Samohybná houfnice DITA
Re: Samohybná houfnice DITA
Tohle je ta nejlepší reklama jakou nezískáš nikde jinde a za žádné peníze. Dita může být ideální stroj právě do opotřebovávací války, je levnější než jiné stroje s délkou hlavně 52 ani není nikterak silně chráněna. Naopak sází na malou posádku (automatizaci), rychlost a přesnost. Ve finále by možná nebylo marné posadit věž dity na klasickou vojenskou sedmičku 8x8/6x6 a pancéřovou kabinou a tím by se zase asi podařilo srazit náklady, vedle morany 2 by vznikla i Morana Light.
Jinak to vypadá, že v tomhle CSG udělal kus super práce a jejich střelecký počítač je fakt na světové úrovni, tím více jsem zvědav na Moranu 2.
Jinak to vypadá, že v tomhle CSG udělal kus super práce a jejich střelecký počítač je fakt na světové úrovni, tím více jsem zvědav na Moranu 2.
Taky musím říct že jsem toho od ní moc nečekal, ale zatím působí velmi super. Uvidíme jak se jí bude dařit dál, i kdyby se našly nějaké zádrhely, tak bude důležité jak se k tomu výrobce postaví - zda se z nich poučí nebo je zamete pod koberec. Mě osobně se tahle DITA líbí mnohem víc jak Morana.

"Vojáci neměli rádi Rakouska ani války, ale dřeli do úpadu těla" - Karel Poláček
Česká samohybná houfnice DITA ráže 155 mm/L45, ve výzbroji 4. brigády operačního určení "Rubiž" 2. sboru Ukrajinské národní gardy. Rubiž je pátou jednotkou Národní gardy, po 3. brigádě "Spartan", 12. "Azov", 13. "Chartia" a 16. dělostřelecké brigádě, která má ve výzbroji samohybné houfnice DITA. Najdeme je také ve výzbroji Státní pohraniční stráže Ukrajiny. Nizozemsko zakoupilo pro Ukrajinu celkem 15 houfnic, 9 v únoru 2024 a dalších 6 v říjnu 2024.
https://twitter.com/praisethesteph/stat ... 2205350292
https://twitter.com/praisethesteph/stat ... 2205350292

"Vojáci neměli rádi Rakouska ani války, ale dřeli do úpadu těla" - Karel Poláček
Ja jen k hlavni a koncepci nabijeni u Dity.Je dana norma Mil-Stg pro rozměry strely a hnane casti,vyvrtu , stoupani a dalsích veci proto aby bylo možne pouzit munici i jinych vyrobcu.Vyroba hlavne,jeji uložení a nabijeni je podle predlohy kanonu a houfnic Skoda Plzen ktera v 1938 na Slovensko stavela a pobocny zavod a ucila slovaky pracovat ./Mohu napsat zdroje/ To znamena že licence pochazí z Skody Plzen a po 1990 to spada pod Fond narodniho majetku a nastupnicke organizace.Konstrukta nic nevymyslely a jen zkopirovala znalosti z Skody ktere se naucila..Ale bohuzel jsou tady nekterí jedinci co nerozumi temto vecem a komentuji.
PS.jsem na cerne listine takže pocitam že to smazete
PS.jsem na cerne listine takže pocitam že to smazete
Není důvod. Ideálně bys však měl dodat zdroj. Podotýkám však relevantní zdroj. To že Škoda stavěla na Slovensku dělovku je obecně známé. Tedy výkres té originální předlohy hlavně, uložení a nabíjení.

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Je zajímavé, že účty které píšou většinou přesné informace stále uvádějí DITU jako výrobek EA popřípadě český. Přitom to tak není a kompletuje se na SK.
No dobře, ale pokud něco vím, tak přece nemusím zpívat dle not EA a naopak informovat přesně jak to je, jen tím oblbují lidi (včetně mě).
Toyota Yaris je tedy čí výrobek?

Porsche Cayenne se taky dělá sakumprdum na Slovensku, ale je to německý výrobek. Prostě mateřská společnost je česká, a slovenské firmy jsou vedeny jako subdodavatelé. Proč tomu tak je ví jen lidi z EA a ZTS.

Pokud je třeba Tucson z Nošovic tak je normál made in cz. Pro ekonomiku to má přínos v tom, že tu platí lidi, je na to napojeno spousta dodavatelů a platí u i daně ze zisku. To samé je i u té houfnice, všechny ekonomické přínosy spojené s výrobou zůstávají na sk, jediné co matka odsaje zpět je zisk (to samozřejmě nastane i u toho hyundaie nebo škody).
Mě prostě vadí, že si hrajeme na něco co tak není.
Mě prostě vadí, že si hrajeme na něco co tak není.
není normál CZ. Je to bráno jako korejské auto. Co je na štítku nikoho nezajímá.

- Juraj Tichý
- Kapitán
Prečo potom Skodovku nepovažujete za nemecku? 

Škodovka je německá

- Juraj Tichý
- Kapitán
Hej hej

A Makita je potom aká? Brúsky mám vyrobené v Rumunsku, okružná píla v Anglicku, kladivo v Belgicku, vysávač v Číne... baterky pre istotu jedny z Vietnamu, iné EÚ...
Asi tak.

- Juraj Tichý
- Kapitán
Keď Briti kupia od britského Bae systems podvozok z Nemecka, dajú na neho archer zo Švédska, je to britská húfnica?

A relevantnost tohoto k Ditě tu je přesně jaká?Juraj Tichý píše: ↑6/5/2025, 12:21Keď Briti kupia od britského Bae systems podvozok z Nemecka, dajú na neho archer zo Švédska, je to britská húfnica?![]()
![]()
Škodovka je brána (Celosvětově) jako česká značka vlastněná Němci, což má své historické důvody.
Hledáte problémy tam, kde nejsou. Důvody, proč EA a ZTS prezentují DITu a Bohdanu jako českou houfnici znají jen ti dva. Je možné, že "Made in Czech" prodává v některých oblastech lépe, než-li "Made in Slovakia". A nebo nechce být ZTS zviditelňována z jiných (vnitropolitických) důvodů.
Hledáte problémy tam, kde nejsou. Důvody, proč EA a ZTS prezentují DITu a Bohdanu jako českou houfnici znají jen ti dva. Je možné, že "Made in Czech" prodává v některých oblastech lépe, než-li "Made in Slovakia". A nebo nechce být ZTS zviditelňována z jiných (vnitropolitických) důvodů.