Nové zbraně nejen pro AČR (ČZ 805, G 805, SAG 30)
Rozhodne podstatne levneji.
1)Vyrobni naklady:
-samotne pouzdro ma mene obrabeciho casu, nez horni a dolni pouzdro AR15.
-značný počet skladových zásob dílů ( puska Z70 ma maximalni pocet soucastek zhodnych se Sa vz.58)
-jeste mensi naklady pri pouhe "repasi" skladovanych zbrani.
2)Druhotni naklady:
-minimalni zmena logistiky
-jen castecna zmena skladovych zasob
-jen minimalni nutnost preskoleni zbrojiru
-stejne ovladani zbrani
Naklady bych odhadoval na Maximalne polovicni oproti zavedeni noveho typu. Zasadni vliv ma i podstne kratsi doba nutna k zavedeni ale hlavne preskoleni.
1)Vyrobni naklady:
-samotne pouzdro ma mene obrabeciho casu, nez horni a dolni pouzdro AR15.
-značný počet skladových zásob dílů ( puska Z70 ma maximalni pocet soucastek zhodnych se Sa vz.58)
-jeste mensi naklady pri pouhe "repasi" skladovanych zbrani.
2)Druhotni naklady:
-minimalni zmena logistiky
-jen castecna zmena skladovych zasob
-jen minimalni nutnost preskoleni zbrojiru
-stejne ovladani zbrani
Naklady bych odhadoval na Maximalne polovicni oproti zavedeni noveho typu. Zasadni vliv ma i podstne kratsi doba nutna k zavedeni ale hlavne preskoleni.
Inteligence má své hranice,
ale blbost je nekonečná....
- kopapaka
- 6. Podplukovník
Tím chceš naznačit, že Američani používají do vojenských zbraní střely s expanzní dutinou???alibaba píše:Střela je biogivální ( HPBT ) terčová s expanzní dutinou ( open tip ). Střely jsou buď od firmy NOSLER nebo SIERRA Match king.

Nevíš jak to zdůvodňují? To by mě opravdu zajímalo...
Pokud jde o sa.vz.58, tak tady je jedna zajímavá...

"Válka je Mír, Svoboda je Otroctví a Nevědomost je Síla!"
S tím, že kulomety typu MINIMI jsou použe pro náboje střední balisické výkonnosti nesouhlasím. Vem si takovou verzi Mk. 46 (5,56mm) a z ní je odvozena verze Mk. 48 už v ráži 7,62 NATO.
Nové kulomety armáda nepotřebuje. Vz. 59 úplně stačí. A pokud by armáda chtěla kulomet 7,62 NATO, tak by stačila verze "Rachot". No možná by nebylo na škodu zvážit kvality FN MAG.
Nové kulomety armáda nepotřebuje. Vz. 59 úplně stačí. A pokud by armáda chtěla kulomet 7,62 NATO, tak by stačila verze "Rachot". No možná by nebylo na škodu zvážit kvality FN MAG.
To Zemakt:
Ta puska ( na rozdil od kopapaky ) je od Photoshopu.
Je to jen pro ilustraci - co je mozne udelat.
Proc, mel bys zajem?
To kopapaka:
Neni to prvni ani posledni strela s expanzni dutinou, zavedena ve vyzbroji americke armady. Nekde jinde na PALBE sme jiz diskutovali tusim o M118LR. Naboj s touto strelou je pouzit v odstrelovacich puskach v razi 7.62NATO. Jinak Mk262 je vlastne taky urcena pro Marksmany.

To Johny:
Kulomet MINIMI jsem uvedl jako priklad kulometu ve stejne razi jako automaticka puska/karabina. Nepsal jsem, ze existuje pouze v teto razi ( mimochodem, je MINIMI v razi 7.62NATO primo od FN Herstal, nejen Americka verze Mk48 )
Psal jsem, ze MINIMI je pouze v lehkem provedeni. Omlouvam se, ze jsem nedodal v razi 5.56NATO. ( v celkovem kontextu jsem to nepovazoval za nutne )
Jinak FN MINIMI (5.56NATO) a jeho licencni kopie M249, F89, KSP 90, , Type 75,... jsou oznacovany jako LMG ( Light Machine Gun ) nebo jako SAW ( Squad Automatic Weapon ), tedy jako lehke kulomety, jiz v nazvu.
Jinak souhlasim s tim, ze Uk59 je prozatim dostacujici. Co ale tvrdim, ze az bude nutne prezbrojit, tak by mela byt nahrada k dispozici. Takze rozhodne neni od veci zacit s vyvojem, pokud jsou porad k dispozici lidi se skusenostma.
Co se tyce FN MAG, tak je to sice velmi dobry kulomet, ale i pres to ma svoje mouchy a taky vek. Proto by bylo vhodne vyvinout novy kulomet, ( minimalne stejnych kvalit a moderni konstrukce ) ktery by mohl nahradit i jeho. Takova zbran by znamenala velmi slusne exportni uspechy.
Ta puska ( na rozdil od kopapaky ) je od Photoshopu.

Je to jen pro ilustraci - co je mozne udelat.
Proc, mel bys zajem?
To kopapaka:
Neni to prvni ani posledni strela s expanzni dutinou, zavedena ve vyzbroji americke armady. Nekde jinde na PALBE sme jiz diskutovali tusim o M118LR. Naboj s touto strelou je pouzit v odstrelovacich puskach v razi 7.62NATO. Jinak Mk262 je vlastne taky urcena pro Marksmany.

To Johny:
Kulomet MINIMI jsem uvedl jako priklad kulometu ve stejne razi jako automaticka puska/karabina. Nepsal jsem, ze existuje pouze v teto razi ( mimochodem, je MINIMI v razi 7.62NATO primo od FN Herstal, nejen Americka verze Mk48 )
Psal jsem, ze MINIMI je pouze v lehkem provedeni. Omlouvam se, ze jsem nedodal v razi 5.56NATO. ( v celkovem kontextu jsem to nepovazoval za nutne )
Jinak FN MINIMI (5.56NATO) a jeho licencni kopie M249, F89, KSP 90, , Type 75,... jsou oznacovany jako LMG ( Light Machine Gun ) nebo jako SAW ( Squad Automatic Weapon ), tedy jako lehke kulomety, jiz v nazvu.
Jinak souhlasim s tim, ze Uk59 je prozatim dostacujici. Co ale tvrdim, ze az bude nutne prezbrojit, tak by mela byt nahrada k dispozici. Takze rozhodne neni od veci zacit s vyvojem, pokud jsou porad k dispozici lidi se skusenostma.
Co se tyce FN MAG, tak je to sice velmi dobry kulomet, ale i pres to ma svoje mouchy a taky vek. Proto by bylo vhodne vyvinout novy kulomet, ( minimalne stejnych kvalit a moderni konstrukce ) ktery by mohl nahradit i jeho. Takova zbran by znamenala velmi slusne exportni uspechy.
Inteligence má své hranice,
Našel jsem zajímavou informaci o exportu zbraní z ČR za rok 2008. V minulém roce se vyvezlo do zahraničí přes 40 000 útočných pušek (pravděpodobně vz. 58) a jelikož se u nás momentálně žádné sériově nevyrábějí, jedná se nejspíš o zásoby ze skladů AČR. Nevíte někdo v jakých rukou ty pušky končí?
Odkaz...
Odkaz...
to si nemyslím, pokud by se překupovali tak museli by být uvedeny v dovezených zbraních a v posledních letech se k nám tolik pušek nedovezlo (v roce 2008 - 378 pušek, 2007 - 408 pušek, 2006 - 218 pušek...) Podle mě se jedná o vyřazené SA 58 z armádních skladů.. Těch 40 000 pušek by stačilo na vyzbrojení jedné celé africké armády 
Zjistil jsem, že nedávno putovalo z Ukrajiny do Německa a Anglie přes 3000 pušek vz 24, taky celkem zajímavá informace že i po tolika letech je to dobrý obchodní artikl..

Zjistil jsem, že nedávno putovalo z Ukrajiny do Německa a Anglie přes 3000 pušek vz 24, taky celkem zajímavá informace že i po tolika letech je to dobrý obchodní artikl..
- kopapaka
- 6. Podplukovník
Velmi divné. Problém bude v klasifikaci, ty počty budou jen zbraně určené pro použití jako útočné pušky...
Spousta ÚP byla dovežena za účelem znehodnocení, úpravy na sportovní, ...
Takže je možné, že už od začátku nebyly počítané mezi UP, ale např do sportovních.
To se asi jen tak nedozvíme, co všechno se do těch jednotlivých počtů dostalo a nedostalo...
Spousta ÚP byla dovežena za účelem znehodnocení, úpravy na sportovní, ...
Takže je možné, že už od začátku nebyly počítané mezi UP, ale např do sportovních.
To se asi jen tak nedozvíme, co všechno se do těch jednotlivých počtů dostalo a nedostalo...

- kopapaka
- 6. Podplukovník
Asi jo...
Už se mi podařilo zjistit ( rámcově ) co je to CZ S810 HROM....
Pořád hledám, ale nic dalšího...

Tak si říkám, nemůže to mít něco společného s tímto:
Nebo je to zase něco jiného?

Ale co?
EDIT: tohle je z výroční zprávy ČZ UB za rok 2007...
EDIT2: obrázek je samozřejmě od REMOVa, a od něj pochází další info: údajně šlo o společný projekt ČZ UB a PROTOTYPY ( 2006 - 7 ) pozastavený kvůli CZ S805...
To je asi všechno...
Už se mi podařilo zjistit ( rámcově ) co je to CZ S810 HROM....
Pořád hledám, ale nic dalšího...

Tak si říkám, nemůže to mít něco společného s tímto:
Nebo je to zase něco jiného?

Ale co?
EDIT: tohle je z výroční zprávy ČZ UB za rok 2007...
EDIT2: obrázek je samozřejmě od REMOVa, a od něj pochází další info: údajně šlo o společný projekt ČZ UB a PROTOTYPY ( 2006 - 7 ) pozastavený kvůli CZ S805...
To je asi všechno...