosti z Charkova pro zlepšení situačního povědomí a bojové soudržnosti.

3) Lehké bariéry v kombinaci s dálkovým minováním: Jednoduchost vítězí
Tváří v tvář masivním ruským útokům, často vedeným vlnami pěchoty kvůli nedostatku obrněné techniky, ukrajinští obránci u Pokrovsku prokázali mistrovství v používání zdánlivě jednoduchých, ale vysoce efektivních obranných prostředků. Kombinace rychle rozmístitelných lehkých bariér a inovativního dálkového minování pomocí dronů se ukázala jako překvapivě účinná taktika, která výrazně zpomalila a zkomplikovala ruský postup.
Jedním z klíčových prvků byly obyčejné ostnaté a žiletkové dráty (koncertina). Jak ukázaly záběry z bojiště a analýzy, tyto jednoduché překážky, rychle instalované pěchotou nebo dokonce pomocí malých pozemních bezpilotních vozidel (UGV), dokázaly efektivně zpomalit a narušit ruské pěchotní útoky....
Tento efekt lehkých bariér byl dále umocněn masivním nasazením dálkového minování pomocí dronů. Ačkoliv přesná čísla o kapacitě minování nemůžeme prozradit, tak jeden tým operátorů dronů může položit denně stovky min různých typů. Kombinace těchto dvou prvků – fyzických bariér zpomalujících postup a neustálé hrozby nově položených min – vytváří pro ruské útočníky extrémně nebezpečné prostředí a zvyšuje jejich ztráty na lidech i technice a výrazně komplikuje jakékoli pokusy o rychlý průlom nebo manévr. Jednoduchost a flexibilita těchto metod, podporovaná technologickou převahou v oblasti dronů, se ukázala být klíčovým prvkem úspěšné ukrajinské obrany u Pokrovsku.

4) Nasazení dronů v ukrajinském stylu: Technologická a taktická dominance
Jedním z nejvýraznějších faktorů, které formovaly bojiště u Pokrovsku a přispěly k ruskému neúspěchu, bylo bezprecedentní nasazení bezpilotních prostředků (dronů) ze strany Ukrajiny. Nejde jen o samotný počet dronů, ale o celý ekosystém – od masové domácí výroby přes technologické inovace až po taktiku jejich využití a integraci do bojových operací.
Měsíční nasazení na frontě dosahovalo podle zpráv až 200 000 kusů. Tento masivní nárůst produkce, podporovaný více než 200-500 domácími výrobci a kontrakty v hodnotě miliard dolarů, umožnil Ukrajině saturovat bojiště drony a kompenzovat ruskou početní převahu, například v pěchotě, kde poměr u Pokrovsku dosahoval až 5:1 ve prospěch Ruska.

5) Povolání k obraně těch nejpovolanějších: Kvalita proti kvantitě
Zatímco Rusko se v bitvě o Pokrovsk spoléhalo na masivní nasazení sil, často však s pochybnou kvalitou a vysokou mírou opotřebení, ukrajinská obrana se opírala o klíčový faktor – nasazení zkušených a bojeschopných brigád. V kritickém okamžiku dokázalo ukrajinské velení povolat do ohroženého sektoru jednotky, jejichž bojové zkušenosti, soudržnost a motivace představovaly zásadní kvalitativní výhodu.

6) Snížit počet hlavní
Jelikož obránci mají taktickou výhodu, tak přečíslení v počtu pěchoty 5:1 nehraje v bojích pod Pokrovském zásadní strategickou roli a projevuje se spíše taktickými úspěchy. Rozhodující pro postup Rusů bylo, je a bude dělostřelectvo.
Právě na doktrínu ruského válečnictví se ukrajinské velení zaměřilo. Tato taktika velí přemístit po odstřílené salvě dělo na další pozici, protože jinak obránci dokáží dle trajektorie střely, ale nepřesně i po zvuku dopočítat místo výstřelu. Na to čekají již zmíněné drony, které visí ve vzduchu hluboko v týlu nepřítele a zasáhnou okupanty ve chvíli, kdy se přemisťují. V zásadě tak máte možnost střílet z jednoho místa a čekat až vás lokalizují, nebo zkusit uniknout přemístěním a riskovat odhalení na trasePočet ruských hlavní neustále klesá a nahrazují je méně kvalitní, nebo opotřebené, a tedy nepřesné hlavně. Naše analýza dat z ukrajinského bojiště odhaluje znepokojivý trend pro ruskou válečnou mašinérii: ztráty jejich dělostřelectva dosáhly v posledních měsících bezprecedentní úrovně. Jen v březnu 2025 Ukrajina hlásila zničení rekordních zhruba 1600 ruských dělostřeleckých systémů, což představuje dramatický nárůst oproti předchozím měsícům (cca 1400 v únoru a méně než 1000 v lednu) a dalece převyšuje dřívější maxima války.
Nejvíce potěšující zjištění se však týká ruské schopnosti tyto ztráty nahradit. Zatímco propaganda mluví o nezměrných zdrojích, realita odhalená analýzou ruského obranného průmyslu je pochmurná. Rusko dokáže ročně vyrobit jen zlomek nových dělostřeleckých systémů (odhady hovoří jen o cca 50 nových hlavních ročně, bez započítání minometů) a je zoufale závislé na repasování stárnoucích sovětských zásob, které se podle analytiků mohou vyčerpat již koncem roku 2025 či v roce 2026. Navíc, i produkce munice vázne a Rusko musí spoléhat na masivní, avšak údajně nekvalitní, dodávky ze Severní Koreje. Tato neudržitelná rovnice – rekordní ztráty versus minimální výrobní kapacity – představuje časovanou bombu pro ruské vojenské ambice.
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík

Příspěvek od Shakal »

Středa. Do médií uniklo údajné znění Trumpova mírového plánu, na kterém jeho tým poslední týdny soustavně pracoval. A ta práce jde vidět – to nemůžu říct! Podle plánu uznají Spojené státy de jure ruskou kontrolu nad Krymem a de facto ruskou okupaci čtyř ukrajinských území a Ukrajina bude vyzvána, aby učinila stejný krok. Ukrajina dále nebude smět vstoupit do NATO (což jde přímo proti základnímu pravidlu otevřených dveří, na kterém celá aliance stojí), budou zrušeny všechny sankce uvalené na Rusko po roce 2014, Záporožská jaderná elektrárna bude vrácena Ukrajině, ale provozovat ji budou Spojené státy a dodávat energii budou oběma zemím. A co by měla „získat“ Ukrajina? Rusko by se podle návrhu mělo stáhnout (pouze) z Charkovské oblasti a mělo by garantovat volnou plavbu po Dněpru (protože uznání okupace oblastí je de facto mezikrok k uznání nároku). Ukrajina by následně měla obdržet „silné bezpečnostní garance“, které nejsou v návrhu nijak konkrétně definovány, a také financování obnovy válkou poničených měst a infrastruktury. Už tedy můžeme bez pochyb říct, že Trump je ruský agent. Protože návrh v této podobě znamená, že Rusko by získalo vše, kvůli čemu svou ilegální válku rozpoutalo, zatímco Ukrajina získá neurčité „bezpečnostní záruky“. Jedny takové už přitom v minulosti měla. Jmenovaly se „Budapešťské memorandum“. Na základě něj měly západní mocnosti a Rusko garantovat Ukrajině nedotknutelnost a územní celistvost. A poté, co si s ním vytřel pozadí Putin, udělal to i Trump, a to během pouhých několika týdnů v úřadu. Mnichov hadr… A ještě se stalo tohle:
https://pbs.twimg.com/media/GpMtfcrWYAA ... name=large

Foto: Kluci z brigády Predátor. | Zasažená Poltava. | Marhanec.
Přílohy
FB_IMG_1745502532343.jpg
FB_IMG_1745502535212.jpg
FB_IMG_1745502538027.jpg
Orlok
rotmistr
rotmistr

Příspěvek od Orlok »

Lavrov o SVO: naše cíle jsou jasné a naše úkoly jsou definovány
https://topwar.ru/260410-lavrov-ob-svo- ... eleny.html
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík

Příspěvek od Shakal »

Čtvrtek. Rusové se „pomstili“ za výbuch muničního skladu jediným způsobem, jakým to umí: masivním útokem na civilní populaci. Ve vzduchu bylo v jednu chvíli 145 kamikadze dronů a klamných cílů a 70 balistických raket a střel s plochou dráhou letu. A cílem bylo opět Dnipro, ale také ukrajinské hlavní město. PVO se postarala o 48 střel různých typů a 64 dronů (68 dalších se zřítilo), což pochopitelně nestačilo. Na Kyjev tak v noci dopadlo několik kamikadze dronů a také balistických střel včetně těch, které Rusko nakoupilo od Severní Koreje. Počet obětí se prozatím zastavil na 11 mrtvých a 113 zraněných. Projektily totiž opět dopadly primárně na civilní objekty v rezidenčních čtvrtích. A současně se dělo tohle:
https://pbs.twimg.com/media/GpR9NnaXEAA ... name=large

Foto: Ukrajinské děti marně čekaly, jestli jejich kamaráda záchranáři vyprostí živého, Kyjev. | Kyjev. | Kyjev. | Jednotné Rusko jde na pomoc! | Rusové o nás. | Teddyboy Greg, původem Američan, nyní člen ruské neonacistické jednotky Espaňola a její mluvčí pro západní média.
Přílohy
FB_IMG_1745572245249.jpg
FB_IMG_1745572247959.jpg
FB_IMG_1745572250466.jpg
FB_IMG_1745572253076.jpg
FB_IMG_1745572255685.jpg
FB_IMG_1745572258612.jpg
Orlok
rotmistr
rotmistr

Příspěvek od Orlok »

Atentat na vysokeho generala v Moskve
https://x.com/Liveuamap/status/19156953 ... dlFIQ&s=19
palo satko
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od palo satko »

Vraj americky navrh dohody:
1) Stálé příměří

2) Obě strany okamžitě zahájí jednání o technické realizaci dohody

3) Ukrajina dostává solidní bezpečnostní záruky

4) Zeměmi, které je budou garantovat, bude ad hoc skupina evropských zemí a ochotných mimoevropských zemí

5) Ukrajina nebude usilovat o vstup do NATO

6) Ukrajina může požádat o členství v EU

7) Spojené státy de jure uznávají ruskou kontrolu nad Krymem

8) Spojené státy de facto uznávají ruskou kontrolu nad Luhanskou oblastí a Ruskem kontrolovanými částmi Záporožské, Doněcké a Chersonské oblasti.

9) Ukrajina získává zpět území v Charkovské oblasti

10) Ukrajina znovu získává kontrolu nad jadernou elektrárnou Záporoží, se zapojením USA si obě strany rozdělují elektřinu, Ukrajina také získává kontrolu nad Kachovskou přehradou

11) Ukrajina může používat řeku Dněpr bez jakýchkoliv překážek

12) Spojené státy a Ukrajina zavedou dohodu o hospodářské spolupráci a spolupráci v oblasti nerostných surovin

13) Ukrajina bude plně obnovena a dostane finanční kompenzaci

14) Sankce uvalené na Rusko od roku 2014 budou zrušeny

15) USA budou spolupracovat s Ruskem v energetice a dalších průmyslových odvětvích

https://x.com/andreas_ppdp/status/1915784809097417054
Obrázek
Lord
1. Armádní generál
1. Armádní generál

Příspěvek od Lord »

Evropa a Ukrajina zveřejnily vlastní mírový plán. Od amerického se dost liší

Podle tiskové agentury Reuters, která oba texty zveřejnila, jsou hlavní rozdíly v posloupnosti řešení otázek týkajících se území, dále pak ohledně zrušení protiruských sankcí, obsahu bezpečnostních záruk pro Ukrajinu a velikosti ukrajinské armády.

Pokud jde o teritoriální otázky, americký návrh volá po právním uznání („de iure“) ruské svrchovanosti nad Krymem, který Moskva anektovala už v roce 2014, a po „de facto“ uznání ruské kontroly nad čtyřmi regiony na jihu a východě Ukrajiny, jež Rusko nyní okupuje.

Naproti tomu evropský a ukrajinský dokument odkládá podrobnou diskusi o území až na dobu, kdy bude uzavřeno příměří. V tomto textu se přitom neobjevuje žádná zmínka o uznání ruské kontroly nad jakýmikoli územím.

https://www.novinky.cz/clanek/valka-na- ... i-40518796
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Orlok
rotmistr
rotmistr

Příspěvek od Orlok »

Clanek ohledne niceni RU strategicke infrastriktury

https://euromaidanpress.com/2025/04/25/ ... sian-ammo/
Pressburger
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Pressburger »

Lidé posílají na sbírku Dárek pro Putina průměrně čtvrt milionu korun denně. „Když Trump křičel v Oválné pracovně po Zelenském, přišlo na účet přes šest milionů. Roznášíme radost do ruských zákopů. Lidi chápou, že zbraně vedou k míru,“ říká ve Studiu N Martin Ondráček. Přestože zbrojní průmysl zažívá žně, přál by si, aby byly ještě větší. „Jenže postavit zbrojovku je martyrium. Mám kamaráda, který se už šest let snaží zprovoznit jen obyčejnou obalovnu asfaltu. Když chcete postavit linku na munici, musíte řešit, jestli o pět kilometrů dál nezemře chřástal,“ tvrdí ve Studiu N.
Arthur Pressburger
Orlok
rotmistr
rotmistr

Příspěvek od Orlok »

Severna Korea vsupuje do valky na UA
https://x.com/NOELreports/status/191660 ... l75-w&s=19
palo satko
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od palo satko »

Pred pohrebom papeža si pokecali Trump a Zelensky. Pôvodne ale boli nachystane tri stoličky aj pre Macrona, ale Trump ho zdvorilo poslal, však viete kam.
https://x.com/StrategickeM/status/1916435996104704228
Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Aktuality“