Je ještě vůbec AČR k něčemu dobrá?

Odpovědět
Uživatelský avatar
kopapaka
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 3837
Registrován: 26/1/2008, 20:47
Bydliště: kósek od Prostějova

Příspěvek od kopapaka »

Copak, že by rodinná firma?

Mantra: jenže pozemní armáda bez letectva nemá smysl, není použitelná a stát bez armády je pouze kolonie...
ObrázekObrázek Obrázek
"Válka je Mír, Svoboda je Otroctví a Nevědomost je Síla!"
jmodrak
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1376
Registrován: 20/1/2010, 20:53

Příspěvek od jmodrak »

kopapaka píše:
Mantra: jenže pozemní armáda bez letectva nemá smysl, není použitelná a stát bez armády je pouze kolonie...
A nie je to nakoniec účel všetkých tých reorganizácii, plánov, výhľadov, reforiem .............
Uživatelský avatar
asija
poručík
poručík
Příspěvky: 782
Registrován: 16/9/2009, 12:00

Příspěvek od asija »

skelet, kopapaka - je dost rozdil mezi alianci nezavislych statu a obrane politice nejakeho defakto superstatu (rekneme konfederace) kterou evropska unie je nebo k tomu smeruje (o NATO se zas tak nemluvil). Proste mi prijde ze evropska unie by se mela vice integrovat prave v tech oblastech kde to ma smysl, a myslim ze obrana politika je prave ten pripad - v soucasnem svete, kde se obrana zaklada na zahranicnich misich jako prevenci low-tech nebezpeci a strategickych leteckych a jadernych silach pokud jde skutecnou mocenskou hru. Myslim ze jen takovym zpusobem muzou nase vojenske sily hrat nejakou aktivni ulohu. Protoze armada by rozhodne nemela jen sedet, cvicit nebo posilat nemocnice a cekat az zemi nekdo napadne, ale mela by prosazovat zajmy zeme v zahranici. CR rozhodne nemuze sama osobe vojensky nejake sve zajmy prosazovat, ty zajmy nezbyne musi byt svazane s nejakym vetsim celkem. Vzdyt to je i jeden z hlavnich smyslu evropske unie, ze evropske zeme samy o sobe nejsou uz schopne byt plnohodnotnymi velmocenskymi hraci ve svete odpovidajicimi USA, Rusko, Cina ... Jestli ze to plati v ekonomice tim spise to plati ve vojenstvi.
Rozhodne mi prijde lepsi byt necim jako jeden fereralni stat USA nez suvereni zemicka s patetickou armadou, ktera by byla pateticka at uz bude mit rozpocet o 10mld vyzsi nebo nizsi.
Uživatelský avatar
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál
Příspěvky: 17926
Registrován: 26/1/2008, 15:48

Příspěvek od skelet »

Asija - pokud by zde byla federace, či mi milejší konfederace, říkající si EU, kde bude jednotná armáda tak bych s tebou souhlasil. Ale do té doby je to jen změť smluv, které se někomu hodí do krámu. Zkušenosti ČR, respektive ČSR/ČSSR jsou takové, že se na nás vždy vys..
Základní pravidlo zní: "postarej se o sebe a až pak se o tebe postarají jiní". Problém specializace armád je v tom, že dříve nebo později se ozvou občané států, které budou v rámci těch specializací nést finanční zátěž nákupu té drahé a specializované techniky. Budou řvát: "proč mi musíme nakupovat Typhoony, které budou lítat nad ČR, když jedinou investicí, kterou udělali je nákup 25tisí útočných pušek?! Proč se na ně vlastně nevybodneme!" O tom to je .. jediným smyslem jsou společné nákupy, tedy čeká nás obměna třeba toho letectva. A čeká ho i ostatní členy Vyšegrádské čtyřky. Proč si tedy nesednout a neohlásit tendr na tolik a tolik letounů, přičemž náklady na zázemí si rozdělí všechny státy rovným dílem a budou na území toho, či onoho státu dohody.
Naposledy upravil(a) skelet dne 12/6/2010, 21:45, celkem upraveno 2 x.
ObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Spandau
rotmistr
rotmistr
Příspěvky: 123
Registrován: 17/10/2009, 19:49

Příspěvek od Spandau »

Skelet. Práve preto, že by to bolo to najrozumnejšie riešenie. A tie sa v politike príliš "nenosia".
Čím viac ľudí, čím viac bude tá zmluva známa verejnosti - tým nižšie šance na špekulácie, úplatky a všimné........Ale ani my, ak by sme boli politici. By sme to nespravili inak :razz:
Ako je to vlastne v krajinách ktoré majú seriózne vojsko?? Napríklad také Rusko, kto tam rozhoduje o tom aká technika sa zavedie alebo nie? Nejde to tam náhodou aj cez vojenskú generalitu?
A: "Počul som, že internetové diskusie spôsobujú degeneráciu. Je to pravda???"
B: "IMHO LOL"
tazzz
vojín
vojín
Příspěvky: 13
Registrován: 9/3/2010, 20:13
Bydliště: Táborsko

Příspěvek od tazzz »

Většina příspěvků na toto téma vyjadřuje smutnou pravdu, ale nikdo se nepozastavil nad složením naší armády a z toho vyplývající její funkčností či spíše nefunkčností.Moje oblíbené motto "samý náčelník, žádný indián" asi nejlépe vystihuje marasmus, ve kterém se armáda nyní potácí.Jaký je opravdu poměr mezi vojáky od bojových útvarů a velením na stupních GŠ a MO?Osobně myslím, že různých kontrolenků, podržtašků a věčných studentů různých stáží atd je podstatně více než je únosné.Stačí se zamyslet kolik lidí je v letectvu na 1 funkční letadlo, jak by asi fungovala v ohrožení PVOS, když se nyní vzdušná situace nevede podle odrazu cíle, ale signálu, které vysílá "sledovaný" letoun (to by asi těžko protivník dělal) atd.Jistě někdo bude namítat, že máme lepší techniku než dříve apod., ale to neřeší hlavní problém a to ten, že na jednoho rotmistra máme minimálně 2 podplukovníky, kteří nedělají v podstatě nic jiného, než že se svou svitou prdelolezců, kteří vymetou všechny kurzy (i když minimálně polovina těch kurzů je o ničem), kontrolují, zda ten rotmistr vyplňuje správně nějaký tiskopis, který oni sami vymysleli, aby tím zdůvodnili svoje jinak zbytečné působení na GŠ či MO.Pokud tedy bude armáda fungovat na tomto principu, tak je úplně jedno, který politik bude zrovna u vesla.Možná to vidím moc černě z pohledu člověka, který sloužil 20 let pouze u bojových útvarů, ale určitě daleko od základní pravdy nebudu.
Uživatelský avatar
Mantra
7. Major
7. Major
Příspěvky: 1018
Registrován: 19/2/2008, 08:57
Bydliště: Platan

Příspěvek od Mantra »

Nasaditelných 12000 - papírově a těch 13tis. dělá bůh ví co. a k tomu 10tis. civilních zaměstnanců.


Počítám že tak 8tis by jsme byli schopní nasadit.
Obrázek
"Will screw them hard, fast, and in an elegant manner."
Major General Haim Bar-Lev 1967
Uživatelský avatar
asija
poručík
poručík
Příspěvky: 782
Registrován: 16/9/2009, 12:00

Příspěvek od asija »

skelet - jo, s tim letectvem co rikas je to presne pripad jak bych si to predstavoval. Nemyslim to tak, aby jsme (jak je to u nekterych ceskych obcanu) argumentovali alibisticky tak ze sme mala chuda zemicka ktera stejne nic nezmuze tak ze nas maji na sve naklady chranit jini (USA, Nemecko?) - Teda pokud si to tak myslel.
A souhlasim s tebou ze asi v ranych fazich evropske integrace je na miste prave ta spoluprace s nasimi sousedy na podobne urovni (vysegradska ctyrka), prave kvuli te symetrii investic, zajmu a zodpovednosti. Je pochopitelne ze musime zaplatit odpovidajici podil, ale ten podil by mel byt mensi nez kdybychom budovali vlastni armadu na vlastni pest. Navic ten podil musi taky odpovidat velikosti zajmu - USA maji vice co ztratit, a jsou vice zavisli na svem mocenskem postaveni ve svete, je proto pochopitelne ze jejich podil vydaju na obranu (i na hlavu, nebo dokonce i v podilu k HDP) je, a mel by byt vyzsi.

Kdyz tu mluvite o tom ze je potreba "dlouhodoba koncepce" tak prave si myslim ze by to melo byt sazeni na pokracovani evropske integrace a jeji aktivni podporovani. Zalezitost armady je totiz samozdrejme uzce svazana s celkovym mezinarodne-politickym postojem.
A chtel jsem tim rici hlavne to, ze propojovani zemi v jinych oblastech (ekonomickych, kulturnich, etnickych - diky mobiliti pohybu lidi po EU) je zakladem pevnejsich vztahu nez nejaka jednoucelova vojenska aliance.

Jake jsou tu vlastne potenciali vojenske hrozby CR?
Nekdo tu mluvil o sousedech (Orban, Madari, Slovaci). No skusim to brat nachvili vazne - to je presne vec kterou integrace v evropske unii znacne eliminuje. Jednak proto ze volny pohyb osob a majetku udela nejake takove veci docela bezpredmentne, a navic je znacne zkomplikuje.
Potom tu existuje vnejsi nebzpeci (mimo EU). To muze mit budto strategickou povahu, v ktere je nam nejaka armada lokalizovaneho neintegrovaneho typu prd platna, a jednak povahu konvencni (to zni ale opravdu pritazene za vlasy - treba konvencni valka s ruskem?) Tam je pro nas nejvyznamejsim bezpechnostnim faktorem to, aby zme byli zasiti dost hluboko uvnitr EU. Je neco jineho obetovat nejaky vzdaleny stat s kterym mas novopecenou smlouvu, nez postoupit svemu strategickemu rivalu polovinu sveho mocenskeho celku (i kdyz treba cast druhoradeho vyznamu).

Me teda spise prijde ze jakekoli vojenske zalezitosti se budou i v celkem vzdalene budoucnosti odehravat nekde mimo centralni casti evropy. Coz sice neznamena ze by se nas to netykalo, a ze bychom se mohli vzdavat zodpovednosti na vojenskem podileni se na nich, ale ze to pro nas jednoznacne predurcuje pusobeni integrovane do jinych vojenskych struktur.
Uživatelský avatar
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál
Příspěvky: 17926
Registrován: 26/1/2008, 15:48

Příspěvek od skelet »

1. nemohu spoléhat na něco co není a ani se nechystá, respektive nikdo to nebere vážně - integrace ozbrojených složek EU. Navíc to, že se dříve nebo později EU roztrhne na minimálně dva subjekty je jen otázkou času
2. integrace mezistátní rozepře neřeší - krásným příkladem jsou spojenci Řecko a Turecko. V Belgii taky teď vyhrála strana požadující autonomii Vlámska.
3. dokud nebude jednotná, řekněme evropská, armáda, tak to bude stále - proč mi kupujeme stíhačky, když Češi na to dlabou a cvičí jen lehkou pěchotu? Já bych se na ně vybodl, ať si poradí sami. A jednotná armáda zde nebude minimálně dvacet let.
4. je mi ve své podstatě jedno kdo ohrožuje ČR. Já osobně odvádím daně na armádu, aby mě ochránily před Slováky, Maďary, Rakušáky, Poláky, Němci a dalšími přilehlými státy včetně Argentiny. Armáda je zde proto aby se připravovala na válku a byla schopna vypomoci dalším bezpečnostním složkám v případě krize. V současné době naštěstí žádný konflikt s okolními státy nehrozí, ale armáda se má chovat tak jako by hrozil. Stejně tak se mají chovat tajné služby.
5. z bodu čtyři mi vyplývá, že nemusím v současné době nakupovat absolutní špičku, ale má mít k dispozici prostředky, které jí umožní pokračování ve výcviku jak mužstva, tak generality. A také samozřejmě by měly být schopny přesunu na bojiště, pokud k tomu budeme vyzváni.

Sumasumárum, pokud se bude armáda specializovat, tak ať si jí strčí do dupky. Na pouliční nepokoje si platím policii, a těch 55mld. ročně radši dají na umoření státního dluhu. A abych řekl pravdu rád jsem slyšel u Moravce, to že se konečně bude řešit dlouhodobá koncepce ozbrojených sil napříč politickým spektrem. Ale to jsou zatím jen kecy ..

P.s.: s Ruskem válčí jen lidé žijící v minulosti. Ruska se bojím asi tolik jako řezání mateřského znaménka. Nepříjemná věc, ale to je tak vše. Víc se bojím humanistických multikuturních myslitelů v Bruselu. Už jen kvůli nim se vyplatí mít vševojskovou armádu, protože přesně takoví myslitelé nás v tom nechali v 38
ObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
komisař
nadpraporčík
nadpraporčík
Příspěvky: 403
Registrován: 10/10/2008, 14:59
Bydliště: Český Krumlov

Příspěvek od komisař »

Poměr hodností, věkové a jiné rozložení naší armád je zde :

http://www.onwar.eu/tag/profesionalizace/

Dohledal jsem ještě něco k rotmistrovskému a praporčickému sboru :

Poměr praporčíků k rotmistrům ( ekvivalentním ) je v NATO 1 : 3 až 4, v AČR 1 : 1,2. V AČR je procentní rozložení následující : OR9 štábní praporčík 0,03 %, OR8 nadpraporčík 2,83 %, OR7 praporčík 26,8 %, OR6 podpraporčík 15,1 %, OR5 štábní rotmistr 2,81 %, OR4 nadrotmistr 5,63 %, OR3 rotmistr 21,79 % a OR2 rotný 25,01 %.

___________________________________________

Teď trochu „OT“, ale pro srovnání je to zajímavé. Kam se „hrabe“ AČR na Celní správu ! Říkali jsme, že celní správu ovládla plukovnická junta, viz níže

K dispozici je 16 hodností podle vykonávané funkce.

rotný : v praxi nepoužíván, 1. platová třída
strážmistr : v praxi nepoužíván, 2. platová třída

„řadoví indiáni“
nadstrážmistr 3. platová třída
podpraporčík 4. platová třída
praporčík 5. platová třída
nadpraporčík 6. platová třída

náčelnictvo
podporučík 6. platová třída
poručík 7. platová třída
nadporučík 7. platová třída - KOMISAŘ
kapitán : u celního úřadu nebyla odpovídající tabulková funkce 8. platová třída

major 9. platová třída
podplukovník : u celního úřadu nebyla odpovídající tabulková funkce 10. platová třída
plukovník 11. platová třída

::::::::::::::::::::::::::::::::::::
výběrové hodnosti : 11. nebo 12. platová třída

brigádní generál
generál major
generál poručík

Na stupni celního úřadu to bylo následovné ( V Celní správě je 54 celních úřadů ).

U úřadu, kde jsem sloužil jako vedoucí oddělení právní podpory a správy příjmů nás bylo i civilkama 54, ve služebním poměru 47, a teď jak to bylo s hodnostmi :

2 plukovníci ( na zbývajících 52 kusů i s civilkama !!!! ) : Ředitel celního úřadu a ředitel odboru 02 ( byl statutární zástupce )
1 major : ředitel odboru 03
6 nadporučíků : vedoucích oddělení
1 poručík : funkce právník ( v rámci oddělení právní podpory )
3 podporučíci : vedoucí referátu

23 nadstrážmistrů
6 podpraporčíků
3 praporčíci
2 nadpraporčíci
Indiáni byli pěkně srovnáni, ale zato náčelnictvo !!!!

Tudíž 13 „náčelníků“ na zbývajících 44 „indiánů“, a to celní úřad byl nejnižší organizační jednotkou s územní působností jednoho bývalého okresu. Procentuálně to bylo 24 %, takže jeden důstojník - náčelník na 4 indiány. A na vyšších stupních byl poměr ještě horší :

U Celních ředitelství ( 8 v ČR ) to bylo u stejných funkcí o hodnost výš, tzn., že např. vedoucí referátu se 3 podřízenými byl poručík
U Generálního ředitelství znovu o jednu výš, takže vedoucí referátu byl nadporučík

Takže jak se ukazuje, chyba není jenom v armádě, ale v celém systému. A jak vysvětlit vynechání kapitána a podplukovníka u celního úřadu ? Je to o vytvoření odstupu : vedoucí oddělení byli bráni jako nejnižší stupeň velení, neboť referáty nebyly zákonem direktivně stanoveny v oficiálním organizačním schématu. A to vynechání hodností zvýrazňovalo odstup od vyššího manažerstva.
Obrázek
Uživatelský avatar
Padouch
praporčík
praporčík
Příspěvky: 369
Registrován: 12/9/2008, 22:07
Bydliště: Bystřec City

Příspěvek od Padouch »

Za hranicema v německu máme 3 miliony nepřátelských turků se kterými vždycky byli problémy. Dále Rakušáky od kterých se dá očekávat letecký úder na naše jaderná zařízení (Temelín a Dukovany), Poláky kteří nám podle facebooku chtějí vyhlásit válku a kousek od nás nacionalistické Maďarsko které netají své zájmy o obnovení Uherského království.

Stát který na armádu takto sere je předsouzen k zániku..
Uživatelský avatar
Mantra
7. Major
7. Major
Příspěvky: 1018
Registrován: 19/2/2008, 08:57
Bydliště: Platan

Příspěvek od Mantra »

Padouch píše:Za hranicema v německu máme 3 miliony nepřátelských turků se kterými vždycky byli problémy. Dále Rakušáky od kterých se dá očekávat letecký úder na naše jaderná zařízení (Temelín a Dukovany), Poláky kteří nám podle facebooku chtějí vyhlásit válku a kousek od nás nacionalistické Maďarsko které netají své zájmy o obnovení Uherského království.

Stát který na armádu takto sere je předsouzen k zániku..
S turkama nesouhlasím, ty jsou v reichu spokojený. Za to rakousko se svou armádou o něco málo větší než naše je vážná hrozba.

Letecký úder na Temelín bych chtěl vidět, myslím hlavně ten výsledek.
To že by se k němu dostali bez problémů ani něřeším.
Obrázek
"Will screw them hard, fast, and in an elegant manner."
Major General Haim Bar-Lev 1967
Uživatelský avatar
jano
desátník
desátník
Příspěvky: 44
Registrován: 1/6/2010, 12:15

Příspěvek od jano »

Chlapi pokial si myslíte že sa u vás v ČR na armádu kašle tak sa pozrite sem k nám na slovensko , vy máte Pandurov T72M4 Alky Gripeny atď .... my tu na Slovensku máme na slušnej úrovni akurát tak PVO , ženisti a delostrelectvo ianak okrem pár kusov Aligátorov Tatrapanov a "modernizácie" Migov 29 sa u nás skoro nič nezaviedlo / zmodernizovalo . A pritom máme na juhu spomínaných Maďarských nacionalistov spolu s pol miliónovou menšinou na našom území, na východe Ukrajinu a potom ešte protijadrové Rakúsko.
Uživatelský avatar
Mantra
7. Major
7. Major
Příspěvky: 1018
Registrován: 19/2/2008, 08:57
Bydliště: Platan

Příspěvek od Mantra »

Když ale vidíš do čeho se investovalo a že se s tím pořádně necvičí a jednotky které jezdí do misí nemají, spíš neměly, pořádné vybavení.


Děla už mohly být dávno lehké a přepravitelné, tanky za 15mld a jenom 30 , k čemu?


No nevím co ti vaši ženisti mají tak nového? A co mají za výbavu?
Obrázek
"Will screw them hard, fast, and in an elegant manner."
Major General Haim Bar-Lev 1967
cernakus
poručík
poručík
Příspěvky: 797
Registrován: 20/3/2007, 08:15

Příspěvek od cernakus »

Slovenská armáda je na dané investice slušná. Suveréně lépe vybavená než maďarská (maďaři své tanky dali jako pomoc iráčanům) a řekl bych, že díky S-300ce silnější než naše (aneb naše Gripeny by sundal S-300 a naše L-159 slovenské Migy v NATO modernizaci). Na počet vojáků pak stejné. Přitom slováci dávají do zbrojení sotva půlku toho co my.

Na druhou stranu poláci s cca 2,5x větším rozpočtem vybudovali armádu mnohem silnější, než zbytek Vyšegrádské čtyřky dohromady a obecně jednu z nejsilnějších armád Evropy. Tak trochu si říkám, na koho ji mají?
Uživatelský avatar
jano
desátník
desátník
Příspěvky: 44
Registrován: 1/6/2010, 12:15

Příspěvek od jano »

To mantra: Ja do toho príliš nevidím som len laik ktorí sa o to zaujíma ale nič o tom nevie.
No z technikou sa necvicí asi preto že nie sú peniaze pretože sa minuli na jej kúpu a hlavne úplatky ktoré s ňou súviseli-ale to je len môj osobný názor.
Tanky sú samostatná kapitola boli predražené a v týchto počtoch by bolo rozumnejšie zainvestovať radšej do PT zbraní.
Ženisti nemajú nejakú extra výbavu ale sú pomerne na vysokéj úrovni ,veď do misií posielame povečšine ženistov a Slovensko je aleb by malo byť nejakým centrom v znežkodňovaní munície (v rámci NATO) .A ešte cez tieto povodne sa celkom ukázali že postavili pár mostov.
Cernakus : OSSR je na dané investície slušná preto že sa do toho politici (aspoň posledných pár rokov ) nestarali lebo keď sa starajú to vipadá takto . A največšie tendre na ministerstve boli o tom kto bude upratovať armádne priestori a usie nové maskáče.
Uživatelský avatar
Julesak
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 6387
Registrován: 7/8/2007, 18:26

Příspěvek od Julesak »

http://zpravy.idnes.cz/zlodeji-vyloupil ... domaci_iky

to sú mi veci - ktovie čo za tým je. Som zvedavý, ako by sa to riešilo u nás, alebo v iných krajinách.
Obrázek

Nie je dôležité ako sa hlasovalo, ale ako sa to spočítalo.

Jediný režim ktorý uznávam je pitný.
950
praporčík
praporčík
Příspěvky: 318
Registrován: 3/6/2010, 18:43
Bydliště: Kolín

Příspěvek od 950 »

Padouch: Nejen odsouzen k zániku. Stát, který se nechce bránit, nemá právo existovat. Jiní nám pomohou, pokud se budeme sami snažit. Lidi mě totálně serou. K čemu armádu? Nás rušej letadla apod. Když si nějaký blb koupí parcelu kousek od letiště, musí přece počítat s hlukem. Když si Pražák koupí chalupu na vesnici, taky musí počítat s tím, že mu tam budou ráno kokrhar kohouti a od souseda smrdět prase nebo nedalekej kravín. Nikdo nic nechce, že prej je to zbytečný. To říkali i Frantíci po WWI, srali na modernizaci, osekávali vojenskej rozpočet a pak přišel Áda a převálcoval je za necelý dva měsíce. U nás je to obdobný. Raději cpát prachy do školství. Proč? Proč mám ze svejch daní fedrovat prachy do někoho, kdo si vystuduje a pak bude mít 3x tolik co já. A to nemluvím o tom, že řada čerstvých inženýrků a doktůrků se odvalí dále na západ, tam budou rejžovat, v praxi využívat to, co se naučili i za moje peníze, ale daně, ty nebude platit zde, ale tam a my utřeme nudli. Na jednu stranu nevidím důvod, proč by měla tahle armáda bránit někoho, kdo se vyhýbá daním, někoho, kdo na ni furt nadává, někoho, kdo ji považuje za zbytečnost. Ti, co stále kecaj, že je ruší letadla za bolševika drželi tlamy, protože by přes ně dostali, ale teď... Sousede, mě hoří barák, poďte mi ho hasit, já nemůžu, já bych se ušpinil. Tak takhle mi to připadá.
Až tu budou na každym rohu vyřvávat muezíni, až budou baby muset chodit zahalený, až nebudou smět řídit auto a až se my chlapi nebudeme smět dotknout alkoholu a čumět na fotbal, protože si to nějakej přiblblej prorok nepřál, až nebudeme smět vepřo, knedlo zelo, zkrátka až tu zavládne půlměsíc v zelený vlajce a povinnou četbou se stane korán, pak snad tito volové změní názor, ale to už bude pozdě, protože pokud hned nekonvertují k islámu a nepřemenují se na Mustafy, Omary či Abdulláhy (nám Čechům je to celkem podobný), tak z nich budou pro ty mohamedány jen nevěřící psi, ďauři a na změnu bude jaksi pozdě.

Cernakus: A kolik těch S-300 Slováci mají? Hlavně aby měli ty MiG-29 všechny letuschopné. Nevím jak by S-300 sestřelovaly letadla letící mezi údolímí těsně nad stromy. A co rakety AMRAAM ve výzbroji Gripenů ?
Uživatelský avatar
cover72
7. Major
7. Major
Příspěvky: 3160
Registrován: 12/6/2007, 20:09

Příspěvek od cover72 »

http://www.euro.cz/detail.jsp?id=1214
Tak armáda postaví kvůli povodním 14 mostů "pro těžkou techniku". Akorát nevím jakých, jinak bych to šoupl do odpovídajícího threadu..
Uživatelský avatar
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál
Příspěvky: 17926
Registrován: 26/1/2008, 15:48

Příspěvek od skelet »

Stíhači získali plné členství v tygřích letkách
http://zpravy.idnes.cz/piloti-s-gripeny ... r_nato_inc
ObrázekObrázekObrázek
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“