Zatim ve vyvoji.
Zdroj tady http://www.globalsecurity.org/military/ ... lav-ad.htm
Moderátor: Julesak
Skôr pracovali. Tento systém to dotiahol len do štádia prototypu. US army oň neprejavili záujem nakoľko bol v podstate nevyhovujúci aj vďaka použitej výzbroji. 25mm rotačný kanón je vďaka dlhšiemu "rozbehu" nevhodný na rýchle ciele . Aj ráž 25mm je predsa len proti odolnejším cieľom nedostatočná. Predsa len Tunguska ma 4 x 30mm. Stingray má dostrel max 6Km a to nestačí ani na Ataku a ani na Vichr a to nevravím o možnosti jeho jednoduchšieho rušenia pomocou IČ klamných cieľov. Okrem toho podvozok je starší LAV-25 a teraz je zavádzaný Stryker. Prednosť bola daná SLAMRAAM .US Taky pracuje na necem podobnem:
Najvážnejším nedostatkom je/bol zrejme chýbajúci RL systém vyhľadávania cieľov a riadenia paľby, čo výrazne obmedzuje bojové možnosti za zníženej viditeľnosti.
Tunguska nemá porovnateľnú konkurenciu. A je to naozaj o inej koncepcii vojiskovej PVO, ktorú teraz v US Army reprezentujú SLAMRAAM a Avanger.SLAMRAAM (Slammer) - Proti Tunguzke opäť slabšie riešenie, skôr by som ho považoval za ekvivalent k systému TOR
Nie je odkázaný na cudzí zdroj info, len to nie je na jednom zariadení. K Slammerom je pridružený radar AN/MPQ-64 http://www.thalesraytheon.com/us-anmpq64.htm Samozrejme môže sa viesť debata či je lepšie mať všetko" v kope" , alebo každé samostatne. Je už na každej armáde čomu dá prednosť a prečo.ale je výrazne odkázaný na cudzie zdroje informácií, schopnosť viesť činnosť samostatne je obmedzená, rovnako ako schopnosť doprevádzať prvosledové jednoty v boji a na presune.
Vraj bolo vyrobených cca 90 kusov. A nahradzovaný má byť práve SLAMRAAMom.Pokud vím, tak proti LAV-AD vyhrál podobný stroj na podvozku M2/M3, označovaný M8A1 Linebacker - akorát nevím, jak je na tom ten program teď.
No toto je problém hlave USA a podob., lebo v prípade ZSSR/ Ruska bola schopnosť postreľovať malorozmerné manévrujúce cieľe, jedna zo zálkadných požiadaviek na nové vojiskové PVO / od Džigita, cez Tungusku,Pantsyr, Tor, Buk,Uragan až po S-300V, Antey -2500 / V prípade tých menších systémov sa rozprávalo o schopnosti postreľovaní Proti radar. rakiet. A aj samotné UAV majú k dokonalosti ešte ďaleko.SRAD se určitě nevzdají - četl jsem na tohle téma hezkou práci od jakéhosi velitele Vulcan ADA, který zdůrazňoval nutnost obrany proti střelám s plochou drahou letu a UAV
Tvůj překlad bude určitě přesnější. Omlouvám se tedy za chybuFranz Trubka píše:no,nevim,jak tem bukvam jeste rozumim, ale podle me tam pisou, ze novy kompleks ma slouzit k vymene Silky a Tunguzky,
ne k jejich modernizaci
ale ja maturoval z rustiny v roce 1975,tak se samozrejme muzu mylit.....
Franz, pamäť napriek rokom máme výbornú, k výmene je správne!Franz Trubka píše:no,nevim,jak tem bukvam jeste rozumim, ale podle me tam pisou, ze novy kompleks ma slouzit k vymene Silky a Tunguzky,
ne k jejich modernizaci
ale ja maturoval z rustiny v roce 1975,tak se samozrejme muzu mylit.....