Ale no tak, to je příliš silné tvrzení a silně zavádějící.
První poznatky o sváření výbuchem byly učiněny při testech munice v I. světové konstruované podle Henryho Shrapnela ((3. 6. 1761 - 13. 3. 1842).
V průběhu čtyřicátých let to zkoumali v ústavu hydrodynamiky v Novosibiřsku při testování hliníku, teprve v průběhu 50 a 60 let na obou stranách vzniká průmyslové využít na základě rozpracování teorií.
Takže DuPont určitě nemá patent na svařování výbuchem, ale na jednu konkrétní aplikaci... Nelze totiž patentovat něco, co již bylo objeveno.
Kromě toho ten rok se mi nezdá (když tak mi dej číslo patentu), podle mne to vypadá až na rok 1968 a později, tehdy si DuPont registruje spoustu patentů na toto téma.
Samozřejmě, mohlo to být patentováno dříve v rámci vojenských patentů, které se nezveřejňují.
Např. na T-72 má Rusko spoustu vojenských patentů a soudí se mj. s Polskem, které vyrábí PT-91. Polsko mělo licence koupené na dvacet let, ale po uplynutí této lhůty tvrdí, že už za ně nemusí platit, případně že jsou natolik modifikovány (rozuměj dělá se to stejně, ale kapku jinak, zjednodušeně že si nesedáš normálně, ale se zkříženýma rukama), že původní patenty neporušují. Výsledkem je mezinárodní arbitráž.
No ale když si přečteš např.
toto, tak Poláci to asi projedou.