M1A2 Abrams píše:
Pátrač: jako ze nevztahovat sem valku s Finskem, obsazeni Pobalti atd? Byla to snad jina historicka era nez Mnichov? Byli snad jine vlady? Finsko, Pobalti, Besarabie, to byl vyplod stalinizmu! Ja nechapu proc z proklamovane pomoci CSR delate nakej dobrej skutek. Vysledkem by bylo jen ziskani noveho uzemi na ukor CSR.
Mnichov na nás uplichtili v září 1938
SSSR kontra Finsko se odehrávalo na přelomu roků 1939 a 40
Obsazení Pobaltí až v roce 1940
Mě to dohromady nesedí - vidím to jako jednotlivé kroky konkrétních zemí v konkrétníhc situacích. Ale Vy píšete viz nahoře a ptáte se proč to nevztáhnout k sobě.
Vztáhnout se to dá - jednou érou?
Čím ji ohraničit? Pokud jen II.SV tak tam patří i okupace Islandu Velkou Británií, plán na okupaci Norska Francií a Británií taktéž.
Mimo naší vlády, která už neexistovala a naší země která už také nebyla, vlády byly stejné a stejné byli i země.
Takže pokud se pustíte do paralel tak se dají vysledovat i jiné a zjistíte, že nejen SSSR si dělal pokud mohl co chtěl a každý stát měl svoje cíle které hodla dosáhnout za jakoukoliv cenu. Proto se na SSSR v této složité době snažím dívat takto, tedy v konkrétní době s konkrétními podmínkami. A stejně se dívám i na Brity, Francouze a jiné.
Od žádného státu se nedal čekat slušný přístup. Nebo postup Itálie, Německa, Británie a Francie v Mnichově podle Vás byl slušný? Mě to připadá jako pěkná lumpárna. Ale dovedu si představit proč to tak dopadlo. A po tolika letech je to stejně jedno. Ale nebudu říkat že SSSR byl darebák a ti druzí ne.
Shodujeme se v tom, že ani já si nemyslím, že by případná pomoc ze strany SSSR nebyla zadarmo. Ale co v té nebo v kterékoliv době v zahraniční politice bylo nebo je zadarmo?
Takže takto, a myslím si že ani tak moc OT nejsme. Alespoň si my dva ujasníme jak to vidíme a k něčemu nakonec dojdeme. Je to diskuse- ta může být i kontroverzní. Takže zatím