Obrněné vozidlo MARS

Odpovědět
pjaro77
Kapitán
Kapitán

Re: Obrněné vozidlo MARS

Příspěvek od pjaro77 »

nově pořizovaná věžová výzbroj - na obrnence alebo iné vozidlá ?

- RBS-70NG a Spydery SR - ok ale v tom počte na ochranu miest pred dronmi nebudú stačiť
Okrem toho ak sú tie rakety omnoho drahšie ako drony , tak AČR vykrváca na CUAS obrane, čo je cieľ rusov.
Hodilo by sa tu vozidlo z vežou gladius/Riwp a raketami APKWS alebo europska varianta

Možno sa budú vedeieť zapojiť Skyfoxy.
stirling
praporčík
praporčík

Příspěvek od stirling »

Mě přijde i pěkná ta UT30MK3 C-UAS co teď měli na panduru, ale zase proč takové vozidlo dělat 8x8, pokud chci mít klidně 100+ ks tak bych to cpal na 4x4 a zatím co jsem viděl Riwp na mě působí ideálně viz např. to dingo 3 s touto věží nebo Britové to asi nakoupí na Supacat, ale to už zase vypadá moc mohutně.

- Cena za naše Marsy je vysoká, ale to pro mě není to nejdůležitější spíše mě jde o to jestli vím jak vypadá bojiště a přesto nakoupím radši dříve mars pouze s rbs70 než to co popisuji tak jsem hlupák.

- Rušičky jsou malé +, ale zase každým dnem postrádají smysl více a více s prudkým nárůstem navádění pomocí optického vlákna, ale hlavně AI, takže je fajn že budeme umět rušit, ale ty drony si stejně zaměří - zase příprava na dobu kdy vše musel někdo navést, odpálit na dálku - neutrácejme tedy miliony za rušičky (pokud bude levná tak určitě je to plus, ale ne za desítky milonu na jedno vozidlo) a místo toho pořizujme aspoň základní hard-kill systém. V posledním cca roce se z rušičky stal jen pomocný systém, který bude ztrácet více a více na důležitosti.

Ještě dodatek jestli někdo vůbec v AČR přemýšlí nad tím, že s rbs70 bude střílet na drony malé velikosti, tak by měl jít do penze tím udělá pro obranu ČR to nejlepší co může.
pjaro77
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od pjaro77 »

Také niečo by som si vedel predstaviť v oboch našich armádach ako CUAS pre ochranu objektov.
Veža na palete na valníku. Alebo veža zo skyrangeru/mantisu/MANGART25/gladius12 atď.
Obrázek
https://www.securitymagazin.cz/defence/ ... 72272.html
Naposledy upravil(a) pjaro77 dne 3/6/2025, 16:59, celkem upraveno 1 x.
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

:up: jenže to bys musel vystrčit hlavu z prdele.
https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Samohyb ... _vz._53/59
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
pjaro77
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od pjaro77 »

Čo si raz v mladosti zatratil, v pozdejšej dobe si ťa nájde v priaznivejšom rozpoložení. :D
Vývoj ide často v slučkách, skúšajú sa vychodené chodníky len s novšou technologiou.
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

Slučka? Smyčka?
ObrázekObrázek

pjaro77
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od pjaro77 »

ano
Danik
štábní praporčík
štábní praporčík

Příspěvek od Danik »

stirling píše: 3/6/2025, 12:58 Mě přijde i pěkná ta UT30MK3 C-UAS co teď měli na panduru, ale zase proč takové vozidlo dělat 8x8, pokud chci mít klidně 100+ ks tak bych to cpal na 4x4 a zatím co jsem viděl Riwp na mě působí ideálně viz např. to dingo 3 s touto věží nebo Britové to asi nakoupí na Supacat, ale to už zase vypadá moc mohutně.

- Cena za naše Marsy je vysoká, ale to pro mě není to nejdůležitější spíše mě jde o to jestli vím jak vypadá bojiště a přesto nakoupím radši dříve mars pouze s rbs70 než to co popisuji tak jsem hlupák.

- Rušičky jsou malé +, ale zase každým dnem postrádají smysl více a více s prudkým nárůstem navádění pomocí optického vlákna, ale hlavně AI, takže je fajn že budeme umět rušit, ale ty drony si stejně zaměří - zase příprava na dobu kdy vše musel někdo navést, odpálit na dálku - neutrácejme tedy miliony za rušičky (pokud bude levná tak určitě je to plus, ale ne za desítky milonu na jedno vozidlo) a místo toho pořizujme aspoň základní hard-kill systém. V posledním cca roce se z rušičky stal jen pomocný systém, který bude ztrácet více a více na důležitosti.

Ještě dodatek jestli někdo vůbec v AČR přemýšlí nad tím, že s rbs70 bude střílet na drony malé velikosti, tak by měl jít do penze tím udělá pro obranu ČR to nejlepší co může.
C-UAS aby byl efektivní je soubor několika schopností a systémů s možnostmi ochrany proti vícero druhům hrozeb a vektorům napadení. Stejně jako mají omezení obranné systémy, tak mají omezení i ty útočné. Včetně optic fibers FPV.

"Tak jsem hlupák". Jasně od klávesnice se nemusí řešit osádky, zavedenost systému, současné zásoby munice, výcvikové kapacity atd. Mimochodem jsou tedy pro tebe hlupáky i litevské ozbrojené síly. Gratuluju :up:
Danik
štábní praporčík
štábní praporčík

Příspěvek od Danik »

pjaro77 píše: 3/6/2025, 16:54 Také niečo by som si vedel predstaviť v oboch našich armádach ako CUAS pre ochranu objektov.
Veža na palete na valníku. Alebo veža zo skyrangeru/mantisu/MANGART25/gladius12 atď.
Obrázek
https://www.securitymagazin.cz/defence/ ... 72272.html
Německý Skynex je v této roli zajímavá možnost. Obrázek
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

Dobře, že jsi to zmínil. Pořád tady řešíme technikálie, ale co takhle personálie. Neměl by to být prim?
ObrázekObrázek

Danik
štábní praporčík
štábní praporčík

Příspěvek od Danik »

Zemakt píše: 3/6/2025, 22:03 Dobře, že jsi to zmínil. Pořád tady řešíme technikálie, ale co takhle personálie. Neměl by to být prim?
Samozřejmě že ano. Respektive, skutečná schopnost = technika, personál, podpora, zázemí, začlenění do širšího systému, zásoby munice, PHM a ND.

Momentálně je velkým bolístkem AČR i onen personál. Války stále vyhrávají lidé, čím schopnější, tím lepší. 252 je jednotka fungující na RBS, jejich zmobilnění a navýšení schopností je tak výrazným argumentem proč.
tomas.kotnour
podporučík
podporučík

Příspěvek od tomas.kotnour »

Lord píše: 2/6/2025, 21:40 Proti všemu je nějaká ochranu, proti laseru třeba zadýmení, proti mikrovlnám ocelové pouzdro. Ale jinak se laser zatím jeví jako obecně efektivní řešení. Pro jasné zničení dronu a na větší vzdálenost však musí mít poměrně velký výkon.

U STACIONÁRNÍCH instalací to přivedou třeba se sítě, ale u mobilních to je už docela kráva. A lepší je už 100 kW výkonu :D

Americké armáda otestovala 50 kW laser HEL na vozidle Stryker, který dokáže efektivně zničit drony, ale i střely z minometu.

https://www.osel.cz/12341-strykery-s-50 ... rozby.html
Ale přesně o to jde, cílem všech těchto protiopatření musí být udělat útočící dron větší, těžší, dražší, hůře nasaditelný ve větších počtech. Dron, který odolá HPMW zbraním či na něj laser bude muset delší dobu svítit, bude snáze detekovatelný, hůře manévrovatelný a vyplatí se ho sestřelit dávkou airburst munice či dokonce smést z oblohy vlastním mnohem jednodušším dronem.
pjaro77
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od pjaro77 »

Nemusí, stačí väčší roj.
pjaro77
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od pjaro77 »

Taraz, keď sa objednali Marsy, stanú sa štandarným ťažkým obrneným OT 4x4 v AČR alebo sa bude objednávať pre iné zložky iné vozidlo ?
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník

Příspěvek od Rase »

pjaro77:
To se říkalo nedávno i o Bushmasteru .)) Pokud jde o MARS, tak vzhledem k výrobnímu tempu by větší zavedení u AČR trvalo několik desítek let. Jak ale známe MO, tak beztak se nakoupí i nějaké ty nové Patrioty, Gerlachy, beztak i Iveca a dlouho tady nebylo žádné nové Dingo.
Obrázek

"Vojáci neměli rádi Rakouska ani války, ale dřeli do úpadu těla" - Karel Poláček
pjaro77
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od pjaro77 »

Ale teraz vážne, chce AČR u OT 4x4 trieštiť autopark na X typov ?
Pre takú malú armádu by mali postačovať 2 typy. Ľahší , máte Iveco pre rôzne účely.
A jeden ťažký - napríklad MARS.
No dobre, ešte tretí typ sa ešte do autoparku vojde a logistici nebudú prevracať očami, nech nie som úzkoprsý.
stirling
praporčík
praporčík

Příspěvek od stirling »

Danik píše: 3/6/2025, 21:58 C-UAS aby byl efektivní je soubor několika schopností a systémů s možnostmi ochrany proti vícero druhům hrozeb a vektorům napadení. Stejně jako mají omezení obranné systémy, tak mají omezení i ty útočné. Včetně optic fibers FPV.

"Tak jsem hlupák". Jasně od klávesnice se nemusí řešit osádky, zavedenost systému, současné zásoby munice, výcvikové kapacity atd. Mimochodem jsou tedy pro tebe hlupáky i litevské ozbrojené síly. Gratuluju :up:
O Litvě nic nevím, tak nedokážu posoudit jestli se jedná také o staré struktury s myšlením v minulosti nebo mají/pořizují k tomu další systém. Opravdu nemám iluze, že lidé které ovlivnil ať jsem slušný "lobbing" nebo jen myšlení v minulosti, jsou všude ve světě.

Optické drony jsou asi pouze aktuální problém, ale současný s největším přesahem do budoucna jsou AI řízené drony a ty na rušičky kašlou.

Ohledně nedostatku lidí - je to na nic a právě proto, mě sere že současné posádky zaplácneme marsem pouze s rbs70, pokud by AČR přemýšlela mohli využít této situace a prostě požadovat 4x4 s věží, s kanónem, levnou raketou + RBS70 - určitě by to bylo dražší, ale koncepční časově by to netrvalo o moc déle, protože mars se vleče jako kráva. Problém vidím hlavně v tom, že by se to roubovalo blbě na mars a asi by dal rychleji nabídku někdo jiný a co s tím když to někdo ve svos už slíbil... :lej:

Ohledně podpisu Marsu - tak to již je podepsané? já jsem nikde nic neviděl ofiko.
juhelak
podpraporčík
podpraporčík

Příspěvek od juhelak »

Ty mars můžou být jen jednorázová akce pro jeden útvar.
Ty 4x4 s věží a kanonem jsou teď docela in a těch systémů vzniklo na základě zkušeností na UA celkem dost. Už i SK tam mají něco.

Pokud se opravdu bude vyrábět v ČR i ten kanadský 4x4 tak ten by měl v jakékoli otevřené soutěži asi největší šanci. Co se o něm říká tak z hlediska cena/výkon je to neporazitelný. Nevím Teda jestli uz mají i nějaké verze s nějakou věží.
Scotty87
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Scotty87 »

pjaro77 píše: 4/6/2025, 08:52 Taraz, keď sa objednali Marsy, stanú sa štandarným ťažkým obrneným OT 4x4
Pouze za předpokladu že se přihlásí a vyhraje výběrové řízení. Tady jen MAR nahradí dnes používané Dingo 2. Důvod proč se kupuje je zejména ten že tohle řešení je certifikované Saabem.
Naposledy upravil(a) Scotty87 dne 4/6/2025, 12:46, celkem upraveno 1 x.
Scotty87
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Scotty87 »

pjaro77 píše: 4/6/2025, 09:36 Ale teraz vážne, chce AČR u OT 4x4 trieštiť autopark na X typov ?
Pre takú malú armádu by mali postačovať 2 typy. Ľahší , máte Iveco pre rôzne účely.
Iveco pomalu končí. Už se objednává jen se zavedenýma účelovýma nástavbama a z obíhajících projektů.
A jeden ťažký - napríklad MARS.
Běží soutěž. Zatím na ženijní vozidla, ambulance a obrněnce pro vojenskou policii. Do budoucna by měl vytěž velkou šanci nahradit Iveco LMV.
Odpovědět

Zpět na „Obrněná technika a dělostřelectvo“