3] Co myslis temi neutronovymi zbranemi? O neutronovych paprscich jsem mluvil. Emp zbrane jsou super, o nich jsem mel v umyslu mluvit priste. Problem (dost vyrazny) je jak je dopravit k cili dost blizko aby pritom nebyly zniceny obranou palbou, a jak vymanevrovat levnym jadernym nosicem plnohodnotnou hlavni lod, s ohledem na vyhody rozmernych jadernych trysek oproti malym.
ad 4]Imformacni techlogie jsou nejrychlkeji se vyvijijici obor, v dobe kdy muzes uvazovat kosmickou kolonizaci na urovni kdy uz je o co bojovat, bude napak temer jiste umela inteligence vyrovnana cloveku. I kdyby ne, ve svetle moderni technologie je opravdu tezke rozlisovat mezi clovekem, "borgem" a strojem. Ani dnes neni ani tak technicky (jen asi eticky) problem dusledne ovladnout lidkse mysleni na fyzicke urovni za ucelem plneni nejakeho ukolu (napr. jako vyzsi vrstva ridiciho systemu lodi) bez ohledu na riziko. Myslim ze uvazovat o psychologi posadky je to nejmalichernejsi co se da k valce ve vesmiru rici.
ad 5] odpocinek lodi? To je jak pohadka o masince. a posadek? To je jiste priorita kazde vyletni lodi.
ad 6] ale to je presne to co jsem psal, bojovat se bude v blizkosti hmotnych teles, na tom se shodnem.
K tve argumentaci mam stejnou namitku jak jsem kritizoval u tartreku: Lidske, priliz lidske

Povazujes technicke zalezisoti za druhotne (stylem "to se nejak vyresi")
zatimco psychologicke/politicke/eticke zalezitosti za neco "od boha". Na startreku mi ani tak nevadi mala hloubka technicke/fyzikalni domyslenosti, jako spise omezenost jeho nahledu na spolecensky vyvoj, jakoby idealizovana obcanska spolecnost podle americkeho vzoru byla absolutni konecnou formou byti, ke ktere vyvoj vsehomira smeruje