To Heckler:
Jak Ti uz psali jini, CZUB je v CR. T.j. sidlo firmy a i vyrobni capacity jsou v Ceske Republice. To znamena, ze je to nejen Ceska firma, ale dokonce i Cesky vyrobce. O tom se muze MPI jenom zdat.
Male doplneni: Ceska zbrojovka a.s. ( ICO 46345965 )
Registrovana u krajskeho obchodniho soudu v Brne ( to je taky v CR )
Mimochodem, duvodem pozadavku domaciho vyrobce, je udrzet CO NEJVETSI zamestnanost v CR. Ne udrzovat zamestnanost ve Statech, nebo Nemecku. Dovozci jsou vetsinou male firmy, ktere se spise prizivujou nez pomahaji statnimu rozpoctu.
To CAT:
Alibaba napsal:
-pokud zadna zmena materialu, nezmenila funkcni princip zbrane. Tento funkcni princip je nejvetsim problemem rady AR15.
A kdyz uz jsme u zmeny materialu. To ukazuje kvality zbrane, pokud je nutna zmena materialu kvuli funkcnosti? Ja preferuju zbrane, u kterych je nutna jenom zmena doplnku ( predpazby, pazby, railu,.. ) pro jejich modernizaci.
CAT reagoval:
Ohledně materiálů... Podle tebe je chyba že se změnily výrobní postupy a materiály? Na učňáku sem dělal s obráběcíma strojema a docela bys koukal jakej je v tomhle odvětví posun jen za blbý dva roky. Tvuj argument že je SAčko lepší, protože se vyrábí pořád stejně jako před 50 je hodně scestnej...
Odpověď:
Hochu Ty jsi Dislektik?
Kde jsem napsal :
je SAčko lepší, protože se vyrábí pořád stejně jako před 50 ????
Prave naopak jsem se Te tazal, jestli to dokazuje kvality zbrane. Jedine co jsem napsal je, ze preferuju ( Né, že jsou lepší )zbrane, u kterých není nutné při modernizaci měnit materiál, ale pouze doplňky.
To bych koukal. Ve strojírenství dělám pár let a zrovna dělám ve firmě kde obrábíme s přesností na hranici přesnosti pro sériovku.
Alibaba napsal:
Apropo Ergonomie: Mne osobne ergoniemie vz.58 zcela vyhovuje, a pokud vim tak nejsem sam. Vhodnymi doplnky se da ta ergonomie upravit i pro pozadavky "milovniku" ar15.
...nejak jsem neporozumel reci Tveho kmene. Napsal jsem, ze ergonomie je individualni zalezitost.
CAT reagoval:
Ohledně nepochopení mého komentáře k ergonomice. Ve výrokové logice argument, který může použít i tvůj "protivník" nemá pravdivostní hodnotu. Pokud řekneš že je to lepší, protože se ti to drží líp, tak to neni argument pro tendr na nákup zbraní pro AČR, to se na mě nezlob... (a ergonomie neni jenom o tom jak se ti to drží, ale prvcích pasivní bezpečnosti, možnosti připínání doplňků etc. takže ergonomika bohužel neni osobní záležitost)
Odpověď:
Moje reakce byla na Tvůj výrok:
Minimálně erogonomicky je M4 či M16 řešená lépe než SA58...
Jelikož jsi vyjmenoval i model M16, bral jsem prvky totožné v celé řadě, včetně původních M16A1, které nejsou vybavené lištami Picantiny Rail. U těchto zbraní můžeš brát v potaz pozici pojistky/přepínače, pozici zásobníku vůči rukojeti, pozici napínací páky,… Rozvrženi těchto prvků se většinou dělá tak aby vyhovovali majoritě. Protože nejsou všichni lidé stejní, tak může být skupina lidí, které toto rozvržení nemusí vyhovovat. Proto tvrdím, že ergonomie je Individuální záležitost.
Možnost
připínání doplňků ( předpokládám, že mysliš Picantiny rails ) může mýt i Samopal vz.58.
Ad Pasivní bezpečnost. To je poměrně diskutabilní téma bez jasného vítěze.
Mimochodem, pokud :
Ve výrokové logice argument, který může použít i tvůj "protivník" nemá pravdivostní hodnotu. Tak proč s tím dál argumentuješ? To snad platí oboustranně.
CAT píše:Cover72: Tak abych to shrnul a jasně řekl svůj názor. Podle mě nejdůležitějšim požadavkem na novou zbraň je to, aby byla NATO kompatibilní - to je ta ráže (ještě sou tu další věci, jako váha munice etc.). Důležitá je i cena (taky jeden z hlavních požadavků). 'Dále si myslím že AR15 je ergonomicky lépe řešená než SA (je otázka jak moc je tohle důležitý, ale prostě pokud mám dvě pušky, který sou v podstatě stejně schopný plnit svůj účel, tak šáhnu po té, která má lepší ergonomiku. Ale minimálně se shodnem, že nabíjení je rychlejší, lépe řešený přepínač režimu etc... prostě drobnosti, ale fajn). SAčko je tedy nejspíše spolehlivější, což se naštěstí neprojevuje moc často a to že USA bojuje úspěšně v Iráku a Astanu ukazuje že to neni tak, že AR15 nevydrží vůbec nic. Já pořád nechápu k čemu mi je to že SAčko vydží vystřílet 3000 kusů munice za sebou, když mám palebnej průměr maximálně 20 zásobníků...
Aby nova puška byla kompatibilní s NATO, tak to nemusí být mermomocí úplně nový typ zbraně. Vláda zavádí ekonomické balíčky, vymlouvá se, že je pokladna na dně, a přitom chce utrácet miliardy. To je hlavní problém.
Aby nová puška byla kompatibilní s NATO, tak to nemusí být mermomocí úplně nový typ zbraně. Úprava starajících zbraní na danou ráží a vybavením lištami pro uchycení příslušenství zcela vyřeší problém, který chce vláda řešit. A pokud si mám vybrat mezi v podstatě stejnýma zbraněmi, tak si radši vyberu vz.58, než zbraň která není schopna v pisku vystřelit ani palebný průměr.
CAT píše:Hydrostar: Na té ergonomice jsme se tu shodli... (je nepopiratelný, že AR15 mají ris, to nase SA nemají, někdo sem dával video ohledně nabíjení, někdo tu zmiňoval selektor) používám pouze argumenty, které tu někdo podložil...
Stejně jako AR15 má RIS, tak může mít i vz.58 RIS. Videa ohledně nabíjení jasně ukazují, že přebití vz.58 je minimálně stejně rychlé. To jsou argumenty, které většina chápe.