Obrněný transportér PANDUR II 8x8 pro AČR
Úžasná stránka.
Ale sa58 já si pořád myslím, že jich je opravdu je jen 14. Mám to od člověka, který sedí v Horním Štěpánově a měl jejich modernizaci na starosti. Plán byl jeden papor o počtu 31 kusů ale nakonec to bylo skrečlé. Ale ještě to ověřím.
Ale sa58 já si pořád myslím, že jich je opravdu je jen 14. Mám to od člověka, který sedí v Horním Štěpánově a měl jejich modernizaci na starosti. Plán byl jeden papor o počtu 31 kusů ale nakonec to bylo skrečlé. Ale ještě to ověřím.

Pes(ticid) - nejlepší přítel člověka! Nechápete? Nevadí. Hlavní je, že víte že:
JDE O TO, ŽE KDYBY O NĚCO ŠLO, BYLO BY DOBRÉ VĚDĚT, O CO VLASTNĚ JDE.
Já bych za to ruku do ohně nedal ale nechám se překvapit.
Nezapomenu na to jak armáda byla spokojená s vývojem nového tanku, jak se to pak nějak zadrhlo o špatný kanón, přišel skluz a tank ztratil na svojí konkurenci neskutečně moc času. Teď se nevědělo co s tím a tak armáda rozhodla, že postaví aspoň jeden prapor, aby firma mohla tank zkusit prodat ve světě, když teda s armádou takový velký kšeft neudělala.
Jestli došlo k naplnění tabulkových počtů toť velkou neznámou. Naposledy jsem viděl rotu T72 s dvěma rotama BVP ve Strašicích, ale to ještě existovala 2.mb.........
Stejně by mě zajímalo kde jsou schovaný všechny ty funkční SKOTi? Nasazený jsou pomalu ve všech misích ale armáda je už nikde jinde neukazuje?!
Nezapomenu na to jak armáda byla spokojená s vývojem nového tanku, jak se to pak nějak zadrhlo o špatný kanón, přišel skluz a tank ztratil na svojí konkurenci neskutečně moc času. Teď se nevědělo co s tím a tak armáda rozhodla, že postaví aspoň jeden prapor, aby firma mohla tank zkusit prodat ve světě, když teda s armádou takový velký kšeft neudělala.
Jestli došlo k naplnění tabulkových počtů toť velkou neznámou. Naposledy jsem viděl rotu T72 s dvěma rotama BVP ve Strašicích, ale to ještě existovala 2.mb.........
Stejně by mě zajímalo kde jsou schovaný všechny ty funkční SKOTi? Nasazený jsou pomalu ve všech misích ale armáda je už nikde jinde neukazuje?!

"Will screw them hard, fast, and in an elegant manner."
Major General Haim Bar-Lev 1967
-
- vojín
!
Ať se na mě nikdo nezlobí, ale pokud má naše armáda ve svém středu takové "odborníky, jako je Plk. gšt. Ing. Vlastimil Galatík, CSc., pak se nedivím, že je v takovém rozvalu.sa58 píše:Podle všeho má AČR jeden tankový prapor s 31 tanky T-72M4 CZ...
http://www.defenceandstrategy.eu/filema ... ?file=6389
Je vidět, že i člověk s dvěma tituly může být naprostý trotl.
Nadto si dovoluji tvrdit, že citace "lepší než tanky jsou PTŘS", které se ve dvoustránkovém "odborném" materiálu Plk. gšt. Ing. Vlastimila Galatíka, CSc., objevuje asi osmkrát vzbuzuje otázku, zda pan Plk. gšt. Ing. Vlastimil Galatík, CSc., není náhodou spíše kamarád někoho z importérů, kteří mají zrovna "čirou náhodou" rozjednáno něco s izraelským Rafaelem o dodávkách PTŘS pro Pandury.
Ach jo, kdy už se armáda stane konečně armádou a přestane být servisní finanční organizací pseudovojáků, různých příživníků a jejich kamarádíčků. Armáda s husitskými tradicemi, tradicemi legií, s tradicí Zborova a Sokolova, s tradicí tisícových kolon tanků z dob totality vlastní 31 tanků a půlka důstojnického sboru na GŠt lobuje pro jejich zrušení úplně.
To bych blil...
Tak už je rozhodnuto, armáda Pandury na konec koupí. Škoda jen, že bude chybět protiletadlová verze transportéru, páč tu bychom potřebovali jako sůl.
http://zpravy.idnes.cz/koupime-107-obrn ... domaci_nel
http://zpravy.idnes.cz/koupime-107-obrn ... domaci_nel
- sa58
- 1. Armádní generál
- Kontaktovat uživatele:
Ten poslední odstavec na IDNES stojí za to...
Transportér má oproti "pásovým vozidlům" senzory citlivé ve dne v noci a poloviční spotřebu. "Také umí chránit vojáky proti nástražným výbušným systémům, což je v poslední době v zahraničních misích velmi důležité," dodává Andrej Čírtek a z jeho nadšeného tónu je znát, že ve výčtu výhod by mohl pokračovat ještě dlouho.
Už vidím Pandur na nějaké zahraniční misi, možná tak přátelská návštěva na Slovensku. Do Afganistanu je to moc drahá hračka...
Transportér má oproti "pásovým vozidlům" senzory citlivé ve dne v noci a poloviční spotřebu. "Také umí chránit vojáky proti nástražným výbušným systémům, což je v poslední době v zahraničních misích velmi důležité," dodává Andrej Čírtek a z jeho nadšeného tónu je znát, že ve výčtu výhod by mohl pokračovat ještě dlouho.
Už vidím Pandur na nějaké zahraniční misi, možná tak přátelská návštěva na Slovensku. Do Afganistanu je to moc drahá hračka...

"Nachystejte květináče, na vánoce sem zpátky!"
A chtěl bych vidět tu ochranu proti nástr.výb.systémům?! A než budou dodány tak v Afghoši už nebudeme.......sa58 píše:Ten poslední odstavec na IDNES stojí za to...

Tady je názorně vidět, způsob myšlení v naší politické "elitě" co má na starosti výzbroj pro naše vojáky. Tady vůbec nejde o to, aby to mělo nějaké parametry. My prostě musíme na základě členství v NATO investovat do armády nějakou sumu, ta je přesně stanovena. A při snaze toto splnit, není vůle myslet na to hlavní. Že naše vojáky potom v tom co se do výzbroje zavede pošleme bojovat je netrápí - oni v těch obrněncích sedět nebudou.

Rosomak - ono je to hodně bledé od samotného počátku. A řešit zaměstnanost to bude u Rakušanů, u nás jen hodně a hodně málo. Je to všechno v Prčicích.

Tam ne, tam je vcelku hezky. U nás se tomu říká normálně - v prdeli.
Ale to bychom mlátili prázdnou slámu, ono to v tomto vláknu je už hodně krát zmíněno.
Nemůžu pochopit (tj. je mi z toho smutno), proč musíme kupovat výrobek od lepiče dílů (kdo že to např. vyrábí věž?), které spolu ještě neumí pořádně fungovat.
Slyšel jsem také, že za nepřímý offset vydávají mýto od Kapsche. Potěš.
Přímý offset je brána také dodávka munice za 500 GKč.
Ale to bychom mlátili prázdnou slámu, ono to v tomto vláknu je už hodně krát zmíněno.
Nemůžu pochopit (tj. je mi z toho smutno), proč musíme kupovat výrobek od lepiče dílů (kdo že to např. vyrábí věž?), které spolu ještě neumí pořádně fungovat.
Slyšel jsem také, že za nepřímý offset vydávají mýto od Kapsche. Potěš.
Přímý offset je brána také dodávka munice za 500 GKč.
Tady je k tomu další vyjádření:
http://www.army.cz/scripts/detail.php?id=13537
Mě na tom zaujala hlavně ta poloviční spotřeba. Nikde ani slovo o Nástr.Výb.Systémech.
A ty offsety! To je nádhera.
Nechápu proč to hned tlačí do misí. Nechal bych ho pořádně u jednotek a pak až budou všechny mouchy odstraněny tak ho poslat ven. Na druho stranu aspoň se servisáci podívají do KFOR nebo ISAF.
http://www.army.cz/scripts/detail.php?id=13537
Mě na tom zaujala hlavně ta poloviční spotřeba. Nikde ani slovo o Nástr.Výb.Systémech.
A ty offsety! To je nádhera.
Nechápu proč to hned tlačí do misí. Nechal bych ho pořádně u jednotek a pak až budou všechny mouchy odstraněny tak ho poslat ven. Na druho stranu aspoň se servisáci podívají do KFOR nebo ISAF.

Zas tak špatný OT to být nemůže. Když porovnáme jak vypadal Pandur II na začátku (vybavení) a jak vypadá teď. Korba je přepracovaná na přídi, jiná světla a jejich umístění a jiný vlnolam. Dodatečné pancéřování. Dno korby do obráceného V proti minám. Vzadu na korbě koš. Výklopná rampa tam předtím také snad nebyla. Pro snažší manévrování umístěné kamery na boku a zádi korby. Věž RCWS-30 se taky změnila, vedení nábojového pásu je kryto pancířem, navíc je panoramatická IR/CCD kamera velitele. Střelec má také zaměřovací IR/CCD. Kromě laserového dálkoměru je vybaven také ozařovačem podle wiki. Otázka je proč ozařovačem? Nejsem si jistej zda velitel má "pouze" termovizi a střelec denní CCD kameru nebo oba kombinace obojího.
Přeci jen, ale z toho mám pocit, že jsme někomu zaplatili "Pandur 3". No, já bych šel taky do toho Fina. Myslím, že Poláci jsou s jejich Rosomáky v Afghánu spokojený. Navíc Pandur na videích je za pohybu tak nějak jako kolébka 8x8.
Přeci jen, ale z toho mám pocit, že jsme někomu zaplatili "Pandur 3". No, já bych šel taky do toho Fina. Myslím, že Poláci jsou s jejich Rosomáky v Afghánu spokojený. Navíc Pandur na videích je za pohybu tak nějak jako kolébka 8x8.
To jsi se trochu upsal nebo to byla ironie?Svarboj píše: Dno korby do obráceného V proti minám. No, já bych šel taky do toho Fina. Myslím, že Poláci jsou s jejich Rosomáky v Afghánu spokojený. Navíc Pandur na videích je za pohybu tak nějak jako kolébka 8x8.
Souhlasím s tebou, Patria vypadá a je dost dobrá. Holanďáci jsou také spokojení s 6x6.
Jsem rád za naše ženisty, že budou mít 4 ženijní verze. Vidím to pro rakovnický ženisty, kteří jsou předurčeni pro 4brn.
http://ekonomika.ihned.cz/c1-34867920-v ... 2-miliardy