Je zde třeba vzít v potaz statistické údaje. Například, že od roku 1941, tedy od napadení SSSR, až do konce války vázala východní fronta přes 70 % německého válečného potenciálu – materiálního a lidského. Zbytek byl rozdělen po Evropě a severní Africe.
Dále se můžeme dočíst, že Rusové zvítězili i díky západní materiální pomoci. Já jsem ovšem někde četl, že ta pomoc činila pouze 5 % z celkové válečné výroby SSSR. A kolikrát šlo o podřadnou vojenskou výzbroj (tanky), Rusové žádali spíše suroviny a nákladní automobily.
Na druhou stranu chápu změněnou politickou situaci současnosti, je dobré, že jsme „zpátky“ v západní sféře vlivu, že se řídíme západními normami života. Nicméně historická fakta by se neměla zkreslovat (to se děje už tím, že se preferuje jen jedna strana). Naštěstí se mi zdá, že i tak vědí někteří z nás více o východní frontě než je na západě běžné. Rusové možná neumějí svá vítězství tak prodat, i když sami si je stále docela solidně připomínají.
Ve stalingradské a kurské bitvě činily ztráty německých fašistických vojsk 2 milióny lidí, 7000 letadel, 4500 tanků a samohybných děl. Již v roce 1942 dokázal sovětský průmysl výrazně zvýšit produkci bojové techniky: bylo vyrobeno 25 436 letadel, 24 446 tanků, přes 158 000 děl a minometů, 15 lodí hlavních tříd.
V polovině roku 1944 bylo na obrovské sovětsko-německé frontě v délce 4500 kilometrů nasazeno 461 divizí. Sovětská vojska čítala 6,6 miliónů mužů a byla vyzbrojena 98 100 děl a minometů, 7100 tanky a samohybnými děly, asi 12 900 bojovými letadly. Proti nim stálo 228 divizí a 23 brigády fašistického Německa a jeho spojenců. Tyto síly čítaly 4,3 milióny mužů a měli k dispozici 59 000 děl a minometů, 7800 tanků a útočných děl, jakož i 3200 bojových letadel.
Jedno je jisté prohra Německa byla jasná od okamžiku, kdy USA a SSSR vstoupili do války.
Uvítám Vaše názory na toto téma.

Kdo má větší zásluhu na porážce fašismu?