Môže byť, ale počkal by som si na výrok dvornej radyAle ano, to by bol Dôvod - a dokonca veľmi dobrý.

Moderátor: Pátrač
Problém chirurgů a bajonetových útoků se samozřejmě již probíral, a ty jsi ho stále nepochopil. Je to kruté ale tvé názory již chvíli slouží díky Bleuovy (který mě a několika kolegům historikům odkaz na toto diskusní forum, zřejmě v dobrém mínění poslal) pro pobavení českých vojenských historiků. A proboha nic mi nevysvětluj.Ale ano, to by bol Dôvod - a dokonca veľmi dobrý.
No, to je spíš smutné...Chouan píše: Je to kruté ale tvé názory již chvíli slouží díky Bleuovy (který mě a několika kolegům historikům odkaz na toto diskusní forum, zřejmě v dobrém mínění poslal) pro pobavení českých vojenských historiků. A proboha nic mi nevysvětluj.
Ach, tak zle jsem to nemyslel. Jde tu spíše o to že když někdo přeloží velké množství argumentů podložených letitou prací z písemnými prameny a memoáry. Vypíše příklady z reglementů britských, rakouských pruských či francouzských. Cituje špičky evropských vojenských historiků, a jeho oponent nepředloží jediný důkaz, písemný pramen, obrazovou dokumentaci, prostě vůbec nic. Tak se bohužel mi profesionální historici můžeme pouze bavit (jinak by jsme musely jen plakat). Mám úctu a obdivuji spoustu lidí z tohoto diskusního fora, jako i ze spousty dalších zabývajících se historií. Pro popularizaci této královské vědní disciplíny dělají jen to nejlepší. Již to že jsem se této diskuze zúčastnil je pro mě něco neetického, ale po přečtení duelu Bleu vs. jmodrak jsem se prostě neudržel. Bleu je nejen můj přítel ale i velice respektovaný začínající vojenský historik a já sem člověk velmi impulzivní. Pokud jsem se dotkl přispívajících tak se omlouvám.Chouan napsal: ‹ Zvolit ›
Je to kruté ale tvé názory již chvíli slouží díky Bleuovy (který mě a několika kolegům historikům odkaz na toto diskusní forum, zřejmě v dobrém mínění poslal) pro pobavení českých vojenských historiků. A proboha nic mi nevysvětluj.
No, to je spíš smutné...
Několikrát jsem zaslechl stesky na to, že historie už dnes nikoho ( myšleno především z mladých ) nezajímá a pokud se u podobných diskuzí historici jen baví, tak se vlastně ani nedivím.
Beru to tak, že většina lidí na Palbě ( a i jinde ) tu kromě zábavy hledá i nějaké znalosti a někteří chtějí aspoň trochu přispět.
Nic proti tobě, je záležitostí každého Palbáka, jakým způsobem a jestli vůbec Palbě přispěje, ale takhle?
Bleu píše:Ještě malý dodatek k palbě, účinný dostřel muškety/fusil se pohybuje okolo 200-300m. Běžný batalion byl schopen vystřelit zhruba 3x za minutu. Útočný krok kterým se útočilo (to je překvapení co?) má tempo 120kroku za minutu, tedy 2 kroky za vteřinu, délka kroku je 0,65m (podle Réglement concernant l'exercice et les manoeuvres de l'infanterie) ,. Aby došli k jednotce která je vzdálena 250m potřebují na to 192 vteřin, tedy takřka 3.2 minuty, to je dost dlouhá doba na to aby batalion (cca 600chlapu) vypálilo 9 salev, to je 5 400 střel. Se zmenšující se vzdáleností se efektivita střelby samozrejmě zvyšuje, do té míry že podle knihy Firepower: weapons effectiveness on the battlefield, 1630-1850 která se odvolává na primární prameny dosahovalo přesnost posledních salev ze vzdálenosti 50m okolo 60%.