Budoucnost obsahu/autorů/webů v době pokročilé AI

Co by se stalo, kdyby? Nespecifické dotazy, různé názory z vojenství.
Odpovědět
Polarfox
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Budoucnost obsahu/autorů/webů v době pokročilé AI

Příspěvek od Polarfox »

Jeden zvídavý a vážně míněný dotaz pro místní autory i lidi obecně kdekoli vytvářející aspoň trochu originální obsah - aneb jak se připravujte na budoucnost (pokud tedy vůbec, či jste o tom vůbec přemýšleli)?

Aktuálně jsme v takovém mezidobí a klidu před bouří, kdy svět funguje jako ještě po starém, ale v řadě ohledů už ne, na obzoru se sbíhají mraky a někde už slušně chč*je. Aktuálně se spíš smějeme/rozčiluje nad výtvory zatím celkem "primitivních" modelů AI, ale to je jen přechodná záležitost. Časem budou lepší...a je úplně jedno, o kolik, protože to patrně bude vždy dost na to, aby autorskou obec (a tím i originální obsah) vymazaly z mapy.

Už dnes je řada webů, kterým brutálně klesla návštěvnost (klidně až o 70%), s tím i ev. příjmy z reklam/návštěvnosti/přesměrování atp. Brzy v té situaci budeme nějakým způsobem všichni...buď nás vyhledávače nenajdou/vytěsní nás, ale především kdo poleze na stránky a bude využívat vyhledávač, když bude mít lusknutím prstu jakýkoli předběžný souhrn. Zdrojový obsah se stane poznámkou pod čarou, na kterou nikdo nepoleze (protože i když to někoho navnadí, tak opět použije AI k hlubšímu vytěžení zdroje bez samotné interakce).

A i když se rozhodnete pokračovat v nějakém zakopaném koutě pro stále menší publikum/štamgasty, tak jak se budete vyrovnávat s tím, že vám nic nepatří? Že práci, na které jste dělali týden, měsíc, rok (nebo dokonce celoživotní práci) AI ukradne doslova za pikosekundu, včetně klidně i vašeho stylu atd.? Že nedostanete žádnou odměnu, od té duševní (čtenáři, uznání, obdiv, respekt v oboru atd.) po materiální, že se nemáte jak bránit a koho žalovat (a ani šanci na úspěch se domoci svých práv, od autorských po jakákoli jiná)? Že vaše práce a její využití a interpretace je zcela mimo vaši kontrolu? Atd. atd. Neboli budete schopni si v tomto prostředí uchovat jakoukoli motivaci?

Protože i jakýkoli pozitivní boost ev. vlastního využití AI pro vaši práci bude jen dočasný. Nějaký čas vás ještě přežijí masoví vykrádači, tvořící pouze na cizím obsahu kompletně překousaném a prezentovaném AI, ale i ti časem odpadnou...buď je zcela nahradí AI nebo přežije pár "superkusů".

Zajímal by mě fakt váš názor. Díky.
ObrázekObrázekObrázek

U národa, u něhož je nejoblíbenějším historickým spisovatelem Vlastimil Vondruška, se nějakého historického prozření a sebereflexe dočkáme opravdu jen velice stěží. (Polarovo motto pro rok 2019)

“Without data, you're just another person with an opinion.” W. Edwards Deming

Brána do Mordoru: https://twitter.com/fbeyeee?lang=cs
Heiss
praporčík
praporčík
Kontaktovat uživatele:

Re: Budoucnost obsahu/autorů/webů v době pokročilé AI

Příspěvek od Heiss »

Díky za námět k zamyšlení, je to téma, které stojí za to probrat.

Osobně si možná trochu namyšleně myslím, že oproti AI mám stále ještě co nabídnout: kombinaci obskurních, ale zajímavých témat; neznámých pramenů a zdrojů, které zatím crawlery buď neobjevily, nebo k nim ani nemohou mít přístup (protože to jsou "jen" fyzické knihy) a snad trochu více než jen výčet faktů. S postupující digitalizací všeho od edic z devatenáctého století po matriky a snahou technologických gigantů zmapovat i ten nejzapadlejší kout internetu je otázka, nakolik mi to vydrží, ale zachovávám si v tom alespoň trochu optimismu.

Pro normálního uživatele nemá pro AI modely řešit naprosté maličkosti, nebo alespoň ne kvalitně. Pokud bych to měl přiblížit k něčemu, čemu jsem se při psaní věnoval, tak výsledky dotazů na středověkou logistiku byly tristní, i když technicky vzato všechny primární zdroje, se kterými jsem v článcích pracoval, jsou někde dostupné online. To samé platí o velké části literatury – s institučním loginem se dá dostat ke kde čemu a bez něj... řekněme, že AI společnosti nejsou úplně největší zastánci respektování autorských práv.

Přesto, AI v tomto ohledu selhává. Časem se to bude pochopitelně lepšit a já sám tomu svým psaním přispěju, ale vždycky tady bude podle mě místo pro člověka, který umí dělat kvalitní výzkum a který jej dokáže prezentovat a popularizovat. Otázkou je, jak velké to místo bude.

Tím, že cena informací dodávaných LLMs klesá spolu s poklesem jejich kvality a růstem množství, se obávám spíše toho, že většina čtenářů se spokojí s AI slopem místo toho, aby věnovala čas něčemu informačně hodnotnějšímu. Připomíná mi to časy, kdy jsem jako kluk listoval Ábíčky, ve kterých byly stále kratší články a stále více obrázků, a porovnával to s osmdesátkovými vydáními, které si kdysi koupil taťka: strašně rád bych tehdy četl informačně vlastně dost nabité články z doby (tehdy) před třiceti lety, ale většina čtenářů ABCčka a s nimi i redakce na to měla jiný názor.

Ke znatelnému poklesu čtenářů už dochází, a myslím, že to bude jenom horší. Na stranu druhou, věřím tomu, že malá skupina nerdů, která si o něčem ráda přečte detailní článek, tady bude vždycky a že má smysl stále ještě psát a tvořit. Velké problémy jsou s tím spojeny dva.

1) bude potřeba se smířit s tím, že čtenost kohokoli bude mnohem nižší než kdyby psal v době před AI. Pokud někoho motivovalo to, že si jeho práci přečte mnoho lidí, tento zdroj motivace bude fungovat mnohem hůře.

2) ubude peněz z reklam. Toto je dlouhodobý trend: řešili jsme ho snad už před pěti lety na LUMYDu v době, kdy Facebook začal podnikat kroky proti médiím produkujícím obsah na vlastních stránkách. Nyní je to ještě horší; jednak tím, že Meta a další sítě neustále utahují šrouby a jednak tím, že se do hry dostala AI. To už je podle mě mnohem závažnější problém než úbytek čtenářů: technicky vzato je mi jako tvůrci jedno, kolik lidí mě aktivně sleduje, pokud se tím dokážu uživit. Nějak to jde i bez reklam – hlavně v anglosféře – ale je to práce navíc. Profil na Patreonu nebo jiné platformě musí někdo udržovat, marketing se neudělá sám a přesvědčit lidi, že by za něco měli platit, je těžší než jim do článku hodit reklamu na zahradní nábytek ve slevě.

Pro mě osobně to nejsou až takové potíže. Když jsem začínal s psaním, tak jsem šel hlavně po čtenosti, teď chci spíše zpětnou vazbu, cizí pohledy na věc a diskusi. Díky tomu jsem si mohl dovolit deaktivovat si FB účet: jednak mi bral až příliš mnoho osobního času, jednak se pro blog nevyplatilo neustále psát nové a nové příspěvky, které by stránku udržovaly živou: byla to strašná práce navíc a zároveň to nevytvářelo diskusi, kterou bych chtěl.

Stran financí je to minimálně za mě tak, že píšu převážně pro radost a trochu jako katalyzátor svého výzkumu (např. z "langobardské trilogie" na Slovanologii se stal jeden konferenční příspěvek a s trochou štěstí a snahy také vyjde časem tiskem). Díky nástupu na vysokou školu a tom, že jsem se o historii začal zajímat více akademicky, se z blogu stalo místo, kam tak trochu odkládám výsledky svého výzkumu a které potom také posouvá můj výzkum vpřed. Pokud mi příští rok vyjde doktorát, finanční stránka věci nebude problém, ale uvědomuju si, že toto není cesta pro každého.

Nicméně zpátky k budoucnosti odborných webů. Osobně si myslím, že cesta vede skrze menší komunity jako je Palba (nebo technicky vzato i nějaký Discord server), kde se budou soustředit lidé mající přístup k pramenům a zdrojům, které se do korpusu AI dat zatím moc nedostaly, nebo je chatboty z různých důvodů ignorují. LLMka se k jejich článkům pochopitelně dostanou a budou je vykrádat, ale to pořád bude znamenat, že tvůrci kvalitního obsahu budou nenahraditelní. Tolik asi dobrých zpráv.

Potíž je také s tím, co píšeš: jak si udržet motivaci v podmínkách, kde všechno, co napíšeš, někdo nakonec okopíruje. Osobně mě to až tak nezajímá, z části proto, že nevidím do světa AI slopu a záměrně se LLMkům vyhýbám. Svým způsobem je to strkání hlavy do písku, ale pro mou duševní integritu je to takhle asi mnohem lepší. Hledění do této propasti si asi dokážu odpustit.

Celkově si nějaký optimismus zachovávám. Doby, kdy se obsah dostával k uživatelům, kteří jej aktivně hledali, čímž dávali pozornost a peníze jeho tvůrcům, jsou pryč. Na stranu druhou, pokud se zaměříme na budování a udržování fungujících komunit nadšenců, kteří dokáží sdílet zajímavé informace a interpretace mezi sebou, a smíříme se s tím, že strojové vykrádačství s námi bude už navždy (a také, že asi nebudeme mít široký okruh čtenářů... hrome, nějak nám ten seznam roste...), dokážeme přežít.

A jen doufám, že nejsem jako jeden pyšný lord, který se ptal, proč se musí klanět tak nízko, když před ním stojí jen kočka v jiném šatě.
palo satko
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od palo satko »

Narazil som na niekolko videi s vojenskou tematikou. Podla komentara ich vytvoril nejaky Čech a vôbec to nebol hlupak. Jednalo o videa zaoberajuce sa bitkami a taženiami v Rusku a v Strednej Azii. Od Kulikoveho pola po Džingischana v rieke Indus. Text, alebo scenar mu aspon v zakladoch mohla napisat AI a ak áno, tak celkom dobre. Kedže to bolo anymovane video, tak tam samozrejme boli veliteia, armady, pohyby utvarov. To samozrejme krivalo na obe nohy, lebo zbroj, odevy a zbrane celych armád boli ako zo škatulky a v podstate proti sebe stali dve absolutne elitne armady. Lenže pre neznaleho to je putave a dosť tažko s tym môže superit pisane slovo doplnene dvomi, tromi dobovymi ilustraciami. Takže maš pravdu. Taketo fora v popularite a pozeratelnosti prevalcuje medium, ktore vytvori niekto bez hlbokych poznatkov, alebo pre neho tie poznatky AI ukradne. To čoho sa obavam ešte viac je, že niekoho napadne zveriť AI moderovanie takychto for ako je Palba a klasickeho ludskeho člena jednoducho zabanuje pre prilišnu kritiku.
Obrázek
Polarfox
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Polarfox »

Heiss píše: ↑24/9/2026, 18:07 Osobně si možná trochu namyšleně myslím, že oproti AI mám stále ještě co nabídnout: kombinaci obskurních, ale zajímavých témat; neznámých pramenů a zdrojů, které zatím crawlery buď neobjevily, nebo k nim ani nemohou mít přístup (protože to jsou "jen" fyzické knihy) a snad trochu více než jen výčet faktů.
Já jsem také dost v klidu přesně ze stejného důvodu do té doby než nebudu :) Zatím je tam několikerá bariéra - modely jsou nedokonalé, dělají hodně chyb, chyby/nekonzistence jsou zatím pro člověka (ale někdy na první dobrou již jen znalého/schopného) rozpoznatelné a jsou trénovány na omezených datech a mají omezený přístup k internetu a jiným datovým zdrojům (včetně fyzických), mají stále jisté zábrany ohledně hackování (jednoho dne klidně AI vleze i k tobě do počítače/úložiště, když pojme podezření, že máš něco zajímavého, co potřebuje a už nebude mít potřebu se kohokoli ptát...a nezastavíš ji). Jenže tyhle bariéry všechny jednoho nepříliš vzdáleného dne padnou a pak začíná krasojízda.
Heiss píše: ↑24/9/2026, 18:07 že oproti AI mám stále ještě co nabídnout: kombinaci obskurních, ale zajímavých témat
...a přesně v tomhle bodě padá berlička našich obskurních témat a specializace. AI bude dost vyspělá, aby tvořila relativně kvalitně. Bude mít přístup k většině zdrojů, co máme my. Díky svému výpočetnímu potenciálu a šíři záběru může někdy narazit i na něco, co nás samotné nenapadne. Bude mít výhodu času a škálování (aneb nám bude trvat něco zplodit týden, ona to dá za sekundu...za týden těch témat může votočit klidně stovku, když nebude nenažraná...my můžeme mít tisíc nápadů v hlavě, ale musíme žrát, spát, makat a hlavně to vůbec vyplodit). Bude mít mnohem větší dosah a možnosti šíření. Prostě kolem a kolem, i kdyby, bráno pohledem nerda, měla naše tvorba 100% zajímavosti a lidskosti, tak i když tvorba AI bude mít 80%, tak nás v globálu, nad rámec nerdích/staromilných skupinek, vymaže. Pro běžnou populaci to bude dost a zbylé výhody jsou na straně AI. Stačí, aby se jednoho dne člověk, který dosud na obskurní témata neměl, páč znalostní a jiná bariéra, rozhodl tu niku obsadit s AI (nebo dokonce po tom zašilhá nějaká trhlá autonomní AI)...a budeme jen těžko konkurovat, narozdíl od dneška.
Heiss píše: ↑24/9/2026, 18:07 se obávám spíše toho, že většina čtenářů se spokojí s AI slopem místo toho, aby věnovala čas něčemu informačně hodnotnějšímu
To je naprosto nevyhnutelné a děje se to bohužel v mnoha oblastech už dnes, bez AI, jak píšeš (už dnes má například spousta lidí problém s udržením pozornosti/čtením u delších textů...a to je to klidně jen pár odstavců...a jede spirála "lidi míň čtou, neudrží pozornost u delších textů, reagují jen na hesla a krátká videa...takže vše přizpůsobíme této úrovni, protože se bojíme, že by nás nečetli/nevolili/neposlouchali a ještě více to podpoříme a jdeme tomu naproti cílenou degradací/přizpůsobením toho, co jim servírujeme...a tím to zabetonujeme a ještě zhoršujeme"). AI to jen vykopne na absurdní level.
Heiss píše: ↑24/9/2026, 18:07 věřím tomu, že malá skupina nerdů, která si o něčem ráda přečte detailní článek, tady bude vždycky a že má smysl stále ještě psát a tvořit
Heiss píše: ↑24/9/2026, 18:07 teď chci spíše zpětnou vazbu, cizí pohledy na věc a diskusi
Otázka je, jak velké tyhle bubliny nerdů nebo "odporu" (protože tu bude protiproud vůči AI a řadu lidí to může motivovat k vytváření "reálnějších" komunit) budou. Většině populace bude stačit slop a jednoduchost všeho. A jestli kdy ty bubliny dostanou nějakou infuzi nové krve, aby postupně nezašly.

Nemluvě o "dezerci" :) Ne všichni nadšenci jsou dobré duše a ne všichni nadšenci budou ochotni čekat měsíc na jeden tvůj 100% článek, když může každý den číst 10 článků o specialitách v 80% kvalitě, ev. mu AI za chvilku napíše v téhle kvalitě cokoli ho zajímá na požádání. Je otázka, že až do toho spadne, tak jestli se kdy vrátí aspoň svátečně na ten tvůj :) (a nebo když vrátí, jestli budeš mít zpětnou vazbu a nenaservíruje mu to jen jeho AI, kterou tím pověří).
Heiss píše: ↑24/9/2026, 18:07 Nějak to jde i bez reklam – hlavně v anglosféře – ale je to práce navíc. Profil na Patreonu nebo jiné platformě musí někdo udržovat, marketing se neudělá sám a přesvědčit lidi, že by za něco měli platit, je těžší než jim do článku hodit reklamu na zahradní nábytek ve slevě.
Budou ale ostatní platformy a dosavadní metody imunní?
Heiss píše: ↑24/9/2026, 18:07 ale pro mou duševní integritu je to takhle asi mnohem lepší. Hledění do této propasti si asi dokážu odpustit.
Nedivím se ti a nejraději bych udělal to samé :) :cry:
palo satko píše: ↑24/9/2026, 18:36 Taketo fora v popularite a pozeratelnosti prevalcuje medium, ktore vytvori niekto bez hlbokych poznatkov, alebo pre neho tie poznatky AI ukradne.
Amen.
palo satko píše: ↑24/9/2026, 18:36 To čoho sa obavam ešte viac je, že niekoho napadne zveriť AI moderovanie takychto for ako je Palba a klasickeho ludskeho člena jednoducho zabanuje pre prilišnu kritiku.
Toho bych se nebál. Ti zavře rovnou celé fórum a nebudeš to muset řešit :D Když ji moc nakrkneš, tak tě možná i odpojí od internetu úplně a budeš moct své dny trávit objímáním stromů a pozorováním ptáků :)...na jednu stranu by to nebylo tak špatný :D
ObrázekObrázekObrázek

U národa, u něhož je nejoblíbenějším historickým spisovatelem Vlastimil Vondruška, se nějakého historického prozření a sebereflexe dočkáme opravdu jen velice stěží. (Polarovo motto pro rok 2019)

“Without data, you're just another person with an opinion.” W. Edwards Deming

Brána do Mordoru: https://twitter.com/fbeyeee?lang=cs
Odpovědět

Zpět na „Fikce, dohady, dotazy“