NO vida. Zdá se že tato část je zajímavější - je akčnější a skrývá velké množství možností jak systémy řešit. Já jsem kdysi preferoval myšlenku, že na jeden podvozek by měla být usazena věž modulární koncepce. Tedy jedno šasi a několik variant věže.
Jako první bych se pokusil lépe vyspecifikovat vozidlo na bázi těžkého podvozku, které by sloužilo jako podpůrné vozidlo pro mechanizované a po novém i pro tankové jednotky.
Tank pro přímou podporu pěchoty či po novém pro přímou podporu tankových sil či nesesedlé pěchoty v OT a BVP jsem chtěl takový aby měl balistickou odolnost jako tanky řady MBT. Pokud bude pro boj platit koncepce, kdy je možná srážka velkých formací obrněných sil., musíme brát v potaz, že
Nadále platí - že vojska potřebují prostředek s odolností MBT ale vyzbrojený tak, aby mohly plnit úkoly přímé podpory vojsk. Tedy palebně silnější než jakékoliv BVP, schopný plošné palby a palby do více směrů. Navíc tento prostředek by měl být schopen podporovat v boji i MBT. Jde tedy o tyto skupiny cílů:
- obrněná technika všeho druhu.
- střelci a skupiny střelců v úkrytech, okopech a za překážkami, prostředky PTO a lehká technika při podpoře pěchoty
- palebná postavení a obsluhy ručních PTŘS a střelci z pancéřovek, tarasnic a jiných zbraní proti těžké technice při doprovodu tanků. Zde tedy splynuly úkoly pěchotního tanku s tankem pro podporu MBT. A to je to zajímavé BMPT, které zde na Palbě bylo už řešené.
Tank pro přímou podporu pěchoty či po novém pro přímou podporu tankových sil či nesesedlé pěchoty v OT a BVP jsem chtěl vyzbrojit takto:
-
PTŘS - pro boj s tanky, BVP/OT a v případě potřeby i pro ničení polních opevnění a opevněných staveb protivníka
-
Rychlopalný kanón ráže 30mm a více. Jde o přímou střelbu na pěchotu v lehkých krytech,na otevřeném terénu, v lehké technice a také pro palbu plošným způsobem a preventivní palbu do prostorů předpokládaného ukrytu protivníka.
-
Minomet v samostatné otočné věžičce - velmi důležitý prostředek, umožní střelbu na okopy, za roh, za plot, za dům a také preventivní palbu do prostorů předpokládaného úkrytu protivníka Jeho střepinový účinek je pro pěchotu psychologicky velkou zátěží. Myslím si, že to, že ho IDF montují do všech variant Merkavy ho sem přímo předurčuje.
-
Protiletadlový kulomet je možný, ale jde o cestu zpět. Spíše je možné adaptovat rychlopalný kanón do podoby dvoj účelového použití tedy i pro střelbu na nízko letící cíle. Já totiž nevěřím na možnost účinné střelby na vzdušné cíle z kulometů, dneska už ne.
-
Kulomety pro palbu v souběhu s palbou s rychlopalným kanónem a pro střelbu v zorném poli řidiče. Možná že by stačil jeden dobře zalafetovaný.
-
Sdružený palebný systém v samostatné věži sestavě kulomet + granátomet a to nejlépe dvakrát. Granátomet zajistí pomalou střelbu s velkým účinkem na pěchotu a navíc je vhodný pro střelbu horní skupinou úhlů,kulomet pak je univerzálně použitelný.
Tento združený palebný systém si dovedu představit i v podobě přídavných kontejnerů, které by bylo možno z věže odejmout.
Otázku ráží si dneska nechám pro sebe. Musím si ji promyslet, od doby kdy jsem nad tím poprvé uvažoval se ledaco zmenilo. Spíše spoléhám na vás, kolegové.
Zatím vám

děkuji za vše co jste sem uvedli.