Krajinotvorba - ekologie
Re: Krajinotvorba - ekologie
Je to hovadina. Nejaké veterníky s výšou 100 metrov nemôžu narušiť prúdenie v kilometrových výškach. Za suchú jar môže nasúvanie teplého a suchého vzduchu zo sahary. Ten africký vzduch znamená aj tlakovú výš. To sa vo zvýšenej miere niekoľko rokov.
Teplý vzduch vytláča studený a hadleyho bunka sa posúva výbežkami na sever a navyše sa čoraz viac zvlňuje, takže front kde sa stretáva studený vzduch zo severu a teplý z juhu sa posúva na sever . Na tej hranici je to čím ďalej , tým divokejšie.
https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek ... nim-pocasi
Vpády teplého vzduchu sú zodpovedné aj za rozpady a presuny polárnych vírov. Takže zrazu sa objavia mrazy, aby sa o týždeň-dva prudko oteplilo.

Teplý vzduch vytláča studený a hadleyho bunka sa posúva výbežkami na sever a navyše sa čoraz viac zvlňuje, takže front kde sa stretáva studený vzduch zo severu a teplý z juhu sa posúva na sever . Na tej hranici je to čím ďalej , tým divokejšie.
https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek ... nim-pocasi
Vpády teplého vzduchu sú zodpovedné aj za rozpady a presuny polárnych vírov. Takže zrazu sa objavia mrazy, aby sa o týždeň-dva prudko oteplilo.

Já bych všechny ty internety a umělý inteligence zakázala.
Nějaké větrníky ale nejsou obrovské farmy pod Berlínem u Lipska a Drážďan, kde nedohlédneš na konec. A srážková pásma jsou v o dost menších výškách. Stačí jen odklon.
Není výzkum, není pořádné odpovědi.
Není výzkum, není pořádné odpovědi.

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Stejně tak inverzní vztah k počtu a výkonu chytrých telefonů nebo spotřeby dubajské čokolády. Sorry, ale tohle je tak pavědecká metoda...
...zvláště, kdy někdo vyžaduje tohle a předpokládám tedy, že má k dispozici X výzkumů, co tu jeho domněnku potvrzují.
Ke všemu se má přistupovat racionálně, větrníky jako vše mají svá pro i proti, ale to co se kolem nich poslední měsíce děje (a je to všude, USA, EU) a jak to unisono najednou vyskočilo z ničeho je celkem jasná další ruská vlivová operace, kterou teď razí MAGA v USA a všechny filcky v EU napojené na ruskou pupeční šňůru a klony MAGa (což je stejně to samé), takže se fakt divím, že to někdo tak žere a prožívá. Lidem fakt m*dá, s prominutím.

U národa, u něhož je nejoblíbenějším historickým spisovatelem Vlastimil Vondruška, se nějakého historického prozření a sebereflexe dočkáme opravdu jen velice stěží. (Polarovo motto pro rok 2019)
“Without data, you're just another person with an opinion.” W. Edwards Deming
Brána do Mordoru: https://twitter.com/fbeyeee?lang=cs
To sice netuším Polare jestli za to můžou rusáci, ale já je nesnáším dlouhodobě. A co si budeme povídat, oni ti jejich zřizovatelé jim na pověsti také moc nepřidávají. Viz teď naposledy jak se s dispozicí sekli jen o pár set metrů a třeba že už teď to prý není zas taková hitparáda, protože u nás tolik nefouká, viz ČEZ.
Ať se raději věnují modulárům a neobtěžují v okolí žijící lidi a faunu. To udělají nejlíp.
Ať se raději věnují modulárům a neobtěžují v okolí žijící lidi a faunu. To udělají nejlíp.

Nejaké lesy veterníkov sú ako uprdnutie chrústa. To čo skutočne dokáže zablokovať zrážky sú horské pásma.
Hádat se nebudu, ale udělat model vlivu na proudění a srážky by zas takový problém neměl být ne? Pokud by se ovšem chtělo. Jinak bude tato diskuze vždy subjektivně vedena. Viz třeba jà, já bych je všechny ze západu přesunul na Petřín, Hrad, Žižkov apod.
Apropo taky moc dobře vím že na odklon srážkového pásma ti stačí pár souvislých kopců s výškou do 700 metrů. Žiju na Chebsku, na dně vyschlého jezera kolem dokola obklopeného čtyřmi pohořími.
Hele
Vliv obrovských větrných farem na srážkové proudění a celkové počasí je předmětem mnoha studií. Odborníci se shodují, že ačkoliv větrné elektrárny lokálně mění vlastnosti vzduchu, jejich vliv na velkoplošné srážkové systémy je zanedbatelný.Zde jsou hlavní aspekty tohoto vlivu:Zanedbatelný vliv na velkoškálové proudění: Podle Českého hydrometeorologického ústavu ani ty největší větrné parky nemají zásadní vliv na globální nebo regionální proudění vlhkosti. Změny v rozložení srážek a extrémy počasí jsou důsledkem klimatické změny, nikoliv větrných turbín.Lokální zvýšení turbulence: Turbíny odebírají energii větru, což vede ke snížení jeho rychlosti v těsné blízkosti (tzv. úplavu) a zvýšení turbulence. Tyto efekty se však s rostoucí vzdáleností od farmy vytrácejí, protože dochází k obnově rovnováhy energie z vyšších vrstev atmosféry.Vliv na teplotu a mlhu: U velkých farem může docházet k mírnému lokálnímu oteplování v noci . Rotující lopatky promíchávají chladnější vzduch u země s teplejším vzduchem nad ním. Tento proces může v některých případech ovlivnit vznik přízemní mlhy nebo lokální vlhkost, ale neovlivňuje srážkové mraky ve vyšších hladinách.Mořské větrné farmy: U obrovských parků na moři vědci pozorovali deficit rychlosti větru až do vzdálenosti desítek kilometrů. Tyto turbulence mohou mírně ovlivnit výměnu energie mezi vodou a atmosférou, což mění horizontální proudění a slanost vody, ale stále v rámci přirozené meziroční proměnlivosti.Stručně řečeno, větrné farmy "nekradou" déšť ani neodklánějí mraky. Jejich vliv na srážky je omezen na mikroklima v bezprostředním okolí farmy.Zajímá vás vliv větrných elektráren na konkrétní region nebo jejich dopad na životní prostředí z jiného pohledu?

Hele kdyby tam byla taková brutální korelace a dopady, tak je těch výzkumů už dávno milión a tohle téma někdo zvedá.
Plus sis vzápětí sám odpověděl
Máš to jako se vším...když jsou in a jsou na to dotace, tak staví soláry kde kdo, včetně mafiánů a neumětelů. Logicky to není vždycky hitparáda. Stejně tak s větrníky. Ale to opět moc nemění na celkovém obrázku a není to argument pro nějaké totální zavrhnutí. I jaderka se dá postavit na tektonickém zlomu, když bude někdo dostatečně pípZemakt píše: ↑5/5/2026, 10:16 To sice netuším Polare jestli za to můžou rusáci, ale já je nesnáším dlouhodobě. A co si budeme povídat, oni ti jejich zřizovatelé jim na pověsti také moc nepřidávají. Viz teď naposledy jak se s dispozicí sekli jen o pár set metrů a třeba že už teď to prý není zas taková hitparáda, protože u nás tolik nefouká, viz ČEZ.
PS: Rusáci/MAGA do toho teď šijou fakt fest...kdo to sleduje průběžně, tak ten radikální vzestup (a kdo to propaguje) nelze přehlédnout.

U národa, u něhož je nejoblíbenějším historickým spisovatelem Vlastimil Vondruška, se nějakého historického prozření a sebereflexe dočkáme opravdu jen velice stěží. (Polarovo motto pro rok 2019)
Je nesmysl tvrdit že to nemá žádný vliv, ale i tvrdit, že to má extra velký vliv.
Evropa byla dříve o dost víc zalesněná, to se snad dá vlivem na vítr srovnat s těmi vrtulemi.
Evropa byla dříve o dost víc zalesněná, to se snad dá vlivem na vítr srovnat s těmi vrtulemi.
"Ivane, Ivane. Ty palice medvědí. Nic jsi nepochopil!" Dědeček Hříbeček
Zrážky sú spôsobené dosiahnutím rosného bodu na kondenzačných jadrách , čo je spôsobené hlavne tlakovou nížou , ktorá vo veľkých výškach ochladí vzduch nasiahnutý vlhkosťou.
Oblaky so zrážkami sa pohybujú vo výškach od kilometra - dvoch vyššie. Nižšiu hladinu majú pri búrkach.
Rosný bod sa tiež dá dosiahnuť veľkým chladom v studených polárnych oblastiach. Aj keď sú tam tlakové výše, sneží tam dosť.
Oblaky so zrážkami sa pohybujú vo výškach od kilometra - dvoch vyššie. Nižšiu hladinu majú pri búrkach.
Rosný bod sa tiež dá dosiahnuť veľkým chladom v studených polárnych oblastiach. Aj keď sú tam tlakové výše, sneží tam dosť.
@Polarfox: ano, stejně tak demagogicky mne napadali příznivci občasných zdrojů i v minulosti. Vzhledem k megadotacím do OZE se ani nedivím. Ale předběžná opatrnost se zjevně nekonala.
nijak se v tom nevyznám, ale dle in-počasí a AI je základna mraků pro vytrvalý déšť od 200m (AI), respektive 600m (in počasí)
https://www.in-pocasi.cz/clanky/teorie/ ... as-oblaku/
https://www.in-pocasi.cz/clanky/teorie/ ... as-oblaku/

600 metrov by som ešte veril. 200 metrov tak na horách, tam často oblaky sa dotýkajú zeme.
Demagogie je považovat názor za fakta. První reakce má být solit jeden výkum za druhým, ne že ten či onen je na mě zlý a tak je můj názor (!) pravda. Já nejsem zastánce ani jednoho (!) extrému, protože stejně jako ta extrémní a nedomyšlená část zelené vlny akorát přinesla vzestup populistických a extremistických stran v EU, tak ten druhý extrém se snaží naopak závodit s plochozemci... A odnáší to OZE (a cokoli "zelené"), odnáší to racionální přístup k energetice/přírodě atd. a odnášíme to tak my všichni.

A to dělá kdo? Já jsem to oznámil jako teorii. Takže namísto hysterického pokřikování a dětinského porovnávání mobilních telefonů bych čekal, že naneseš nějaké studie, které mou - třeba hloupou teorii vyvrací. Všimni si, že třeba EIA předkládá vždycky stavebník a ne oponenti, tak to prosím nepřevracej. Za celou dobu, co svou teorii hlásám, se nenašel nikdo, kdo by mi prokázal, že se před realizaci gigantických větrných parků dělaly podrobné studie jejich dálkového dosahu na distribuci srážek. Já osobně našel, po dlouhém hledání jedinou studii, ale z odlišného hlediska, kdy v USA sadaři obvinili provozovatele VE, že kvůli nim jim pomrzli snad broskve. Studie nic takového nepotvrdila a prohráli.
Je s podivem, že dneska, kdy musíš mít EIA pomalu i na to, kde si opřeš kolo (POZOR! Ironie), tak nejsou podrobné studie na vliv megaparků VE na distribuci srážek.
Si robíš srandu ? To potom môžeme robiť EIA na to, ako sa zmenia zrážkokvé pomery v strednej europe keď zamáva krídlami motýľ nad amazonským pralesom. Však všetko so všetkým holisticky súvisí predsa, že ?
To čo riešiš je hnidopichstvo. Aj keby to vplyv malo, tak miniatúrny, takmer nemerateľný.
To čo riešiš je hnidopichstvo. Aj keby to vplyv malo, tak miniatúrny, takmer nemerateľný.
Dělaly, převážně na německých univerzitách. A docela dost. Není to nepopsaný list papíru. Do hloubky jsem nešel, jen konstatuji, že něco k tomu je.

Tak už jsme v minulosti viděli, že se nepředpokládal žádný negativní vliv a nic se dopředu nevyhodnocovalo: DDT, PCB, Freony.
@Zemakt: Jestli se to dělalo, proč mi to nikdo zatím neomlátil o hlavu, aby mé bludy vyvrátil?