Obrněné vozidlo MARS
Re: Obrněné vozidlo MARS
No k věci. Tohle už nemá šanci potkat stihacku nebo vrtulník v dostřel. Na malé drony se to nevyplatí. Zbýva mi střela s plochou drahou letu a větší drony typu shahed.. Ale když jich bude lítat třeba 100 denně...
Asi tak, generáli sa za miliardy korún pripravili na minulú vojnu.
- Juraj Tichý
- Kapitán
riešenie predstavené v 2021, s prvými strelbami v 2022...
Mimochodom.
Prototyp bol osadený radarom Giraffe 1X, ten bude už aj na seriových kusoch?
Naposledy upravil(a) Juraj Tichý dne 2/6/2025, 14:07, celkem upraveno 1 x.
tech ŘSPDL a sekaček lítá nad Ukrajinou dost a dost. Problém je, že dost lidí se pohybuje v rozmezí ANO/NE. Jenže tak to nefunguje.
Prostě klasika z filmu Na kometě.

Navrhujem spraviť simuláciu teroristického útoku dronmi. Podobne ako majú veľké IT firmy interných hackerov-testerov a US air force jednotky agresorov, nech MO alebo MV zriadi jednotku teroristickej skupiny. Táto bude vymýšľať riešenia ako spraviť útok dronmi aj inými prostriedkami.
Arrmáda a poliicajné jednotky budú reagovať. Som zvedavý na výsledky na cvičeniach.
Arrmáda a poliicajné jednotky budú reagovať. Som zvedavý na výsledky na cvičeniach.
Armáda na teroristický útok nebude reagovat nijak, protože to není v popisu její práce.

Ani keď budú útočiť na základne ?
Nevím co je na RBS-70 tak zastaralého nebo zavrženíhodného že je by to měl být prostředek pro minulé války.
To že bude potřeba pořídit mobilní verzi pro NG bylo jasné od chvíle kdy bylo rozhodnuto o vyřazení Strela-10. SVOS jen dobře využil příležitosti když svoje řešení prosadil u Saabu. Což je něco po čet mnozí volají. Tady soukromá společnost reaguje na potřeby armády.
Co se týče ceny, tak před sedmi lety se pořizovalo 16 kompletů NG na trojnožce za miliardu. Dnes se pořizuje 8 nových kompletů a 24 vozidel z lafetací. Jestli je to tak nepřiměřené vzhledem k vývoji cen ať si každý posoudí.
Ja neriešim, čo by kto mohol. Koľko takých jednotiek má polícia ?
Rád by som videl v praxi ako by sa chránila základňa alebo zhromaždisko pred takým útokom.
Preto jednotka "teroristov" lebo vedia prekvapiť neočakávanými riešeniami, doopredu pripravené scenáre sú k ničomu.
Táto téma ide ďalej a súvisí s celou civilnou ochranou a ochranou infraštruktúry štátu.
Rád by som videl v praxi ako by sa chránila základňa alebo zhromaždisko pred takým útokom.
Preto jednotka "teroristov" lebo vedia prekvapiť neočakávanými riešeniami, doopredu pripravené scenáre sú k ničomu.
Táto téma ide ďalej a súvisí s celou civilnou ochranou a ochranou infraštruktúry štátu.
Podle mě policie nebude mít nikdy podobné schopnosti co má armáda, také pokud se bude pořádat nějaká riziková událost tak ji bude zabezpečovat prostě armáda jako to dělá ostatně i teď.
Příprava na minulou válku je v tom, že kupuješ speciální vozidlo jen na jednu raketu. Nemám nic proti rbs70, pokud by byla součástí věže - kde máš kanón, levnou raketu na drony + třeba rbs70 na dražší,rychlejší a větší cíle. U nás přesně jak jsem psal, vyřadila strela10 - koupíme něco podobného naprosto bez poučení z tříleté války. Samotná rbs70 mobilní i stacionární bude jen čekat na smrt v podobě dronu co útočil v rusku na letiště. Nemáš to ani v prioritách na prvním místě, mě to prostě přijde neuvěřitelné čemu všemu se dává přednost před touhle nutností.
Příprava na minulou válku je v tom, že kupuješ speciální vozidlo jen na jednu raketu. Nemám nic proti rbs70, pokud by byla součástí věže - kde máš kanón, levnou raketu na drony + třeba rbs70 na dražší,rychlejší a větší cíle. U nás přesně jak jsem psal, vyřadila strela10 - koupíme něco podobného naprosto bez poučení z tříleté války. Samotná rbs70 mobilní i stacionární bude jen čekat na smrt v podobě dronu co útočil v rusku na letiště. Nemáš to ani v prioritách na prvním místě, mě to prostě přijde neuvěřitelné čemu všemu se dává přednost před touhle nutností.
Neviem, ale dôležité je , aby sa na tom v budúcnosti podieľala. Je predsa aj súčasť IZS a CO.
Presne toto myslenie bolo, možno stále aj unás. Kupovala sa prioritne náhrada niečoho. Jediné čo je v OSSR novinka, je to čo sme dostali darom - mantisy.stirling píše: ↑2/6/2025, 15:53 ...U nás přesně jak jsem psal, vyřadila strela10 - koupíme něco podobného naprosto bez poučení z tříleté války. Samotná rbs70 mobilní i stacionární bude jen čekat na smrt v podobě dronu co útočil v rusku na letiště. Nemáš to ani v prioritách na prvním místě, mě to prostě přijde neuvěřitelné čemu všemu se dává přednost před touhle nutností.
Naposledy upravil(a) pjaro77 dne 2/6/2025, 16:19, celkem upraveno 1 x.
S timto se neda nesouhlasit.
[/quote]
Pristup Ciny :
Na jedne strane vyrobce nescetne rady dronu od obrovskych po mini pohybujicich se v houfech a na strane druhe ,obrannych prostredku proti nim.
Kdyz se na to tak divam,tak jsme ani s prvim ani s druhym nezacali. Jen kupujeme zelezo.,ktere bude poschovavane pod mosty a v dirach.
https://www.osel.cz/13781-cina-vyvinula ... vku=279617
[/quote]
Pristup Ciny :
Na jedne strane vyrobce nescetne rady dronu od obrovskych po mini pohybujicich se v houfech a na strane druhe ,obrannych prostredku proti nim.
Kdyz se na to tak divam,tak jsme ani s prvim ani s druhym nezacali. Jen kupujeme zelezo.,ktere bude poschovavane pod mosty a v dirach.
https://www.osel.cz/13781-cina-vyvinula ... vku=279617
Což RBS nenabízí typuji kvůli způsobu navádění rakety. Nic jako levná raketa existuje. I salva programovatelné munice je pěkně drahá záležitost. Nějakou věž s rozšířenou schopností palby na letící cíle bych s RBS vůbec neslučoval.
Jestli je nějaké poučení ne jen z válka, ale i celkem dlouhého nasazení u AČR tak RBS funguje dobře. Takže zmobilnění je logický krok.U nás přesně jak jsem psal, vyřadila strela10 - koupíme něco podobného naprosto bez poučení z tříleté války.
Ne.Samotná rbs70 mobilní i stacionární bude jen čekat na smrt v podobě dronu co útočil v rusku na letiště.
V "prioritách" je tohle už rozhodně dlouho. Ovšem Saab přišel z dokončenou věží až relativně nedávno.Nemáš to ani v prioritách na prvním místě, mě to prostě přijde neuvěřitelné čemu všemu se dává přednost před touhle nutností.
RBS funguje dobre ale s dronmi si neporadí.
Takže kedy v MO zaosbstaráte CUAS pvo ?
Takže kedy v MO zaosbstaráte CUAS pvo ?
Za mě bude chtít dát na strategická letiště stacionární hlavnovy systém s radarem. Fungovat by mohl autonome. V ČR asi nabídka není tak vzít ty systemy od Němců. Skynex umístěný přímo na na těch zodolnenych krytech např.
Nie, neporadí si s malými dronmi. A už vôbec nie s rojom.
Takže ešte raz - kedy v MO zaosbstaráte CUAS pvo ?
Takže ešte raz - kedy v MO zaosbstaráte CUAS pvo ?