Je zajímavé, že v Afganistánu nebo v Iráku UK59 vůbec nefunguje. Zeptej se kteréhokoliv vojáka, který se odtud vrátil. Měli problém vystřelit 50 nábojů bez závady. Chápu, že v Afgánistánu jsou jiné podmínky. Zmiňuješ, že při dobré údržbě je to skvělá zbraň. A to je přesně to, co by u vojenské zbraně nemělo platit. Vojenská zbraň musí být taková, že ať ji vezme kterákoliv lopata, tak musí spolehlivě fungovat i bez dobré údržby. Nemůžu si pomoct, ale já osobně dávám přednost kulometu vz. 26, který je podle mě na tehdejší dobu dokonalý.michan píše:Kamenovat ne.
Do konce 80. let to byla při dobré údržbě - skvělá, přesná zbraň, při dobré údržbě nikdy nikoho ( ani mě a co vím i ostatní mé kolegy, včetně všech posuzování a bojových zkušeností z Vietnamu ze 70. let - viděl jsem grafy, které nemám nyní k disposici - ve spolehlivosti byl druhý nejlepší - první byl americký 0,50 palce) nenechala ve štychu a bolí mě srdce, když se zde lidé vyjadřují s despektem - bez udání důvodu a bez toho, že by s UK 59 - hlavně dlouhodobě - tedy alespoň jako já 15 let nestříleli.
Každá zbraň se muže přežít a může přijít nová a modernější - dejme však hold technickému umu desetiletí a tato zbraň to určitě i ve stresových, ale především i válečných dobách splnila...
Tak a teď dostanu zase za uši