Syrská armádo kam kráčíš?

Komentáře aktuálního dění ...

Moderátor: jarl

Pravidla fóra
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.

Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".

Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.

Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Odpovědět
Dzin
7. Major
7. Major

Re: Syrská armádo kam kráčíš?

Příspěvek od Dzin »

Ataman píše: 6/5/2025, 18:43Dělají to jeho hošové.
Prošel jsme si to tedy, co tvrdíte více.

Podle tohoto je ten střet vzájemný.

Al Jazeera potom tvrdí, že Drúzové a současná vláda se dohodla, ale útoky provádějí odpadlické jednotky-marodéři (rogue elements of the fighting forces).

Co jsme taky našel, tak značná část Drúzů obviňují současnou vládu ne z toho, že na ně útočí, ale z toho, že je nedokáže bránit proti útokům jiných ozbrojenců.

Přitom jsem tam narazil i na tvrzení Reuters, že i útoky na Alavity v březnu měly nést podobné znaky. Džuláný potom odsoudil tyto útoky a současně obvinil Asadovce, že vše vyprovokovali. Ti na přímí dotaz, zda to tak bylo nereagovali.

Nezlob se na mě, ale zatím to nevypadá tak jak to popisuješ, že by jsme byli svědky nějakého jednostranného masakru ze strany HTS na všech kolem a že by se jednalo o politiku, kterou razí Džulání a provádějí "jeho hošové".

Naopak, ze všech zpráv to vypadá na situaci běžnou z jiných konfliktů. Tedy země je rozvrácena předchozí válkou, v zemi dochází k násilí mezi jednotlivými skupinami a na něm se přiživují další elementy. Současná vláda nemá situaci plně pod kontrolou a není schopna tomu zamezit.
Ataman píše: 6/5/2025, 18:43 Tak ji to řekni, těm obětem.
Už jsme snad napsal, že chápu, že to pro ně není jednoduché, ale na základě toho, že civilisti trpí se nedá dovozovat to co píšeš, že existuje nějaký Džuláního plán o provedení "etnických čistek". Vládne nyní v Sýrii a má odpovědnost za násilí v ní? Ano má. Znamená to, že rozhodl o masakrech civilistů? Ne neznamená.

A když si tedy projdeme to co postuješ nebo Zemakt, tak tam při nejlepší možné vůli neplyne nic z toho, co tvrdíte. Jediné, co z toho plyne, že v Sýrii dochází k útokům na civilisty a s největší pravděpodobností je provádějí všechny zúčastněné strany, ať už úmyslně nebo jako vedlejší ztráty. Ale nikde z toho neplyne, že se jedná o nějaké úmyslné "etnické čistky" naplánované a prováděné HTS.

Dokonce i ten odkaz na wikipedii nic takového netvrdí, hned na začátku je to tam jasně napsané ve shrnutí
A series of mass killings and massacres against Alawites occurred in Syria from 6 March 2025 to 17 March 2025, with a resurgence in early April. They were part of communal and sectarian violence by fighters aligned with the Syrian caretaker government (including locally mobilised civilians, Syrian National Army (SNA) militias and Saraya Ansar al-Sunnah), in addition to armed remnants of the former Assad regime against Sunnis.

V Sýrii došlo od 6. do 17. března 2025 k sérii masových vražd a masakrů alavitů, které se znovu objevily začátkem dubna. Byly součástí komunitního a sektářského násilí páchaného bojovníky spojenými se syrskou prozatímní vládou (včetně místně mobilizovaných civilistů, milicí Syrské národní armády (SNA) a skupiny Saraya Ansar al-Sunnah), a dále ozbrojenými zbytky bývalého Asadova režimu proti sunnitům.
a tedy z těch masakrů obviňuje všechny zúčastněné, včetně asadovců. Takže celková ukázka země v rozkladu po občanské válce, než provádění cílené genocidy ze strany Džuláního.
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník

Příspěvek od Rase »

Drúzové jsou naštvaní, že je musulmanští Islamisti z HTS nechrání před ISIS?!? Kéž by tady byl atamano-řeznickej pejsek, aby nám to všechno pěkně vysvětlil. Už se v tom ztrácím, jako hozená kostička do kupy kopřiv.
Obrázek

"Vojáci neměli rádi Rakouska ani války, ale dřeli do úpadu těla" - Karel Poláček
Dzin
7. Major
7. Major

Příspěvek od Dzin »

Zase ne všichni i v tom odkazu píší, že nějaký Drúzský klerik označuje HTS za teroristy a chce mezinárodní ochranu před nimi. Atamana a Zemakta bych za to co píší určitě takhle ostře nekritizoval, starost o civilisty je z podstaty věci správná.
Obrázek

Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

Kritizoval? Muhee. S tím, že existuje sorta lidí, která dá klíďo píďo Nobelovku i teroristovi, mj. se tak i tímto vykálí na hroby jeho obětí. Tak s tímto jsem se přátele už smířil. Takže kritiku od nich fakt unesu. Čímž pro méně chápavé opětovně naznačuji podstatu tohohle finálního produktu metabolismu, protože tato diskuze ničím jiným není. Čus v jiném topicu.
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
bat
nadporučík
nadporučík

Příspěvek od bat »

Ověřených informací je málo. Někde jsem i viděl mapu jak se třeba šířily informace o násilí v Sýrii, tak aby se hodily do krámu Izraele.

Teď jsem to našel. Samo o sobě to může být fejk, ale pokud vím Twitter měl API a dá se to reprodukovat a ověřit nezávisle.
https://arabicpost.net/%d8%aa%d8%ad%d9% ... %8a%d8%a7/ (translator to přeloží srozumitelně)
Obrázek
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník

Příspěvek od Rase »

Během své vůbec první návštěvy Evropy navštívil prozatímní syrský prezident Ahmad Šara v Paříži francouzského prezidenta Emmanuela Macrona.

IMG_8385.jpeg
IMG_8384.jpeg
Obrázek

"Vojáci neměli rádi Rakouska ani války, ale dřeli do úpadu těla" - Karel Poláček
Dzin
7. Major
7. Major

Příspěvek od Dzin »

Zemakt píše: 7/5/2025, 22:30Čímž pro méně chápavé opětovně naznačuji podstatu tohohle finálního produktu metabolismu
Jenže to právě neděláš. Podstata téhle diskuze je v tomto
bat píše: 7/5/2025, 22:46 Ověřených informací je málo.
a proto nelze dělat tak jednoznačné závěry, které tu jsou předváděny.

Navíc je ten konflikt dost nepřehledný a složitý. Podívej se třeba sám na sebe na hodnocení bojů v Gaze. Tam Izrael zabil a zranil desetitisíce palestinských civilistů. Ale nezaznamenal jsem od tebe, že by si stejně nevybíravě psal na jeho adresu. Proč? Protože si tam evidentně uvědomuješ právě to, o jak složitou věc se jedná a že nelze automaticky přebírat jen hodnocení jedné strany. Například proto, že se bojovníci Hamásu ukrývají mezi civilisty považuješ celou Gazu za legitimní cíl. Ovšem stejné informace máme i o asadovcích, největší zabíjení civilistů se vztahuje právě na boj mezi asadovci, kteří se ukrývají mezi Alavity, a jednotkami dřívější protivládní opozice. Přitom je tu stále i rozdíl mezi tím, že Izrael je plně funkční a stabilizovaný stát, zatímco Sýrie je země rozpadlá a poničená občanskou válkou, což se dost podílí na tom, jaká situace v ní panuje.

Boje v Gaze tedy kriticky hodnotíš a výsledek je, že Izrael nijak neobviňuješ jen na základě počtu obětí či prostého faktu, že zabíjí civilisty. A totéž se chce po tobě i zde, stejně kriticky zhodnotit situaci v Sýrii. A ta je, že při nejlepší možné vůli na základě všech informací nemůžeme Džuláního a HTS obvinit z toho, že by rozpoutalo úmyslné "etnické čistky". Nedělám si iluze, že by to nedělali čistě pragmaticky, protože potřebují získat západní podporu, ale i to patří k věci a není to nijak špatné. Nebo, že by se mu dařilo situaci držet zcela stabilní a zabránit všem excesům, ale to je stále něco jiného, než "etnické čistky". Přitom nijak nepopírám jeho případnou kritiku za civilní oběti a to jsem nedělal ani u Izraele.

Ale budiž, nechceš to dál rozebírat, nemusíme.

P.S. Protože je mi jasné, jak se k Izraeli a jeho operacím v Gaze stavějí příznivci Ruska, tak ne, u Ruska máme naopak nashromážděn dostatek faktů k tvrzení, že provádí cílené útoky na civilisty a civilní infrastrukturu. A i celková situace mezi Ruskem a Ukrajinou je zcela jiná, než v Izraeli a v Sýrii.
Obrázek

Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

Dzin. Ne.
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník

Příspěvek od Rase »

Dzin. Ano.
Obrázek

Ataman
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Ataman »

Rase píše: 7/5/2025, 21:36 Drúzové jsou naštvaní, že je musulmanští Islamisti z HTS nechrání před ISIS?!? Kéž by tady byl atamano-řeznickej pejsek, aby nám to všechno pěkně vysvětlil. Už se v tom ztrácím, jako hozená kostička do kupy kopřiv.
Gustave M. Gilbert, psycholog, co v Norimbrku vědecky pozoroval fašouny, se o nich takto vyjádřil:
"Řekl jsem vám, že jsem pátral po podstatě zla. Myslím, že jsem blízko tomu, abych ji definoval: je to nedostatek empatie. To je charakteristika spojující všechny obviněné - nefalšovaná neschopnost se vcítit do druhých. Mám za to, že zlo je absencí empatie."
Líp bych tě nepopsal.
Cerkev je blízko, ale je ledovice. Krčma je daleko, ale půjdem opatrně.
Ataman
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Ataman »

Dzin píše: 7/5/2025, 21:51 Atamana a Zemakta bych za to co píší určitě takhle ostře nekritizoval, starost o civilisty je z podstaty věci správná.
Jen ať zrovna ono kritizuje a nadává. Dokud to bude dělat, znamená to, že jsem dosud člověkem, nikoliv řezníka Džůláního mopslíčkem.

Dzin píše: 8/5/2025, 07:15 Izrael zabil a zranil desetitisíce palestinských civilistů. Ale nezaznamenal jsem od tebe, že by si stejně nevybíravě psal na jeho adresu. Proč? Protože si tam evidentně uvědomuješ právě to, o jak složitou věc se jedná a že nelze automaticky přebírat jen hodnocení jedné strany.
A to já zas budu. I přesto, že si uvědomuju o jak složitou věc se jedná a aniž bych jakkoliv zpochybňoval právo Izraele se bránit a likvidovat šmejdy z Hamásu, za mrtvý civilisty se na jeho adresu vybíravě vyjadřovat nebudu.
Cerkev je blízko, ale je ledovice. Krčma je daleko, ale půjdem opatrně.
Odpovědět

Zpět na „Aktuality“