Sovětský základní bojový tank T-80

Obrněná a tanková technika

Moderátoři: Julesak, sa58

Odpovědět
Uživatelský avatar
rabo
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 2134
Registrován: 16/1/2007, 11:52

Příspěvek od rabo »

Jinak ad věž - ona je azse otázka, nakolik bezpečnější to je. JE sice pěkné prezentovat fakt, že má Abrams věž delší o 100%, ale na druhou stranu - pokud dostane zásah do zadních 40%, bouchne munice v uzavřeném oddělení, odletí deflekční panely... a osádka přežije. Oproti tomu pokud sostane Tčko zásah kamkoli a čímkoli, co ho probije, tak
A) vzhledem ke stěsnanosti věže dojde k vážnému poškození či zničení vybavení
B) u všeho kromě T-80UM2 dojde k explozi munice uložené ve věži s následným explozivním oddělením věže a okamžitou smrté celé osádky.
Túto tému sme už preberali v inom topicu a nechce sa mi k nej špeciálne vracať.
To, že má M1A1 z boku väčšiu vežu o cca 100% je fakt, to znamená, že šanca na jej trafenie je väčšia. Je irelevantné či to posádka prežije, alebo nie, tank bude mimo boja, či bude prestrelený v miesta pre posádku, alebo v oddelení pre muníciu.
Zase používaš prehlásenia, ktoré sa podobajú na propagandu, šíriacu sa "odbornými" a bohužiaľ aj "odbornými" médiami po 1. vojne v Iraku / ak... tak posádka M1A1 určite prežije, ak zásah T kdekoľvek tak to nerozchodí,... /

Už sa dúfam vie, že to so super silou M1 nebolo také, ako to bolo prezentované niektorými médiami / 1.vojna v Iraku spôsobila rozsiahlu modernizáciu jeho SRP, pancierovania a munície / a na strane druhej, že slabosť T nebola taká, ako sa nás tiež snažili presviedčať.

Mimochodom munícia v T-80 nie je vo veži, ale v karuselovom zásobníku pod vežou.
http://www.btvt.narod.ru/4/t-80.files/80-inside.gif



A ad obraz - u Abramsů se (narozdíl od Leopardů) i ve dne využíval GPS/TIS, protože se tím podstatně lépe hledaly cíle (a DL optika až pro případné potvrzení ID cíle), takže k tomuhle témat doporučuji za 200$ zakoupit Steel BEasts PRO PE, kterýžto simulátor využívá švédská a holandská armáda a snad i USMC.
Túto informáciu som zachytil aj ja. To nie je o tom, že sú aj cez deň lepšie ako denné zameriavače, ale o tom, že v skutočnosti nemali ani inú možnosť, nakoľko poveternostné odmienky im nedovoľovali poriadne použiť iné pozorovacie zariadenia, tak používali termozameriavače 1. generácie, ktoré dokázali identifikovať cieľ pri dobrých podmienkach na max cca 1,3 -1,5 km, ale v Iraku sa stávalo, že to bolo aj pod 1 km / pre porovnanie, denná optika pri normálnej viditeľnosti tak na cca 2-3 násobnú vzdialenosť /.

Nehnevaj sa, ale musí ukončiť tú to debatu, už sme pri M1, simulátoroch, reklamných prospektoch atď.

Ešte k tomu Palcátu / cca rok. 83 začatý projekt, zdá sa mi, že Konštrukta š.p., ale je možné, že nikdy neukončený a možno poriadne ani nezačatý, lebo už v cca 87 sa uvažovalo o kúpe T-72S / - na T-80 z neho nie je nič, lebo v čase keď sa on začal vyvíjať, tak už bol vývoj T-80U ukončený a modernizácia T-72, no neviem, celé mi to pripadá ako "kačica" na jednej VVŠ v Čechách.
Panika
vojín
vojín
Příspěvky: 19
Registrován: 7/10/2008, 00:08

Příspěvek od Panika »

RAYTHEON píše:Tank T-80 je ve všech versích vybaven radiostanicí R-163-50U (VKV rádio 30-80 MHz). Je to klasika která se dá jednoduše zarušit a zlikvidovat takový provoz není velké umění. V okamžiku, kdy se velitel tanku nedomluví rádiem, nastupují praporky a odolnost tanku proti PTŘS všeho druhu začne být vedlejší záležitostí. Jinými slovy: pevnost řetězu je vždy dána pevností nejslabšího článku kterým je u T-80 radiostanice.
a to sníží efektivitu ? A ne měnila se tahle radiostanice ?
Uživatelský avatar
Julesak
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 6387
Registrován: 7/8/2007, 18:26

Příspěvek od Julesak »

Efektivitu to zníži určite. Bez spojenia niet velenia, bez velenia niet armády.
Myslím že nové rádiostanice dostávajú ruské tanky T-80, T-72 v rámci prebiehajúcich modernizácií. Staršie T-90 asi tiež postupne, novovyrábané neviem, tie by snáď mali mať už nové, presný typ tu niekde na palbe už bol spomínaný. Rabo asi bude vedieť lepšie.
Obrázek

Nie je dôležité ako sa hlasovalo, ale ako sa to spočítalo.

Jediný režim ktorý uznávam je pitný.
Uživatelský avatar
rabo
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 2134
Registrován: 16/1/2007, 11:52

Příspěvek od rabo »

Staršie tanky sú modernizované stanicou R-173M "Abzac M", ktorá sa vyrába v Rusku aj na Ukrajine.

http://www.orion.te.ua/index.php?option ... ng=english

http://www.cqham.ru/trx/r_173m.html

Do výzbroje bola zavedená aj R-168-5KHE a nejaká verzia "Akveduku". Tie by sa mali objavovať v nových bojových strojoch.

S Ruskými rádiostanicami by som to nevidel až tak tragicky, nezachytil som informáciu, že by boli v exportovaných vozidlách iné, ako ruské.
Uživatelský avatar
Mantra
7. Major
7. Major
Příspěvky: 1018
Registrován: 19/2/2008, 08:57
Bydliště: Platan

Příspěvek od Mantra »

Nechce se mi číst všechno co jste tady napsali o T-80. A tak se omlouvám jestli jste tohle někde řešili.

Jenom jsem dnes narazil na jednom z mých zapomenutých archívků z roku 1998 na T-80 s Arenou. Píše se tam, že je to dobrý systém, který má své ale....
a ty jsou takové:

váží okolo 1.1tuny, je značně vysoká a kazí nízkou siluetu tanku, neví se jak je to s jejím rušením, omezené množství likvidační munice, je schopná likvidovat pouze jednotlivé cíle - časová prodleva je 0,2 až 0,4s.
Obrázek

Jak to s ní dopadlo - je používaná nebo je překonaná jiným systémem?
Obrázek
"Will screw them hard, fast, and in an elegant manner."
Major General Haim Bar-Lev 1967
Choze
Příspěvky: 1
Registrován: 8/1/2009, 12:53
Bydliště: Vysočina

Příspěvek od Choze »

Už sa dúfam vie, že to so super silou M1 nebolo také, ako to bolo prezentované niektorými médiami / 1.vojna v Iraku spôsobila rozsiahlu modernizáciu jeho SRP, pancierovania a munície / a na strane druhej, že slabosť T nebola taká, ako sa nás tiež snažili presviedčať
:cry: :cry: :cry:
Uživatelský avatar
rabo
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 2134
Registrován: 16/1/2007, 11:52

Příspěvek od rabo »

pre Mantru - zavedený zatiaľ nie je. Tie nevýhody - hmotnosť a výška je odstránená v obdobnom ,ale menej populárnom, systéme Drozd -1/2. Rušenie- možno, ale akou rušičkou? Neviem o nijakej zavedenej. Schopnosť ničiť cieľe s rozdielom 0,2 až 0,4s nie je predsa zlé. Treba sa však pozrieť aj na to, že ide už o starší projekt.

Či je niečo lepšie? Ťažko povedať. Nič sa zatiaľ neobjavilo v žiadnom konflikte. Dokonca ani IDF nedala na svoje tanky nič a "napochodovali" do Libanonu a... mali straty na tankoch a OT.
RAYTHEON
7. Major
7. Major
Příspěvky: 602
Registrován: 14/5/2007, 20:44

Příspěvek od RAYTHEON »

to Rabo
S Ruskými rádiostanicami by som to nevidel až tak tragicky, nezachytil som informáciu, že by boli v exportovaných vozidlách iné, ako ruské.
Radiostanice R-173 je stále klasika s NFM modulací a je tedy velmi dobře odposlouchávatelná a rušitelná. Je možné, že se najdou zahraniční zákazníci, kterým to nevadí. Pokud by se však měl střetnout s nepřítelem, který disponuje základními prostředky radioelektronického boje, stává se z takovéto radiostanice Achilova pata celého tanku.
Radiostanice z rodiny R-168 již vyhovují dnešním podmínkám, otázkou je, jaké množství a za jaké peníze jsou schopni je dodávat. Jedná se o velmi pokročilé technologie a silně pochybuji, že se obejdou bez dovozu některých klíčových součástek.
Uživatelský avatar
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál
Příspěvky: 17911
Registrován: 26/1/2008, 15:48

Příspěvek od skelet »

Porovnání plynové turbíny GTD-1250 (T-80) s dieselovým motorem V-92S2 (T-90)
data jsou výcucem z článku Diesel nebo plynová turbína č.6 z ATM 11/2009

GTD-1250 / V-92S2
Max.výkon: 919kW / 736kW
Hmotnost tanku: 46t / 46,5t
Max.rychlost: 70km/h / 65km/h
Pokles výkonu motoru po zástavbě do tanku: 20% / 11%
Pokles výkonu motoru v 3000m.n.m.: 15% / 5%
Dosažení max.výkonu z klidu: 7-8s / 1-2s
účinnost filtrace nečistot: 98% / ?
Časový úsek čistění filtrů v poušti: ? / 50-70hod.
Start s předehřátým motorem v mrazu: 50s / několik málo sekund
Start promrzlého motoru při -20°C: ? / 11,5min
Start promrzlého motoru při -40°C: 25-30min / až 24min
Zastavěný prostor (včetně filtrů etc): 3,15m3 / 3,1m3

Doba nutná pro start promrzlého motoru GTD-1250 je měřena při použití méně kvalitních, ale dostupnějších olejů. V článku je uváděn také údaj startu promrzlého motoru 2 až 5 minut, ale bez udání venkovní teploty.

Při cvičeních T-72 a T-80 bylo zjištěno, že T-80 má časovou spotřebu paliva vyšší 3-4,2x, a cestovní spotřebu 2,2-3,7x vyšší než T-72. Kolona tanků T-80 vyžaduje 5-6x více cisteren než T-72.
ObrázekObrázekObrázek
Panika
vojín
vojín
Příspěvky: 19
Registrován: 7/10/2008, 00:08

Příspěvek od Panika »

Julesak píše:Efektivitu to zníži určite. Bez spojenia niet velenia, bez velenia niet armády.
Myslím že nové rádiostanice dostávajú ruské tanky T-80, T-72 v rámci prebiehajúcich modernizácií. Staršie T-90 asi tiež postupne, novovyrábané neviem, tie by snáď mali mať už nové, presný typ tu niekde na palbe už bol spomínaný. Rabo asi bude vedieť lepšie.
Asi sem to spatne napsal mysel sem efektvitu v odolnosti proti PTRS.
I kdyz taky musim uznat ze mavat praporky s HARD-KILL systemem
v provozu neni zadna bzunda :)

Ale v obranem postaveni kdy jsou sektory prideleny atd. by to taky nemelo mit vliv tak giganticky jako v pruzkumu bojem .
(stale s tebou ale souhlasim)

Mimochodem o tech radostanicich by to chtelo se rozepsat.

Protoze se stale nearazil na nejaky typ pro tanky s posladnich let 98+
Jaky je tedz nejnovjesi ?


A ted trochu kospirace co kdyz maj rusaci do tech svejch 125mm podkaliberni ale z ochzenyho uranu( na urovni americkych ?0 fasovany jen v pripade vetsi valky.
Preci jenom utajit naboj neni snad takova veda .
Nebo nestci rict: Ivane tady mas pdkliberni ale lepsi !
byli by schony probit leopard abrahams ? :eek:
Otazka softwaru ? Par vterin pokud uz pocitace nejsou naprogramovany.
Uživatelský avatar
cover72
7. Major
7. Major
Příspěvky: 3160
Registrován: 12/6/2007, 20:09

Příspěvek od cover72 »

Tam je problém v nabíjecím automatu a dělené munici - díky tomu je délka penetrátoru menší, tedy je menší i poměr l/d a tedy i účinnost.
Nehledě na to, že Rusové tradičně konstruují APFSDS s "kruhovým" sabotem (ten vycpávkový kuh), který neodpadá - zatímco Američani mají sabot odpadající a pro stabilizaci tam mají křidélka. Z toho plyne, že ruské APFSDS mají podstatně větší aerodynamický odpor a tedy rychleji ztrácejí účinnost se vzdáleností..
A konečně, oni snad i munici s OU zkoušeli - ale rychle ji zavrhli. Možná kvůli tomu, že vrstva OU v pancíři Abramse by se dokázala postarat o OU penetrátor.. netuším.
Uživatelský avatar
rabo
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 2134
Registrován: 16/1/2007, 11:52

Příspěvek od rabo »

Mimochodem o tech radostanicich by to chtelo se rozepsat.

Protoze se stale nearazil na nejaky typ pro tanky s posladnich let 98+
Jaky je tedz nejnovjesi ?
Ak si prejdeš túto tému, tak to nájdeš. Nie len používané, ale aj novinky z odkazmi na podrobné popisy - R-168

A ted trochu kospirace co kdyz maj rusaci do tech svejch 125mm podkaliberni ale z ochzenyho uranu( na urovni americkych ?0 fasovany jen v pripade vetsi valky.
Ale oni reálne boli a možno na skladoch aj sú - 3BM33 "Vant", prijaté do výzbroje i v roku 1984.

APFSDS s "kruhovým" sabotem (ten vycpávkový kuh), který neodpadá
:lol:

Obrázek
Uživatelský avatar
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál
Příspěvky: 17911
Registrován: 26/1/2008, 15:48

Příspěvek od skelet »

Rabo co ty data týkající se GTD-1250? Sedí?
ObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
cover72
7. Major
7. Major
Příspěvky: 3160
Registrován: 12/6/2007, 20:09

Příspěvek od cover72 »

[s]Chm, chybička se vloudila - viděl jsem nějakou ruskou 125mm APFSDS, která měla prostě uprostřed těla neodpadající kruh, resp. přinejmenším neměla stabilizaci křidýlky, ale něčím, co jako kruh vypadalo (viděl jsem tím osazený penetrátor z boku). Tak co to mohlo být?[/s]
Oprava: nešlo o neodpadající sabotový kruh, ale o konstrukci s kruhem a většími křidélky:

Kód: Vybrat vše

To ensure high muzzle velocities the Russians chose a very lightweight sabot design, called a "ring sabot". This resembled a narrow disc around the center of the penetrator, and it weighed much less than the "spool" designs now in use in the West. The light rounds could be accelerated to very high speeds, and muzzle velocity was an unmatched 1800 m/s for early 125 mm rounds. However, using the ring sabot design meant that the penetrator's tailfins had to touch the barrel walls, to keep the projectile properly aligned while it was in the gun. These wide fins cause large amounts of drag, and Russian APFSDS rounds all slow down quite quickly, lowering their penetration at long range.
Takže jsem si špatně vzpomenul. Moje chyba, omlouvám se za mystifikaci :oops:
Uživatelský avatar
kopapaka
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 3837
Registrován: 26/1/2008, 20:47
Bydliště: kósek od Prostějova

Příspěvek od kopapaka »

Taková malá poznámka...
Ten krátký dostřel ovšem ( ve své době ) Rusům nevadil, protože původně u kanónů s hladkou hlavní ( 115 i 125 mm ), měly střely APFSDS sloužit jen pro střelbu na krátkou vzdálenost. Na větší vzdálenosti byly určeny kumulativní náboje ( přesnější a původně také účinnější ).
ObrázekObrázek Obrázek
"Válka je Mír, Svoboda je Otroctví a Nevědomost je Síla!"
Uživatelský avatar
Alchymista
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 4883
Registrován: 25/2/2007, 04:00

Příspěvek od Alchymista »

cover72 píše:A konečně, oni snad i munici s OU zkoušeli - ale rychle ji zavrhli.
Mali a veľmi skoro
3BM-29 (3BM-30) Nadfil-2 rok 1982 (priebojné "úderné" jadro zo zliatiny UNiZn) málo rozšírený, podľa niektorých náznakov zavedený snáď len u niektorých gardových jednotiek.
3BM-32 (3BM-33) Vant rok 1985
3BM-46 (3BM-48) Svinec rok 1991

[JPP - jedna paní povídala]
Strely Vant boli v istom období rozmiestnené u bojových útvarov, ale po krátkom čase, pred vrcholom perestrojky, zasa stiahnuté do centrálnych skladov a k bojovým útvarom vydané opäť až po definitívnom rozpade ZSSR. Rusi si boli zrejme veľmi dobre vedomí, aké svinstvo je DU a nemienili si ním zasviniť vlastnú krajinu.

V považských strojárňach sa v druhej polovici 80. rokov objavili prúty/tyče materiálu U-Ni-čosi zo ZSSR a robili sa rôzne technologické skúšky v rámci témy z ktorej neskôr vznikla TAPNA. V špeciálnej kobke bol potom uložený spolu z odpadom z jeho obrábania minimálne do 1991. Niekedy v 90. rokoch bol odvezený (kam???), vrátane technologických odpadov...
[/JPP]

kopapaka - treba si uvedomiť jednu vec, prvé 125mm APFSDS strely 3BM-9 sa v sovietskej výzbroji objavujú už v roku 1962 a to ako zväčšenina staršej 3BM-6 pre tankový kanón 115mm U-5TS (2A20 Rapira) a snáď ešte staršej 3BM-2 pre 100mm ptk T-12/2A19 zavedený v roku 1955 (kedy presne bola zavedená 3BM-2 neviem)
ObrázekObrázek

Оптимисты изучают английский язык, пессимисты - китайский. А реалисты - автомат Калашникова
Uživatelský avatar
kopapaka
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 3837
Registrován: 26/1/2008, 20:47
Bydliště: kósek od Prostějova

Příspěvek od kopapaka »

Jasně, jen jsem na více ruských stránkách narazil na mnou uváděné tvrzení. Hlavním důvodem byla vyšší přesnost ( údajně pravidelně dosahovaný méně než poloviční rozptyl kumulativky oproti APFSDS ). APFSDS tak mělo sloužit hlavně na ničení pohyblivých ( bočně a šikmo ) cílů v malé ( samozřejmě relativně ) vzdálenosti.
Jeden malý příklad, nevím nakolik přesný, ale...
Russian 125mm BM-9 steel (1962) 290mm at 2km

Russian 125mm BK-12 HEAT (1962) 420mm at all ranges
Tebou uváděné:
Russian 125mm BM-46 "Svinets" DU 650mm at 2km (1991) (22:1 L/D)

Russian 125mm BM-32 "Vant" DU 560mm at 2km (1985) (13:1 L/D)

Russian 125mm BM-29 DU 470mm at 2km (1982) (12:1 L/D)
Vs HEAT ze stejného období... +-
Russian 125mm BK-29 HEAT (1990) 700mm at all ranges

Russian 125mm BK-18 HEAT (1980) 550mm at all ranges
V pozdějším období se to prostě více méně dorovnalo, hlavně kvůli rychlejšímu zvyšování odolnosti pancéřování proti kumulativním střelám.
Právě kumulativní 115 mm náboje z tanku T-62 se údajně podílely na původním, chybném vyhodnocení Jomkipurské války, většina zásahů kumulativní municí byla přisuzována Maljutkám a až pozdější vyhodnocení to pozděj napravilo...
ObrázekObrázek Obrázek
"Válka je Mír, Svoboda je Otroctví a Nevědomost je Síla!"
Uživatelský avatar
Alchymista
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 4883
Registrován: 25/2/2007, 04:00

Příspěvek od Alchymista »

kopapaka píše:údajně pravidelně dosahovaný méně než poloviční rozptyl kumulativky oproti APFSDS
Fofanov uvádza maximálny rozptyl 0,21mil u HEAT a 0,25mil u APFSDS, čiže len o necelých 20% menší rozptyl HEAT. Je ale možné, že kým rozptyl APFSDS skutočne dosahoval až 0,25mil, rozptyl HEAT bol menší a výrazne lepší ako maximálnych 0,21mil.
ObrázekObrázek

Оптимисты изучают английский язык, пессимисты - китайский. А реалисты - автомат Калашникова
Uživatelský avatar
kopapaka
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 3837
Registrován: 26/1/2008, 20:47
Bydliště: kósek od Prostějova

Příspěvek od kopapaka »

Tak u kumulativky bylo přímo uvedeno pravidelně lepší než 0,21 mil a šípovka často horší než 0,25 mil...
Pokud se k tomu naváže ta průbojnost, není divu že používali kumulativní hlavice. Jediná výhoda nábojů APFSDS v té době byla plochá dráha letu a vysoká rychlost střely ( aha, takže dvě :D ) a použití proti pohyblivým cílům na malou vzdálenost bylo přesně pro ně.
ObrázekObrázek Obrázek
"Válka je Mír, Svoboda je Otroctví a Nevědomost je Síla!"
Uživatelský avatar
rabo
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 2134
Registrován: 16/1/2007, 11:52

Příspěvek od rabo »

Alchymista, "Svinec" údajne mal dobré priebojné vlastnosti, ale mal výrazné problémy s presnosťou. Jeho vývoj už prebiehal v čase, keď sa "pokukovalo" po nedelenej munícii pre nové tanky a skončil v období, keď už na jeho doladenie neboli peniaze. Tie ďalšie sa nedostali ani tam. Teraz, údajne, sa má zavádzať nový typ "podkalibriek" s projektilom 3BM60 "Svinec-2", ale detaily sú mi zatiaľ neznáme.

Náboje 3UBM-2 s projektilom 3BM-2 sa začali zavádzať začiatkom 60. rokov. Prekvapivo však, "ich" delá sú ešte stále v aktívnej službe.

Takže jsem si špatně vzpomenul. Moje chyba, omlouvám se za mystifikaci
Stáva sa, ideme ďalej.


Rabo co ty data týkající se GTD-1250? Sedí?
Skelet, nechce sa mi dohľadávať/ pýtať sa, na to či to sedí presne. V tom seriály sú iné veci, čoby sa dali sa dali preberať,ale podstata je presná - tieto motory boli "slepá ulička". Mal som údaje k starším "turbínam" vs staršie "dízle" a už tam to pre ne nevyzeralo dobre. Čo ma v záverčnom diely zarazilo, boli tie "chválo spevy" na motory tankov M1, lebo tie sa "zasierajú" ,značne.

Páni, u "Vasilija Fofanova" treba brať niektoré údaje s rezervou. Už sám vie, že vo veľa prípadoch sú zastaralé, respekt. neupdatované. Je ťažké uveriť, že "podkaliberky" sú nepresnejšie, ako "kumulatívne", hlavne, keď to tak nikdy nebolo.
Odpovědět

Zpět na „Obrněná technika“