To já taky, jen mám jinou představu koncepce rozvoje AČR, která by potom podle mě byla daleko bojeschopnější a efektivnější, než jaká je ražena nyní.
To je každá zbraň. Výhoda F-35 je, že má velkou strategickou a operační mobilitu (jako všechna letadla) a tedy přesně ty expediční schopnosti, které AČR potřebuje. Tedy, že do místa potenciálního konfliktu je můžeme poslat poměrně rychle a stejně tak rychle mohou být nasazeny do akce. Pokud třeba potřebujeme posílit pobaltské státy, vyslat letku F-35 lze velmi rychle a v podstatě se jedná o operaci v "reálném čase".Scotty87 píše: ↑14/2/2026, 20:05 Problém je že F-35 bude vždy limitovaná doletem a dosahem jejich zbraní. Nehledě k tomu že pro údery v hluboce území nepřítele je nejdřív nutné mít opravdu dobré zpravodajské informace. Dokážu si celkem bez problému představit likvidaci důležitých vojenských kapacit v Kaliningradu nebo Bělorusku. Ovšem chytat mobilní odpalovací zařízení někde v hloubce ruského území bude větší problém.
Izraelci produkují skvělou výzbroj a techniku, ale máme bohužel poměrně negativní zkušenosti s jejím zaváděním. Zde mohu mluvit i za sebe, kdy mám opravdu velmi negativní zkušenost se zavedením jedné konkrétní výbavy do AČR, která v Izraeli fungovala skvěle, ale u nás to byl propadák. To není důsledek nějaké chyby na straně Izraele, spíše obtížnosti přenést to co oni používají organicky do našeho systému. Proto bych možná zkusil jiné věci, než z Izraele, i když mám i další negativní zkušenosti z jiných států, ale nedosahují takové úrovně, jako právě z Izraele.Osobně bych preferoval Arrow 3 už proto že by jsme je pořizovali pro fixní ochranu území. Navíc izraelský systém má vycházet finančně lépe a opravdu nečekaně rychlé zavedení v Německu je pro něj dobrá reklama. Ovšem to je čistá teorie protože na jeho nákup tahle vláda peníze nedá (nákladově by to bylo +- srovnatelné s pořízením F-35) a kdo ví jestli by je dala vůbec nějaká.
Byť u toho Arrow 3 bychom mohli čerpat ze zkušeností Německa a mohlo by to být významně lepší.
Nebavíme se o tom, že zrušíme armádu a podobné věci. Píši, že preferuji jiný koncept budování AČR, kdy ta zůstane plně bojeschopná proti Rusku jako hlavní konvenční hrozbě a možná i daleko bojeschopnější. Je to s přihlédnutím k jak k naší ekonomické a lidské síle ale taky k tomu, aby AČR měla zajištěnou dlouhodobé financování a nebyly bychom svědky toho, jak je soustavně rabována ze strany politiků, když potřebují snižovat výdaje.
Nepovezeme, nechci rušit AČR, jen mechanizované vojsko a soustředit se na posílení jiných kapacit a schopností, které dle mého využijeme lépe a efektivněji. Myslím si, že není potřeba budovat AČR jako vševojskovou armádu, ale soustředit se na jiný model, který by zajistil její vysokou bojeschopnost a efektivitu v potenciálním nasazení. U mechanizovaného vojska jsme přesvědčen, že byť je důležitou součástí armády jako celku, pro AČR to není schopnost, kterou by bylo nutně uchovat, vzhledem k tomu, jaká je u nás politicko-ekonomická situace a ochota vydávat prostředky na budování AČR.