Češi a Slováci bojující a pomáhající na Ukrajině

Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Re: Češi a Slováci bojující a pomáhající na Ukrajině

Příspěvek od Zemakt »

Dle diskuze na AN byl veden jako nezvěstný. Podařilo se mu vrátit, je živ a zdráv :up: .
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník

Příspěvek od Rase »

Bydlí ve Slovjansku na Donbase v paneláku, odkud odjíždí každé dva tři dny "do práce" - na pozice, kde je vždy několik dní. Hlavu si čistí jízdou na kole, už jí u toho honil nepřátelský dron. Stará se o nalezené kočky a přítele - vojáka. Má přezdívku "Radouch", v civilu trávila půlku roku v Alpách, vydělávala si na výškových pracích a dodělávala si doktorát. Zabila už dost Rusů, ale štve jí, jak si z Rusů na sociálních sítích děláme srandu a podceňujeme je. "Lidi si asi myslí, že tu bojujeme s opicema s klackem," říká dronařka na Donbase v rozhovoru, který Matyáš Zrno natočili v srpnu. "I většinu inovací, které Ukrajinci zpočátku odmítali, nakonec převzali od Rusů", dodává. Sítě proti dronům, optické vlákno, motorky..." Nepodceňujme nepřítele.

https://twitter.com/matyaszrno/status/1 ... 7555564664
https://twitter.com/spotlightcz/status/ ... 1857562992

TOPc424651ad2_DSC04833.jpg
Obrázek

"Vojáci neměli rádi Rakouska ani války, ale dřeli do úpadu těla" - Karel Poláček
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník

Příspěvek od Rase »

Na Ukrajině padl český dobrovolník Tadeáš Kubina, absolvent Masarykovy univerzity, který se v civilním životě věnoval hledání nových biologicky aktivních sloučenin působících na proteinové kinázy. Protože účinné inhibitory některých kináz mají potenciál významně prodloužit život pacientů se závažným onemocněním.

https://www.forum24.cz/na-ukrajine-udaj ... -republiky

tadeas_kubina-portretni_foto.jpg
Obrázek

"Vojáci neměli rádi Rakouska ani války, ale dřeli do úpadu těla" - Karel Poláček
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník

Příspěvek od Rase »

Minulý týden, bohužel padl na Ukrajině další Český dobrovolník. Jiří K. zemřel ve věku 27 let. Čest jeho památce, upřímnou soustrast rodině. Slovácký deník uvedl, že muž padl v srpnu, rodina se to dozvěděla až v uplynulých dnech. O úmrtí informovala Střední uměleckoprůmyslová škola v Uherském Hradišti, jejímž absolventem byl. Mluvčí Ministerstva zahraničních věcí Daniel Drake bez dalších podrobností uvedl, že úřad o případu ví a komunikuje s rodinou. Ředitel školy Ivo Savara řekl, že mladík u nich studoval do třetího ročníku, poté ze školy odešel. Matka kontaktovala třídní učitelku s informací, že zemřel. Podle dostupných informací jde o pátého českého občana, který padl v bojích na území Ruskem napadené země. "Jirka byl výtvarně talentovaný student kamenosochařského oboru, byl tichý se smyslem pro detail. V jeho práci se odrážela preciznost, trpělivost. Na výtvarných zadáních dokázal pracovat celé hodiny," prozradila jeho bývalá třídní učitelka. Učitelé na daném oboru našli jeho práce, které dělal ve třetím ročníku, a předají je matce.

https://twitter.com/fgroup_cze/status/1 ... 2987342121
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/doma ... veSbrowser

IMG_3769.jpeg
Naposledy upravil(a) Rase dne 27/11/2025, 13:35, celkem upraveno 1 x.
Obrázek

Rase
5. Plukovník
5. Plukovník

Příspěvek od Rase »

Česko-vietnamského dobrovolníka Hoanga Trana (21 let) zajali Rusové u Pokrovsku. Podle údajů, které publikovala ruská média, jej ruští vojáci zajali v srpnu letošního roku u vesnice Červený Lyman v Doněcké oblasti nedaleko města Pokrovsk, kam ruská armáda už přes rok soustředí své hlavní vojenské úsilí. Teď čeká na soud. Hoang Tran působil u 60. mechanizované brigády ukrajinské armády a před nasazením absolvoval výcvik u ukrajinské Mezinárodní legie, která sdružuje zahraniční dobrovolníky bojující na straně Ukrajiny. Po zajetí bylo proti Tranovi zahájeno trestní řízení v Luhanské lidové republice, jak zní okupační název regionu na území ukrajinské Luhanské oblasti. Obžaloba ho viní z toho, že se jako žoldák účastnil ozbrojeného konfliktu.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahr ... .seznam.cz

Výstřižekfffdd.JPG
Obrázek

Rase
5. Plukovník
5. Plukovník

Příspěvek od Rase »

V bojích na Ukrajině padl další český občan. O úmrtí na stránkách Pohřební služby v Odrách informovala jeho rodina. "Padl v boji za svobodu Ukrajiny jako český občan, který tam žil. Jemu čest, pohřben bude na Ukrajině jako válečný hrdina se všemi poctami," uvádí rodina o 46letém V. P. ve smutečním oznámení. Muž podle oznámení padl 17. listopadu.

https://www.novinky.cz/clanek/zahranicn ... h-40551263

IMG_3906.jpeg
Obrázek

Rase
5. Plukovník
5. Plukovník

Příspěvek od Rase »

Ukrajina vydala známky s Karlem Kučerou, českým dobrovolníkem, který padl u Bachmutu 18. března 2023.

IMG_4634.jpeg
Obrázek

Rase
5. Plukovník
5. Plukovník

Příspěvek od Rase »

Na Twitteru teď proběhl zajímavý rozhovor mezi dvěma českými dobrovolníky, kteří sloužili / slouží na Ukrajině. Ponechal jsem posloupnost:
Petr Židek píše: Tři týdny a do zákopů? Realita mé cesty do ukrajinské armády je jiná.

Vzít do ruky zbraň a postavit se s ní na obranu Ukrajiny jsem se rozhodl na podzim 2024. Délka cesty od rozhodnutí k realizaci může někoho překvapit.

Rozhodně to nebylo pár dnů, během kterých jsem se upsal, nafasoval věci a nechal se odvézt padnout na Donbas. Takhle to možná fungovalo na začátku války a dodnes se to objevuje v příbězích antiukrajinsky laděných pohádkářů.

Na službu jsem se připravoval dlouho. Před samotným rozhodnutím se k ní upsat jsem absolvoval roční výcvik v Zakarpatském oblastním centru přípravy obyvatel k národnímu odporu. Tato centra zřizují oblastní vojenské správy a fungují mimo jiné jako slušná přípravka na vojenskou službu.

Rozhodnutí jít sloužit bylo výsledkem souběhu mnoha příčin. Katalyzátorem byla účast korejských vojáků na ruské agresi proti Ukrajině, a hlavně neodvratně se blížící vítězství Donalda Trumpa v prezidentských volbách v USA.

Zhruba do jara 2025 jsem se snažil zorientovat v možnostech a přemýšlel, kde by se mi líbilo a kde bych mohl být užitečný. Kontaktoval jsem známé v ozbrojených složkách, poptával se, rozesílal životopisy. 

Na TCK (úřad, který mimo jiné řídí mobilizaci) jsem poprvé vstoupil na konci března loňského roku.  Vyřízení základních papírů, prověření "službami" a zdravotní prohlídky trvalo tři měsíce, a to jsem si samotné umístění k útvaru (kde jsem měl působit jako spojař se zajímavým přesahem do žurnalistiky) vyběhal sám. Proces, kterým jsem prošel v TCK, je na samostatné humorné vyprávění (napíšu později) a opravdu trval tak dlouho.

Na přelomu července a srpna jsem pracoval na východě Ukrajiny jako válečný kameraman pro Aktualne.cz a jejich šéfredaktora Matyáš Zrno. Výjezd byl domluvený dlouho dopředu, což byl důvod, proč jsem nástup do služby ještě odložil. V té době jsem taky dostal nabídku, která představovala násobně větší dobrodružství než původně zvolená pozice, a přestože zaváněla krchovem, nešla odmítnout.

Symbolicky 21. srpna 2025 jsem pak nastoupil na kyjevskou základnu útvaru, kde jsem se upsal k tříleté službě jako profesionální voják.

Ne, ne, ani pak mě neodvezli střílet na Donbas, ale začal mi základní vojenský výcvik. Ten trval tři  měsíce a tři týdny. První bojové akce, a to ještě velmi krátké a relativně bezpečné, jsem se zúčastnil v lednu roku 2026. Tedy více než rok od rozhodnutí sloužit, devět měsíců od podání žádosti na TCK, téměř pět měsíců od doby, kdy se za mnou zavřela vrata kasáren.

Teď už jsem opravdový voják (přesněji "bažant"), mám za sebou první nasazení, ale vlastně se teprve začínám pořádně učit vojenskému řemeslu a před sebou mám specializovaný výcvik na činnost, kterou budu vykonávat.

https://twitter.com/karpaty/status/2020120019321909612
Cohen the Barbarian píše: Lidi, nenechte se uvést v klam. Takhle to možná funguje, když jezdíte na ukrajinu dvacet let, orientujete se, umíte ukrajinsky, znáte ukrajinské myšlení a máte kontakty.

Pokud přijedete do náborového centra, nemluvíte ukrajinsky a stěží se domluvíte anglicky, nemáte žádné vojenské zkušenosti… realita je zcela odlišná a více se přibližuje té zmiňované “do tří týdnů v zákopech”.

Zkusím vám zprostředkovat autentický zážitek někoho, kdo prošel náborem v Azovu. Je to smutnej příběh. Ale není můj a já nemůžu vykládat cizí příběhy. Třeba se časem podělí.

Tak jednou měsíčně se mě někdo ptá, jak jít bojivat na Ukrajinu, kde začít… už od začátku všem říkám, že pokud nemáte aspoň minimální armádní zkušenosti, nejlépe přímo bojové, tak to nemá cenu a lepší se na to vysrat.
Možná máte po shlédnutí náborového videa na fakbuuku chuť na trošku toho dobrodružství s opravdovýma kamarádama… Bohužel tyto útvary dávají do náborových videí mnohem víc energie a peněz, než pak do výcviku vojáků a jejich výzbroje. A ještě bývá velkej rozdíl mezi výcvikem pro ukrajince a výcvikem innostranskych. S těma většinou moc neumí pracovat a tak je nechávají tak trošku bokem žít vlastním životem.

Sociální sítě vás společně s novinářema a jejich zaručenýma zprávama z první linie udržují tak trošku odtržený od reality.
Zpovědi mýtomanů.

Na Ukrajině je válka, pěkně krvavá válka. Denně potřebuje svůj příděl masa. Na obou stranách.
Takže ano, pokud chcete přiložit svou ruku k dílu, já vás chválím. Ale nějakej výcvik si jako Petr zařiďte předem sami a hlavně tam jeďte jen s plným vědomím toho, že pravděpodobnost, že v té válce zemřete, je hraničící s jistotou. Teprve až si toto naplno uvědomíte, má smysl se vydat do náborového centra.
A taky na to nezapomeňte připravit své okolí. Ať pak nemají zlomený srdce a nemysleli si, že třeba někde udělali chybu oni…

Na toto téma bych mohl psát donekonečna, tak jen na závěr zopakuju, pokud si nejste opravdu jisti, VYSERTE SE NA TO.

Já sem nepočítal, že přežiju boje o Kyjev, natož, že se vrátím od Bachmutu. A z těch, se kterýma sem bojoval, ze všech mých bratrů, teď žije hrstka…

Слава Україні
Героям слава!

https://twitter.com/barbarian_cohen/sta ... 1590106352
Petr Židek píše:Takhle jak to píšeš to dává smysl. Já jsem to možná špatně napsal. Chtěl jsem dát důraz na to, že jsem se důkladně připravoval a aktivně řešil, kde budu - asi se nepovedlo.

Bez znalostí jazyka, bez dobrého kontaktu nebo speciálních dovedností je téměř jisté, kde cizinci skončí. Nechci hanit některé jednotky pěchoty, šturmoviky. Dělají užitečnou práci. Nicméně ve válce těchto dnů nesmírně těžkou a smrtelně nebezpečnou.

Zmiňuješ Azov. Upřímně, chvíli jsem s nimi koketoval, ale odradily mě negativní recenze. Neřekl bych, že jsou úplně špatní, mají dobrý výcvik. BZVP je u nich až kruté. Jenže podle mě právě to umožní lidem, kteří na to nemají psychicky, poznat "firemní kulturu" a zrušit smlouvu ve zkušební době. Po pravdě ale nevím, jak to u nich funguje v praxi.

Pokud někomu nevadí, že za rabování tam řežou prsty, pak Azov je pro něj ideální volbou. .)

https://twitter.com/karpaty/status/2020237726055100762
Obrázek

Odpovědět

Zpět na „Ukrajina“