Četl jsem a doporučuji.Mantra píše:Doporučuji knihu od pánů Minaříka, Lakosila a Dubánka - Utajená obrana železné opony. Československá opevnění 1945-1964.
Opravdu zajímavé pro fandy našeho opevnění a jejich další vývoj po válce.
Dobré čtení
Moderátor: jarl
Buhele - já nemám s žádným FF problém se začíst, to spíš naopak:) A Čtvrtý protokol patří ty nejoblíbenější - i dkyž prim hraje jednoznačně Ikona:)
U Clancyho naopak jsou edice, které nečtu (on je taky skoro nepíše TC - www.bezmilsoti.com, net force, operační centrum).
Některé zajímavé zlomky z práce zvláštních jendotek má taky Vince Flynn, ale jinak jsou ty jeho knihy trochu víc přitažené za vlasy a literárně nikoliv příkladné.
Pro stejnou oblast bych pak doporučil zjaímavé srovnání:
Bravo Two Zero od Chyrlese Ryana vs. Konečná stanic eBagdád od Andyho McNabba (ten má vůbec některé špičkové tituly..).
U Clancyho naopak jsou edice, které nečtu (on je taky skoro nepíše TC - www.bezmilsoti.com, net force, operační centrum).
Některé zajímavé zlomky z práce zvláštních jendotek má taky Vince Flynn, ale jinak jsou ty jeho knihy trochu víc přitažené za vlasy a literárně nikoliv příkladné.
Pro stejnou oblast bych pak doporučil zjaímavé srovnání:
Bravo Two Zero od Chyrlese Ryana vs. Konečná stanic eBagdád od Andyho McNabba (ten má vůbec některé špičkové tituly..).
Ve válce: Rozhodnost; Po porážce: Vzdor
Po vítězství: Velkomyslnost; V míru: Dobrá vůle
sir Winston
sir Winston
Nesmím zapomenout na mého autora z mládí - pana HUBÁČKA a jeho knihy Pacifik v PLamenech atd. Pro mě to nejlepší čtení z období komančova.
V poslední době jsem dočetl Brandenburgské a docela jsem byl překvapen kolik "speciálních" misí a kde všude němci za války provedly. Jinak celkově kniha nic moc, ale tohle kdyby někdo tady rozpracoval tak by to bylo supr.
V poslední době jsem dočetl Brandenburgské a docela jsem byl překvapen kolik "speciálních" misí a kde všude němci za války provedly. Jinak celkově kniha nic moc, ale tohle kdyby někdo tady rozpracoval tak by to bylo supr.

"Will screw them hard, fast, and in an elegant manner."
Major General Haim Bar-Lev 1967
- TonyHazard
- Důstojník v záloze
Dobré čtení
Pro Mantra : Jen dotaz, M.Hubáček má víc knih s velmi podobným názvem?
Já mám od něj jen "Moře v plamenech" (Tirpitz, Scharnhorst...) a četl jsem to jedním dechem. Pokud je jich víc, upřesni, podívám se po bazarech.
Já mám od něj jen "Moře v plamenech" (Tirpitz, Scharnhorst...) a četl jsem to jedním dechem. Pokud je jich víc, upřesni, podívám se po bazarech.

Nebojuj s nikým, kdo neví nic o vztahu rytíře a meče!
Na fóru Palba.cz jsem skončil, dotazy a SZ prosím neposílat.
Ještě Pacifik v plamenech, Ofenzíva v pacifiku, Vítězství v pacifiku, dva díly Válka končí v pacifiku, Boj o Filipíny, Boj o středomoří a určitě jsem ještě něco zapomněl.Jen dotaz, M.Hubáček má víc knih s velmi podobným názvem?
- M1A2 Abrams
- podporučík
- TonyHazard
- Důstojník v záloze
Dobré čtení
Pánové (Czarnian, Abrams) díky za informace o Hubáčkových knihách, podívám se po nich. Loďstvo není sice moje parketa, ale vcelku mě zajímá vše co zavání střelným prachem. 

Nebojuj s nikým, kdo neví nic o vztahu rytíře a meče!
Na fóru Palba.cz jsem skončil, dotazy a SZ prosím neposílat.
Buhele: četl, já mám od Bonda asi všechno (vč. Red Phoenix v originále, protože to nepřeložili) a Válečná Hrozba je docela zajímavá kniha -
Perlička: RB používá jako doporučená četba na Westpointu - takže až se američtí tankisté budou snažit prostřelit T-80 HEATem a přejet SpecNaz taxíkem, tak to mají od Clancyho
sa58: to myslím, že ještě hůř - tam psal, že je "T-80 o tři třídy horší, než Abrams". Tři třídy - tedy 1000x - docela silné kafe. A to byl v "Rudé Bouři" a "Medvědu a Draku" korigován Bondem, který to psal s ním.Popis píše:ze začátku pěkně popisuje partyzánské akce Rudochů a protiakce výsadkářů JAR, neschopnost OSN, brutální policejní akce rasistů z JAR a tak, načež se přeleje do hezky popsaného konfliktu v poušti mezi Angolou, vyzbrojenou Kubánci a JAR (asi nejrealističtější ztvárnění moderního boje v poušti, které jsem četl - prakticky dojede celá rota obrněného průzkumu JAR na útok Su-25, které jim zničí cisterny s vodou a palivem).
Načež se do toho zapojí USA vyloděním v Kapském městě (hezká přestřelka tř. Iowa s baterií dělostřelectva zakopanou uvnitř Tabulové hory [btw, neví někdo - to existuje, nebo je to fikce?]) a postupují dovnitř. Jihoafrický režim si zazoufá, následuje výměna chemických útoků s Angolany a následně jihoafrická atomovka (tak jsem se dověděl o "lobovaném odhozu" - tedy po oné balistické křivce, jak to pánové rozebírali u Su-7 tuším), po které komando "spravedlivých odpadlíků od výsadkářů" zlikviduje ve spolupráci s novináři v zemi politické vedení, resp. provede převrat.
Perlička: RB používá jako doporučená četba na Westpointu - takže až se američtí tankisté budou snažit prostřelit T-80 HEATem a přejet SpecNaz taxíkem, tak to mají od Clancyho

Correlli Barnett - Britrské válečné námořnictvo za druhé světové války II.
Bojujte s nepřítelem zblízka
Paseka, Praha 2007 (přeložil Jaroslav Hrbek), první vydání z roku 1991
(od Mers el Kebíru po pád Singapuru)
Kniha poměrně čtivá, i když méně přehledná (což je vynahrazeno funkčním vědeckým aparátem), se zaobírá, jak je z podtitulu patrno podílem Royal Navy na vítězství Spojenclů ve druhé světové válce. Autora podezřívám z toho, že jeho hlavní motivací bylo dokázat, že britští námořníci byli skvělí chlapíci, ale všechno jim kazil Churchill. Což je mimochodem i v příkrém rozporu s názory těchto skvělých chlapíků.
Bojujte s nepřítelem zblízka
Paseka, Praha 2007 (přeložil Jaroslav Hrbek), první vydání z roku 1991
(od Mers el Kebíru po pád Singapuru)
Kniha poměrně čtivá, i když méně přehledná (což je vynahrazeno funkčním vědeckým aparátem), se zaobírá, jak je z podtitulu patrno podílem Royal Navy na vítězství Spojenclů ve druhé světové válce. Autora podezřívám z toho, že jeho hlavní motivací bylo dokázat, že britští námořníci byli skvělí chlapíci, ale všechno jim kazil Churchill. Což je mimochodem i v příkrém rozporu s názory těchto skvělých chlapíků.
sir Winston
sir Winston
David Fisher - Válečný kouzelník
Grafit, Praha 2003
Kniha se zabývá velmi zajímavou částí dějin druhé světové a sice užíváním maskování a kamufláže během operací v Západní poušti. Na první pohled člověk váhá, zda se jedná o beletrii nebo literaturu faktu, záhy odhalené nepřesnosti nepřesnosti jasně nahrávají první variantě, ovšem varianta druhá je mnohem blíže pravdě. Jedná se o životní příběh iluzionisty a eskamontéra Jaspera Maskelynea, který sloužil jako velitel tzv. Magického gangu - jednotky jejímž úkol byl vývoj a výroba maskovacích prostředků. Z nejslavnějších jmenujme například falešný alexandrisjký přístav či výrobu falešných tanků a naopak maskování pro ty pravé... Kniha ovšem, krom faktických nepřesností trpí ještě jedním obvyklým problémem, jejím podtitulem by měl být název úžsné knížky Patricka Ryana - Jak jsem vyhrál válku, tak jako mnozí jiní se nám totiž osoba hlavního hrdiny snaží vysvětlit, že to byl právě on, kdo měl největíš podíl na vítězství Spojenců...
O Jasperu Maskelyneovi více ZDE.
Grafit, Praha 2003
Kniha se zabývá velmi zajímavou částí dějin druhé světové a sice užíváním maskování a kamufláže během operací v Západní poušti. Na první pohled člověk váhá, zda se jedná o beletrii nebo literaturu faktu, záhy odhalené nepřesnosti nepřesnosti jasně nahrávají první variantě, ovšem varianta druhá je mnohem blíže pravdě. Jedná se o životní příběh iluzionisty a eskamontéra Jaspera Maskelynea, který sloužil jako velitel tzv. Magického gangu - jednotky jejímž úkol byl vývoj a výroba maskovacích prostředků. Z nejslavnějších jmenujme například falešný alexandrisjký přístav či výrobu falešných tanků a naopak maskování pro ty pravé... Kniha ovšem, krom faktických nepřesností trpí ještě jedním obvyklým problémem, jejím podtitulem by měl být název úžsné knížky Patricka Ryana - Jak jsem vyhrál válku, tak jako mnozí jiní se nám totiž osoba hlavního hrdiny snaží vysvětlit, že to byl právě on, kdo měl největíš podíl na vítězství Spojenců...
O Jasperu Maskelyneovi více ZDE.
sir Winston
sir Winston
- sa58
- 1. Armádní generál
- Kontaktovat uživatele:
Jen pro informaci, Spis Odessa od Fredericka Forsytha má vyjít někdy v říjnu či listopadu tohoto roku.
Existuje i film - http://www.imdb.com/title/tt0071935/ - kdyby to někdo náhodou sehnal, tak dá doufám vědět. Mám z MGM nahrané Žoldáky, dá se na to docela dobře dívat - http://www.imdb.com/title/tt0080641/
Existuje i film - http://www.imdb.com/title/tt0071935/ - kdyby to někdo náhodou sehnal, tak dá doufám vědět. Mám z MGM nahrané Žoldáky, dá se na to docela dobře dívat - http://www.imdb.com/title/tt0080641/

"Nachystejte květináče, na vánoce sem zpátky!"
jo, měl jsem hodně podobné pocity a věřím, že drtiváv ětšina všeho je nadsazená, ale i tak myslím, že je to pohled, který může přinést něco málo nového... Poušť byla odjakživa místem pro maskování a kamufláže;)cover72 píše:Zajímavé... já to přečetl a připadlo mi tak neuvěřitelné, že jsem to vzal jako zábavný výmysl a promptně na to zapomněl.
Sa58 - Spis OdeSSa je spíš taková lehčí četba (vzhledme k ostatním knihám Mistra Vypravěče), ale přesto je to výborné počtení...
Filmy jsem neviděl ani jeden:( Vlastně akorát Den pro Šakala...
sir Winston
sir Winston
Žoldáci - kniha je skvělá ale film jsem neviděl. Dost mě to štve - když jsem MGM neměl dávali to tam pořád dokola. Když je mám - velká nula. Švihlo by mě.

Pes(ticid) - nejlepší přítel člověka! Nechápete? Nevadí. Hlavní je, že víte že:
JDE O TO, ŽE KDYBY O NĚCO ŠLO, BYLO BY DOBRÉ VĚDĚT, O CO VLASTNĚ JDE.