až s velkým podivem jsem zjistil, že tu není zmínka o naši české historické události, která zahýbala středověkým světem a spustil do Evropy nový fenomén, tedy reformu církve, která byla v té dané době prohnilá a neodpovídala učení Ježíše Krista.
Jsem tady nový. Moc jsem toho tady nepřečetl. Přihlásil jsem se proto, že chci letět fiktivní rekonstrukci bitvy o Československo.
Ptám se tedy všech: PROČ SE TU NIKDO NEZABÝVÁ HUSITY?
Možná, že se mílím, ale nic jsem nenašel. Tímto se tedy omlouvám předem, zda je to jinak. Konec konců, kdo by jiný to tady měl nějak rozjet, než Husita.

Ano, existuje vynikající web http://www.husitstvi.cz/ na kterém člověk najde veškeré otázky na dané téma. Ale proč to tady neprobrat?
Manželka mi z návštěvy Tábora, dovezla brožurku, kde je trocha popsaná vojenská taktika Jana Žižky.
Úplně jsem čučel a z obdivem četl, jaké taktiky Jan Žižka učinil, při nájezdu do Uher.
Měl asi 7000- 8000 husitů, dostatek děl a hlavně vozů, cca 350- 400, jak pro přepravu, tak pro vytvoření hradby.
Táhl přes Moravu do Uher k Senici, pak k Nitře, dále k Narhedu a položil se u Ostrýhomu. ( Což nevím kde to je a hledat se mi to nechce. )
Tam byl asi měsíc.
Nepřítel soustředil silné vojsko a Žižka zahájil ústup. Bratr Žižka postupoval osvědčeným postupem, dle vojenského řádu husitů.
Boky , čelo, záď byly chráněny řadami vozů.
Na vozech byli děla, která odrážela útok nepřátel. V mezerách šli střelci s pavézami.
Využil maximálně terénu. Příklad: dosáhl jakéhosi jezera s lesem. Z jedné strany využil k obraně vodu, další strany ohradil vozovou hradbou. Na kopec nechal dopravit děla do vykopaných zákopů a bašt.
Tak dosáhl toho, nepřítel nemohl obsadit vrchol chlumu a pokud by na něj střílel z děl, tak by střely husity přeletovaly.
Dva dny jeho bojovníci odpočívali.
Potom musel překročit řeku Nitru. Pro každou armádu je tento počin nebezpečný. O to horší ve středověku.
Žižka nejprve nechal vytvořit zadním vojem vozovou hradbu s děly. Pak z další části voje vytvořil podobné opevněné předmostí. Vjezd do řeky nechal rozšířit a upravit tak, aby najednou mohly řeku překonat čtyři proudy vozů a lidí.
Po zahájení přechodu nepřítel husity dohonil a zaútočil. Odrazil ho zadní voj. Poté se přepravil i ten, chráněn palbou z druhé strany.
Dočetl jsem se mnoho událostí z tohoto tažení a svědčí to o tom, že bratr Žižka měl vysoké znalosti taktiky té doby a vhodně použil vozové hradby, silné dělostřelectvo, odhad a využití terénu.
Husitští hejtmané a jejich válečníci měli kázeň, vysokou morálku.
V tu dobu byl Žižka slepý úplně, ale jeho věrní velitelé mu situaci perfektně vylíčili a on je nezklamal.
Husitská taktika se naprosto vymykala tehdejšímu pojetí a způsobu boje.
O tom, jak bojovali ostatní armády se nechci moc zmiňovat, páč si myslím, že to většina z vás zná.
Nesmím zapomenout zmínit cepníky a sudličníky. Žižka věděl, že lid tyto nástroje umí ovládat a přeškolit je na mlácení nepřátel mu nedalo moc času.
Oproti feudálům, kde každý houf některého pánů válčil či bojoval samostatně, měli husitští hejtmané zavedeno jednotné velení a tak zapojovali do boje jednotlivé složky podle potřeby.
Vážení to je zatím vše, ale doufám, že se tu rozjede debata na dané téma. Je toho více, co by se dalo napsat, ale pro dnešek to stačí. Alespoň z mé strany.