jmodrak píše:Ako vykonávala pechota službu, s bodákom alebo bez, záležalo na veliteľovi.
Mluvíte o tom, že v rámci přípravy na jezdecký útok "řadová" pěchota nasazuje bajonety. Četl jste někdy nějaký pěchotní předpis o výcviku a manévrech pěchoty? Já Vám pomůžu, jo?
Francie, Předpis o výcviku a manévrech pěchoty z 1. srpna 1791:
Poddůstojníci granátníků a fyzilírů budou mít vždy, stejně jako mužstvo, bajonet na ústí pušky.
Co Vy na tohle třeba? Proč byste asi tak řekl, že to tam je napsané?
Ale určite by sa našla bitka, kedy z rôznych príčin nebol nasadený.
Pojďte na to, jmodraku, nezůstávejte u kondicionálu, pokud by se "určitě" našla, citujte nějakou.
Zkusím na Vás další:
Škola tirajérského pelotonu, instrukce 10. lehkého pluku, 20. léta 19. století:
17. Tirajéři mohou bez čekání na povel sejmout i nasadit bajonet, budou-li to považovat za vhodné; pravidlem bude bajonet sejmout při rozvinování a nasadit při opětném zformování se (1).
(1) Bezpečnostní opatření, jež přestává platit před nepřítelem.
Proč byste asi tak odhadl, že to tam je napsané? Na veliteli záleželo? Na veliteli jaké úrovně? A to citujete nějakou autoritu, předpis, paměti, nebo sebe?
jmodrak píše:Ľahká pechota, strelci atď. dokonca nemuseli mať bodáky nasadené vôbec. Zasa záleží od úloh a rozkazov veliteľa. Ale som rád, že niekto z odborníkov potvrdil moju " bodakomániu".
Čemu říkáte "lehká pěchota"? A proč a kdy "nemuseli", možná Vám napověděla předchozí citace? Jakou bodákománii Vám kdo potvrdil? Vždyť Vy se mnou nesouhlasíte, Vy tvrdíte, že bajonety nebyly nasazené, a přitom z toho, co píšu, vyvozujete, že podporuji nějakou Vaši mánii

Copak jsem někde napsal, že nasazený bajonet = boj chladnou zbraní jako kvantitativně významná součást nasazení pěchoty v době, o níž je řeč?
rakúska armáda cc. od roku 1740, nie Napoleónová armáda
A Vy si myslíte, že je v tom nějaký rozdíl? Že snad jakýkoli šavlí vyzbrojený voják ji používal, zatímco je "logické", že ten, který ji neměl, ji nepoužíval? Nemáte "dojem", že tu něco trošinku drhne?
Ja osobné preferujem tú o jazdectve.
A můžete nám citovat jeden jediný případ, kdy se pěšák postavil jezdci s tasenou pěchotní šavlí? Já Vám můžu citovat řadu případů, kdy se pěšák postavil jezdci nebo jezdcům, a ač šavli měl, netasil ji. Jedním z nich může být držitel čestné pušky, seržant-major Ragot, od 18. půlbrigády lehké pěchoty, který se ocitl během tažení roku 1800 v souboji s pěti rakouskými kyrysníky... díky terénní překážce stihl poté, co prvního zabil, nabít pušku, zabít druhého, bajonetem zranit třetího, což bylo na zbylé dva příliš a ujeli. Jmenují ho Fastes de la Légion d'Honneur. Zkuste jeden příklad podobný, kde někdo zkusil na kyrysníka vytáhnout briketu, Hurvínku
Pričom na konkrétne otázky dáva odpoveď - nie je to v knihe tak to neexistovalo.
Ale kdeže, Vy nám tu podsouváte něco, čeho se nedopouštíme. Opakovaně po Vás Bleu, Chouan a už i já chceme, abyste nám doložil svá tvrzení, přičemž Vám dokládáme svá. My netvrdíme, že něco neexistovalo, "protože to není v knize", my tvrdíme, že něco neexistovalo, protože v knize je, že existovalo něco zásadně odlišného.
ja sa bavím s Adjutant-majorm, ktorý mi uvádza kare Davouta. Čo stým ma spoločne neviem.
Nevíte? No já tam totiž nečtu nic o tom, že jakmile pěchota zformuje karé, tasí šavli, aby jí náhodou někdo neohnul hlavně. Já tam čtu o tom, jakou palbu má proti jezdectvu vést, aby uspěla.
Mohl byste se dopustit úvahy na téma, zda byl francouzský fyzilír bez šavle v nějaké nevýhodě proti protivníkovi se šavlí? Ideálně kdybyste přitom citoval nějaký pramen, ne, s odpuštěním infantilní, poučku následujícího typu:
smerodajné dôkazy neexistujú . Iba odhady