Pracoval takto:
Němci vědí kolik letadel za válku vyrobili. A Němci vědí kam vyrobené stroje posílali. Když válka skončila tak se zase vedělo kolik jich kde zbylo. Prostým s čítáním a odčítáním se pak lze dopracovat k poměrně přesným číslům.
Pokud by stroje na západě a na východě podnikaly podobné množství bojových letů a byly udržovány a provozovány v podobných podmínkách, pak by to jistě mohla být pravda. Jenže pokud autor vychází z této úvahy, tak se dopouští zcela zásadní chyby. Na východě toho letoun za den nalétal i několikanásobně více, nežli na západě a servis pro letoun byl - nesrovnatelně slabší, nežli na západě. Stroj se opotřebuje, je vyměněn, zanechán svému osudu, vybrakován.
Nehledě na to, že systém zcela zanedbává nebojové ztráty. Ty ale prostě absolutně nelze připsat činnosti nepřítele. To by postavilo čísla na hlavu.
Němeček přímo uvedl větu která zní: "Tuto skutečnost si musíme objektivně přiznat bez ohledu na to, jaké pocity a reminiscence SSSR v dnešní době vyvolává".
Absurdní obhajovat svá čísla tímto způsobem

V neposlední řadě není vůbec jedno - a to se zastanu Tempíka - jak je letoun ztracen. Rozstřílen na letišti povětšinou může posloužit třeba jako zdroj nějakých náhradních dílů. Rozstřílen ve vzduchu může znamenat úplnou ztrátu stroje a co hůř, pilota. Pilot byl u Luftwaffe (a snad všude) zdaleka tím nejcennějším artiklem.
A díky dobré práci spojenců to nakonec bylo tak že byli piloti, letadla ale nebylo palivo - výsledek opět dobrý.
Kvalitní piloti došli rychleji, než palivo. Jediné, co zůstalo na konci, byla letadla, trochu paliva, pár Expertů, pár es a kvanta nováčků se zcela nízkou bojovou hodnotou.
Mimo to nelze všechny "dřeváky" hodit do jednoho pytle...takový La-7 a nebo pozdější Jaky-9 (a kdo mě zná ví jak mám tuto značku rád Laughing ) byly ve většině ohledů s typickými protivníky plně srovnatelné, ba v některých ohledech i lepší.
Pozdější Jaky-9 snad byly celokovové, ne? Co já vím, tak nejlépe postavená (strojní zpracování) ruská letadla byly asi Jaky-3. La-5FN i La-7 byly jistě potencionálně docela výkonná letadla, ale sem tam se objevují nenápadné zmínky, že průměrná sériová produkce na tom byla z hlediska výkonů mnohem hůře, než se obecně uvádí (a to třeba o 10% na maximální rychlosti, což je šílené).